enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı. DİYARBAKIR GAZETE – Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı. 45 günden beri bina yüzünden mağdur olan...
19.04.2024
21 yıl 21 gün süren bir çalışma sonucu tarihi Sur içi minyatürünü yapan taş sanat ustası Fesih Gündoğar, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarına çağrıda bulunarak, mevcut maketin 10 katı büyüklüğünde yeni bir maket yapmak için yer talebinde bulundu. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’ın 80 yıl önceki halindeki Sur İçi maketi 21 yıl ve...
19.04.2024
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bu yıl 48. Düzenlenen Turizm Haftası Bahar konseri ile sona erdi. DİYARBAKIR GAZETE – 15-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 48. Turizm haftası sona erdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce merkez Sur ilçesindeki İçkale Müze Kompleksi’nde düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Mardin’in Nusaybin ilçesinden gelen Ferhat...
19.04.2024
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Mardin Büyükşehir Belediyesine Mülkiye Müfettişlerinin görevlendirildiğini bildirdi. DİYARBAKIR GAZETE– Yerlikaya X hesabından “Mardin Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında “İstiklal Marşı’nın okutulmadığına”, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında ise “Türk bayrağının kaldırıldığına” ilişkin iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişlerimiz görevlendirilmiştir.” paylaşımını yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden açıklama Diyarbakır...
19.04.2024

Rawest Araştırmadan çarpıcı seçim anketi!

Rawest Araştırmadan çarpıcı seçim anketi!
REKLAM ALANI

Merkezi Diyarbakır’da bulunan Rawest Araştırma Diyarbakır, Van, Mardin ve Şanlıurfa’da yaptığı anket çalışmasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Leyla Zana ve Türkan Elçi’nin isimleri ön plana çıktı.

Diyarbakır, Mardin, Van ve Urfa’da yerel seçimler ile ilgili saha çalışması yapan Rawest Araştırma Merkezi Genel Müdürü RoJ Girasun Ahval‘den Faruk Balıkçı‘ya değerlendirmelerde bulundu.

“İNSANLARDAN CEVAP ALMAK ZORLAŞTI”

Girasun, öncelikle anket şirketlerinin işlerinin hiç bu dönem kadar zor olmadığının altını çizerek, “Eskiden bir anket yapıldığı zaman 100 kişiye gitmek gerekiyorsa şu anda 200 kişiye gitmemiz gerekiyor. İnsanlardan cevap almak zorlaştı. İnsanlar fişlenme korkusuyla yaşıyor ya da oy verdiği partiyi gizlemeye ihtiyaç duyuyor. Son dönemlerdeki güvenlik soruşturmaları da bu tür korkuları beraberinde getiriyor” diye belirlemede bulundu.

“HDP 24 HAZİRAN SEÇİMLERİNİN ALTINDA OLACAK!”

Girasun sahaya ilişkin çıkardıkları sonuçlara ilişkin ise şu aktarımı yapıyor: “24 Haziran seçimlerine çok uzak olmayan sonuçlar var elimizde. Tabii ki bunlar, adaylar henüz açıklanmamışken yaptığımız saha çalışmasının sonuçları. Ama bugünkü tabloya bakarak sonuçların çok farklı olacağını öngörmüyorum. Mardin, Diyarbakır, Van’da HDP’nin, Urfa’da AKP’nin açık ara bir üstünlüğü var. Dört kentin daha çok belli başlı ilçelerinde yarışın geçeceğini, görüyoruz. Örneğin, Diyarbakır Hani’yi HDP’nin, Çermik ilçesini AKP’nin kaybetme ihtimali var. Kürt siyasetinin genel seçim karnesi yerel seçim karnesinin üstündedir. Saha çalışmamızda elde ettiğimiz verilere göre,  HDP 24 Haziran seçimlerinin altında olacaktır.

“2014 YEREL SEÇİMLERİNİN ÜSTÜNDE OY ALIP DAHA FAZLA BELEDİYE KAZANACAKTIR”

Ancak, Mart 2014 yerel seçimlerinin üstünde oy alarak daha fazla belediye kazanacaktır. AKP 2009 ve 2014 yerel seçimlere göre oy oranını korurken, HDP oyunu artırmış görünüyor. Ancak, bir önceki yerel seçimlerde aldığı belediye sayısının üstüne çıkacak. Beldelerle birlikte 102 belediye kazanmıştı. Bugünden baktığımızdaysa Patnos, Kurtalan, Tatvan, Kozluk, Tuşba ile Kürt Alevi nüfusunun yoğun olduğu Pülümür, Yayladere, Kiğı, Yedisu, Mazgirt gibi yerler de HDP’ye katılabilir. Dolayısıyla belediye sayısını artıracaktır.”

ÖNEMLİ ORANDA GRİ BİR BÖLGE VAR

Rawest Genel Müdürü Girasun, bölgede seçmenin hangi güdülerle oy verdiğine dair de şu cevabı veriyor: “Tek bir seçmen profili yok. Hatta HDP seçmeni içerisinde dahi katmanlı olarak değişen bir seçmen profili var. Önemli oranda bir gri bölge de var. HDP, 7 Haziran’da Diyarbakır’da yüzde 80, 1 Kasım’da yüzde 71, 24 Haziran’da yüzde 65 oy aldı. Referandumda yüzde 68 hayır çıktı. Van’da Haziran seçimlerinde yüzde 71 oy aldı. Sonrasında yüzde 61’e, referandumda yüzde 57’lere düştü. AKP ve HDP’nin kemik oyu olsa da aynı zamanda bir geçiş seçmeni var. Sürekli oy değiştiren, konjoktürel olarak oy kullanan bir seçmen kitlesi bu. Ama HDP’nin kemik seçmeninin asla oy vermem dediği siyasi parti AKP. Bir gri alan var ama bununla beraber kutuplaşma da çok net. Bu nedenden dolayı AKP’nin belediyeleri kazanmak için kimi aday gösterdiği, hangi projelerle yerel seçimlere hazırlandığı çok da önemli değil.

AK PARTİ OYLARI DAHA KAYGAN!

HDP seçmeninin kahir ekseriyeti kimliği ve demokrasiyi önceleyen bir kaygı ile oy veriyor. Bu nedenle yerel seçimlerde sonucun çok değişmeyeceğini Kürt illerinde görüyoruz. Ancak, AK Parti oyları daha kaygan halde. AKP Diyarbakır’da seçimlerde yüzde 14 ile 34 arasında gidip geldi. Bu neyi gösteriyor. Seçime katılan bazı şahsiyetlerin (Haşim Haşimi, Salim Ensarioğlu, Hüda-Par) AKP’den kopmasının etkisini. HDP ‘Nasılsa alırım’ gibi bir düşünceyle ideolojik kimliği olan, parti içindeki şahsiyetleri aday gösterip ‘nasılsa benimdir’ kaygısızlığından kurtulursa ve güçlü profilleri tercih ederse farkı açabilir.”

“ZANA, ELÇİ VE AKAT İSİMLERİ ÖN PLANDA”

Roj Esir Girasun, sokağın HDP’de kimleri aday görmek istediğine dair sorular da sorduklarını söylüyor ve çarpıcı isimlere ulaştıklarını vurguluyor:

“Yaptığımız saha çalışmasında Leyla Zana ve Türkan Elçi’nin yanı sıra Ayla Akat’ın isimleri çıkıyor. HDP tabanının dışındaki seçmen için HDP adayının farklı kesimlerle temasının olabilmesi salt ideolojik bir yaklaşım içinde olmaması da önemli. HDP her şekilde adaydan bağımsız kazanacaktır. Ama farkı yükseltecek isimler olarak Diyarbakır için Leyla Zana ve Türkan Elçi gibi farklı Kürt kesimlerinin de sempatiyle baktığı isimler ön plana çıkıyor.”

ÖN YOKLAMA SEÇMENLERİ KÜSTÜRMÜYOR

HDP’nin adaylarını tespit etmek için başlattığı ön yoklamaya dair de yorumları var Girasun’un: “Ön yoklama seçmenlerin küsmemesi için etkili oluyor. Seçimlerde kırgınlık sinerjiyi de etkiliyor. Bir kısım aday çekiliyor ve belki içyapının bozulmasına sebep olabiliyor. Ama HDP’de aday adaylıklarına yoğun ilgi görünmüyor. Güçlü isimlerin birçoğu kendisine teklif götürülmesini bekliyor. Bugüne kadar HDP nasıl bir strateji izleyecek bilmiyoruz. Bize yansıyan bilgiler MYK’nın kimseye teklif götürülmeyeceği aday adaylıkları üzerinde bir karar alınacağı. Ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyoruz. Ama doğrusu HDP ağır toplarla çıkmazsa seçimlerde bazı yerleri kaybedebilir. Kobani sürecinden sonra Kürt milliğinde bir uyanış oldu. Yüzde 6’lardan yüzde 13’lere kadar yükseltti oyunu. Bu ulusal bilinç devam ediyor. Bu durum çok güçlü olmadığı yerlere de yansıdı. Şimdi güçlendiği bu yerlerde kalıcılaşmak adına doğru aday ve politikalar ortaya koyması gerekiyor.”

KAYYUM HDP TABANINI DAHA BBİR SERTLEŞTİRDİ

Girasun’a göre kayyumların atanması ve adaylıkları, HDP tabanını daha bir sertleştirdi ve kemikleştirdi: “Kayyum atamaları HDP tabanını oy verme eğilimi açısından daha da sertleştirdi. AKP’nin sonrasında Kürt meselesinin çözümüne dair politikalar üretmemesi, dahası tıkanıklığa sebep olan adımlar atması da bunda etkili oldu. Genel anlamda Kürt meselesini kendine dert edinmiş seçmenlerin çok önemli bir kısmının HDP’de durduğunu görüyoruz. AKP-MHP ittifakı, ihraçlar, kayyumlar bunlar zaten Kürt sorunun çözümsüzlüğüne dair AKP’nin politikaları olarak algılanıyor. Bu da HDP’de oyların daha kalıcı şekilde durmasına sebep oluyor. AKP’nin Mardin ve Van’da, genel seçimlerde ideolojik olarak oy kullanılması, yerel seçimlerde ise belediye hizmetine göre oy kullanılması yönünde bir propaganda ve strateji uyguladığını görüyoruz. HDP’nin bu hamleye karşı sahada bir söylem boşluğu bıraktığı görülüyor. Bu söylem boşluğunu doldurursa AKP’nin Van ve Mardin’de arayı kapatabileceğini de düşünmüyorum.”

‘KAYYUM ATARIZ’ SÖYLEMİ HDP’DE DAHA SOFT ADAY TERCİHİNE YOL AÇACAK

Gelelim, Erdoğan’ın ‘kayyum atarız’ söyleminin etkisine. Girasun’a göre bu sözler HDP’de daha soft aday tercihine yol açabilir: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Terörle irtibat ve iltisakı olan adaylar çıkarıldığında yine kayyum atarız’ açıklaması sonrası HDP tabanında ve seçmeninde biraz daha soft diyebileceğimiz, kamuoyunda ‘şahin’ olarak bilinen kişilerin değil de daha nötr görülen isimlerin tercih edilmesine dönük bir istem var. Zaten aslında belki de Leyla Zana ve Türkan Elçi gibi isimlerin ön plana çıkmasının konuşulmasının nedeni de budur. Tabii Erdoğan’ın bu sözleriyle HDP seçmeninin seçime katılma motivasyohu düşürme hedefinin de altını çizmek lazım.”

İTTİFAK MORAL ACISINDAN HDP’YE KAZANDIRACAK

Rawest Genel Müdürü Girasun, Kürt kentlerinde hayata geçecek ‘Kürdi ittifakın’ nicelik olarak olmasa da moral açısından HDP’ye kazandıracağı görüşünü savunuyor. Bu moralin Siverek gibi yerlerde dengeyi de değiştirmesi de mümkün ona göre: “İttifak birçok yerde yaratacağı sinerjiyle HDP’nin belediyeleri elde etmesini kolaylaştırabilir. Örneğin güçlü bir aday çıkarırlarsa Siverek’te dengeler değişebilir. Çünkü Siverek’te ciddi bir Kürdi hafıza vardır. Diğer siyasal partilerin geldiği geleneklerin bir hafızası var. Bu geleneksel hafıza HDP ile küskün. O hafızayı canlandıracak HDP ile barıştıracak bir aday gösterilirse ve ittifak sağlanırsa o sinerji yakalanır. HDP’nin Siverek’te çok kolay belediyeyi alacağını düşünüyorum. İlginç şekilde HDP seçmeninin 7 Haziran’dan bu yana Urfa’nın diğer ilçelerinde olduğu gidip Siverek’te çok gidip gelmediğini görüyoruz. Kalıcı bir oya dönüşen seçmen var. Şu anda yüzde 30 civarlarında kemik oyu görünüyor.”

“AK PARTİ KENDİ AYAĞINA SIKTI!”

Kürt coğrafyasında aday profillerinin ve isimlerinin etkisi ise AKP ile HDP arasındaki farkın 3-4 puan olduğu yerlerde önemli: “Profiller; farkın az olduğu Hani, Gevaş, Bahçesaray gibi küçük ilçelerde etkili oluyor. Diyarbakır’da etkili. Ama nasıl etkili? Farkın 20 puan mı 30 puan mı olacağına dair etki yaratıyor. Yoksa belediyeyi kimin kazanacağına dair bir etki yoktur. Şunu çok net söyleyebilirim AKP Diyarbakır’da niceliksel sonuçlar açısından kendisi açısından en doğru adayı gösterdi. Galip Ensarioğlu, Mehdi Eker de konuşulan diğer isimler de kayyumun gerisinde oy alabilecek isimlerdi. Kayyum AKP’nin Diyarbakır’daki oylarını korumak açısından en doğru adaydı. Ancak, atanan birinin seçimlere girebilecek olması da AKP için siyaseten yanlıştı. ‘Hizmet gitti halk gerçek yüzlerini gördü’ gibi propagandist söylemlerin bir anlam ifade etmediğini kendi elleriyle HDP’ye test ettirme şansı verdi. O anlamda da kendi ayağına sıktı.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme