enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3680
EURO
34,9842
ALTIN
2.325,98
BIST
9.102,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun basın ile bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen buluşmada, Eşbaşkanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bucak, kayyım kaygısının olmasına rağmen halkın sandığa giderek iradelerine sahip çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Bizim de demokrasi ve haklı mücadelemiz bizce halk tarafından...
29.03.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi” açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen etkinliğe SGK İl Müdürü Reşit Merttir, İş-Kur Müdürü Mustafa Yılmaz, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu kurum...
29.03.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde evinde kalp krizi geçiren Sakine Tuncer (70), ambulans helikopterle sevk edildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde yaşayan Sakine Tuncer göğsünde ağrı hissedince, yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Sağlık ekipleri tarafından Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve kalp krizi...
29.03.2024
Diyarbakır’da polisin hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik yaptığı ‘Piyon’ operasyonunda 1’i mutfak dolabında 9 şüpheli yakalanıp, tutuklandı. DİYARBAKIR GAZETE- İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik çalışma gerçekleştirdi. Mağdurların verdiği ifadeler üzerine merkez ilçeler Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir’de Kent Güvenlik Yönetim...
29.03.2024

Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonundan ‘Covid-19’ uyarısı!

Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonundan ‘Covid-19’ uyarısı!
REKLAM ALANI

Diyarbakır’daki Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu, artarak yayılmaya devam eden Covid-19 salgınıyla ilgili Hem Kamu idaresinin ve Diyarbakır halkının yapabilecekleri konusunda çağrıda bulunuldu.

Koordinasyon tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ülke ve özelde Diyarbakır’da Covid-19 salgını artarak yayılmaya devam ettiğine işaret edilerek, “Ne yazık ki; günlük yaşamda hissettiğimiz “daralan çember” neredeyse her evde hastalık ya da yakınlarımızın kaybına dönüşmüş durumdadır.  Alınan önlemler, önlemlere uyumu içeren bir dolu sorun tüm bu “kontrol dışı” görüntünün temel gerekçelerini oluşturmaktadır.

“TEDAVİ OLANAKLARI KENT İÇİN SINIRA DAYANDI”

Kentimiz hastanelerinde Covid-19 vakaları için ayrılan yataklar hemen hemen dolmuş, yoğun bakım yatakları için ameliyathanelerin dönüşümü yapılmış ancak tedavi olanakları kentimiz için sınıra dayanmış görünmektedir.  Tüm bu kısıtlılıklarla beraber havaların soğuması kapalı mekanlarda kalabalık ortamların oluşmasına neden olacak ve enfeksiyon hastalıklarının artışı için tetikleyici faktör halini alacaktır.  Dikkat etmezsek zor zamanlar bizi beklemektedir” denildi.

“HALKIMIZA ÖNERİLERİMİZ VE YAPABİLECEKLERİMİZE DAİR BİR YOL HARİTASI ÇIKARDIK”

Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu, sadece açıklamalarıyla değil aktiviteleriyle de temsil ettiği grupların ve toplumun salgınla başetme becerisini arttırmaya çalışan Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) son dönem değerlendirmeleri sonucu ortaya çıktığına değinilen açıklamada, “Salgın bu kadar etkili bir haldeyken üzerinde sorumluluk hisseden STK’lar olarak “yapılabilecekler” ve “yapabileceklerimiz” konusunda daha uzun ve planlı çalışmalar yapmaya karar verdik.  Toplum sağlığını ilgilendirecek tüm süreçlerde bilgilendirme, uyarma ve salgınla mücadele olanaklarının arttırılmasını içerecek bir çalışma planı ortaya çıkarmayı hedefledik.  Organize sanayi bölgesinde ve diğer sanayi sitelerinde işçi sağlığından, esnafların işyerlerine varana kadar çalışma alanlarında büyüyen sorunlar görmekteyiz. Kamusal toplu kullanım alanlarının salgın için önemli olduğunu biliyoruz. Tüm yaşam alanlarımızda yeni imkanlar yaratarak, birbirimize destek olarak salgının üstesinden geleceğimize inanıyoruz.  Hem Kamu idaresine hem de Diyarbakır halkına önerilerimiz ve yapabileceklerimize dair bir yol haritamız olacak” denildi.

KAMU İDARESİNE ÇAĞRI

Açıklamada, İlk etapta acil yapılacaklar da sıralanarak, kamu idaresine çağrıda bulunuldu:

“Salgının önüne geçebilmek için kamusal alanların kullanımı ve toplu etkinliklerin yapılma biçiminin yeniden düzenlenmesi.

Sağlık tesislerinde ortaya çıkan eksikliklerin hızla giderilmesi, yataklı ünite için gerekli ek, taşınabilir hastane benzeri yapıların kurulumu için planlama yapılması.

Covid test (PCR) olanaklarının yaygınlaştırılarak temaslıları içerecek şekilde yapılması.

Barınma koşulları yetersiz olan, gelir düzeyi düşük ve beslenme olanakları kısıtlı olan insanlara gerekli desteklerin sağlanması.

Covid olmuş ailelerin izolasyon sürecinde yaşayacağı temel ihtiyaçların karşılanması.

Hijyen kitlerinin temin edilerek muhtarlıklar ya da başka kamu organizasyonları aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması.

Toplu ulaşımla ilgili mesafe denetlemelerinin yürütülmesi, toplu özel ulaşım araçlarına gereken desteklerin sağlanması.

Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet yürüten sanayicilere işçi taşıma ve işyerlerini dezenfekte etmeleri konusunda gerekli desteklerin sağlanması, 

Sağlık çalışanlarının maddi ve manevi olarak desteklenmesi.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek ve tükenmişlik sendromu nedeniyle çalışma koşullarının iyileştirilmesi”

HALKA ÇAĞRI

Pandemi Koordinasyonu, halka da şu çağrıda bulundu:

“Covid-19 nedeniyle çok daha kötü günler bizleri bekliyor. İnsanlarımızın ne kadar değerli olduğunu ve canlarımızı kaybettiğimizin bilincinde olalım.

Toplu kullanım alanlarında mesafeyi koruyarak ve maske takarak hijyen kurallarına uyalım, başkalarının haklarına ne kadar saygılı olduğumuzu gösterelim.

Çarşıda, pazarda, parkta, otobüste, café-restaurant gibi yerlerde bunlara azami özen gösterelim.

Çalıştığımız yerlerde başkalarının zarar görmesini engelleyecek şekilde davranalım.

İzolasyon kurallarına uyalım. Covid-19 en fazla aile içinde bulaşıyor. Bunun farkında olalım.

Dayanışmaya önem verelim. Kentimiz dayanışmanın en güzel örneklerini her zaman göstermiştir.

Hastalık bulguları varsa ertelemeden sağlık kuruluşlarına başvuralım. Tedavi süresince evden çıkmayalım.

Sağlık çalışanlarının ne kadar önemli bir iş yaptığını bilerek hareket edelim. Şiddete asla izin vermeyelim”

SAĞLIK GÖNÜLLÜLERİ ADIYLA KENTTE BİLGİLENDİRME FAALİYETLERİ

Diyarbakır Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu, açıklamanın son bölümünde ise planlarını sıraladı:

“Sağlık Gönüllüleri” adıyla tüm kentte bilgilendirme faaliyetlerine başlanacak.

Organize Sanayi Bölgesinde ve Küçük Sanayi Sitelerinde “Pandemi işçi sağlığı kurulları” ile çalışmaya başlanacak.

Şehrin belirli noktalarında bilgilendirme, hijyen ürünü dağıtımları ile farkındalık oluşturulacak.

Gelir düzeyi düşük mahallerde ihtiyaç sahiplerine hijyen ürünlerinin dağıtılması sağlanacak”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme