enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5586
EURO
34,8845
ALTIN
2.429,96
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
30°C
Diyarbakır
30°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
31°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu....
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves’i ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves ile İstanbul Konsolosluğu Kültür Müşaviri Recep Tuna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’u ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan Bırkleyn Caddesi’ndeki yol yapım çalışmalarına devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi, Terkan Caddesi ve Kadya Caddesi arasında kalan Bırkleyn Caddesi’nde yol yapım çalışmalarını sürdürüyor. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyelerinin desteğiyle kent genelinde temizlik kampanyası başlatacak. DİYARBAKIR GAZETE- Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kent merkezindeki 136 ana arter, meydan, şehirlerarası otobüs terminali, ilçe otogarı, özel ve kamu hastanelerinin acilleri ve bekleme yerlerinin temizliği için kampanya başlatacak. Oluşturulan üç ekip ile yürütülecek temizlik kampanyasına,...
24.04.2024

‘Şark Bülbülü’ 60. Yılında anılıyor

‘Şark Bülbülü’ 60. Yılında anılıyor
REKLAM ALANI

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1917 yılında tesadüfen tanışarak şarkılarını dinlediği ve güçlü sesinden dolayı “Şark Bülbülü” unvanını verdiği ses sanatçısı Celal Güzelses, vefatının 60. yılında anılıyor.

Sanatçı Güzelses’i anmak amacıyla Diyarbakır’da 2 Şubat’ta Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi’nde etkinlik düzenlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilecek etkinlikte Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu konser verecek.

İzzet Altınmeşe’nin, Güzelses’in unutulmaz parçalarını seslendireceği programa Celal Güzelses’in oğlu Erdem ve torunu Celal Güzelses de katılacak. Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM-DER) Başkanı Kenan Aksu, şehrin çok önemli bir şahsiyeti olan Güzelses’i vefatının 60. yılında rahmetle andıklarını söyledi. Aksu, Güzelses’in en az 70’e yakın eseri Türkiye’ye kazandırdığını, aradan geçen 60 yıla rağmen eserlerinin hala revaçta olduğunu aktardı. Celal Güzelses’e verilen “Şark Bülbülü” unvanının önemine işaret eden Aksu, “Tarihi Sur ilçesindeki Diyarbakır Kültür Evi’nde Güzelses’in türkülerini her gün canlı olarak icra edip, tanıtmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin her yerinden gelen ziyaretçiler Güzelses’in seslendirdiği türküleri dinliyorlar.” dedi.

Aksu, onur duydukları Güzelses’in gençliğinde yıllarca tarihi Ulu Cami’de müezzinlik yaptığını belirterek, “Ezanları her seferinde ayrı bir makamda okurmuş. Onun ezan okumasını dinleyen vatandaşlar koşa koşa camiye geliyormuş.” ifadesini kullandı.

CENAZESİNE BİNLERCE SEVENİ KATILDI

Celal Güzelses’in cenaze törenine katıldığını belirten Şaban Peker de Güzelses’in cenazesine Diyarbakırlıların yoğun katılım gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu: “Cenazesini çok net hatırlıyorum. O güne kadar Diyarbakır’ın en kalabalık cenaze töreni oldu diyebilirim. Cenazesinde dört kişi tarafından zikir meclislerinde kullanılan arbane çalınıyordu. Babam kaside ve nat-ı şerif okuyordu. O kalabalıkla o şekilde mezarlığa yetiştik. Vasiyeti üzerine Şeyh Zeki Efendi’nin yanına defnedildi.”

“ÇOK İYİ BİR TASAVVUF MUSİKİSİ İCRACISIDIR”

Peker, Güzelses’in sadece musiki yönüyle gündeme geldiğini, oysa çok iyi bir “mevlithan” olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bugüne kadar hiç bu yönüyle gündeme gelmedi. Benim babam da Celal Bey’den sonra Ulu Cami’nin müezzinliğini yaptı. Diyarbakır’ın birçok eşrafı Celal Bey ile hep beraber mevlit okumuş. Çok iyi bir tasavvuf musikisi icracısıdır. Celal Bey’in musiki hayatı Dağkapı’da Rufai şeyhlerinden Şeyh Zeki Efendi’nin tekkesinde başlar. Maalesef bu yönüyle hiçbir zaman gündeme gelmemiş, bu da benim gibi birçok hemşehrimizi üzüyor.”

“Mevlithan Mustafa” diye tanınan Abdullah Beybur de Güzelses’in İskender Paşa Camisi’nde okuduğu mevliti dinlediğini söyledi. Güzelses’in vefat etmeden önce hasta haliyle öğrencilerin Ankara’da Diyarbakır’ın tanıtımını yapmak için düzenlediği etkinliğe katıldığını ifade eden Beybur, “Ankara’da düzenlenen bu konserden dönüşünde kalkamadı. Celal Güzelses’in vefatıyla Diyarbakır’da musiki de vefat etti. Herkes memleketin müziğini Celal Bey’den öğrenirdi.”

“DİYARBAKIRLILARIN BAĞRINDA YAŞAYACAK”

Vatandaşlardan Abdurezzak İnal da Güzelses’in Diyarbakır’ın en önemli değerlerinden olduğunu dile getirerek, “Diyarbakırlıların bağrında yaşayacak. Diyarbakırlıların da kendisine karşı sevgi duyduğu ve rahmetle andığı birisidir Celal Güzelses.” değerlendirmesinde bulundu. Veysel Sin de Diyarbakır’ın Anadolu’nun en kadim şehirlerinden olduğunu ve bu kadim memlekette sayısız sanat ve ilim adamının yetiştiğini söyledi.

Güzelses’in Diyarbakır halkı tarafından çok sevildiğini vurgulayan Sin, şöyle konuştu: “Sadece halk müziği değil, sanat ve tasavvuf musikisi eserlerini de icra eden bir sanatçıdır. Celal Güzelses Diyarbakır’ın bağrından, halkın içinden çıkmış birisidir. Celal Güzelses’i ayıran en önemli özelliği budur. Diyarbakır’ın değerlerini eserlerinde çok iyi işlemiş. Vefat yıl dönümünde onu rahmetle, sevgiyle ve minnetle anıyoruz. Bizim kalbimizde yer alan çok değerli şahsiyet. Allah rahmet eylesin.”

CELAL GÜZELSES KİMDİR?

Celal Güzelses, 1900’de Diyarbakır merkezde doğdu ve 1 Şubat 1959’da Diyarbakır’da vefat etti. Asıl ismi “Mehmet Celalettin” olan Celal Güzelses, 6 yaşında iken babasını kaybetti. Annesi Latife Hanım ve kız kardeşi Adalet Hanım ile yaşayan Celal Güzelses, ilkokula devam ederken babasının da mensubu olduğu Rufai tekkesine gitti. Bu tekkede Kur’an eğitimi alan Güzelses, 9 yaşında hafız oldu. Rufai tekkesinde Şeyh Zeki Efendi’nin müridi olarak arbane çaldı, tasavvuf musikisi çalışmalarında yer aldı. Güzelses, 1. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla Rüştiye’nin kapatılması üzerine tahsilini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Celal Güzelses, 1917’de birkaç arkadaşıyla Seman Köşkü’nün alt kısımlarındaki dutluklarda türkü, şarkı, gazel ve hoyrat okurken, sesini duyan Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine, ona türkü okudu. İstanbul’da plak firmaları ile teması sürerken Feyzi Pirinççioğlu, Celal Güzelses’i Dolmabahçe Sarayı’na götürerek Atatürk’e “İşte Diyarbakır’dan plak yapmaya gelen gencimiz” diye tanıttı bunun üzerine Atatürk, “1917 yılında Seman (Gazi) Köşkü’nde bana türkü okuyan sen miydin?” diye sordu. Güzelses de “Evet efendim bendim.” yanıtını verdi. Ardından Atatürk, Dolmabahçe’de bulunanlara Celal Güzelses’i tanıttı. Burada Güzelses’i yeniden dinleyen Atatürk, onun daha önce Diyarbakır Ulu Camisi’nde müezzinlik yaptığını öğrenince “Celal bana Peygamberi anlat, nasıl biridir?” sorusunu yöneltince Güzelses mevlit okudu. Bunun üzerine Atatürk, orada bulunan plak firmasının yetkilisine bu mevlidin plağa doldurulması ve plağa “Şark Bülbülü Celal” yazılması talimatını verdi. Böylece Celal Güzelses Atatürk’ün vermiş olduğu “Şark Bülbülü” unvanını aldı. Celal Güzelses, 1929’da getirildiği Özel İdare Müdürlüğü evrak memurluğu görevinden 1950 yılına emekliye ayrıldı. Emekli oluktan sonra kendisini tümüyle folklor çalışmalarına verdi. Ulu Cami baş müezzinliği için vilayete yaptığı başvurunun kabul edilmesinin ardından bu görevi ölümüne kadar sürdürdü. 1959’da öldüğünde cenazesi Ulu Cami’den eller üzerinde ilahi ve tekbirlerle alınarak, vasiyeti üzerine Mardin Kapı Mezarlığı’nda Şeyhi Zeki Efendi’nin yanına defnedildi. Celal Güzelses’ten derlenen 46 türkü arasında “Ağlama Yar Ağlama, Bülbülün Kanadı Sarı, Dağlar Dağımdır Benim, Esmerin Ağı Gerek, Mardin Kapı Şen Olur” türküleri de yer alıyor. Kaynak: AA

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme