enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3697
EURO
34,9815
ALTIN
2.326,16
BIST
9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun basın ile bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen buluşmada, Eşbaşkanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bucak, kayyım kaygısının olmasına rağmen halkın sandığa giderek iradelerine sahip çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Bizim de demokrasi ve haklı mücadelemiz bizce halk tarafından...
29.03.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi” açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen etkinliğe SGK İl Müdürü Reşit Merttir, İş-Kur Müdürü Mustafa Yılmaz, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu kurum...
29.03.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde evinde kalp krizi geçiren Sakine Tuncer (70), ambulans helikopterle sevk edildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde yaşayan Sakine Tuncer göğsünde ağrı hissedince, yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Sağlık ekipleri tarafından Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve kalp krizi...
29.03.2024
Diyarbakır’da polisin hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik yaptığı ‘Piyon’ operasyonunda 1’i mutfak dolabında 9 şüpheli yakalanıp, tutuklandı. DİYARBAKIR GAZETE- İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik çalışma gerçekleştirdi. Mağdurların verdiği ifadeler üzerine merkez ilçeler Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir’de Kent Güvenlik Yönetim...
29.03.2024

Melikahmet ‘alt yapı’ çalışması isyanı!

Melikahmet ‘alt yapı’ çalışması isyanı!
REKLAM ALANI
16.10.2017
0
A+
A-

Suriçi ilçesi Melikahmet caddesinde yaklaşık bir aydan beridir süren altyapı çalışmaları yüzünden esnaf iş yapamaz hale gelirken, çalışmaların yavaş ilerlemesinden DEDAŞ’ı sorumlu tutuyorlar. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen altyapı çalışmalarının 3 ay içinde bitirilmesi taahhüt edilirken, Melikahmet caddesinde bulunan esnaflar işlerinin durma noktasına geldiğini ve yavaş yürüyen çalışmaların yetkililer tarafından denetlenmesini istiyor.

Melikahmet caddesinde süren altyapı çalışmalarından dolayı esnafın yaşadığı mağduriyeti dile getiren Medeni Kırboğa,  “Çalışmaların gidişatı konusunda hiçbir yetkili bize tam bir bilgi vermiyor. Esnaflar olarak gerçekten mağduruz ama hiçbir zaman mağduriyetimizi dile getirmedik. Şuan bu caddede bulunan esnafın eşyaları toz toprak içinde kalmıştır. Kimse esnafın derdiyle ilgilenmiyor, cadde sahipsiz bırakılmış. Müteahhit elemanlarıyla konuştuğumuzda topu DEDAŞ’a atıyorlar. ‘DEDAŞ çalışmıyor, gelmiyor, işlerini yapmıyor’ diyorlar” şeklinde konuştu.

Melikahmet caddesinde 40 yıldır esnaflık yapan Ali Çetiner, esnafın yaşadığı mağduriyetin giderilmesi noktasında yetkililere seslenerek, “Bir buçuk aydır diyorlar ki, DEDAŞ gelmiyor. DEDAŞ, niye gelmiyor? Sen devletsin, bir DEDAŞ’ı getirip buraya koyamıyor musun? Kayyum gitsin bu işi halletsin, artık DEDAŞ’a mı gidiyor, Başbakan’a mı, Reisicumhur’a mı gidiyor kime gidiyorsa gitsin. Bu işler hızlandırılsın artık, yazıktır, günahtır bu insanlara. Bugün buradaki esnafların yüzde 90’ı siftahsız eve gidiyor. Bu bir gün beş gün değil ki, aylarca bu esnaf ne yapacak?” diye konuştu.

Melikahmet’in30 yıllık esnaflarından Hüsnü Yünce, “Yetkililere sesleniyorum; gelsin bizim halimize baksınlar. Melikahmet’te neler oluyor, esnaflar ne haldedir bir görsünler. Toz duman boğazımıza gire gire vallahi konuşamıyorum. Tozdan gözlerimiz görmüyor. Biran evvel bu duruma bir çare bulsunlar. TEK gelmiyormuş, nasıl TEK gelmiyor! TEK gelip cereyanları yapmıyormuş, nasıl yapmıyormuş, böyle şey olur mu?” ifadelerini kullandı.

Hizmetler için devlete teşekkürlerini ileten esnaf Ali Haydar Canlı, ise “Bu şehir ileride çok güzel olacak. Evet, esnafın bu süre içinde biraz sıkıntısı olacaktır ama ilerisi için refahtır. Olabilir, diyelim ki, iki üç ay hastayız ve evde yatıyoruz. Şimdi her şeye rağmen dükkanlarımız açık ve iyi kötü işlerimiz yürüyor. Tabii, işler daha hızlı yapılır ve gününden evvel teslim edilirse çok iyi olur. Şimdi yerler kuru ama yarın yağmur yağarsa burada çizme ile gezemeyiz. Vatandaş zaten gelmiyor, esnaf iş yapamıyor.  Satış yok, herkes zarar ediyor. İnşallah çalışmalar hızlanır ve biran önce biter. Devletimize teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÇALIŞMALAR YAVAŞ İLERLİYOR, BİRAN ÖNCE HIZLANSALAR ÇOK DAHA İYİ OLUR’

Melikahmet caddesi esnaflarından Salih Çolak, “Yaklaşık bir aydır burada altyapı çalışmaları sürüyor. Burada çalışma yürüten yetkililere sorduğumuzda 3 ay içinde çalışmaların biteceği söyleniyor ama bu gidişle ben bu işin daha da uzayacağını düşünüyorum. Buradaki çalışmalar nereden baksanız bir altı ayı bulur. Bir aydır çalışmalar sürüyor ve biz esnaf olarak perişan olduk, iş yok! İşlerimizde yüzde 80 kayıp var. Çalışma var ve bu cadde bom boş, çalışma başlamadan önce bu cadde kalabalıktı. Çalışmalar yavaş ilerliyor, biran önce hızlansalar çok daha iyi olur.”

‘TOZ TOPRAK İSTER İSTEMEZ İŞLERİMİZİ ETKİLİYOR’

Melikahmetin eski esnaflarından Fevzi Gündoğar, şimdi bir yakının yanında işçi olarak çalışıyor. Gündoğar, Melikahmet caddesinde süren altyapı çalışmalarının esnafı nasıl etkilediği üzerine şunları söyledi.“ 1980’den beri Melikahmet mahallesinde yaşıyorum. Buradaki altyapı çalışmaları nedeniyle oluşan toz toprak ister istemez işlerimizi etkiliyor. Çalışmalar yavaş ilerliyor, diyorlar, ‘DEDAŞ’ı bekliyoruz’, malzeme yoktur falan. İşler hızlansın, isteriz ki, işler bir ayda bitsin.”

‘KİMSE ESNAFIN DERDİYLE İLGİLENMİYOR, CADDE SAHİPSİZ BIRAKILMIŞ’

Melikahmet esnaflarından Medeni Kırboğa, altyapı çalışmalarından dolayı esnafın yaşadığı mağduriyet üzerine şunları söyledi: “Sur’da esnafım ve 17 yıldır bu caddedeyim. Bu altyapı çalışmalarından esnaflar olarak çok etkilendik. İş krizi, çalışma krizi var. Çalışmalar üç ay içinde bitecek diyorlar ama bu süreç daha da uzayabilir. Çalışmaların gidişatı konusunda hiçbir yetkili bize tam bir bilgi vermiyor. Esnaflar olarak gerçekten mağduruz ama hiçbir zaman mağduriyetimizi dile getirmedik. Şuan bu caddede bulunan esnafın eşyaları toz toprak içinde kalmıştır. Kimse esnafın derdiyle ilgilenmiyor, cadde sahipsiz bırakılmış. Müteahhit elemanlarıyla konuştuğumuzda topu DEDAŞ’a atıyorlar. ‘DEDAŞ çalışmıyor, gelmiyor, işlerini yapmıyor’ diyorlar. Diğer yandan baktığımızda Kayyum hiçbir şekilde ilgilenmiyor. Vali, zaten olayla ilgili bir çalışma yapmadı, hiç bu tarafa gelmedi. Bunun yanı sıra Ticaret Odası Başkanı, Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı da konuyla ilgili duyarsız kaldı. Yani, bakıyorum bir aydır Melikahmet caddesi bu durumda ama hiçbir yetkili buraya gelip de incelemede bulunmadı, esnafın derdini dinlemedi. Biz esnaflar olarak kendi aramızda imza topladık, Kayyum Beye vermek için, biran önce bu çalışmaların hızlanması için.

‘SUR’DA YENİ BİR TARİH YAZILIYOR’

Diyelim 10 gün sonra bir yağmur yağacak ve çalışmalar duracak. O zaman esnafın hali ne olacak. Biran önce buradaki altyapı çalışmalarının bitirilmesi için çalışmalara hız verilmesi gerekiyor. Burası Diyarbakır’ın tarihi dokusu anlamında en eski yerler ama burada eskiye ait bir şey kalmadı. Yani, Sur’da yeni bir tarih yazılıyor. Bu çalışmalar işlerimizi yüzde 90 etkiledi. Şuan kiralarımızı veremeyecek durumdayız. Düşünün ayakkabıcı bir esnaf olarak yeni ürün almışım ve ben bu ürünümü açamıyorum. Çünkü her yer toz toprak içinde. Melikahmet caddesi esnafının mağduriyeti büyük ancak maalesef yerel basınımız da bu soruna duyarsız kalıyor. Bir aydır burada çalışmalar sürüyor esnaflar toz toprak içinde, müşteriler gelmiyor ama yerel basın bu konuda bir haber yapmıyor.”

‘BÜTÜN BU TOZ TOPRAĞA YARINLARIN DAHA GÜZEL OLACAĞI UMUDUYLA KATLANIYORUZ’

Melikahmet esnaflarından Aykan Akbaba, “ 90’lı yıllardan beridir burada esnafız. Bir aydır burada çalışma sürüyor, üç ay içinde işlerin bitirileceği söyleniyor. Biz bütün bu toz toprağa yarınların daha güzel olacağı umuduyla katlanıyoruz. Yoksa kepengi indirip gideceğiz. Bu altyapı çalışmaları tabii ki, işlerimizi etkiledi. Şuan dükkan toz toprak içinde. İnşallah bu çalışmalar biran önce biter. Çalışmaların biran önce bitmesinden kendileri de halkımız da çok memnun olur” diye konuştu.

‘DEDAŞ’IN ÇALIŞMALARI AKSATTIĞI SÖYLENİYOR’

Esnaflardan Medeni Sayın, “Buradaki yol çalışmasından dolayı esnafların hali perişandır. Çalışmalar da yavaş ilerliyor. Üç ay içinde bitecek diyorlar ama inanmıyorum. DEDAŞ’ın çalışmaları aksattığı söyleniyor. Bu çalışmalar işlerimizi etkiliyor. Burada 3 bin TL kira veriyorum ve bu çalışmalardan dolayı geçimimi bile sağlayamıyorum. Şuan işlerimiz yüzde 90 düşmüş durumdadır. Buradan yetkililere çağrıda bulunuyorum. Özellikle de Valimize sesleniyorum; DEDAŞ ile biran önce irtibat kurup bu yer altı çalışmalarının hızlandırılmasını istiyorum. Bütün esnaflar biran önce bu toz dumandan kurtulmak istiyor. Yarın öbür gün bir yağış olsa buranın hali ne olur. İnanın buralar çamur olursa hiçbir esnaf dükkanını açamaz. Burası tarihi bir yer bugüne kadar çok sıkıntı yaşandı. İnsanlarımız dayanışma için de olsa alışverişini burada yapmak istiyor ama burası çamur içinde olursa kimse buraya gelemez” şeklinde konuştu.

‘İŞLERİMİZDE YÜZDE 90 BİR KAYIP VAR’

Belediyenin çalışmaları denetlemesi gerektiğine vurgu yapan esnaf Azad Menekşe, “Şuan cadde toz toprak içinde müşteriler gelmiyor. Bunun üzerine bir de yağmur yağsa kimse bu caddeye adımını atmaz. Giyim eşyası satıyorum ve elbiseler toz içinde. Ben bile bir esnaf olarak sabah dükkanı açarken büyük moral bozukluğu yaşıyorum. Sinirli bir şekilde dükkanı açıyorum, eski hevesim kalmadı, çünkü cadde toz toprak içinde. Farklı bir yerden buraya müşteri gelmiyor. Sadece Ben-u Sen, Şehitlik sayesinde ayakta aklamaya çalışıyoruz. Cadde trafiğe kapalı araba giremiyor ve bir sürü müşteri kaybımız oluyor. Gazilerden, Metropolden buraya müşteri gelmiyor. Günlük bin TL ciro yapıyordum şuan 100 TL’ye düşmüş durumdayım. Yani, işlerimizde yüzde 90 bir kayıp var. Buradan çalışmayı yürüten yetkililere sesleniyorum, çalışmalar çok ağır işliyor. Bir ekip yerine daha fazla sayıda ekiple bu işi biran önce bitirebilirler. Biran önce ellerini çabuk tutsunlar, çünkü esnafın tam iş yapacağı sezondur ve işlerimiz çok etkileniyor. Mimarlara soruyoruz, DEDAŞ diyorlar, ‘DEDAŞ gelmiyor, DEDAŞ bizi oyalıyor’ diyorlar. Ellerinden geldiği kadar bizi mağdur etmesinler ya da bu çalışmalar süresince yaşadığımız zararı karşılasınlar. Belediye gelebilir burada bir inceleme yapabilir, esnafın sıkıntısını öğrenebilir” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme