enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4945
EURO
34,9060
ALTIN
2.435,64
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
31°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde villa inşaatında çalışan demir ustası Abdurrahman Ateş (43), iş makinesiyle taşınan inşaat demirlerinin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. DİYARBAKIR GAZETE- Olay, öğle saatlerinde Kayapınar ilçesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi yakınlarındaki bir villa inşaatında meydana geldi. İsmi öğrenilmeyen operatörün iş makinesinin kovasıyla taşıdığı demirler, temel çalışmaları sırasında...
25.04.2024
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki metruk bir binadan yayılan kötü kokular çevreyi rahatsız ederken, çevre sakinleri, metruk binanın yıkılmasını ya da içindeki çöplerin toplatılmasını istedi. DİYARBAKIR GAZETE – Merkez Sur İlçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki yıllar önce terk edilen metruk bir binada biriken çöplerin sıcak havanın artması nedeniyle çevreye...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde ilaçlama çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi ekipleri, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bunlardan bulaşabilecek sıtma, tifo,...
25.04.2024
İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki bayrak iddiasını incelemek üzere görevlendirilen mülkiye Başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. Müfettişler yarın Büyükşehir Belediyesinde inceleme yapacak. DİYARBAKIR GAZETE – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Meclis toplantısında bayrak asılmadığı iddiasıyla ilgili görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. İl...
25.04.2024

Öger, ‘Alkol ile mücadele de başarılı bir politika izlenmiyor’

Öger, ‘Alkol ile mücadele de başarılı bir politika izlenmiyor’
REKLAM ALANI

Sahte alkolden dolayı yaşanan ölüm vakaları ile ilgili bir açıklama yapan Yeşil Yıldız Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, Türkiye’de alkolle mücadele noktasında çok da başarılı bir politika izlendiğini söyleyemediğinin altını çizerek, “Bağımlılık yapıcı madde ve alkol ile  mücadele noktasında geç  kaldığımız gün bizim aleyhimize olacaktır” dedi.

Yeşil Yıldız Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, sahte alkolden dolayı yaşanan ölümlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Son günlerde Türkiye  sahte alkolden dolayı ölen vatandaşların sayısının arttığını üzülerek takip ettiğini ifade eden Öger, “Kırıkkale, İzmir, Mersin, İstanbul, Muğla ve Aydın’da ve  alkol zehirlemesinden ölen vatandaşımızın sayısı 51 bulmuş bu sayısının artması  öngörülmektedir” dedi.

“ALKOL İLE MÜCADELEDE BAŞARILI BİR POLİTİKA MAALESEF İZLENMİYOR”

Öger, Türkiye’de alkolle mücadele noktasında çok da başarılı bir politika izlenmediğine değinerek, şöyle dedi:

“Türkiye’de bir kısım vatandaşın gündeminde alkole müdahale etmek yaşam tarzına müdahale etmekle eşdeğer tutulduğu için siyasi partiler bu anlamda ciddi manada adımlar atamamaktadır. Mahalle baskısından kaynaklı yapılan düzenlemelerde hayata geçirilmemektedir. Her yıl alkol zehirlenmesinden kaynaklı onlarca vatandaşımızı yitirdiğimiz gibi alkolün yol açtığı felaketlerde göz önünde bulundurulursa binlerce insanımız maalesef alkolün mağduru olmuştur. Trafik kazaları, kadına karşı şiddet, istismar, adli ve adi vakaların sebebi olarak da alkol önümüze sebep olarak çıkmaktadır”

“ALKOL İÇİN KONULAN YÜKSEK VERGİLER KULLANICIYI MERDİVEN ALTI ALKOL  KULLANMAYA TEŞVİK EDİYOR”

Alkol için konulan yüksek vergilerin kullanıcı için bir bahane olarak merdiven altı alkol kullanmaya tevessül ettirdiğine işaret eden Öger, “Alkolle ilgili yapılan düzenlemeler; yaş sınırı, alkol satış zamanı, alkollü mekânların bulunduğu alanlarla ilgili denetim yetersizliğinden kaynaklı çalışmalar kağıt üstünde kalmış ve toplumda alkol kullanımı azalacağına maalesef fazlalaşmıştır. Zararlı zararsız alkolün, vergiye tabii tutulma mantığı ile değerlendirilen bir toplumda alkolle mücadele etmek elbette ki zordur.

“ALKOL ŞİŞELERİNE DE UYARICI RESİMLER KONULMALIDIR”

Alkolün her türlüsünün zararlı olduğunu, tıpkı sigara ile mücadele noktasında yapılan çalışma gibi alkol ile mücadele çalışmasının da hızlandırılması gerektiğini bir kez daha söylüyoruz. Sigara paketlerinde konulan resim ve uyarılar gibi alkol şişelerine de uyarıcı resimler konulmalıdır.

Var olan yasal mevzuatın eksik yönlerinin tekrar gözden geçirilmesi, denetim mekanizması ölüm vakalarının öncesinde de ciddiyetle yapılması. Sahte alkol satış ve üreticilerinin değil, diğer madde üreticilerinin ve satıcılarının da ağır bir şekilde cezalandırılmasını kamuoyu bekliyor.

“ALKOLLE MÜCADELE EDEN BÜYÜK STK’LARIN YAPTIĞI MODÜL ÇALIŞMALAR KAĞIT ÜZERİNDE KALIYOR”

Kurulma felsefesinde alkolle mücadele olan büyük STK’ların yaptığı modül çalışmaları maalesef kağıt üzerinde kalmakta, ağırlıklı olarak tütün bağımlılığı mücadelesi veriliyor görüntüsünden kurtulmaları gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı özellikle madde bağımlılığı, alkol bağımlılığı, tütün bağımlılığı ve davranışsal diğer bağımlılıklar üzerinde kurum olarak çalışmalarını hızlandırmalı var olan STK’larla alan çalışmalarında eşitlikçi bir şekilde hareket etmelidir.  Avrupa’da olduğu gibi bu alanda çalışan STK’lar teşvik edilmelidir. Tıpkı uyuşturucu bağımlılığı noktasında UYUMA projesi gibi alkol bağımlılığı noktasında da aplikasyonlar oluşturulmalı, alkol kullanımı noktasında mekanlar sıklıkla kontrol edilmeli ve alkol satıcı işyerlerine ruhsat verilmesi zorlaştırmalıdır” ifadelerini kullandı.

“ALKOL ÜRETİMİ YASAKLANSIN”

Öger, Yeşil Yıldız Derneği olarak alkolün bandrollü bandrolsüz; faturalı faturasız ayrımını yapmaksızın üretiminin yasaklanması taraftarı olduklarını vurgulayarak, “Alkol kullanan vatandaşlarımızın tedavi edilmeleri noktasında bir saha çalışmasının yapılmasının elzem olduğunu düşünüyoruz. Alkolle mücadele, madde ile mücadele, tütünle mücadele iktidar ve muhalefetiyle mecliste ele alınmalı yapılan çalışmaların toplumun menfaati, gelecek neslin selameti için yapıldığı kamuoyu ikna  edilmelidir. Bağımlılık yapıcı madde ve alkol ile  mücadele noktasında geç  kaldığımız gün bizim aleyhimize olacaktır” ifadelerini  kullandı.

Sait BAYRAM’ın Haberi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme