enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
27°C
Diyarbakır
27°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı. DİYARBAKIR GAZETE – Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı. 45 günden beri bina yüzünden mağdur olan...
19.04.2024
21 yıl 21 gün süren bir çalışma sonucu tarihi Sur içi minyatürünü yapan taş sanat ustası Fesih Gündoğar, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarına çağrıda bulunarak, mevcut maketin 10 katı büyüklüğünde yeni bir maket yapmak için yer talebinde bulundu. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’ın 80 yıl önceki halindeki Sur İçi maketi 21 yıl ve...
19.04.2024
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bu yıl 48. Düzenlenen Turizm Haftası Bahar konseri ile sona erdi. DİYARBAKIR GAZETE – 15-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 48. Turizm haftası sona erdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce merkez Sur ilçesindeki İçkale Müze Kompleksi’nde düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Mardin’in Nusaybin ilçesinden gelen Ferhat...
19.04.2024
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Mardin Büyükşehir Belediyesine Mülkiye Müfettişlerinin görevlendirildiğini bildirdi. DİYARBAKIR GAZETE– Yerlikaya X hesabından “Mardin Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında “İstiklal Marşı’nın okutulmadığına”, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında ise “Türk bayrağının kaldırıldığına” ilişkin iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişlerimiz görevlendirilmiştir.” paylaşımını yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden açıklama Diyarbakır...
19.04.2024

Sağlık Platformu: ‘Vaka sayısı kritik eşikte, önlemler yetersiz’

Sağlık Platformu: ‘Vaka sayısı kritik eşikte, önlemler yetersiz’
REKLAM ALANI

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya, Türkiye’de hasta sayısının kritik eşiğe ulaştığını, ancak yeterli önlem alınmadığını belirterek, “Bu mücadelede sağlık çalışanların ihtiyaçları karşılanmadan salgının üstesinden gelmek çok zor” uyarısında bulundu.

Diyarbakır Sağlık Platformu, koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin Tabip Odası’nda basın toplantısı gerçekleştirdi. Platform bileşeni sağlık örgütleri temsilcilerinin katıldığı toplantıda Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir konuştu.

‘ÖNÜMÜZDEKİ 1-2 HAFTA ÇOK KRİTİK’

Koronavirüsün dünya genelindeki verilerini paylaşan Demir, hastalığın diğer ülkelerdeki yayılma hızına bakıldığında önümüzdeki 1-2 haftanın çok kritik olduğunu söyledi. “Hasta sayısının hızla artabileceğini öngörerek, planlamaları ivedilikle yapmak ve gerekli önlemleri zamanında alarak uygulamak yaşamsal önemdedir” diyen Demir, önlemlerin alınmaması halinde her gün yüzlerce hasta kaybının yaşanacağı uyarısında bulundu. Demir, “Öte yandan hastalıkla mücadelede, hastaların zamanında saptanması ve izole edilmesi, ‘sosyal uzaklaşma’ önlemlerinin zamanında ve etkili olarak uygulanması ve sağlık hizmetlerinin hızla örgütlenerek hastaların tedavi edilmesi sayesinde hem hastalığın yaygınlaşması önlenebilmiş hem de ölüm oranları azaltılabilmiştir” dedi. 

‘DİYARBAKIR’DA TEST YAPILMALI’

Demir, virüsün Türkiye’deki yaygınlığının belirlenmesi için ulaşılmış olması gereken test sayısının çok gerisinde olduğunu ifade etti. Demir, “Bugüne kadar 7 binin üzerinde hastada test yapıldığını biliyoruz. Oysa salgınla mücadelede başarılı olan ülkelerin deneyimleri bu sayının çok daha üzerinde olmamız gerektiğini göstermektedir. Bakanlığın uygulanan test sayıları ile pozitif ve negatif çıkan test sayılarını günlük olarak kamuoyu ile paylaşmasını gerekli buluyoruz. Test merkezlerinin hızla artırılması ve alt yapısı yeterli üniversite laboratuarlarının da sürece dâhil edilmesi gereklidir. Sağlık Bakanlığın referans merkezi olarak belirlediği 25 hastaneden biri de Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi. Ama burada testler bakılmıyor. Şu anda Türkiye genelinde sadece 6 merkezde test yapılmaktadır. Bu testlerin Ankara’ya gönderilmesi ve sonuçlarının alınması zaman almaktadır. Büyükşehir olması ve bölge açısında da merkez olduğundan kaynaklı Diyarbakır’da testin yapılması gerekmektedir” çağrısında bulundu.

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI KORUNMALI’

Sağlık çalışanlarının koruyucu önlemlerin eksiksiz ve tüm çalışanları kapsayacak biçimde alınması gerektiğine de değinen Demir, şunları söyledi: “Sağlık çalışanlarının salgın yönetimi sırasında yaşayabilecekleri aksaklıkları iletecekleri bir yapı oluşturulmalıdır. Hastalığın yayılmasını azaltmak için sadece bu hastaların izleneceği merkezler oluşturulması konusunda bir hazırlığa gereksinim vardır. Salgında en fazla risk altında olan grup sağlık çalışanlarıdır. Sağlık çalışanlarının hastalıktan korunması için gereken önlemler bir an önce alınmalıdır. Sağlık kuruluşlarında kişisel koruyucu malzeme eksikliği sahada gördüğümüz önemli sorunların başında gelmektedir. Kamusal ve özel sağlık kurumlarında sağlık çalışanları için gerekli olan uygun nitelikteki kişisel koruyucu malzemeler (cerrahi/basit maske, N95/FFP2/FFP3 türü maskeler, önlük, eldiven) yeterli düzeyde temin edilmelidir. Sağlık kuruluşlarında ihtiyacı karşılamaya yetecek miktarda el antiseptiği bulundurulmalıdır” diye konuştu.

‘MALZEME YETERLİ DEĞİL’

TTB Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya ise, Türkiye’nin kritik eşik olan 100 hastaya ulaştığını, ancak yeterli önlem alınmadığına dikkat çekti. Hong Kong ve Singapur gibi ülkelerin sıkı izolasyon önlemlerine yetişemediklerini dile getiren Yerlikaya, “Şu andaki temel hedef İtalya ve İran gibi ülkeler gibi olmamak. Sonuçta bulaşıcılığı çok yüksek olan bir hastalıkla karşı karşıyayız. Bunun bilinciyle hareket etmek zorundayız. Biz tabipler odası olarak bu sürecin şeffaf bir biçimde yürütülmesi, meslek odalarının bu sürece dahil edilmesi gerektiğini söyledik. Bu mücadelede sağlık çalışanların ihtiyaçları karşılanmadan salgının üstesinden gelmek çok zor. Sağlık emekçileri olası bir felaket durumuna hazır durumdalar, fakat malzeme ve yoğun bakım sayısı yeterli değil” uyarısında bulundu.

‘VAKALAR YURTDIŞI KAYNAKLI’

Türkiye’deki tüm vakaların yurtdışı kaynaklı olduğunu ifade eden Yerlikaya, “Yurtdışından gelenlerin bir kısmında testlerin yapıldığını gördük, ancak gelenlerin bir kısmı kaçmaya çalıştığını da biliyoruz. Milletvekilleri yine halkın arasına kaynaştığını biliyoruz. Buralarda çok ciddi kaçaklar var ve bu kaçaklardan kaynaklı topluma yayılan bir enfeksiyon var. Türkiye’nin her yerinde bu hastalığın olduğu bilinciyle hareket etmeliyiz. Her kapıda bu hastalık olduğu gerçeğiyle olaya yaklaşmamız gerekiyor. Bu nedenle Diyarbakır’da kaç hastanın olduğu konusu fazla önemli değil” diye konuştu.

‘ACİL VAKALAR DIŞINDA BAŞVURMAYIN’

Diş Hekimleri Odası yöneticisi Arzu Özbek de, merkezi sistemden randevu alan hastaların randevularının iptal edildiğini belirterek, acil vakaların dışında kimsenin hastanelere başvurmamasını istedi.

‘TEYİTSİZ HİÇBİR HABER PAYLAŞILMASIN’

Son olarak konuşan SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, gazetecilerin teyit edilmeyen hiç bir haberi paylaşmaması gerektiğini belirterek, salgın durumlarında herkesin evde kalması gerektiğini söyledi. 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme