enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5568
EURO
34,9594
ALTIN
2.429,52
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
31°C
Pazar Parçalı Bulutlu
31°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu....
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves’i ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves ile İstanbul Konsolosluğu Kültür Müşaviri Recep Tuna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’u ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan Bırkleyn Caddesi’ndeki yol yapım çalışmalarına devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi, Terkan Caddesi ve Kadya Caddesi arasında kalan Bırkleyn Caddesi’nde yol yapım çalışmalarını sürdürüyor. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyelerinin desteğiyle kent genelinde temizlik kampanyası başlatacak. DİYARBAKIR GAZETE- Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kent merkezindeki 136 ana arter, meydan, şehirlerarası otobüs terminali, ilçe otogarı, özel ve kamu hastanelerinin acilleri ve bekleme yerlerinin temizliği için kampanya başlatacak. Oluşturulan üç ekip ile yürütülecek temizlik kampanyasına,...
24.04.2024

Selmanlılar’da Tapu şoku!

Selmanlılar’da Tapu şoku!
REKLAM ALANI

Diyarbakır’ın Eğil ilçesine bağlı 8 mahallede yıllarca süren kadastro çalışmaları geçtiğimiz günlerde sorunsuz tamamlandı ve 27 Şubat tarihinde askıya çıkarıldı.

Bu mahallelerden Selman Mahallesi sakinleri, yıllardır atalarından kalan arazilerin tapularını 29 Mart’ta almayı beklerken, İlçe Kaymakamlığınca açılan dava ile neye uğradıklarını şaşırdılar. Daha önce görüştükleri ilçe kaymakamı Kürşat Atak’ın kendilerine sorun yaşanmayacağı sözünü vermesine rağmen, kadastro çalışmalarıyla ilgili dava açması üzerine şoka giren köylüler, hak arayışına girdi. Selman Köylüleri, hiçbir sebep bulunmaması rağmen kendilerine bu üzüntüyü yaşatan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanırken, seçime iki gün kala böyle bir durumun yaşanması da düşündürdü. Selman’ın ardından diğer mahalle sakinleri de akıbetlerinin aynı olacağı düşüncesiyle tedirginlik yaşıyor.

SORUNSUZ VE TAM MUTABAKATLA TAMAMLANDI

Diyarbakır’ın Eğil İlçesine bağlı Selman, Kalecik, Akalan, Meşeler, Konak ve Eğil merkez Gündoğuran, Yenişehir ve Kale mahallelerinde 2018 yılı Haziran ayında beri devam eden orman kadastro çalışmaları sonucunda bu yerleşim birimlerin tamamından Kadastro Kanunu’nun ek beşinci maddesi (Orman parsellerinin tespiti) uyarınca çalışmalar sorunsuz ve tam mutabakatla tamamlandı.

VE ASKIYA ÇIKARILDI

Yine bu proje kapsamında orman parsellerinin kesinleşmesinden sonra kadastro kanununun geçici 8. maddesi (Orman olmayan kültür tarım arazileri) kapsamında Selman Mahallesi’ne ait olan çalışmalar tamamlanırken, 30 günlük kesin askıya çıkarıldı. Parsellerin 29 Mart 2019 tarihinde kesinleşmesi ve Selman köylülerinin de yıllardır bekledikleri tapularına kavuşması bekleniyordu.

GOOGLE’DEN BAKARAK KARAR VERDİLER

Ancak devam eden ve tamamlanan çalışmalar sırasında çalışmalara kadastro müdürlüğünce gerekli bildirim yapılmasına rağmen katılım sağlamayan ve herhangi bir bilgi ve belge sunmayan Eğil Milli Emlak Şefliği çalışmaların kesinleşmesine 15 gün kala muhakemat müdürlüğüne hiçbir ayrım yapmaksızın bağ, bahçe, tarla demeden tüm parsellere, araziye gitmeksizin, bulunduğu yerden kalkmadan masa başında googledan bakarak söz konusu parsellerle ilgili dava açılması yönünden yazı yazdı. Şeflik, itiraz yazısında da herhangi bir somut belge bilgi de sunamadı.

KAYMAKAMLA GÖRÜŞTÜLER

Milli Emlak Şefliği’nin bu itirazını duyan Selman Köylüleri, durumun düzeltilmesi istemiyle köy muhtarı ve beraberindeki heyet ile birlikte Eğil Kaymakamı Kürşat Atak ile görüştüler. Kaymakamın durumun düzeltileceğiyle ilgili bilgilendirme yapılan köylüler seçim öncesinde kadastro çalışmaları sonucu adlarına tespit edilen atalarından miras kalan veya satın alınan arazilerin kendi isimlerine tescilini beklerken, 27 Mart 2019 tarihinde Kaymakamlığın yazısı üzerine Muhakemat Müdürlüğü, tüm parsellere Diyarbakır Kadastro Mahkemesi nezdinde dava açtı.

KÖYLÜLER BÜYÜK ÜZÜNTÜ İÇİNDE

Davanın açılması nedeniyle köylülerin yıllardır bekledikleri tapularına kavuşma hayalleri yine suya düştü. Durum karşısında hayal kırıklığına uğrayan köylüler, siyasi partiler, milletvekilleri nezdinde sorunların çözümü için görüşmeler yaptılar. Görüşmelerin tamamında olumlu karşılık alan köylüler, durumla ilgili son olarak karar mercii durumundaki Kaymakam ile de mutabık kalmasına rağmen bu durumun ortaya çıkması büyük üzüntüye yol açtı.

YILLARCA TAPUYU BEKLİYORLARDI

Konuyla ilgili Selman Köyü sakinleri, yapılan çalışmalar ile yıllardır bekledikleri arazilerinin tapularına kavuşmayı beklerken, bu durumun yaşanması karşısında büyük üzüntü duyduklarını belirterek, “Biz Selman köyü sakinleri olarak babalarımızdan atalarımızdan kalan arazilerimiz veya yıllar önce senet karşılığı bile olsa aldığımız arazilerin devletimizin gösterdiği üstün çaba ile köylüye tapularının verilmesini bekliyorduk. Köyümüzde çalışmalar uzmanların katılımıyla sorunsuz bir şekilde yapıldı. Zaten köyümüzde mevcut olan toplam yaklaşık 12 bin 500 dönümün 9 bin dönümü yani toplamın yüzde 75’inin hazine adına tespit ve tescil edildi. Geri kalan 3 bin 500 dönüm ise tüm köylülere tespit yapıldı. Yapılan çalışmalar ile ilgili tüm köy halkı ve uzmanlar mutabık kaldık. Hiçbir sorun ve sıkıntımız yoktur. Biz tapularımızın 29 Mart yani seçimden sadece iki gün önce almayı bekliyorduk. Ancak önceki gün Kaymakamlıkça yapılan itiraz nedeniyle tapularımızı almak yine ertelendirildi” dedi.

KAYKAKAM ŞAŞIRTTI

Durumla ilgili başta Kaymakam Kürşat Atak olmak üzere, siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri, hatta eski bakan ile görüşmeler yaptıklarını anlatan Selman Köylüleri, “Biz Konuyla ilgili başta Kaymakamımız Kürşat bey ile görüştük. Sayın Kaymakamımız bizlere yakın ilgi ve alaka göstererek hiçbir sorun olmadığını, konuyla ilgili seçim öncesinde kesin olarak çözecekleri sözünü aldık. Hatta ayın 22’sinde köyümüzü ziyaret etti. Herhangi bir sorun olmadığını söylediği gün muhakemat müdürlüğüne dava açılması yönünde yazı yazdığını üzülerek öğrendik. Yani hem bizlerin yanına gelerek sizlerle birlikteyim dedi hem arkamızdan yazı gönderdi ve bizleri büyük biz üzüntüye attı. Neden böyle bir şey yaptığını anlamadık” dedi.

SEÇİME İKİ GÜN KALA GERGİNLİK

Bu seçim öncesi yapılan uygulamanın yanlışlığı üzerinde duran köylüler, “Biz devletimiz bize sahip çıkıyor ve köylüsünü sahipleniyor derken, devletin görevlisi bizler ile devlet arasını bu gibi uygulamalarla açmaya çalışıyor. Hele hele muhtarlık seçimleri, yerel seçimlerden kaynaklanan halk arasındaki gerginliği daha da gerecek bir durum oluşturdu. Biz bu durumun bir an önce çözülmesini istiyoruz” dediler.

KÖYLÜLER HAKLARINI SONUNA KADAR ARAYACAK

Selman Köylüleri bu haksız uygulamaya karşılık bu duruma sebebiyet veren tüm yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, “Başta Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde bize yaşatılan bu haksızlık karşısında suç duyurusunda bulunacağız tüm köylüler olarak aynı zamanda Valilik makamına Sayın Valimize de durumu ileteceğiz ve Cumhurbaşkanı İletişim Merkezi’ne CİMER’e de bu haksız durumu yazacağız” şeklinde konuştular.  

DİĞER MAHALLELER DE TEDİRGİN

Bu haksız uygulamanın Kalecik, Akalan, Meşeler, Konak ve Eğil merkez Gündoğuran, Yenişehir ve Kale mahalleleri için de söz konusu olabileceği ve bu mahalle sakinleri de seçim öncesinde tedirgin olduğu öğrenildi.

ÖRNEĞİ BİLE YOK, BÖYLE DAVALAR YÜZDE 1

Durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, Türkiye’nin her tarafında bu çalışmaların devam ettiğini, tamamlanan çalışmalarda ortalama yüzde 1’lik itiraz davalarının olduğunu, ancak yüzde 100’e yakın davaların açıldığı herhangi bir örneğinin bulunmadığını belirttiler. Uzmanlar, bu tür çalışmaların tamamen soyut ve hissi duygulara dayandırılabileceği teknik veya hukuka dayandırılamayacağını ifade ettiler. 

VATANDAŞA DA HAZİNEYE DE BÜYÜK ZARAR

Türkiye’de ortalama kadastro mahkemesi davalarının 10-15 yıl sürdüğünü belirten hukukçular ise, “Bu durumun hem hazineyi hem davanın taraflarına büyük külfet yüklüyor ve çoğu davaların da kadastro tespitleri gibi neticeleniyor. Dava sonuçlanıncaya kadar 3 bin 500 dönüm arazi tapusuz olduğundan ne hazine ne vatandaşça bir tasarrufta bulunamayacağından milli gelire bir kayıp olarak kalacak. Hele hele ülkemizin böyle bir sıkıntılı günler yaşadığı bir süreçte bunun faydasının olmadığı gibi zararları da büyüktür” dediler.

Engin ÖZTÜRK’ün Haberi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme