enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3849
EURO
35,0576
ALTIN
2.326,64
BIST
9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, şehirleşmeye yenik düşen tarihi çeşmeleri restore ederek tekrar su akmasını sağladı. DİYARBAKIR GAZETE- İmar ve şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları ile şehirdeki tarihi çeşmeler özgün yapıları korunarak yenileniyor. İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından tescil güncellemesi ve gruplandırma...
29.03.2024
DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun basın ile bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen buluşmada, Eşbaşkanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bucak, kayyım kaygısının olmasına rağmen halkın sandığa giderek iradelerine sahip çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Bizim de demokrasi ve haklı mücadelemiz bizce halk tarafından...
29.03.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi” açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen etkinliğe SGK İl Müdürü Reşit Merttir, İş-Kur Müdürü Mustafa Yılmaz, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu kurum...
29.03.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde evinde kalp krizi geçiren Sakine Tuncer (70), ambulans helikopterle sevk edildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde yaşayan Sakine Tuncer göğsünde ağrı hissedince, yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Sağlık ekipleri tarafından Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve kalp krizi...
29.03.2024

‘Önlemler de maddi yardımlar da yetersiz’

‘Önlemler de maddi yardımlar da yetersiz’
REKLAM ALANI

Vatandaşlar, hafta sonu ile sınırlandırılan sokağa çıkma kısıtlamasını yetersiz buldu. Sıkı önlemlerin alınmasını isteyen vatandaşlar, hükümetin vatandaşlara maddi yardımları artırmasını istedi.

Koronavirüs salgında vaka sayısının artmasıyla yeni tedbirlere başvuran hükümet hafta sonlarında sokağa çıkma kısıtlaması getirdi. Kısıtlamalar üçüncü haftaya girerken yasaktan muaf tutulan esnaflar, getirilen önlemleri ve yapılan yardımları yetersiz buldu. Yasak nedeniyle işyerlerini açan esnaf, müşterilere yasak uygulanması nedeniyle satış yapamadığından şikayetçi.

Kuruyemişçilik Mahsun Karataş, virüsün sadece hafta sonu değil hafta içi de yayılabileceğine dikkati çekerek, kısıtlamaların hafta içinde de uygulanmasını istedi. Hafta içinde sokağa çıkma kısıtlamasının hafta içinde de uygulanmadığı sürece virüsün kontrol altına alınmasında yeterli olmayacağını dile getiren Karataş, yasaklardan büyük zarar gören esnafın da devletten yardım alamadığını belirtti. 15-20 günlük genel bir yasak konulması gerektiğini aktaran Karataş, “Virüs ile baş etmenin yolu budur. Ama yaşlılar içeri, gençler dışarı, hafta sonu herkes içeride, esnaf ise dışarıda. Bu şekilde virüs bitecek gibi değil. Hatta 5-6’ıncı dalgada gelir.” dedi.

Verilen desteğin yetersiz olduğunun altını çizen Karataş, bu süreçten büyük zarar gören esnafın da ekonomik olarak desteklenmesi gerektiğine söyledi.

‘İŞLERİMİZ ÇOK DÜŞÜTÜ’

Sokağa çıkma kısıtlamasını destekleyen tatlıcı Mehmet Güneş, sokağa çıkma yasağını herkesin istediğini, bu sürede temasın azaldığını söyledi. Kısıtlamanın getirdiği ekonomik kayba işaret eden Güneş, bu süreçte işlerinin çok düştüğünü dile getirdi. Eskiden 10 kişinin çalıştığı dükkanda artık 2 kişi çalıştıklarını aktaran Güneş, “İşlerimiz çok düştü, böyle giderse kapatmaya kadar da gideriz. Daha önce günde ortalama 6-7 tepsi kadayıf, 15 tepsi baklava satarken, şuan 2 tepsi baklava, 1 tepsi kadayıf bile zor satıyoruz. Bu ekonomik sıkıntılar ile ilgili devletin zorda kalan insanlara yardım etmesi lazım.” diye konuştu.

Kısıtlamanın hafta sonu ile sınırlandırılmasının yetersiz olduğunu kaydeden Güneş, “Hafta içi Dağkapı civarı yine tıklım tıklım oluyor. Temasın çok fazla olduğu bir yer, insanlar maske takmıyor, denetimler az.” ifadelerini kullandı. 

‘EN AZ 15 GÜN TAM KAPANMA OLMALI’

Taksici yapan Ahmet Efe, kısıtlamanın hafta sonuyla sınırlandırılasının salgınla mücadelede doğru bir yöntem olmadığını vurgulayarak, “Salgın önlenmek isteniyorsa en az 15 gün boyunca komple bir yasağın getirilmesi gerekir.” önerisini dile getirdi. Kısıtlamalar nedeniyle küçük esnafın zor bir dönem yaşadığının altını çizen Efe, pandemiden kaynaklı birçok esnafın kepenk indirdiğin hatırlattı. İşlettiği taksiden 3 ailenin geçimini sağladığını ifade eden Efe, “Yasakla birlikte bir kişi çalışabiliyoruz. Diğer iki aile ise geçinemiyor. İş yok başka gidip nerede çalışacak? Bu yüzden insanlar başka işlere teşvik ediliyor. Bu artık siyaset-parti meselesinden ayrı olarak bir ekmek meselesine dönüştü” diye belirtti. Bu yasaklarla birlikte devletin esnaf ve halka destek sağlaması gerektiğini dile getiren Efe, şunları söyledi: “Pazartesi bizim aracın muayeneye götürülmesi gerekiyor. Muayene parası da 900 lira, bu parayı nereden getireceğiz diye düşünüyoruz. Sabah saatlerinden beri araçlar durakta bekliyoruz. Ancak müşteri yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.” şeklinde konuştu.

‘YARDIMLAR İHTİYAÇ SAHİPLERİNE YAPILSIN’

Geçimini gündelik işlerden sağlayan Ziya Yılmaz adlı vatandaş ise, bir işçi olarak çalışmadan evine ekmek götüremeyeceğini söyledi. Sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte ihtiyaç sahiplerine devletin yeterli desteği sağlaması gerektiğini kaydeden Yılmaz, şunları dile getirdi: “Ben bir emekçiyim, pandemi başladığından bu yana aylar geçti ancak aileme yapılan yardım bin lira. İnsan bin lira ile aylarca geçinebilir mi?” diye ifade etti. Yetkililerden talepte bulunan Yılmaz, “Sağlanacak destek ihtiyaç sahiplerine verilsin. Bazen görüyorum hiç ihtiyacı olmayan insanlara destek sağlanıyor. Herkesin yandaşı yok şimdi yandaşı olmayana destek sağlanmayacak mı? Onlara da destek sağlanması gerekir” dedi. 

Yılmaz, sokağa çıkma yasaklarının sadece hafta sonları uygulanarak salgının kontrol altına alınamayacağına dikkati çekerek, bir emekçi olarak da çalışmadan da geçinemeyeceğini söyledi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

‘Önlemler de maddi yardımlar da yetersiz’

‘Önlemler de maddi yardımlar da yetersiz’
REKLAM ALANI
13.12.2020
0
A+
A-
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme