enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,6007
EURO
34,8119
ALTIN
2.491,55
BIST
9.463,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
Lider Amedspor Kendi sahasında konuk edeceği İğdır FK spor maçı biletleri kapış kapış. Dün 10 bin bilet satışı gerçekleşirken, büyük izdiham yaşandı. DİYARBAKIR GAZETE– Amedspor yönetimi, karaborsa satışları önlemek için bilet satışlarını tek elden ve kendi belirlediği satış noktalarından gerçekleştiriyor. Dünkü satışların yapıldığı Amedstore ve Hacı Baba Pastanelerinde büyük izdiham...
19.04.2024
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı Kobani davasıyla ilgili değerlendirmede bulundu DİYARBAKIR GAZETE– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı Kobani davasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin de daha görünür biçimde müdahil...
19.04.2024
Doğu Pediatri Derneği ve Diyarbakır Tanıtım Vakfı işbirliğiyle 1.Şiir Yarışması düzenlendi. 110 çocuğun katılımıyla düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. DİYARBAKIR GAZETE- Doğu Pediatri Derneği ve Diyarbakır Tanıtım Vakfı işbirliği ile 1. Şiir Yarışması düzenlendi. 7-12 ve 13-17 yaş kategorilerinde toplam 110 çocuğun  katıldığı yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödülleri...
19.04.2024
Bu Akşam saat 18.00′ de satışa çıkan Amedspor- Iğdır FK spor Maçının Batı Ve Kuzeydoğu tribün biletleri 1 saat içinde tükendi. Bir saat içinde 10’bine yakın biletin tükendiği öğrenildi. DİYARBAKIR GAZETE- Amedspor Kulübü resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada;  “Batı tribünü ve kuzeydoğu tribünü biletleri tükenmiştir. Doğu tribünü...
18.04.2024

Prof. Dr. Tekin: Bölgenin örf ve adetleri vaka sayısını artırdı

Prof. Dr. Tekin: Bölgenin örf ve adetleri vaka sayısını artırdı
REKLAM ALANI

Dicle Üniversitesi (DÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tekin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yeni normal süreçte gerçekleştirilen toplu ziyaretlere ilişkin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine uyulması çağrısında bulundu.

Aynı zamanda DÜ Kovid -19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Tekin, yaptığı açıklamada, koronavirüs sürecinde toplum olarak sosyal mesafe, izolasyon ve hijyen konusunda iyi bir yere varıldığını belirterek, vaka sayısının bundan dolayı kontrol altına alındığını söyledi.

1 Haziran itibarıyla başlayan “yeni normal”in eski normal süreç gibi algılandığına işaret eden Tekin, aşırı sosyalleşme, maske kullanılmaması, sosyal mesafeye uyulmaması gibi sebeplerden Diyarbakır’da vaka sayısında artış olduğunu belirtti.

“TOPLU YEMEKLER, TAZİYELER NEDENİYLE VAKA SAYISINDA CİDDİ ARTIŞ OLDU”

“Bölgemizde taziye ziyaretleri, mevlit, toplu yemek ve düğün gibi sosyal vecibeler çok fazla ön planda. Toplu yemekler, taziyeler ve düğünlerden dolayı vakalarımızda ciddi bir artış oldu. Bu tür durumlar bu hastalığın bulaşmasında ciddi bir kaynak oluşturuyor.” diyen Tekin, kurallara uyulmaması takdirde bu sayının sürekli artacağını ifade etti.

Tekin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu tür geleneksel ziyaretler, örf ve adetler nedeniyle zaman zaman kuralların göz ardı edildiğine dikkati çekerek bunun da vaka sayılarında artışa neden olduğunu aktardı.

Normalleşmeyle geçmişte yapılmayan, ertelenen toplu ziyaretlerin bu süreçte yapılmaya başlandığını anlatan Tekin, “Mevlit yemekleri, düğünler ve taziyeler kurulmaya başlandı. Bir pozitif vaka kalabalık bir ortama girdiği zaman toplumdaki herkes ciddi bir risk altında olabiliyor.” dedi.

“YENİ NORMALLEŞMEYE DİKKAT ETMEZSEK ESKİ SIKINTILARI YAŞAYABİLİRİZ”

Tekin, hava sıcaklığının da artması ile bu süreçte insanların köylere akın ettiğini dile getirerek şöyle konuştu:

“Köye gidildiğinde, ‘Açık alan, bir şey olmaz’ gibi bir düşünce ile maske kullanılmadı, sosyal mesafeye uyulmadı. Toplu olarak bir araya gelmeler, yemekler ve görüşmeler olunca köylerde de vaka sayılarımız artmaya başladı. Halkımızdan şunu istiyoruz; lütfen bu normalleşmeyi eski normalleşme olarak algılamasınlar. Yeni normalleşmede sosyal mesafe, maske ve el hijyenine dikkat edilmesi gerekiyor. Bunlar bizim için olmazsa olmazımız. Yeni normalleşmeye dikkat etmezsek eski sıkıntıları yaşayabiliriz ve izolasyon ile sokağa çıkma yasakları gündeme gelebilir.”

Bölgede yaygın olan kahvehane alışkanlığının da salgının yayılmasına neden olabileceğini ifade eden Tekin, kahvehanelere giderek saatlerce oturanlar olduğunu kaydetti. “Bu süreçte köylere maskesiz gidilmemeli, sosyal mesafeye dikkat edilmeli.” ifadesini kullanan Tekin, şehirde kurallara nasıl dikkat ediliyorsa köyde de aynı şekilde dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Tekin, köyde bir pozitif vaka çıkmasının köyün karantina altına alınması anlamına gelebileceğini anlatarak “Toplu görüşmeler yapılacaksa açık alanda, sosyal mesafeye dikkat ederek, maske takılarak yapılması gerekiyor. Bölgemizde çok fazla kahvehane var. Bu kahvehaneler çoğu zaman kalabalık oluyor, bir masada dört kişi oturabiliyor. Açık alanda sosyal mesafeye dikkat edilerek oturulup, çay içilebilir, sohbet edilebilir.” ifadelerini kullandı.

Bayramdan sonra vaka sayılarında bir artış olduğuna işaret eden Tekin, nedeninin ise vatandaşların bayramdan sonra yeterince önlem almaması olduğunu aktardı. Yeni normal süreçte dikkat edilip, tedbirlere uyulmaya devam edilseydi şu anki vaka sayısının onda birinin görülebileceğini bildiren Tekin, “Önümüzdeki bir iki hafta içerisinde vaka sayımız çok fazla artmazsa normalleşmemiz daha fazla hızlanacak diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’da vaka sayılarının artmasına rağmen yoğun bakım hasta sayısında artış olmadığını dile getiren Tekin, şunları kaydetti: “Bu virüs mevsimsel grip gibi özellikle daha ağır seyrediyor ve daha sık görülüyor. Bu süreçte yoğun bakım sayılarındaki artışın olmamasının nedeni kış ayında yaşlılarımız daha fazla hastalığı geçirdi. Bu süreçte özellikle kronik hastalığı olanlar ile yaşlılarımız halen evde kalmaya ve maske kullanmaya dikkat ediyor. Şu an bu hastalığı daha çok gençlerde görüyoruz. Genç yaşta daha çok gördüğümüz için yoğun bakım hasta sayımız azaldı. Özellikle yaşlılarımız ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar bu süreçte dışarı çıkacaklarsa mutlaka maske kullansınlar, sosyal mesafeye dikkat etsinler ve ihtiyaç dışında dışarı çıkmasınlar.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme