enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5643
EURO
35,0187
ALTIN
2.435,57
BIST
9.760,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu....
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves’i ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves ile İstanbul Konsolosluğu Kültür Müşaviri Recep Tuna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’u ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan Bırkleyn Caddesi’ndeki yol yapım çalışmalarına devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi, Terkan Caddesi ve Kadya Caddesi arasında kalan Bırkleyn Caddesi’nde yol yapım çalışmalarını sürdürüyor. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyelerinin desteğiyle kent genelinde temizlik kampanyası başlatacak. DİYARBAKIR GAZETE- Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kent merkezindeki 136 ana arter, meydan, şehirlerarası otobüs terminali, ilçe otogarı, özel ve kamu hastanelerinin acilleri ve bekleme yerlerinin temizliği için kampanya başlatacak. Oluşturulan üç ekip ile yürütülecek temizlik kampanyasına,...
24.04.2024

MKYK üyesi Kurt’tan yeni bir çözüm süreci sinyali

MKYK üyesi Kurt’tan yeni bir çözüm süreci sinyali
REKLAM ALANI

AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Abdurrahman Kurt, Türkiye’de yeniden bir çözüm sürecinin mümkün olduğunu belirterek, ‘’Yeni bir süreç elbette mümkün, siyasetin doğası, dinamik ve sürekli ileriye götüren süreçleri hayata geçirmektir. Ancak her bir süreç tecrübe ve birikimlerin üzerine oturursa neticeye varabilir. Bu nedenle çözüm sürecinin neticelerini bir bir hatırlamak lazım’’ dedi.

Çözüm sürecinde Akil insanlar Heyetinde yer alan AK Parti Diyarbakır eski milletvekili ve MKYK üyesi Abdurrahman Kurt, Yeni bir çözüm sürecinde PKK’nın muhatap alınmayacağının altını çizerek, ‘’PKK’nın gelinen noktada muhatap alınması hem devlet, hem de toplum nezdinde imkansızdır. Burada yapılması gereken terörün demokrasiyi rehin almasına müsaade etmeden, gerçekten derdi demokratikleşme sürecine emek ve katkı sunmak isteyen terör ve şiddete yaslanmayan tüm dinamik ve katmanlarla yola devam etmektir’’ ifadelerini kullandı.

O GÜNLER İÇİN BU BİR DEVRİMDİ!

AK Parti iktidara gelince halının altına süpürülmüş, çözmek yerine yönetilmeleri tercih edilmiş toplumun can alıcı sorunlarına, büyük dirençleri karşısına alarak neşter vurduğunu hatırlatan Kurt, “Kapatma davaları, suikastler, darbe teşebbüssü ve tehditler gibi pek çok komplonun nasıl yaşandığını, her birinin de mağduru olarak ben çok iyi hatırlıyorum. Tüm bu yaşananlar toplumumuzun da hafızasında çok diri bir şekilde durmaktadır. Kürt meselesini de içine alan demokratikleşme adımları 2002 ile birlikte start aldı. Mesele varlık kavgası olmaktan eşitlik, vatandaşlık kavgası olmaya evrildi ve o günler için bu bir devrimdi! Türkiye’deki tüm toplumsal sorunların çıkış kaynağı, menbaı, müsebbibi olan CHP bugün birileri tarafından AK Parti’nin alternatifi olarak sunuluyorsa burada bir şeytanlık var diye düşünmeliyiz. İşte tam da burada bu şeytanlığı, bu oyunları bozmak adına Sayın Cumhurbaşkanı kimin kim olduğunu vurgulama ve hatırlatma gereği hissetti. Bugün TRT Kürdi’den, üniversitelerdeki Kürt dili ve edebiyatı bölümlerine, Kürt tarihi ve seçme edebi kültür değerlerinin devlet desteği ile Kültür Bakanlığı’nca basım ve yayımlarının yapılmasına, yerleşim yerlerinde halkın kullandığı adların kullanılmasının serbest bırakılmasına, orta dereceli okullarda Kürtçe öğretimin yasallaşmasına ve daha onlarca adımın atılmasına, yasağın kaldırılmasına büyük bir direnişle hayat veren, bunu bedellerini göze alan ve ödeyen AK Parti ile CHP’nin kıyaslanması değil, yan yana anılması bile akla, insanlığa, matematiğe, vicdana ihanettir. Belki de bir dönem AK Parti’nin HDP’nin bu ihanetine olan tepkisi de bundandır diye düşünmek lazım. Ama siyasette itidal ve makul belirleyici olmalıdır. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımız bizzat bu oyunları bozacak, makul ve itidal çizgisini belirleyecek hatırlatmaları yaptı” dedi.

“YENİ BİR SÜREÇ BAŞLATMAK ELBETTTE MÜMKÜN!”

Kurt, Yeni bir çözüm sürecinin başlatılmasının mümkün olduğuna değinerek, şunları söyledi: “Siyasetin doğası, dinamik ve sürekli ileriye götüren süreçleri hayata geçirmektir. Ancak her bir süreç tecrübe ve birikimlerin üzerine oturursa neticeye varabilir. Bu nedenle çözüm sürecinin neticelerini bir bir hatırlamak lazım.

Birincisi; PKK ve HDP barış yapma niyeti ve iradesi olmayan unsurlardır. HDP içerisindeki bazı iyi niyetli unsurların varlığı, iradesiz bir kuruluş olmaları karşısında bir anlam ifade etmiyor.

İkincisi; çözüm süreci ile büyüyecek bir Türkiye uluslararası güçlerin işine gelmedi. Hinterlandını Kürtleri de içine alarak Ortadoğu’da oldukça geniş bir alana yayması engellenmiş ve bunun için de süreç PKK’ya bozdurulmuştur. PKK Fırat’ın doğusuna geçecek, sen de mal mal bakacaksın, seni başkan yaptırmayacağız ve benzeri onlarca gaza gelmiş cümle ile şeytanlaştırılmış bir AK Parti imajını Kürtlere sunarak adeta süreci bombalamış ve yerle bir etmişlerdir.

“PKK’NIN MUHATAP ALINMASI İMKANSIZ”

Üçüncüsü; PKK barış sloganı arkasında savaşı, terörü örgütleyen, çözüm maskesi arkasında bölgesel hegemonya peşinde koşan, bölge halkını adeta esir alan uydurma mahkemelerde sözde yargılamalar yapan, haraç alan, adam kaçıran, tehdit ve şantajlarla toplumun iradesine musallat olan, en kritik zamanlarda ihanet edebilen, sözlerini asla tutmayan ve iftira, yalan, ajitasyon ve toplumsal manipülasyonları stratejik olarak içselleştirmiş, kendine ait hiçbir iradesi olamayacak kadar da bulunduğu bölge ve ülkelerin derin yapıları ile bağımlı ilişkilere mahkum olmuş bir yapı olduğu kanaatini oluşturmuştur. Dolayısıyla gelinen noktada muhatap alınması hem devlet, hem de toplum nezdinde imkansızdır. Burada yapılması gereken terörün demokrasiyi rehin almasına müsaade etmeden, gerçekten derdi demokratikleşme sürecine emek ve katkı sunmak isteyen terör ve şiddete yaslanmayan tüm dinamik ve katmanlarla yola devam etmektir”

HDP ÖZ ELEŞTİRİ YAPMADI

Kurt, “Hele öz eleştirisini adam akıllı yapamamış bir HDP, iradesi olmayan postacı bir HDP, pek bir anlam ve katkı sahibi olamaz bu süreçte” dedi.

HDP’Lİ KÜRT, HDP’NİN ALDIĞI OYDAN DAHA AZ

“Marifet iltifata tabiidir der büyükler” diyen Kurt, “Bu minvalde Kürtler marifet gösterene iltifat eder, etmeli. Bu işin vicdanı, vefası ve matematiği bunu gerektiriyor. Zaman zaman yaşanan ve toplumsal iyiliği öncelemeyenler tarafından da köpürtülen bazı kırgınlıklar da giderilecek, AK Parti ile yeni müreffeh ve demokratik ufukların yolu çizilecek ve hızlandırılacaktır diye düşünüyorum. Bugün HDP’li Kürt, HDP’nin aldığı oylardan çok daha azdır. HDP, iktidara bazı kırgınlık ve kızgınlıklarda bir slogan merkezine dönüşüyor, çözüm merkezine değil. Oylarını yasladıkları kendi doğruları yok ancak zaman zaman yapılan hataları ajite ederek bir tepki merkezi oluşturuyorlar. Adeta bir slogan partisi görevi oluşuyor. Sesini duyurmakta zorlanan Kürdün tepki merkezi gibi… Ancak HDP bunu alıp çok güzel bir şekilde islamofobik derin batıya kendini Kürtleri anti İslam cephenin bir bileşeni yapma aparatına dönüştürerek pazarlıyor. Batının HDP desteğinin arkasındaki gerçeklik budur. Batı demokrasi derdinde olsa Filistin’de böyle davranmaz. Özellikle Müslüman Kürdün bunu iyi anlaması lazım diye düşünüyorum. Liberal ve demokrat Kürtler de bu yapıların egemen oldukları yerlerdeki icraatlarını iyi incelesinler, başımıza yeni stalinizmleri bela etme vebali ile karşı karşıya olduklarını dikkate alsınlar bence” diye konuştu.

“BAHÇELİ’YE BAŞBAKANLIK TEKLİF ETTİLER”

HDP vaktiyle AK Parti’yi satma karşılığında Sayın Bahçeli’ye Başbakanlık teklif eden bir parti olduğunun altını çizen MKYK Üyesi Kurt, “Bugün Cumhur İttifakı’nı en son onlar eleştirebilir, tıpkı ilk kayyum uygulamasının mimarı kendileri olduğu gibi. Bölgedeki bütün belediye başkanlarına ve siyasetçilerine terör örgütü kayyumları ile hükmederken, demokrat davransalardı bugün eleştirme haklarına bir parça samimiyet atfedebilirdik. AK Partili Kürtler açısından bugünkü zorunlu seçim ittifakları sisteminde CHP -İyi Parti saflarında olmaktansa elbette vicdan, insaf ve matematik AK Parti-MHP saflarında olmayı gerekli kılar. Yani seçim aslında AK Parti veya CHP’nin yanında olmakla ilgilidir. Yoksa MHP ve İyi Parti’nin düşünsel kökleri bir. İyi Parti menfi milliyetçilikte zirveyi oynuyor zaten” şeklinde konuştu.

KANAYAN YARA KAPANACAK”

Kurt, Toplumların geleceklerini geçmişleri ile yüzleşerek çizebileceklerini ifade ederek, “Bu hafıza merkezi mekanlar, nelerin lanetlenmesi ve vicdanlarda mahkum edilmesi gerektiğini yeni nesillere aktaran önemli toplumsal rota merkezlerdir. İnsan haklarının önemini, faşizmin her türlüsünün lanetlendiği ve teşhir edildiği mekanları hafızalara kazımak, vahşetin mağduru toplum kesimleri açısından da adaletin bir ölçekte tecellisinin önemli bir parçasıdır. 2008’de Güney Afrika’da rastladığım Apartheid Müzesi, kafamda bu gerekliliğin oluştuğu yer oldu ve bunu ifade ettiğim o günlerden bunu gerçekleşeceği bugünlere ulaştıran Allah’a hamd ediyorum. Allah razı olsun Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu kanayan yarayı da kapatacak inşallah” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Yeni Journal

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme