enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5459
EURO
35,0080
ALTIN
2.427,35
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Açık
31°C
Pazar Az Bulutlu
31°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu....
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves’i ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves ile İstanbul Konsolosluğu Kültür Müşaviri Recep Tuna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’u ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan Bırkleyn Caddesi’ndeki yol yapım çalışmalarına devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi, Terkan Caddesi ve Kadya Caddesi arasında kalan Bırkleyn Caddesi’nde yol yapım çalışmalarını sürdürüyor. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyelerinin desteğiyle kent genelinde temizlik kampanyası başlatacak. DİYARBAKIR GAZETE- Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kent merkezindeki 136 ana arter, meydan, şehirlerarası otobüs terminali, ilçe otogarı, özel ve kamu hastanelerinin acilleri ve bekleme yerlerinin temizliği için kampanya başlatacak. Oluşturulan üç ekip ile yürütülecek temizlik kampanyasına,...
24.04.2024

Salgına rağmen taleplerini haykırdılar

Salgına rağmen taleplerini haykırdılar
REKLAM ALANI

Koronavirüs nedeniyle meydanlarda bir araya gelemeyen işçi ve emekçiler, birçok kentte fiziki mesafeyi koruyarak yaptıkları eylemlerle taleplerini haykırdı. Valilik yasağına tepki gösteren emekçiler, herkesi bulunduğu yerde kutlamaya davet etti.

Koronavirüs salgını nedeniyle 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününe ilişkin mitingler iptal edilse de işçi ve emekçiler taleplerini haykırdı. Diyarbakır’da fiziki mesafeyi koruyarak eylemler yapılırken, sağlık emekçileri de görev yaptıkları hastanelerde 1 Mayıs’ı kutladı.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla Eğitim Sen 2 No’lu Şubede basın açıklaması düzenledi. Sosyal mesafe kuralına uyularak yapılan açıklamaya, platform bileşenleri katıldı. “Bijî 1 Gulan”, “Emek ve Bilimle yeni bir toplum düzeni kuracağız”, “Asgari ücrette vergi alınmasın” yazılı pankartların açıldığı basın açıklamasını Platform Sözcüsü Sadrettin Kaya yaptı.

Kaya, çok az sayıda kişiyle sembolik olarak 1 Mayıs’ın kutlamasına ilişkin yaptıkları başvurunun Diyarbakır Valiliği tarafından koronavirüs gerekçesiyle reddedildiğini söyledi. Kaya, koşullar ne olursa olsun 1 Mayıs’ı yaşatmaya devam edeceklerini belirten Kaya, “Bizler bu ülkenin işçileri, emekçileri, kamu emekçileri, mühendisleri, mimarları, hekimleri, aydınları, akademisyenleri, sanatçıları, gençleri, kadınları, emeklileri. Bizler bu dünyanın tüm değerlerini, güzelliklerini, alın terimizle, aklımızla, bilgimizle kısacası emeğimizle üretenler. 2020 1 Mayısında her yıl olduğu gibi umutlarımızla, bilincimizle ve dayanışmamızla bir aradayız” diye konuştu.

“YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Salgın koşullarında bile, fabrikalarda, atölyelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, şantiyelerde, işçilere çalışmayı dayatan bu düzenin, işçileri, üretimdeki herhangi bir araç gereçten farksız olarak basit bir meta olarak gördüğüne dikkat çeken Kaya, “Artık daha net görüyoruz ki, insani ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz, insanca yaşamak için üretmiyoruz, toplumun geniş kesimlerine daha iyi bir yaşam kurmak için üretmiyoruz. Sadece ve sadece sermayenin bu akıl dışı düzeninin çarkları dünsün diye üretiyoruz” ifadelerini kullandı. 2020 1 Mayıs’ının bu gerçekliğin en çıplak haliyle görüldüğünü bir yıl olduğunu sözlerine ekleyen Kaya, ayrıca 2020 1 Mayıs’ının işçi sınıfının başka bir dünya, yeni bir toplumsal düzen kurma iradesinin dünya çapında kendini hissettirdiği bir kırılma anı olarak tarihe geçeceğini vurguladı.

“BİZ YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İSTİYORUZ”

Bugün emekçilerin egemen olduğu bir düzenin var olması halinde salgına karşı toplumun sağlığını, işini ve geçimini koruyacak gerçek bir mücadele örneğine şahit olmuş olacaklarını dile getiren Kaya, işçilerin egemen olduğu bir dünyaya toplumsal düzene ilişkin özellikleri sıralayan Kaya, “Tek kişinin dediği ferman olmaz, muhtarından belediyesine tüm kamu kurumları ile işbirliği içinde bir mücadele yürütülür, maskesinden ekmeğine tüm ihtiyaçlar karşılanır, siyasi rekabet değil halkın sağlığı öncelikli olurdu. Bu anlatılan hayal değil. İnsanlık tarihi boyunca egemenler, toplumun çoğunluğunun çıkarına bir düzenin mümkün olmadığını anlattılar ve yalan söylediler. Bugün görüyoruz ki, asıl mümkün olmayan, asıl akıldışı olan bu düzendir. Toplumları hastalığa, dünyayı ekolojik krizlere, üretenleri açlığa, işsizliğe, güvencesizliğe mahkum eden bu düzen, Türkiye ve dünya halklarının sırtında bir yüktür. Bu düzenin çarkları bizim emeğimizle, aklımızla, bilgimizle dönüyorsa biz bu düzeni emekten, demokrasinden barıştan yana değiştirilebiliriz” şeklinde konuştu.

“SEFERBER OLACAĞIZ”

“Sermayeyi değil, halk egemenliğini esas alan, sömürüye karşı emeğin haklarını koruyan, toplumsal zenginliğe el koyan yüzde 1’in değil, toplumun yararını esas alan yeni bir toplumsal düzeni kurmak için seferber olacaklarını dile getiren Kaya, şöyle konuştu: “İnsan onura yaraşır bir iş ve ücret, kamusal sosyal güvenlik ve sendikal halkların eksiksiz güvence altına alındığı yeni bir toplumsal düzen kuracağız. Demokrasinin ve ifade özgürlüğünün tahrip edilmediği yeni bir toplumsal düzen kuracağız. Her türlü ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe ve ötekileştirmeye karşı eşit yurttaşlığın, yurtta, bölgede ve dünyada barışın benimsendiği yeni bir toplumsal düzen kuracağız. 2020 1 Mayıs’ında tarihin bu kırılma anında ilan ediyoruz. Birliğimizi, mücadelemizi ve dayanışmamızı böylesi bir toplumsal düzeni kurmak için güçlendireceğiz, yeni bir toplumsal düzeni emek ile bilim ile kuracağız!”

YARIN AKŞAM 21’DE Kİ ETKİNLİĞE DAVET

Diyarbakır Valiliğinin sembolik kutlamaya izin vermemesi nedeniyle herkesi yarın akşam saat 21.00’de bulunduğu yerde marş, slogan ve pankartlarla ses çıkararak 1 Mayıs’ı kutlamaya davet eden Kaya, “Bijî 1 Gulan” sloganı eşliğinde konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak: MA

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme