enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5561
EURO
34,8485
ALTIN
2.427,01
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
30°C
Diyarbakır
30°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
31°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu....
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves’i ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves ile İstanbul Konsolosluğu Kültür Müşaviri Recep Tuna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’u ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan Bırkleyn Caddesi’ndeki yol yapım çalışmalarına devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi, Terkan Caddesi ve Kadya Caddesi arasında kalan Bırkleyn Caddesi’nde yol yapım çalışmalarını sürdürüyor. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyelerinin desteğiyle kent genelinde temizlik kampanyası başlatacak. DİYARBAKIR GAZETE- Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kent merkezindeki 136 ana arter, meydan, şehirlerarası otobüs terminali, ilçe otogarı, özel ve kamu hastanelerinin acilleri ve bekleme yerlerinin temizliği için kampanya başlatacak. Oluşturulan üç ekip ile yürütülecek temizlik kampanyasına,...
24.04.2024

Nart, “Devletimizden esnafımıza destek istiyoruz”

Nart, “Devletimizden esnafımıza destek istiyoruz”
REKLAM ALANI
24.03.2020
0
A+
A-

Tüm dünyada hâkimiyet kuran koronavirüs salgını nedeniyle çok sayıda işletmenin faaliyeti geçici süreliğine durduruldu. Alınan karardan dolayı sanat sokağında bulunan birçok işletme kepenkleri kapattı. Bu konuda görüşlerini dile getiren Ofis ve Sanat Sokağı Güzelleştirme ve Koruma Derneği (OSS-DER) Başkanı Aziz Nart, “Ailelerine bakmakla yükümlü olan işçilerimizin gözleri bizim elimizde bizim de gözümüz devlet yetkililerinin elinde” dedi.

Tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgını Türkiye’de de görüldü. Salgının yayılmasını engellemek amacıyla yetkililer birçok alanda kısıtlama getirdi. Bu kısıtlamalardan biri de işletmelerin faaliyetlerinin geçici süreliğine durdurulması oldu. Yasak kapsamına giren kafe, kıraathane, çayevi, kahve gibi birçok mekâna ev sahipliği yapan sanat sokağı ve ofis semtinde birçok dükkânın kepenkleri indi. Normal şartlarda yoğun bir insan sirkülasyonu yaşanan sokak şimdilerde hayalet şehre döndü. Konuya dair görüştüğümüz Ofis ve Sanat Sokağı Güzelleştirme ve Koruma Derneği (OSS-DER) Başkanı Aziz Nart, esnafların büyük bir mağduriyet yaşadığını ve yetkililerden destek beklediklerini dile getirdi.

Koronavirüs salgını ülkemizde de görüldü ve çok sayıda önlem alındı. Bu konuyla ilgili neler söyleyeceksiniz?

“Unutulmamalıdır ki koronavirüs salgını bir insanlık krizidir. Devletimizin bilim kurulunun tavsiyelerine uymamız gerekiyor. Önce kendimizi, ailemizi ve ülkemizi korumamız bizim temel görevlerimizden biri olmalıdır. Bana göre ikinci Dünya Savaşından sonraki en büyük krizdir. Ortak menfaatlerimiz için ortak mücadele gerekir. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların televizyon programlarına çıkarılmamaları gerekmektedir. Çünkü insanlar bu kişiler yüzünden yanlış bilgilendiriliyor. Yapılan yanlış bilgilendirme toplumu panik havasına sürüklüyor. Tüm kesimlerin sağduyulu olması gerekmektedir. İktidar ve muhalefetle birlikte tüm STK’ların ve vatandaşların kenetlenmesi gerekmektedir”

Birçok işletmenin faaliyetleri koronavirüs salgını nedeniyle geçici süreliğine durduruldu. Bu konuya dair bir esnaf ve sanat sokağı koroma derneği başkanı olarak neler söyleyeceksiniz?

“Esnaflarımız bu duruma hazırlıksız yakalandılar. Çalışanlarımız gözlerimizin içine bakarak bizlerden maddi destek beklemekteler. Bizler bunun acizliği içerisindeyiz. Esnaf kira ve standart aylık ödemeleri olan SGK, BAĞKUR, vergi, stopaj gibi konularda ne yapacağını bilmiyor. Devletimizin ve mülk sahiplerinin esnafa ve çalışanlara yardımcı olması gerekiyor. Esnafların büyük bir kısmı ekonomik sıkıntıların daha fazla büyüyeceği kaygısını taşıyor. Bankalardan kredi çekemeyecek durumda olan esnafların tefecilerin kucağına itilmemesi gerekiyor. Zaten 2018 yılından bu yana ekonomik durgunluk yaşanıyordu. Virüs nedeniyle kepenklerin kapatılması esnafları çok daha zor bir durumda bıraktı. Esnaf bu durumdan dolayı ne yapacağını bilemeyecek bir durumda ve kara kara düşünüyor. Hem maddi hem de psikolojik olarak zorlu bir süreçten geçmekteyiz. İşyerlerimizin kapalı olması biz işverenleri ve işçilerimizi çok zor bir durumda bırakmıştır. Ailelerine bakmakla yükümlü olan işçilerimizin gözleri bizim elimizde bizim de gözümüz devlet yetkililerinin elinde”

Talepleriniz nelerdir?

“Olağanüstü zamanlarda olağanüstü tedbirler alınması gerekiyor. İhtiyaçlar tam anlamıyla ortaya çıkmadan, sıkıntı yaşanmadan tedbirler alınmalıdır. İlk olarak alınan tedbir paketi daha köklü ve özellikle çalışan kesimleri içine alacak şekilde baştan dizayn edilmeli veya yeni bir paket sunulmalıdır. Zaten ülkemizde 7 buçuk milyon civarında insanın işsiz olduğu söylenmektedir. Acil ve etkili tedbirler alınmazsa bu rakamlar belki de 2 veya 3 katına çıkabilir. Uluslararası Çalışma Örgütü dünyada 25 milyon insanın işsiz kalabileceğini söylemektedir. Bizim ülke olarak tedbirleri buna göre almamız gerekmektedir. Türkiye’deki 2019 verilerine göre işsizlik rakamları 13,7 oldu. Genç işsizlerde rakam ne yazık ki daha fazla . Açıklanan pakette en düşük aylığın bin 500 TL’ye çıkarılması ve 2 bin haneye bin lira gibi bir ödeme yapılması olumlu bir karardır ancak eksik yönleri de vardır. bu yönlerin geliştirilmesi gerekmektedir”

Devlet yetkililerinden beklentileriniz nelerdir?

“Küçük ve orta ölçekli esnaflarımıza uzun vadeli ve 6 ay ödemesiz ve faizsiz kredi imkânı sağlanmalıdır. En az 6 aylık kira desteği verilmelidir. Esnaflarımızın yanında gündelik yevmiye alanlara bu zor süreci atlatana kadar parasal destek verilmelidir. Tüm çalışan kesimlerin ve aynı zamanda esnafların elektrik, su, doğalgaz gibi fatura giderlerinin bir süre faizsiz ertelenmesi ya da fatura bedellerinde indirime gidilmesi gerekmektedir. Bunların yanında toplumsal dayanışmanın bir gereği olarak maddi durumu iyi olan vatandaşlarımız maddi sıkıntı çekenlere ayni ve nakdi yardımlar yapmalıdır”

Son olarak neler söylemek istersiniz?

“Zaten ülkemizde bir ekonomik kriz yaşanıyordu. Daha bu ekonomik krizin etkileri giderilmeden böyle bir durumla karşılaşılması bizleri büyük bir çıkmaza sürükledi. Oysaki Diyarbakır Sanat Sokağı ve Ofis semtinin tekrardan canlandırılması için hazırlanmış projelerimiz vardı. Bu projelerin faaliyete geçirilmesini beklerken böyle üzücü bir durumla karşılaşmak bizleri derinden üzdü. Zaten yaşanan ekonomik sıkıntıların gölgesinde kalan Sanat Sokağı ve Ofis semtinin canlanması için Yenişehir Belediyesi ve Diyarbakır Valiliğiyle ortak bir proje yapmaya karar vermişken ve projemiz hazırken böyle bir sürece girmek bizleri oldukça yıprattı. Her şeyin tez zamanda gerek maddi gerekse de manevi olarak en az kayıpla son bulmasını temenni ediyoruz”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme