Devlet, Kahramanmaraş merkezli depremlerden yıkılan şehirleri ayağa kaldırmak için seferber oldu. Depremin etkilediği 11 il ve 54 ilçede bir ay içinde konteyner kentler kurulmasına çalışılırken, bölgede kısa çalışma ödeneği de devreye alındı. İşsiz kalanlara aylık 4 bin lira destek başlatılırken, OHAL boyunca deprem bölgesindeki illerde işverenlerin çalışanlarını işten çıkarmasına izin verilmeyecek. Bölgedeki STK temsilcileri, deprem bölgelerinde yeni ve sağlam çok konuta ihtiyaç duyulduğunu kaydederken, bu kentlerde ekonominin canlandırılması adına esnaf ve sanatkarın desteklenmesinin önemli olduğunu çünkü devletin sosyal sorumluluğu olan istihdam yükümlülüğünü esnaf ve sanatkarın karşıladığı hatırlatıldı.
DİYARBAKIRGAZETE – Devlet, depremde yıkılan şehirleri ayağa kaldırmak için seferber oldu. Depremin etkilediği 11 il ve 54 ilçede bir ay içinde konteyner kentler kurulmasına çalışılırken, bölgede kısa çalışma ödeneği de devreye alındı. İşsiz kalanlara aylık 4 bin lira destek başlatılırken, OHAL boyunca deprem bölgesindeki illerde işverenlerin çalışanlarını işten çıkarmasına izin verilmeyecek.
‘HIZLI TOPARLANMA PLANI’ DEVREDE
Türkiye’yi derdinden sarsan depremin yaralarını sarmak için seferber olan devlet, şehirleri ayağa kaldırmak ve hızlı toparlanma için yeni tedbirleri adım adım hayata geçiriyor. Depremden etkilenen 11 şehrin, hem toplumsal, hem de ekonomik açıdan yeniden ayağa kaldırılması için topyekûn seferberlik ilan edildi. Bu kapsamda iş dünyası, odalar, STK’lar harekete geçirildi.
ESNAFIN YENİDEN İŞ YERİNİ AÇABİLMESİ İÇİN…
Depremin etkilediği illerde STK’lar, muhtarlar, odalar ve iş dünyasının temsilcileri ile toplantılar yapıldı. Ekonominin canlandırılması için sektörlerin talepleri alındı. Bu talep ve önerilerle ilgili olarak bakanların ve milletvekilleri hazırladığı raporlar kabinede değerlendirilecek ve şehirlerin ekonomisini ayağa kaldırmak herkes seferber olacak. Esnafın yeniden iş yerini açabilmesi, fabrikaların çalışması ve çiftçinin üretimini yapabilmesi için devlet tüm imkânlarını bu bölgelere yönlendirecek.
ÖZKILIÇ: ‘FİNANSA ERİŞİMDE CİDDİ SIKINTILAR VAR’
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğu ve Güneydoğu Sanayici İş İnsanları Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı A.Aziz Özkılıç, yaşanılan ve asrın felaketi olarak adlandırılan depremin ilk anlardan itibaren devlet ve milletin el ele iş insanları başta olmak üzere bütün milletin katkılarını yaptığını elini taşın altına koyduğunu söyledi. Depremzelerin güvenli ve sıcak bir şekilde barınmasını sağlamanın aciliyet gerektirdiğini kaydeden Özkılıç, “Bunun için kentsel dönüşümün bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Deprem bölgesindeki illerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın başlattığı çalışmalar var. Toplu konutların da süratle devreye girmesi ve kısa sürede vatandaşın başını sokacak güvenlik bir yuvaya kavuşturma önceliktir. Bu birlik ve beraberlik ruhuyla bunun üstesinden de kalkacağımızı düşünüyorum. Firmalarımız finansa erişim konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Vadesi gelen mevcut kredilerin faizsiz ötelenmesi lazım. Ayrıca düşük faizli kredi verilmesi ekonomik canlanma için gerekli olan adımlardır” dedi.
“EN BÜYÜK DESTEĞİ ESNAFA SANATKAR ALMALI”
Şehirlerin ekonomisinin ayağa kaldırılması için herkesin seferber olması gerektiğini aktaran Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu ise, Esnafın yeniden iş yerini açabilmesi, fabrikaların çalışması ve çiftçinin üretimini yapabilmesi için devlet tüm imkânlarını bu bölgelere yönlendirmesi gerektiğini belirterek, “Tarihin en ağır tahribatını bölge yaşadı. Bu tahribatın karşısında dünya bile şaşkın. Tarihte de birçok depremler olmuş ama böylesi ilk kez yaşanıyor. Tabi yaşam devam ediyor, ağır tahribatlarımız var. Ekonomik, sosyal olarak, insanlarımızın psikolojik desteğe ihtiyacı var. Hayat devam ediyor. En çok zararı Esnaf ve sanatkâr yaşadı ekonomik olarak. Ben dün deprem bölgesinde dolaştım. Esnafın yüzde 80’i yok. Kimi yıkılmış veya ağır hasarlı ve yıkılmak zorunda esnaf işyerindeki malını bile dükkanından alamıyor. Hizmet sektörüne baktığımızda 10 binlerce kişiye istihdam sağladığını biliyoruz. Buruda en büyük desteği esnafa sanatkar almalı, çünkü devletin sosyal sorumluluğu olan istihdam yükümlülüğünü karşılıyorlar. Burada devlet önceliği esnafa tanıması gerekiyor aksi takdirde sosyal sorunlarla karşı karşıya kalırız. Esnaflara; Bağkur prim borçlarının dondurulup devlet tarafından en az bir yıl ödenmesi. Vergi borçları silinmesi, en az 200 bin TL’lik hibe desteği sağlanması gerekiyor. Van’da da bu destekler sağlanmıştı. Artık acılar kapanacak ama ekonomik olarak hayat devam ediyor desteğin sağlanması ve acil olanı esnaf sanatkardır” dedi.