enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
26°C
Diyarbakır
26°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
30°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımının, seçimden beş gün sonra Diyarbakır’da bulunan 10 adet spor tesisini Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devrettiği ortaya çıktı. DİYARBAKIR GAZETE-  31 Mart yerel seçimlerinde büyük bir farkla kayyımdan geri alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde kayyım, seçimden beş gün sonra kentteki bütün spor tesislerini devrettiği ortaya çıktı. 31 Mart’ta...
20.04.2024
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır’ın Sur Belediyesi’nde mazbata töreni sonrasında makam odasında bulunan Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarına yönelik hakaret içeren sözleriyle ilgili mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiğini açıkladı. Türkiye İçişleri Bakanı soruşturmayı sosyal medya hesabı X’den duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer...
20.04.2024
Diyarbakır’da polis, farklı tarihlerde vatandaşları tehdit edip paralarını gasbeden ve silahla yaraladığı tespit edilen 6 kişilik çeteye yönelik ‘Balistik’ operasyonu yaptı. Gözaltına alınan 6 şüpheli tutuklandı. Polis, kollarında dövme olan bir şüpheliyi kameralardan tespit edip yakaladı. DİYARBAKIR GAZETE- İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro ve Gasp Büro Amirlikleri,...
20.04.2024
Dicle Elektrik Şırnak İl Müdürlüğü’ne bağlı 2 kişilik ekibi İdil’e bağlı Okçu köyünde kaçak kontrolü yaparken engelleyerek rehin alan, üzerlerine kurşun sıkan ve darp ederek yaralayan saldırganların yakalanabilmesi amacıyla jandarma tarafından yapılan soruşturma kapsamında 12 kişi gözaltına alındı. Sanıklardan 4’ü ise sevk edildikleri savcılıkta ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. DİYARBAKIR...
20.04.2024

Misafirlerini tarih yolculuğuna çıkaran mekân: Zerzevan Konağı

Misafirlerini tarih yolculuğuna çıkaran mekân: Zerzevan Konağı
REKLAM ALANI

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde bazalt taştan yapılan, bir dönem kalabalık ailelerin yaşamını sürdürdüğü avlulu evler, devlet ve girişimcilerin katkısıyla yöre mimarisine uygun restore ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının sunduğu proje ve onarımın yanı sıra TOKİ’den de kredi desteği alan vatandaşlar, öz sermayelerini de katarak, mülkiyeti kendilerine ait olan evlerini yaşamla yeniden buluşturuyor.

Turizmin canlandığı ilçede restorasyonu tamamlanan evler kafeterya, restoran olarak yerli ve yabancı turistleri ağırlarken, konuklarını tarihe yolculuğa çıkarıyor.

Sur ilçesi Süleyman Nazif Mahallesi’nde 15-20 yıl boyunca harabe ve atıl durumda olan avlulu tescilli bir ev, aslına uygun restore edilerek Zerzevan Konağı olarak hizmete girdi.

Yaklaşık 1 yıl gibi bir süre zarfında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hibe destekleri ve işletmecilerin de katkısıyla ayağa kaldırılan ve adına Tarihi Zerzevan Kalesinde alan Zerzevan Konak’ta meşhur Diyarbakır kahvaltısı ve yöresel içeceklerle yerli ve yabancı turistleri bekliyor.

“TESCİLLİ ANCAK HARABE DURUMDAYDI”

Zerzevan Konağının işletmecileri, Konağın bulunduğu yerin tescilli bir yer ancak harabe ve atıl bir halde olduğunu ifade ederek, “Burası daha önce otopark olarak kullanılmış, otopark olmadan önce son 15-20 yıldır harabe ve metruk bir yapıydı. Bizim Sur’da bu tür yapılar çoğunlukta ama ne yazık ki büyük bir kısmı atıl, kullanılamaz ve harabe bir durumda bulunuyor. Çok azı Turizme kazandırılarak, turizm amaçlı kullanılıyor” diye konuştular.

HEM TURİZME KAZANDIRDIK, HEM DE TARİHİ BİR EVİ İŞLEVLENDİRDİK

Zerzevan konağını yeniden ayaklandırmaların da amaçlarının hem Sur’a yeni bir ticari alan kazandırmak, hem de böylesi atıl bir evi yeniden işlevlendirip Diyarbakır’ın turizmine kazandırmak olduğunu ifade eden işletmeciler, “Sadece turizm değil aynı zamanda potansiyeli olan bir mekan. Avlusu geniş, binanın kendisi de çok güzel bir yapı. Bunu yeniden Diyarbakır’a kazandırmak bizim içinde açıkçası bir kıvanç ve gurur meselesi oldu. Bundan sonraki süreçte de turizme yönelik bir amaçla hizmetine devam edecek. Ve tarihi yapısı da korunmuş olacak” şeklinde konuştular.

“KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINDAN DA DESTEK ALDIK”

Yapının restorasyon sürecinin 1 yıl sürdüğüne işaret eden Zerzevan Konağı’nın işletmecileri, “Yapının salipleri şahıs. Şahıslarda tanıdık arkadaşlarımız idi. Onlar bir strateji geliştirmişlerdi, sonra biz müdahil  olduk. Önce projelendirildi, ardından kuruldan gerekli izinler alındı. Sonrasında da restorasyonu yine proje doğrultusunda kurulun istediği şekilde devam etti. Biz bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığından hem proje hem de uygulama aşamasında hibe desteği aldık. Yeni restorasyonun büyük çoğunluğunu kendi öz sermayemizle yaptık. Ama tabi ilk etapta yeni başlangıç için Bakanlığımızın bize büyük bir katkısı olmuştur” ifadelerini kulandılar.

“EN HAYALİMİZİ BUGÜN GERÇEKLEŞTİRDİK”

İşletmeciler, şunları söylediler:

“Daha önce Sur’daki bir yapıyı turizme kazandırmaya yönelik hayalimiz vardı. O hayal bugün gerçekleştirdik. Tabi bunu yaparken maddi imkanlar da ön planda tutuluyor. Öyle bir şey bize kısmet oldu ve bunu gerçekleştirdik. Çok da güzel oldu.  Biz en azından bir yol kat ettik. Girişimciler bizimle irtibat kurarsa manevi anlamda gerekli desteği veririz. Fikir bazında destek veririz. Şuanda burayı kahvaltı kafe olarak işlevlendirdik. İlk etaptaki niyetimiz o. Burada kahvaltı ve içecek vereceğiz. Yazın özellikle soğuk içecekler vereceğiz. Yani Diyarbakır’a özgü içecek ve yiyecekleri yerli ve yabancı turistlerin sunacağız.

12 KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR

Şuanda yeni hizmete başlamamıza rağmen 12 kişiyi istihdam ettik. İhtiyaç ve sirkülasyonla birlikte bu istihdam sayısını artırmayı hedefliyoruz. Bu sektörün gelişmesine de fayda sağlayacak istihdam açısından bizim içinde iyi bir rakam. Tabiki istihdam alanında da düşünürsek, bu tür yerlerin sayısının artırılmasını istiyor ve destekliyoruz. Biz burada hem tarihi bir mekanı turizme kazandırmak hem de atıl durumdaki mekanı işlevsel bir hale getirdik. Herkesi Zerzevan Konağına bekliyoruz. Güzel bir ambiyansı var”

MÜŞTERİLER: “KENT İÇİN BU TARİHİ YAPILARIN TURİZME KAZANDILMASI ÖNEMLİDİR”

Müşteriler ise, kent için bu tarihi yapıların turizme kazandırılmasının önemli olduğunu söyledi. Herkese bu yapıları görmelerini tavsiye eden Müşteriler, “Keşke bu restorasyon çalışmaları yıllar önce yapılmış olsaydı. Diyarbakır bu çalışmaları hak ediyor. Restorasyonlar ve devletin bu yönde adım atması, Sur’un tekrar halka açılması güzel. İnsanlar şimdi Diyarbakır’ı konuşuyor.” şeklinde konuştular.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme