enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

‘Şeyh Said’in mezar yeri açığa çıkarılsın’

‘Şeyh Said’in mezar yeri açığa çıkarılsın’
REKLAM ALANI
29.06.2019
0
A+
A-

Şeyh Said ve arkadaşlarının şehadetlerinin 94’üncü yıl dönümü münasebetiyle yapılan basın açıklamasında, Şeyh Said ve arkadaşlarının kabir yerlerinin açığa çıkarılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi tarafından Şehid Şeyh Said ve arkadaşlarının şehadetlerinin 94’üncü yıl dönümü münasebetiyle basın açıklamamsı düzenlendi. Yapılan açıklamada, yıllardır Şeyh Said ve dava arkadaşlarının kabirler yerlerinin gizleniyor olmasını büyük bir zulüm olduğu belirtilerek, kabir yerlerinin açığa çıkarılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi tarafından Şeyh Said ve arkadaşlarının şehadetlerinin 94’üncü yıl dönümü münasebetiyle tarihi Ulu Camii önünde Cuma namazına müteakip yapılan basın açıklamasını Üzeyir Yuva okudu.

“Neredeyse bir asır zaman geçmesine rağmen yüreklere düşen o ateş hâlâ sönmemiş, sevenlerinin kalbinde korlaşmıştır.” diyen Yuva İstiklal Mahkemeleri tarafından 29 Haziran 1925 tarihinde idam cezasına çarptırılarak şehid edilen Şeyh Said Efendi ve 46 dava arkadaşının şehadetinin üzerinden 94 yıl geçtiğini hatırlattı.

Yuva, “Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte Müslüman halk da yeni bir sürece girmişti. Batı’dan ithal edilen tepeden inmeci ideolojiler, devlet politikası olarak benimsenmiş, halkın inancı ve değerleri yok sayılmıştı. Osmanlı’nın parçalanmasıyla İttihat ve Terakki zihniyeti de varlığını güçlendirmeye, ideolojisini halka dikte etmeye başlamıştı. Osmanlı bakiyesi Türkiye’de iktidara gelenlerin ilk icraatı; İslami değerleri yok etmek, yaşamdan soyutlamak, devlet kurumlarından tasfiye etmek olmuştu.” dedi.

Yapılan değişikliklerle halifeliğin kaldırıldığını, Kur’an okuyup okutmak yasaklandığını hatırlatan Yuva, “Müslümanlar namaz ve diğer ibadetlerini gizlice yapar hale gelmişti. Camiler ahırlara çevrilmiş, medreseler kapatılmış, ezan Türkçe okunmaya başlanmıştı. Seküler bir hayata dönüşüm için toplumun direnci kırılmaya çalışılmış, bu minvalde olmadık katliamlara imza atılmıştı. Bir taraftan bunlar yaşanırken öte taraftan Şeyh Said, toplumun ‘Din’ ve ‘Ümmet’ vurgusuyla bir arada tutulması gerektiğini dile getiriyordu. Şeyh Said; hem İslami değerlerin hem de Kürd toplumunun haklarının yok sayılmasını, Allah’ın emirlerinin çiğnenmesi olarak görmüş ve buna karşı çıkmıştı. Bu anlamda rejimin gözüne batmaya başlayan Şeyh Said artık hedef olmuş, döneme has çeşitli kumpaslarla etrafı çevrelenen Şeyh Said Efendi, 15 Nisan 1925’te tutuklanmıştı.” ifadelerini kullandı.

“ZULME RAZI OLMADIKLARI İÇİN DARAĞAÇLARINA GÖTÜRÜLDÜ”

İstiklal Mahkemeleri’nin uygulamalarına dikkat çeken Yuva, “Şeyh Said’in sözde yargılanması 40 gün sürdü. 80 kişinin yargılandığı Şeyh Said davasında 47 kişi idam edildi. Sözde yargılamadan sonra darağacına çıkarılan Hanili Salih Bey’in 11 yaşındaki çocuğu bile idam edilmek istenmişti. Ancak son anda karar değiştirilerek 11 yaşındaki çocuk 10 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Bir çocuğun, 10 yıla mahkûm edilmesi İstiklal Mahkemeleri’nin gerçek yüzünü ortaya koyması bakımından da önemli bir kayıt oluşturdu. Tarih 29 Haziran 1925’i gösterdiğinde Diyarbakır büyük bir katliama tanıklık etti. İstiklal Mahkemelerinin aldığı keyfi ve hukuksuz kararla bir İslam âlimi ve rehberi ile 46 dava arkadaşı idam sehpasına çıkarıldı.Hayatını İslam’a adayan Şeyh Said ve arkadaşları, Müslüman bir toplumun zulme uğramasına razı olmadıkları için darağaçlarına götürüldü.” şeklinde konuştu.

Yuva, “Müslüman toplumun değerlerine savaş açarak inkâr ve asimilasyon politikalarını uygulamaya koyan Batılılaşmış rejimin bekçileri, bütün bir toplumu baskı altına almıştı. Bir avuç elit hüküm sürmeye başalarken, mazlum mustazaf halkın da nasıl bir perişanlık çektiği tarihin kara sayfalarında yer edindi. Müslüman bir milletin inancının ve etnik kimliğinin nasıl baskı altına alındığını gerek istiklal mahkemelerinin icraatlarından, gerek sonraki yıllarda askeri cuntaların oluşturduğu anayasalar vasıtasıyla görülmüştü.” diye belirtti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme