enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3638
EURO
35,0383
ALTIN
2.324,23
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
18°C
Diyarbakır
18°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
21°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Açık
24°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

Tahir Elçi davasında Davutoğlu dinlenecek

Tahir Elçi davasında Davutoğlu dinlenecek
REKLAM ALANI

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayeti davasında mahkeme dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesine karar verdi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayeti davasında polisler S.T., M.S., F.T.’nin “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten” 3 yıldan 9 yıla kadar ve hakkında yakalama kararı bulunan PKK üyesi Uğur Yakışır’ın ise “olası kastla ölüme sebebiyet verme” suçundan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandığı davanın duruşmasında önemli gelişmeler yaşandı. Mahkeme, cinayetin işlendiği dönemde Başbakan olan Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesine karar verdi.

Sanık polislerin hazır bulunduğu duruşmada, söz alan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, davayı aydınlatma bir isteksizlik olduğunu belirterek, cinayetin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen bir yol kat edilmediğini söyledi. Tahir Elçi cinayetine alelade bir cinayet olmadığını vurgulayan Eren, “Bu isteksizlik ara kararlara yansıdı. Hiçbir talebimiz kabul edilmedi. Sonuç alınmayacağı bilinen müzekkereler yazıldı. Olay yerindeki kameraların görüntüleri ya silindi ya da bozuldu. Ancak buna karşı bir adım atılmadı. Sizler huzurunda dinlenen açık tanıklar soruşturma savcısı tarafından manipüle edildiklerini söyledi. Deniz Ataş adlı tanık tehdit edildiğini anlattı. Bu tanıklar tersini söyleseydiler, ne olurdu acaba? Sizler tarafından dosyanın en önemli tanıkları olarak kabul göreceklerdi. Tanıklar burada, soruşturma savcısının ‘Bizim görmediğimiz cinayette bize telkin ve yönlendirilmelerde bulunuldu’ dediler. Deniz Ataş’ın ifadesinden sonra iddia makamı ne yaptı. Deniz Ataş’ın dosyasını getirtti. Ataş’ın güvenilir bir tanık olmadığını öne sürdü. Ataş, eğer istediği gibi ifade verseydi, dosyadaki önemli bir tanık olarak kabul edilecekti. Siz de Deniz Ataş’ın tehdit ifadesine rağmen hiçbir ihbarda bulunmadınız, olayın araştırılmasını istemediniz. Cezaevlerinde kameralar var, kim bunu tehdit etti, öğrenilebilir, araştırılara bilir. Deniz Ataş, mahkemede verdiği ifadenin ardından Bolu Cezaevi’nden İzmir Cezaevi’ne sevk edildi. Birileri bu tanıktan rahatsızdı” diye konuştu.

‘DAVUTOĞLU BELKİ İLERDE SANIK DA OLABİLİR’

Cinayet sırasında başbakanlık görevini yürüten Ahmet Davutoğlu’nun “Tahir Elçi cinayeti siyasi bir cinayettir” ve “Mahkeme çağırırsa ifade veririm” sözlerini hatırlatan Eren, kendilerinin talebi olmasına rağmen, mahkemenin Davutoğlu’nun bilgi ve görgü sahibi olmadığını öne sürerek talebi reddettiğini ifade etti. Davutoğlu’nun o dönem başbakan olduğunu bir kez daha vurgulayan Eren, “Davutoğlu o dönemin başbakanı. Biz durduk yere mi tanık olarak dinlenmesi talep ettik? Dönemin başbakanı tanıktır, belki ilerde sanık da olabilir. ‘Cinayete bir siyasi suikast’ diyen birinin bilgisi ve görgüsü olmaması mümkün değildir. Belki cinayet mahallinde olanlardan bilgi almıştır. Bundan dolayı bilgisi olabilir. Ki güvenlik kurumlarının hepsi ona bağlıdır. Bundan dolayı dinlenmelidir. Yoksa vasat bir iddianame ile bu dava aydınlatılamaz. Bu cinayeti aydınlatacak ara kararlar kurun” ifadelerini kullandı.

Eren’in mahkemeyi isteksizlikle eleştirince mahkeme başkanı kendilerinin taraf olmadığını belirterek, isteksizlik suçlamasının doğru olmadığını söyledi. Buna karşılık Eren, yargılama süresince mahkemenin kurduğu ara kararlar ve taleplerinin reddine ilişkin kararların kendilerinde bu yönde güçlü bir kanaat oluşturduğunu kaydetti.

‘ÖNEMLİ TALEPLERİMİZİ REDDEDİYORSUNUZ’

Söz alan avukatlardan Orhan Kemal Cengiz, mahkemenin cinayeti aydınlatmadaki isteksizliğini kendilerinin de gördüğünü vurgulayarak, mahkemenin cinayeti aydınlatmak için yargılamanın çerçevesini genişletmediğini dile getirerek, olay öncesi yaşanan ve mahkeme kararıyla telefonları dinlenen Mahsun Gürkan ve Uğur Yakışır’ın telefon kayıtlarının mahkeme tarafından taleplerine rağmen istenmediğini aktarak, “Siz cinayeti aydınlatabilecek önemli taleplerimizi reddediyorsunuz, ama cinayeti aydınlatmada doğrudan etkisi olmayan talepleri kabul ediyorsunuz” dedi.

‘SORUŞTURMA SAVCISI SANIK SANDALYESİNDE OLMALI’

Dosyanın başından beri manipüle edildiğini anlatan Avukat Erdal Doğan ise “Soruşturma aşamasından beri tamamen manipüle edilmeye çalışılan bir dosya var. Bunu soruşturma savcısı yapıyor hem de. O savcının bu gün sanık sandalyesinde olması lazım. Bunu yapmıyorsanız isteksizsiniz. Deniz Ataş’e giden ve MİT’ten olduğu söylenen kişilerin araştırılmasını istemiyorsanız isteksizsiniz. Üzerinizde baskı ve yönlendirme varsa davadan çekilebilirsiniz” diye kaydetti.

AVUKAT: SAVCI BENİ ODAYA KİTLEDİ

Davada Avukat Mahsuni Karaman ilk defa soruşturma sürecinde yaşadığı bir olayı anlattı. Karaman, Elçi cinayetinde polislerin kamara görüntülerinin 13 saniyesinin silindiğini tespit ettiği için soruşturma savcısı tarafından odaya kitlendiğini, dosyada şüpheli olarak ifadesinin alınmaya çalışıldığını anlattı. Karaman, “Görüntülerdeki eksiklikleri tespit etmemle, soruşturmayı yürüten savcı beni odasına kilitledi. Önce şüpheli sıfatıyla, sonra tanık sıfatıyla ifademi almak istedi. Bütün bunları 13 saniyelik polis kamerasındaki kesintiyi fark ettiğim için yaptı. O dönem baro başkanı ve avukatlar, dışardan kapıyı zorlaya zorlaya beni çıkardılar. Bana Zaman gazetesini sallayarak şüpheli olarak ifade vermem durumunda ‘Seni tutuklatırım’ dedi. Bunu başsavcıya söylediklerinde ise başsavcı ‘Ben odaya kitleme talimatı verdim’ dedi. Şimdi Konya’da Kürtleri öldüren davayı o soruşturuyor. O başsavcı bu başsavcıdır” sözleriyle o dönemde yaşananları ilk defa açıkladı.

‘DELİLLERİ KARARTMAK İÇİN BAŞSAVCININ KORUMASI ATEŞ AÇTI’

Avukat Mehmet Emin Aktar’da olaydan sonra başsavcı ile birlikte olay yerine gitmek istediklerini, ama başsavcının emniyet ekipleriyle yarım saat görüşeceğini söyleyip ayrıldığını belirterek, “Meğer delilleri karartmak için görüşmüşler” dedi. Daha sonra olay yerine gitmek için yola çıktıklarında tabancaya sesine benzer bir ses duyduklarını, ardından seri atışların yapıldığını anlatan Aktar, silah seslerinden sonra döndüklerini ifade ederek, “Daha sonra öğrendik ki bu silah sesi başsavcının korumasının sokakta havaya ateş açmasından sonra geldi. Bir çatışma görüntüsü verilmek istenmiş. Meğer sokağa çıkma yasağı ilan edip delilleri karartmak amacıyla yapılmış. Öyle de oldu” şeklinde konuştu.

Avukat Tuğce Duygu Köksal da dosyaya 5 yıl sonra giren mülkiye müfettişlerinin düzenlediği raporun bini aşkın olduğu belirtilen eklerinin istenmesini talep etti. Köksal, oradaki güvenlik şube amirinin, olay yerinde ve Uğur Yakışır ile Mahsun Gürkan’ı araçla takip eden ve müfettiş raporlarına adları yansıyan istihbaratçıların dinlenmesini istedi.  Avukat Aynur Tuncel Yazgan ise, dosyada kendini polis olarak tanıtan ve Ahmet Soylu olarak tanıtan birinin gönderdiği maili alıntılayarak, bu kişinin araştırılarak tespit edilip dinlenmesini istedi.

DAVUTOĞLU TANIK OLARAK DİNLENECEK

Mahkeme verdiği aranın ardından avukatların taleplerini değerlendirerek, polisin 12 saniyelik kayıp kamera görüntülerinin silinip silinmediği, montaj yapılıp yapılmadığını ya da görüntülerin neden kesik olduğunun sorulması için Adli Tıp Kurumu’na müzekkere yazılmasına karar verildi. Yazılan ve cevap gelmeyen müzekkerelere yanıtlanmasının beklenmesine karar verilirken, avukatların olay yerindeki istihbaratçıların dinlenmesi, sanık polislerin SEGBİS üzerinden değil doğrudan mahkemede hazır edilmesine talepleri ise reddedildi.

Mahkeme, avukatların cinayetin işlendiği dönemde başbakan olan Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesi talebini daha önce reddeden mahkeme, bir sonraki celsede Davutoğlu’nun dinlenilmesi için adresinin tespit edilerek tanık olarak dinlenmesi için tebligat yollanmasına karar verdi.

Mahkeme bir sonraki duruşmayı 13 Kasım’a erteledi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme