enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3342
EURO
35,1132
ALTIN
2.308,92
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

Rehabilitasyon merkezleri üzerinden ‘Rüşvet havuzu’ iddiası!

Rehabilitasyon merkezleri üzerinden ‘Rüşvet havuzu’ iddiası!
REKLAM ALANI

Diyarbakır’da rehabilitasyon merkezleri üzerinden kamunun en az 60 milyonluk zarara uğratıldığı öne sürülüyor. Olmayan öğrencileri var göstererek bakanlıktan ödenek alındığı, “rüşvet havuzu” ile denetimlerden geçildiği iddia ediliyor. Konu ile ilgili soruşturma açılırken, bazı kişilerin açığa alındığı belirtiliyor.

Diyarbakır’da Rehabilitasyon merkezleri üzerinden kurulan ve aralarında il ve ilçe milli eğitim müdürlüğünden bazı bürokratların da olduğu “Rüşvet havuzu” ile kamunun en az 50-60 milyon lira zarara uğratıldığı iddia ediliyor. Eğitim verilmediği halde eğitim almış gibi gösterilen ve olmayan öğrenciler üzerinden devletten ödenek alan bazı rehabilitasyon merkezleri üzerinden yapılan denetimler ile “Rüşvet havuzu”nun ortaya çıktığı öne sürülüyor. Gelen veli şikayetleri üzerine Diyarbakır Valiliği ile bazı ilçe kaymakamları komisyon kurarak olayı araştırdı. Komisyon araştırmalarında birçok rehabilitasyon merkezinde öğrenci olmadığı ve bulunması gereken görüntü kayıtlarının da bulunmadığını belgelendi. Bu araştırmaların ardından bazı bürokratlar açığa alınırken, konu ile ilgili de soruşturma başlatıldı.

‘OLMAYAN ÖĞRENCİLERİ VAR GÖSTEREREK HER AY DEVLETTEN PARA ALMIŞLAR’

Konuyu yakından takip eden ve ismini vermek istemeyen muhataplardan biri, olayın 2020 yılına dayandığını söylüyor. Pandemi sürecinde kurumların 3 ay kapalı olması nedeniyle Türkiye genelinde ödeneklerde düşüş olduğunu ancak aksine Diyarbakır’da yüzde 90 arttığını söyleyen kişi, “Çok fazla veli şikayetleri ve CİMER üzerinden şikayetler oldu. Özellikle Kayapınar ve Bağlar İlçelerindeki rehabilitasyon merkezleri üzerine Kayapınar Kaymakamlığı da komisyon kurarak 14 rehabilitasyon merkezinde denetim yaptı ve denetimlerde 14 merkezin sadece birinde öğrenci olduğunu tespit edildi. Komisyon, kamera kayıt cihazlarında da tarih ve saatti göremedi. Örneğin 30-35 öğrenci var gibi göstermişler ama 30-35 yada 10-20 öğrenci yok. Ama her ay devletten telafi eğitimi ile birlikte Örneğin 500 öğrenciye faturalandırılmış ama telafi eğitimi de verdiği için sanki 1000 öğrencinin var gibi 1 milyona yakın para almış. O öğrencileri var göstermişler. Kurumları inceleyip bunları tespit ettikten sonra ‘milli eğitime yazı yazarak bakanlıktan müfettiş isteyin’ dediler. Aynı şekilde hazırladıkları tüm evrakların bir nüshasını milli eğitime bir nüshasını da Cumhuriyet Başsavcılığına teslim ettiler. Kamuyu dolandırdıklarını ve paraların geri alınmasını dile getirdiler. Aralık ayında Komisyon cumhuriyet başsavcılığı ve il milli eğitim müdürlüğüne evrakları teslim edildi” şeklinde konuştu.

‘YOLSUZLUĞUN İÇİNDE İL VE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNDEN BÜROKRATLAR DA VAR’

Yolsuzluğun içinde milli eğitim müdürlüğünden bürokratların da olduğunu söyleyen şahıs şöyle devam etti: “İşin içerisinde Kayapınar milli eğitim bürokratlarından Y.E. ile A.O. da vardı. Komisyonun bu tespitinin ardından Y.E. ile A.O. hemen görevden alınıp yerleri değiştirildi. Y.E. ile A.O. pandemi döneminde hakkedişin yüzde 2’sini kurumlardan alıyordu. Aynı zamanda 100 çocuğu olan kurumlardan ekstradan 5 bin lira alıyorlardı. Kurumlar da denetimlerde dört dörtlük gösterilsin diye onlara rüşvet veriyordu. Buradan pandemi döneminde yani 2020 yılında kamu 60 milyon zarara uğratıldı. Bunun 9.5 milyonunu Y.E. ile A.O aldı. Sonra bakanlık 4 müfettiş geldi ve bütün kurum müdürlerini toplayarak sadece ‘Y.E. ile A.O. sizden para istedi mi?’ diye sordu. Herkes istemediğini söyledi, 3 kurum müdürü ‘bizden para istemedi ama biz para topladığını duyduk’ dedi. Parayı toplayanların da A.R.Y., R.P., Ö.D. olduğunu söylediler. Devleti onlarca milyon dolandırdıklarını söylediler.”

‘ÇOCUKLARIN OLMADIĞI TESPİT EDİLEN KURUMLARDA DENETLEME YAPILMADI’

“Bakanlıktan gelen müfettişler, kaymakamlığın kurduğu komisyonun çocukların olmadığını tespit ettiği kurumlarda bile denetlemeye gelmedi” diyen kişi “Çünkü o esnada yine A.R.Y., R.P. ile Ö.D. onları kurtarmak için kurum başına 350 bin lira para topladı. Özel Özel Eğitim Kurumları Federasyonu’ndan Y.K. dedi ki ‘siz bir dernek kurun, o dernekle bize katılın, bize destek verin sizi bu olaydan kurtaracağız’ dedi. Bunlar derneği kurdular ve gerçekten 5 milyonu federasyona verdiler ve aynı şekilde milli eğitimdeki adamlarına da 5’er milyon verdiler. Bakanlık müfettişi hiçbir şey yapmadı ve konu kapandı. Bununla ilgili evraklar da mevcuttur. Yani öğrencilerin olmadığı, görüntülerin olmadığı ,kamera kayıt cihazında tarih ve saatin olmadığı belli bu kurumlardan almış oldukları hakkedişin 2 katı alınması gerekirken ve kapattırması gereken kurumlar ama bunlara ceza kesilmedi” dedi.

‘700 BİN LİRA RÜŞVET KARŞILIĞINDA CEZA İPTAL EDİLDİ, KURUMLAR KAPATILMADI’

Bazı kurumların rüşvet vermediğini söyleyen şahıs “Kurumlardan biri ‘görüntülerim var bir suçum yok’ dedi. Teftiş kurulu başkanı kuruma gidiyor ve çok uygunsuz davranışlarda, hareketlerde bulunuyor. Kamera görüntülerine bakmıyor ve direk ceza kesiyor. 10 gün sonra A.R.Y. 350 bin ile 750 bin lira arasında para toplanıyor. ‘Bana 700 bin ver seni kurtaracağım’ diyor. O kurum da 700 bin lira para veriyor ve kuruma kesilen ceza O.M. tarafından ‘yanlış işlem yapılmış’ diyerek cezayı iptal ediyor. Böylelikle para veren hiçbir kuruma ceza kesilmedi. Para vermeyen kurum sahiplerinden biri Ankara’ya gidip olayı anlatıyor. Ve akabinde hemen O.M. hemen görevden alınıyor. Şuan İl milli eğitim bürokratları görevden alınınca suçu tespit edilen kurumları kapatmak zorunda kalıyorlar. Çünkü onların rüşvet aldığı ortaya çıkacak, bunu yapmak zorundalar” dedi.

‘PANDEMİ’DEN BU YANA EN AZ 50-60 MİLYON LİRA KAMU ZARARA UĞRATILDI’

Aynı kişi, bir diğer konunun RAM’lar olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Çocuklarımızın RAM’dan destek eğitim raporu almaları lazım. Özellikle Bağlar Rehberlik Araştırma Merkezi ile rehabilitasyon sahipleri A.R.Y ve R.P Ö.D ,A.A anlaşma yapmışlar. A.A. hastanelerden sorumlu. Hastane randevuları için 750 ile 1.5 lira gibi bir para alıyor. RAM’da rüşvet vermeyen kurumlara randevu sistemini kapatıyorlar. Paralar kasa olarak A.R.Y toplanıyor. Paraları toplayan R.P, Ö.D, A.A kişilerdir. Randevuları 3-4 ay sonraya veriyorlar. 4-5 ay sonra çocuğu alıyorlar ama raporu yok, o para kurumun cebinden gidiyor, kurum zarar ediyor. Onda da A.R.Y kurum kurum geziyor diyor ki ‘randevularınızı biz yapıyoruz, öğrenci almasanız da biz hallediyoruz. Bize 100 TL lira para vereceksiniz’ diyor. Yani çocukları almasanız da olur diyor. Tabi bu kurumların hoşuna gidiyor. Adamlar bu parayı her ay veriyorlar A.R.Y.’ya. Bu şekilde A.R.Y paranın bir kısmını milli eğitim bürokratlarına veriyor bir kısmını da kendine alıyor. Tabi durum böyle olunca büyük bir kaos oluştu. Kapanan kurumlar saldırmaya başladı A.R.Y’a. Anlayacağınız pandemiden bu yana en az 150 milyon lira kamu zarara uğratıldı.”

‘KAPATILANLAR FARKLI İSİMLERLE AYNI ÖĞRENCİLERLE TEKRAR AÇILIYOR’

Girişimler sonucu bazı rehabilitasyon merkezlerinin kapatıldığını ancak farklı isimlerle yenilerinin açıldığını söyleyen şahıs “Girişimler sonucu bazı rehabilitasyon merkezleri kapatıldı ama aynı kişiler farklı isimler ve aynı öğrencilerle yeni yer açtılar. Kapanması gelmeden yenisini açtılar. Milli eğitimdeki adamları onlara önceden kapatılacağını söylüyor, onlar da kapatılmadan yenisini açıyorlar. Çünkü para vermişler. Bunun içinde A.A. da var, onlara haber veriyor” şeklinde konuştu.

‘CEZA KESİLİNCE RÜŞVET KARŞILIĞINDA ‘YANLIŞ İŞLEM’ DİYEREK DÜZELTİLİYOR’

Diyarbakır’daki rehabilitasyon merkezi sayısındaki artış da dikkat çekiyor. Pandemiden önce 103 olan rehabilitasyon merkezi sayısı pandemi sürecinde 150’ye çıktı ve halen yeni kurumlar açılıyor. Şuana kadar resmi olarak 10, tebligatları gidenlerle birlikte 48 merkezin kapatıldığı belirtiliyor. Aynı kişi bununla ilgili şunları söyledi: “Bazı siyasi parti temsilcilerinin yanına gitmişler destek almak için ama destek vermemişler. Kurum kapatıldı ya da kuruma ceza kesilince 20 gün sonra milli eğitim ona yazı yazıp yanlış işlem oldu deyip düzeltiyor, tabi parayı aldıktan sonra. Bununla ilgili belgeler de mevcut.”

‘HIRSIZLIK OLAYI’

Söz konusu kişi, geçtiğimiz hafta yaşanan bir hırsızlık olayına da dikkat çekerek “Gece Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Öğretim Şube Müdürlüğü’ne hırsız giriyor. Bilgisayar ve kamera kayıt cihazını bozuyor her nedense tam Rehabilitasyon merkezlerinin kapatılma tebliğlerinin geldiği ve rehabilitasyon merkezlerinin para cezaları teslim edileceği vakit bu hırsızlık olayının olması manidar biraz” dedi.

Diyarbakır’a atanan Yeni İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’nin iddialarla ilgili olarak nasıl bir çalışma yapacağı merak konusu oldu.

EĞİTİM-BİR-SEN DE GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Öte taraftan Eğitim-Bir-Sen 29 Aralık günü yaptığı basın açıklaması ile konuyu gündeme getirmiş ve konunun etkin bir şekilde soruşturulması istemişti. O tarihte açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir şunları söylemişti: “Her ay düzenli miktarlarda rüşvetler ödenerek denetim dışı bırakılan veya haberli-ayarlı denetimlerle; eğitim verilmediği halde eğitim almış gibi gösterilen engelli bireyler üzerinden haksız kazanç elde edildiği iddiaları, telefon kayıtları bilgi ve belge taraması, aile görüşmeleri, özellikle kamera kayıtları ve ödeme emri belgeleri ayrıntılı inceleme ve soruşturmaya tabi tutulmalıdır. Açılan soruşturmaların, “rüşvet havuzu” oluşturularak elde edilen paralarla kapatıldığı iddiaları ve bu iddialarda adı geçen ilgili milli eğitim bürokratının kim olduğu araştırılmalıdır. Özel öğretim alanında muhakkiklerce kapatılmaları teklif edilen kurumların dosyalarının kişi ve kuruma özgü muamele gördüğü ilimizde bir hakikat halini almıştır. MTSK ve SRC kurs sahipleri ile özel görüşmeler yapan il milli eğitim bürokratının bu durumu neyle izah edilebilir. Kendi şahsi taleplerini reddeden kurumları denetleme ve soruşturmayla terbiye etmeye çalışmak nasıl açıklanabilir.”

Kaynak: Sertaç KAYAR/Sputnik

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme