enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5643
EURO
35,0187
ALTIN
2.435,57
BIST
9.760,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu....
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves’i ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves ile İstanbul Konsolosluğu Kültür Müşaviri Recep Tuna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’u ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan Bırkleyn Caddesi’ndeki yol yapım çalışmalarına devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi, Terkan Caddesi ve Kadya Caddesi arasında kalan Bırkleyn Caddesi’nde yol yapım çalışmalarını sürdürüyor. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyelerinin desteğiyle kent genelinde temizlik kampanyası başlatacak. DİYARBAKIR GAZETE- Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kent merkezindeki 136 ana arter, meydan, şehirlerarası otobüs terminali, ilçe otogarı, özel ve kamu hastanelerinin acilleri ve bekleme yerlerinin temizliği için kampanya başlatacak. Oluşturulan üç ekip ile yürütülecek temizlik kampanyasına,...
24.04.2024

Su ve alt yapı sorununa çözüm bekleyen ilçe: DİCLE

Su ve alt yapı sorununa çözüm bekleyen ilçe: DİCLE
REKLAM ALANI

46 bin nüfusu olan Diyarbakır’ın Dicle İlçesi, yıllardır kangrenleşen alt yapı ve su sorununa çözüm bekliyor. HDP ve AK Parti’nin yarıştığı ilçede seçmenler, kayyum sistemine tepki gösterirken, demokratik yarışta sandıktan çıkan sonuca saygı gösterilmesini bekliyor.

Diyarbakır’a 92 kilometre uzaklıkta bulunan Dicle İlçesi’nin son verilere göre nüfusu 46 bin. 975 kilometrekarelik bir alana yayılmış olan ilçe topraklarının büyük bir bölümü dağlık ve ormanlık. Bu nedenle ilçe merkezinin nüfusu sadece 8 bin. Geriye kalan 38 bin nüfusu kırsal alana yayılmış, 48 köy ve 56 mezrada ikamet ediyor.

Dicle, 2018’in ikinci çeyreğinde baş gösteren ve geneline sirayet eden ekonomik krizi en derinden yaşayan ilçelerden biri. Halk, istihdam alanlarının yaratılmasını isterken, kangrenleşmiş su sorununa yerel ve merkezi yöneticilerin yıllardır kulak tıkadığını anlatıyor. Öyle ki 2 köy dışında birçok yerleşim biriminin alt ve üst yapısı tamamlanmamış. Onlarca köy, özellikle kış mevsiminde su sorunu yaşıyor.

DİCLE ÜZÜMÜ PATENT BEKLİYOR

Tarım arazileri çok fazla olmadığı için özellikle bağcılığın gelişkin olduğu ilçe, lezzetiyle nam yapan Dicle Üzümü’ne sahip çıkılmasını istiyor. Bugüne dek görev yapan belediye başkanlarının halka yeteri hizmeti getiremediğini belirten Dicleliler, son seçilmişin görevden alınmasını ve kayyum sistemini eleştirirken, demokratik yarışta sandıktan çıkan sonuca saygı gösterilmesini bekliyor.

İLÇEDE İKİ PARTİ YARIŞIYOR

Dicle’de son 17 yılda yapılan seçimlerde iki parti ön plana çıkmış. Biri HDP, diğeri AK Parti. HDP, 24 bin seçmenin bulunduğu ilçede ittifak adayı olarak PDK Bakur Platformu’ndan Felat Aygören ile eşbaşkan adayı olarak Yasemin Üçer’i aday gösterdi.

Aygören, siyasi geçmişi ve belediyecilik deneyimi olan bir isim. Öyle ki babası Hüsamettin Aygören, 1967’den 1989’a kadar, ağabeyi Behrun Aygören de 1994’ten 2004’e kadar belediye başkanlığı yapmış. Kendisi de 5 yıl boyunca belediyede yöneticilik yapan Aygören, “Deneyimimizi halkımızla paylaşmak istiyoruz” diyor.

AK Parti’nin inşaat mühendisi olan adayı Halit Aydın ise, “Dicle’yi Türkiye’nin en çok konuşulan ilçesi yapacağım” diyerek projeleriyle iddialı olduğunu ifade ediyor.

AK PARTİLİ AYDIN: “DİCLE’Yİ TÜRKİYE’NİN EN ÇOK KONUŞULAN İLÇESİ YAPACAĞIM”

AK Parti, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri’nde Dicle Belediye Başkanlığı için Halit Aydın’ı aday gösterdi. Dicle’nin en büyük sorunları arasında alt yapının geldiğini ve ciddi su sorununun yaşandığını ifade ederek, “İlçenin su sorununu ortadan kaldırmak için Dicle Atık Su Arıtma Tesisi kuracağız. 21’nci yüzyılda bu ayıba artık son vereceğiz” dedi.

Halit Aydın, işsizlik sorununa çözüm bulmak için ilçenin verimli tarımsal alanlarında organik üretime geçilmesini teşvik edeceklerini vurguladı. Aydın, şöyle devam etti: “Organik meyve üretimine destek vereceğiz. Meyve bahçelerinin kurulmasına öncülük edeceğiz. Kralkızı Barajı’nın etrafına mesire alanları ve piknik alanları kuracağız. Dicle artık kültürel ve sanatsal faaliyetlerle de anılacak. Bu sebeple ilçe halkımızın sinema, tiyatro, sergi, seminer ve konser organizasyonlarını gerçekleştirebilecekleri Dicle Kültür Merkezi’ni inşa edeceğiz. Dicle Kadın ve Gençlik Merkezi’ni kuracağız. Her mahalleye bir çocuk parkı ve oyun grubu kuracağız.”

“CANLI HAYVAN BORSASI KURACAĞIZ”

İlçede ulaşım sorununa da köklü çözüm bulacaklarını, ilk etapta Dicle İlçe Koordinasyon Merkezi’ni kuracaklarını ve İlçe Otobüs ve Minibüs Terminali inşa edeceklerini vurgulayan AK Parti Dicle Belediye Başkan Adayı Halit Aydın, diğer projelerini şöyle sıraladı: “İlçe nüfusunun büyük bir bölümü kırsalda yaşamakta. Bu nedenle temel geçim kaynaklarından biri de hayvancılıktır. Bu nedenle ilçemizde Mezbaha ve Canlı Hayvan Borsası’nı kuracağız. Çalışmalarımız şahsi değil, Dicle için hizmettir. İlçemizin hizmetkarı olmaya geldik. Bu uğurda gece gündüz demeden çalışacağımızın sözünü veriyorum. Dicle halkına söz veriyorum. Dicle’yi Türkiye’nin en çok konuşulacak ilçesi yapacağım.”

HALİT AYDIN KİMDİR?

1960 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. 1992 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Bölümü’nden mezun oldu. İnşaat Mühendisleri Odası üyesi. Birçok sosyal sorumluluk projesi içinde yer aldı. Evli ve bir çocuk babası.

HDP’Lİ AYGÖREN: “YARIM KALAN PROJELERİMİZİ TAMAMLAYACAĞIZ”

HDP, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri’nde Dicle Belediye eşbakanlığı için Felat Aygören ve Yasemin Üçer’i aday gösterdi. İlçe kırsalında 48 köyün bulunduğunu ve buralarda alt yapı sorunu bulunduğunu belirten Aygören ve Üçer, “Biz önceliği bu alana vereceğiz. Çünkü alta yapı çözülmediği sürece üst yapıyı yapamazsınız” diye konuştu.

“YER ALTINDAKİ TESİSATLAR YENİLENECEK”

HDP eşbaşkan adayları Aygören ve Üçer, Dicle’nin ilgisiz ve geri bırakıldığını belirterek, şöyle devam etti: “İlçemizin başlıca sorunları; su, trafik ve özellikle köylerde alt yapıdır. Bu sorunlarla ilgili projelerimiz var. Atık su arıtma projemiz vardı. Fakat hayata geçirememiştik. Su sorunuyla ilgili yaptığımız çalışmalar da yarım kalmıştı. Yer yer tesisatların üzerinden geçeceğiz ve yenileyeceğiz. Projelerimiz hazır, hayata geçireceğiz.”

“DİCLESPOR’U KURACAĞIZ”

Gençlere yönelik sosyal ve kültürel faaliyetlere de ağırlık vereceklerini kaydeden Aygören ve Üçer, “Kütüphaneler açılacak. Projeksiyon aletleri ile sinema günleri, kitap okuma günleri yapacağız. Futbol sahaları yapacağız. Diclespor’u kurup köydeki gençlerimizden sporcu yetiştirerek kadroyu oluşturmak gibi projelerimiz var” diye konuştu.

“KADINLAR İÇİN SEMT PAZARI KURULACAK”

Kadınlar için semt pazarı kuracaklarını ve kendi yetiştirdikleri ürünleri satabilmesine imkan sağlayacaklarını kaydeden Aygören ve Üçer, “Özellikle nar, pirinç, buğday, nohut üretimi fazlaca yapılıyor. Üzüm ve pestil benzeri ürünlerden tutun da süt ve süt ürünleri de bu pazarda yerini alacak. Yani kadınların kendi ürettiği ürünleri doğrudan tüketiciye ulaştırdığı bir pazardan bahsediyoruz. Ulaşım sorunu olarak şehir içi hatlarımız yok. Bu sorunla alakalı projelerimizi hayata geçireceğiz. Tarım ve hayvancılık birçok yerde olduğu gibi ilçemizde de durmuş. Gençlerin çoğu mevsimlik işçi. Eğer burada tarım ve hayvancılığı geliştirecek politikalar geliştirip uygulamaya geçirirsek en azından gençlerimizin iş için dışarıya gitmelerindeki akışı durdurmuş oluruz” diye konuştu.

FELAT AYGÖREN KİMDİR?

1971 yılında Diyarbakır’ın Dicle İlçesi’nde dünyaya geldi. Liseyi bitirdikten sonra iş hayatına atıldı. Nakliyecilik sektöründen sonra bir süre müteahhitlik yaptı. Dicle Belediyesi’nde 5 yıl çalıştı. PDK Bakur Platformu içerisinde yer aldı ve yöneticilik yaptı. Evli ve 4 çocuk babası.

 YASEMİN ÜÇER KİMDİR?

1982 yılında Diyarbakır’ın Dicle İlçesi’nde doğdu. İnönü Üniversitesi Pazarlama Bölümü ve Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. HDP Kocaeli İl Örgütü’nde yöneticilik yaptı. 2018 Genel Milletvekili Seçimleri’nde HDP’den Kocaeli 4. Sıra Milletvekili adayı idi.

Fuat BULUT’un kaleminden SEÇİMİN NABZI…

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme