enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5643
EURO
35,0187
ALTIN
2.435,57
BIST
9.760,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu....
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves’i ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves ile İstanbul Konsolosluğu Kültür Müşaviri Recep Tuna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’u ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan Bırkleyn Caddesi’ndeki yol yapım çalışmalarına devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi, Terkan Caddesi ve Kadya Caddesi arasında kalan Bırkleyn Caddesi’nde yol yapım çalışmalarını sürdürüyor. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyelerinin desteğiyle kent genelinde temizlik kampanyası başlatacak. DİYARBAKIR GAZETE- Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kent merkezindeki 136 ana arter, meydan, şehirlerarası otobüs terminali, ilçe otogarı, özel ve kamu hastanelerinin acilleri ve bekleme yerlerinin temizliği için kampanya başlatacak. Oluşturulan üç ekip ile yürütülecek temizlik kampanyasına,...
24.04.2024

OSB’yi uçuracak proje!

OSB’yi uçuracak proje!
REKLAM ALANI

20 yıllık geçmişi olan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtma tesisine kavuşması ile yeni bir dönem başlıyor.

Arıtma tesisinin tamamlanması ile tekstil sektörünün kumaş boyama alanında önemli bir mesafe kat etmesi bekleniyor. Söz konusu arıtma tesisinin ihalesinin yapıldığını belirten OSB Yönetim Kurulu Başkan Aziz Odabaşı, şu anda 7 bin 500 olan istihdamın arıtma tesisimizin faaliyete geçmesiyle beraber en az 15 bin olmasını hedefliyoruz” dedi.

Odabaşı “Arıtma tesisinin yapılmasının hızlandırılmasında Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Sayın Bakanımız, Milletvekilimiz Sayın Mehdi Eker, Sayın Valimiz ve emeği geçen herkese şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, görev sürelerinin ilk 7 ayında yaptıkları çalışmaları anlattı. OSB’nin sorunlarını çözmede önemli adımlar attıklarını belirten Odabaşı, Ortadoğu, komşu ülkeler ve Avrupa ülkeleriyle geliştirdikleri ilişkiler sonucu Organize Sanayi Bölgesinde üretilen ürünlere yeni pazarlar yaratmak için çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Birçok konuda değerlendirmeler yapan Odabaşı, 20 yıllık geçmişi olan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtma tesisine kavuşması için ihale yapılarak önemli bir aşamaya gelindiğini de ifade etti.

“YABANCI YATIRIMCI ÇEKMEK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ.”

Diyarbakır OSB’de 281 fabrikamız var. Bunların yüzde 70’i küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşuyor. Yüzde 25 oranında ise ihracata dayalı çalışmaktadır. 7 ayda yabancı yatırımcıları buraya çekmeye ve pazar oluşturmaya yönelikçalışmalar yürümeye gayret gösterdik” dedi.

“İSRAİL TELEVİZYONU DİYARBAKIR’I TANITACAK”

Daha önce ziyaret ettikleri İsrail’de önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve bunun sonunda aynı ülkeden iş insanlarının bu hafta içinde Diyarbakır’a geldiğini hatırlatan Odabaşı, Avrupa ve Afrika’da da benzer çalışmalarda bulunacaklarını söyledi. Odabaşı,” Yaptığımız önemli ziyaretler arasında Filistin ve İsrail var. Her iki ülkeye de giderek görüşmelerde bulunduk. Bunun sonucunda bu hafta içinde İsrail’den iş insanları OSB’yi ziyaret etti. İsrail’in bir televizyon kanalı da burada ürettiğimiz ürünler ve kültürümüzle ilgili çekimler yapmak üzere iş insanlarıyla birlikte Diyarbakır’a geldi. Bu çekimler hem İsrail’de yayınlanacak hem de CNN İnternational’da yayınlanarak Diyarbakır’ın bu alanda tanıtımı yapılacak”

“AVRUPA VE AFRİKA’YA YENİ PAZARLAR İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Yürütmekte olduğumuz URGE projesi kapsamında geçen ay sanayicilerimizle birlikte Katar ve Umman’ı ziyaret ettik.  Oralardaki yatırımcıları, iş insanlarını ülkemize ve kentimize davet ettik. Çok olumlu geçti, iyi sonuçları olacağını düşünüyoruz. Afrika programımız var, Afrika’daki bazı ülkelere ticari heyetlerle ziyaretler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Avrupa’ya yönelik girişimlerimiz de var. Almanya başta olmak üzere İş insanlarımızın ihracat bağlantılarını yapmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde görüşmeler yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

“SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN DOLAYI KAPANAN FABRİKAMIZ YOK”

OSB’de krizden dolayı kapanan fabrika olmadığını da bildiren Odabaşı, sözlerini şöyle sürdürdü  , ”Kurdaki dalgalanmadan dolayı ekonomimizde bir türbülans meydana geldi. Bu dalgalanmadan etkilenip kapanan fabrikamız yok. İşletmelerimizin işçi çıkarmamak için tüm gayretleri ile çalıştıklarını söyleyebilirim. OSB olarak ihracat ofisimizi oluşturmaya başladık. Bunun sanayicilerimize güç katacağına inanıyoruz. Ayrıca OSB’de sanayicilerimizin ortaklaşması için istişare heyeti oluşturduk, bu heyet yakın zamanda çalışmalarına hız verecek.”

“BANKALARLA KREDİ KONUSUNDA SORUN YAŞIYORUZ”

“Önemli sıkıntılarımızın başında bankalarla yaşadığımız kredi sıkıntısıdır” diyen Odabaşı, bankaların uyguladığı yüksek faizlerin burada yatırımı olan sanayicilere sıkıntı yarattığına işaret etti. Odabaşı,”  Sanayiciler, finansmanı kredilerle çözüyor. Ne var ki faizler çok yüksek, sanayicilerimiz bundan olumsuz etkileniyor. Kredilerini ötelemek zorunda kalıyorlar. Ticaret Ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası’nın girişimleri sonucu bankalar eskiye göre daha esnek davranıyor diyebiliriz. Kredi ödemelerini öteleniyor ancak bu sorunu çözmek için yeterli değil. Bizi aslında zorlayan döviz kurlarının yüksekliği değil, faizlerin yüksek olmasıdır. Dolar yükselirken daha çok ihracat yapıp bundan kazançlı çıkan firmalarımız bile oldu ancak faizlerin yükselmesiyle daha çok sıkıntı yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“GÜBRE VE MAZOT FİYATLARI VERİMİ DÜŞÜRÜYOR”

Gübre ve mazot fiyatlarının yüksek olmasının çiftçileri zorda bıraktığını, bu durumun verimi düşürdüğünü ve sanayicileri de etkilediğini anlatan Odabaşı, hükümetin bu konuda adımlar atmasını istediklerini belirtti. Odabaşı, ”Diyarbakır tarım bölgesidir. Pamuk, buğday, mısır gibi önemli ürünler burada yetişiyor, organize sanayi bölgemizde bunlar işleniyor. Bu işin önemli bir ayağını çiftçiler oluşturuyor. Gübre ve mazot pahalı olunca çiftçi zor durumda kalıyor. Şu an bunun sancılarını hep beraber yaşıyoruz. Hükümetten isteğimiz tarımsal desteği sağlamasıdır, artırmasıdır. Gübre ve mazot fiyatları yüksek olunca birçok üründe verim alınamıyor. Mesela domateste verim yüzde 50 düştü. Aynı şekilde pamukta, buğdayda, mısırda da verim ciddi oranlarda düştü. Ayrıca biz pamuğu artık sadece yetiştiren değil, aynı zamanda podyuma çıkaran yani tekstile çevirip bununla ürünler üreten, markalar üreten, son kullanıcıya hizmet edecek hale getirerek kendi markalarını oluşturmak isteyen bir OSB olmak istiyoruz. .

“SANAYİ AĞRILIK VE DESTEK VERİLMELİDİR”

Gelecekten çok karamsar değiliz. Bunları atlatacak, bu sorunları çözebilecek bir hükümetimiz var. Hükümetimiz, kamu yatırımlarını askıya alıp imalat ve sanayileşmeye ağırlık vereceğini açıkladı. Bu olumlu bir gelişmedir. Doğru hamlelerin yapılmasıyla ihracatın artacağını ve ülkemizin ekonomisinin daha iyiye gideceğini düşünüyorum.

“ALT YAPI ÖDEMELERİ SIFIRA DÜŞÜRÜLSÜN”

Alt yapı ödemeleriyle ilgili olarak OSB’deki yatırımcılarımızın sıkıntıları mevcut. Daha önce yüzde 60 olan alt yapı ödemelerinin payı yüzde 40’a düşürüldü ancak bu da fazladır. Alt yapı ödemelerindeki oran sıfıra düşürülürse buradaki yatırımcılar rahat nefes almış olacaklar” dedi.

(Saffet AZBAY’ın Özel Haberi)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme