enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3697
EURO
34,9815
ALTIN
2.326,16
BIST
9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun basın ile bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen buluşmada, Eşbaşkanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bucak, kayyım kaygısının olmasına rağmen halkın sandığa giderek iradelerine sahip çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Bizim de demokrasi ve haklı mücadelemiz bizce halk tarafından...
29.03.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi” açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen etkinliğe SGK İl Müdürü Reşit Merttir, İş-Kur Müdürü Mustafa Yılmaz, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu kurum...
29.03.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde evinde kalp krizi geçiren Sakine Tuncer (70), ambulans helikopterle sevk edildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde yaşayan Sakine Tuncer göğsünde ağrı hissedince, yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Sağlık ekipleri tarafından Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve kalp krizi...
29.03.2024
Diyarbakır’da polisin hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik yaptığı ‘Piyon’ operasyonunda 1’i mutfak dolabında 9 şüpheli yakalanıp, tutuklandı. DİYARBAKIR GAZETE- İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik çalışma gerçekleştirdi. Mağdurların verdiği ifadeler üzerine merkez ilçeler Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir’de Kent Güvenlik Yönetim...
29.03.2024

Odabaşı: “Covid-19 kentin ihracatını olumsuz etkiliyor”

Odabaşı: “Covid-19 kentin ihracatını olumsuz etkiliyor”
REKLAM ALANI

Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, koronavirüsün küresel piyasalara etkisini, virüse karşı alınan önlemleri ve virüse karşı toplumsal dayanışmanın önemini değerlendirdi.

Koronavirüsle mücadele kapsamında sınır kapılarının kapatılmasının kentin ihracat potansiyelini olumsuz etkilediğine vurgu yapan Odabaşı, “Bu durum Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet yürüten işletmelerimizi de olumsuz etkilemiştir. Özellikle Irak sınır kapımızın kapatılmış olması Irak ile olan ihracatımızı zora sokmuştur. Her ne kadar kontrollü geçişler yapılıyor olsa da bu sınırlıdır ve temel ihtiyaç maddeleri önceliklidir” diye belirtti.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, koronavirüs salgınına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamasında koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlere vurgu yapan Odabaşı, virüs salgınının ekonomik etkilerine değindi.

ÇİN’DEN DÜNYAYA YAYILAN VİRÜS

Odabaşı, dünyaya korku salan koronavirüs salgınına ilişkin yaptığı açıklamada, “Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Covid 19 olarak adlandırılan virüs dünyanın birçok ülkesinde yayılmaya devam ediyor. Ülkemizde de maalesef bazı vakalara rastlandığı ve ölümlerin yaşandığı Sağlık Bakanımız tarafından açıklanmıştır” ifadelerini kullandı.

‘COVİD 19 DAHA ÇOK YAŞLILARI ETKİLEMEKTEDİR’

Virüs salgınına yönelik olarak alınan tedbirleri değerlendiren Odabaşı, şunları ifade etti: “Ülke olarak bu konuda gerekli tedbirlerin alındığını ifade etmemiz gerekir. Belirlenen riskli ülkelere uçuşların durdurulması, bazı ülkelerle sınır kapılarının kapatılması, yurt dışında gelenlerin karantinaya alınması en temel ve en acil önlemler olarak hayata geçirilmiştir. Bunun sonrasında tüm okullar tatil edilerek çok daha önemli bir tedbir adımı atılmıştır. Son olarak toplumun her kesimini ilgilendiren cafe, kıraathane, lokal vb yerlerin kapatılmasına karar verilmiştir. Bunlar son derece yerinde ve doğru kararlar ve bilindiği üzere Covid 19 daha çok yaşlıları etkilemektedir. Bu nedenle yaşlı insanlarımızın dışarı çıkmasına da bir sınırlandırma getirilmiş ve ihtiyaçlarının karşılanacağı belirtilmiştir.”

“SAĞLIK ÖNCELİKLİDİR”

Virüs krizi altında ekonominin sürdürülebilirliğine işaret eden Odabaşı, şunları belirtti: “Ancak kamu otoritesinin aldığı tedbirlerin yanında tüm vatandaşlarımızın tedbir alması kaçınılmaz bir zorunluluktur. Kuşkusuz ki bu salgının birincil önceliği insanlarımızın sağlığıdır. Bütün koşullar altında bunu korumalıyız. Zira güçlü ülkeler sağlıklı insanlarla mümkündür. Ancak bu salgının sekonder etkilerinin en yoğun yaşandığı alan ekonomidir. Ekonominin duraksamaması gerekir. Bunu sürdürülebilirliğini bütün tedbirlerimizi alarak sağlamak hepimizin en kritik görevlerinden biridir.”

“VİRÜS KÜRESEL PİYASALARI ETKİLİYOR”

Virüs salgınının küresel piyasalara etkisini değerlendiren Odabaşı, “Küreselleşen dünyada tedarik zinciri bir bütün ve birbirine güçlü bağlarla bağlı. Bu nedenle dünyadaki, tüm ülkeler ve sektörler birbirine entegre bir şekilde hareket etmektedir. Zincirin halkalarından birinin zayıflaması veya kopması bütünü olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle bu salgının etkisiyle bazı sektörlerimizin olumsuz etkilenme olasılığı vardır.  Sorunun küresel olduğunu unutmamamız gerekiyor. Tüm dünya ekonomisi bu durumdan olumsuz etkileniyor. Dünyanın imalathanesi olarak adlandırılan Çin’de bile yılsonu büyüme hedefleri revize edilmiş ve aşağıya çekilmiştir” ifadelerini kullandı.

‘BAZI SINIR KAPILARIMIZIN KAPATILMASI İHRACAT POTANSİYELİMİZİ OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR’

Virüse karşı Türkiye’de alınan tedbirlere ilişkin gözlemlerini aktaran Odabaşı, “Ülkemiz açısından baktığımızda ise, çok sayıda ülke ile uçuşlarımızın iptal edilmesi ticari ilişkilerimizi, bazı sınır kapılarımızın kapatılması ihracat potansiyelimizi olumsuz etkilemektedir. Bu durum Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet yürüten işletmelerimizi de olumsuz etkilemiştir. Özellikle Irak sınır kapımızın kapatılmış olması Irak ile olan ihracatımızı zora sokmuştur. Her ne kadar kontrollü geçişler yapılıyor olsa da bu sınırlıdır ve temel ihtiyaç maddeleri önceliklidir” diye belirtti.

“İZOLASYON KURALLARINA ÖZEN GÖSTERELİM”

Diyarbakır’da virüse karşı alınan tedbirlere uyulması noktasındaki çabalara işaret eden Odabaşı, “Bu salgın ile mücadelede topyekûn bir seferberlik başlatan hükümetimizin aldığı kararların yerinde ve zamanında olduğuna inanıyoruz. Bizlerde Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi olarak yapılan tüm koordinasyon toplantılarında yer alıyoruz ve üzerimize düşen sorumlulukları eksiksiz yerine getirmeye çalışıyoruz. İlk etapta işletmelerimizden talebi olanların dezenfekte edilmesi sağlanmıştır. Bunun yanında bilgilendirme çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Bazı işletmelerimiz çalışmalarına ara vermiş durumdadır. Bu işletmelerimiz Sağlık Bakanlığımızın yapacağı bilgilendirmelere göre hareket edeceklerdir. Bunun yanında bağlı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız üretim işletmelerinde çalışma prensiplerini yayınladı. Bu ilkelere titizlikle uyacak işletmelerimizin çalışmalarını sürdürmelerinde bir sorun yaşamayacaklarını düşünüyoruz. Buna rağmen bir sorun yaşanması durmanda alınacak tedbirlerde ifade edilmiştir. Servis araçlarına binişten, fabrikaya girişe, yemekhane düzeninden çalışma düzenine kadar birçok konu tanımlanmış ve esaslar belirlenmiştir. Bilim Kurulunun ve hükümetimizin alacağı yeni kararlar ve tedbirlere kadar işletmelerimizin belirlenen bu kurallara uymaları, sağlığımız ve ekonomimiz için hayati önem taşımaktadır” dedi.

TEDBİRLERE UYALIM

Diyarbakır’daki işletmelere tedbirlere uyulması noktasında çağrıda bulunan Odabaşı, “Tüm işletmelerimizden Sağlık Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili tüm bakanlıklarımızın aldığı kararları ve tedbirleri dikkatlice takip etmelerini istiyoruz. Gerek ekonomik destekler, gerek bankalarla ilişlikler ve kredi tedbirleri, kısa çalışma ödeneği gibi tüm işletmelerimizi ilgilendiren konuları yakından izlemeleri faydalı olacaktır” ifadelerine yer verdi.

‘BU İŞİ SIKI TUTMALIYIZ’

Odabaşı, son olarak virüse karşı toplumsal dayanışmanın önemine vurgu yaparak, “Bu sorunu hep birlikte aşacağız. El ele vererek ve dayanışma ruhunu geliştirerek yeneceğiz. Tedbir kararlarına hassasiyetle uymak zorundayız. Bu işi sıkı tutmalıyız. Bu vesile ile bu salgın nedeni ile ülkemizde yaşamını yitirenler başta olmak üzere tüm dünyada yaşamını yitirenlere Allahtan rahmet, tedavi altında olanlara da acil şifalar diliyorum” diye belirtti.

Kaynak: Tigris Haber

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme