enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5837
EURO
34,7934
ALTIN
2.507,59
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır’daki STK ve İş camiasından şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerleyen Amedspor’a destekler devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yeşil-kırmızılı takıma destek için Amed storeye giderek forma alan iş ve STK temsilcilerine hergun birileri ekleniyor. Diyarbakır’da faaliyet yürüten Özdemir İnşaat sahibi Yusuf Özdemir de Amedspor’a destek için Amed Storeyi Ziyaret...
19.04.2024
Lider Amedspor Kendi sahasında konuk edeceği İğdır FK spor maçı biletleri kapış kapış. Dün 10 bin bilet satışı gerçekleşirken, büyük izdiham yaşandı. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor yönetimi, karaborsa satışları önlemek için bilet satışlarını tek elden ve kendi belirlediği satış noktalarından gerçekleştiriyor. Dünkü satışların yapıldığı Amedstore ve Hacı Baba Pastanelerinde büyük izdiham...
19.04.2024
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı Kobani davasıyla ilgili değerlendirmede bulundu DİYARBAKIR GAZETE– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı Kobani davasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin de daha görünür biçimde müdahil...
19.04.2024
Doğu Pediatri Derneği ve Diyarbakır Tanıtım Vakfı işbirliğiyle 1.Şiir Yarışması düzenlendi. 110 çocuğun katılımıyla düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. DİYARBAKIR GAZETE- Doğu Pediatri Derneği ve Diyarbakır Tanıtım Vakfı işbirliği ile 1. Şiir Yarışması düzenlendi. 7-12 ve 13-17 yaş kategorilerinde toplam 110 çocuğun  katıldığı yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödülleri...
19.04.2024

Önce enflasyon oranları dengelensin!

Önce enflasyon oranları dengelensin!
REKLAM ALANI

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon asgari ücretlinin büyük bir merakla beklediği asgari ücret tutarı 2 bin 20 TL olurken, Diyarbakırlı vatandaşlar yeni belirlenen asgari ücret zammını değerlendirdi. Vatandaşların büyük bir bölümü, “Enflasyon oranları dengelensin, zam istemeyiz” yanıtı verirken,  asgari ücret zammını yeterli bulanlarda oldu.

İşte vatandaşın 2 bin 20 TL olan asgari ücret ile ilgili değerlendirmeleri;

ÖNCE ENFLASYON ORANLARINI DENGELESİNLER

Asgari ücret zammını değerlendiren ve kız arkadaşı da olan vatandaşlardan Mehmet Alp, “Şuanda Diyarbakır’da ev kiraları 1000 TL. Burada hane nüfusu en az beş kişiden oluşuyor. Şuanda üç çocukla Türkiye’de 2 bin 20 TL ile geçinebilen aile varsa biri bu durumu bize anlatsın. Bu rakamın yeterli olabilmesi için öncelikle enflasyonun düzelmesi lazım.  O zaman halk kendi parası ile geçinir duruma gelir. Domates beş lira iken, soğan altı lira iken 2 bin TL maaş ile bir çocuklu aile bile geçinemez. Bugün ben yanımda çalışana 2 bin TL verdiğim zaman arkasına dönüp bana hakkını bile helal etmediği oluyor. Çünkü 2 bin lira o adama yetmiyor. Ne kendisine ne de ailesine yetebiliyor, adam kendine ne kılık kıyafet alabiliyor ne hastane masraflarını dahi karşılayamıyor. Biz artmasından yana değiliz, 1000 TL versinler ama bu bin TL’nin karşısında enflasyon oranlarını dengelesinler. Biz paranın peşinde değiliz ki, düşünün 3 bin TL vermiş ama verdikleri karşısında bide aldıkları var. Şuan hangi çocuk sağlıklı beslenip okula gidebiliyor. Bugün siyasi partilerin hepsi bir araya gelseler  enflasyonu düşürseler daha iyi olmaz mıydı?. Bugün Diyarbakır’da hiçbir maddi finansman yok. Biz şuanda 2 bin lira ile geçinemiyorsak İstanbul’da İzmir’deki bir aile nasıl geçinsin. Zaten şuanda ülkemizde yuvaların birçoğu ekonomik nedenlerden dolayı yıkılıyor. İnsanların asgari ücret ile geçinebilmeleri için öncelikle zamların durdurulması hatta geri alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

ZAMLAR KİMSEYE YARAMADI

Zamları yetersiz bulduğunu ifade eden Müslüm Çelik ise, “Enflasyon oranlarına bakacak olursak değişen bir şey olmadı. Yani 2 bin 20 TL ile bir ailenin geçinmesi imkansız. Dolayısıyla yapılan zam kimseye yaramadı. 3 bin TL olsaydı daha iyi olurdu” dedi.

2 BİN 20 TL SADECE FİZYOLOJİK İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILIYOR

İnsanların sadece fizyolojik olarak düşündüğünü, kültürel olarak ta insanların kendisini geliştirmesi gerektiğini belirten Yusuf Çelik, “İnsanlarımızda genel bir yargı var, parayı sadece kendini geçindirme olarak düşünüyoruz. Ama kültürel olarak ta kendimizi geliştirmek için bazı taleplerde bulunmamız gerekir. Yani şuan 2 bin 20 TL ile sadece fizyolojik ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz. Ötesinde bilgi birikim, kültürel ve aktivite olarak hiçbir şey yapamıyoruz. Yani sadece fizyolojik olarak düşünürsek ortada ne bir sanat kalır nede bir düşünce kalır” diye konuştu.

YAPILAN ZAM YETERLİ

Açıklanan rakam ile geçimin sağlanabileceğini söyleyen Aziz Efe,”Eskiden daha az zam yapılırdı. Bence açıklanan rakam yeterli. İnsanlar bu rakam ile geçimlerini gayet iyi bir şekilde sağlayabilirler. Eskiden o da yoktu, şuanda 2 bin 20 TL bence yeterlidir, insanların geçimlerini bu parayla sağlayabilirler” dedi.

MİLLETVEKİLLERİ BU RAKAMLA GEÇİNEBİLİYOR MU?

Bir milletvekili maaşının 20 bin TL olduğunu dile getiren Vedat Üryeli ise, “2020 TL ile bir kişi bile geçinemez. Şunda bir Milletvekili’nin maaşı 20 bin civarı. Bide böyle düşünelim, onlar 2 bin 20 Tl ile geçinebiliyorlarsa onlar geçinsinler, bakalım geçinebiliyorlar mı?.  Ondan sonra asgari ücreti belirlesinler. Asgari ücret minimum 2 bin 500 TL olması gerekiyordu çünkü her şey zamlandı bu şekilde bekar bir vatandaş bile geçinemezken bir aile nasıl geçinsin” dedi.

BU RAKAMI NEYE GÖRE BELİRLEDİLER

Dört yıl önce üniversiteyi bitirdiğini ve hala işsiz olduğunu kaydeden Mehmet Elçiboğa, “Dört yıl oldu üniversiteyi bitireli ama hala işsizim. Asgari ücreti belirlemeden önce halkın ihtiyaçları belirlenip sonra rakam çıkartılmalıydı. Enflasyon açıklanıyor, enflasyon ile asgari ücretin denk getirilmesi gerekiyor. Ama maalesef şuan enflasyonun tam altında bir rakam çıkarmışlar. Yani şuanda 2 bin 20 TL çok yetersiz, en az 3 bin ila 2 bin 500 TL olması gerekiyordu. Şuan ki şartlara göre asgari ücret yetersiz. Bir ailenin şuan ki asgari geçim kaynağı 3 bin’in altında değil. Bu rakamı nasıl belirlemişler, neye göre belirlemişler buna anlam veremedim. Asgari ücret ile üç dört nüfuslu bir aile nasıl geçinsin” diye konuştu.

ENFLASYON FARKI EKLENMEDİ

Mutfak masraflarının artışına dikkat çeken Yunus Yener ise, “İnsanların asgari ücret ile geçinebilmeleri için kiracı olmamaları gerekir ki bu miktarla geçinebilsinler. Zaten şuan da mutfak masrafları ikiye katlanmış durumda. Bide kiracı olduğunuzu düşünün yani asgari ücret 2 bin 20 TL olarak belirlenmiş ama buna enflasyon farkı dahil edilmemiş. Şuan ki enflasyon farkı eklenerek bir rakam belirlenseydi belki vatandaş rahat bir nefes alabilecekti, bu rakamın en az 2 bin 800 TL olması gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

(Harun AYTULUN’un Haberi-Tigris Haber)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme