enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı. DİYARBAKIR GAZETE – Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı. 45 günden beri bina yüzünden mağdur olan...
19.04.2024
21 yıl 21 gün süren bir çalışma sonucu tarihi Sur içi minyatürünü yapan taş sanat ustası Fesih Gündoğar, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarına çağrıda bulunarak, mevcut maketin 10 katı büyüklüğünde yeni bir maket yapmak için yer talebinde bulundu. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’ın 80 yıl önceki halindeki Sur İçi maketi 21 yıl ve...
19.04.2024
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bu yıl 48. Düzenlenen Turizm Haftası Bahar konseri ile sona erdi. DİYARBAKIR GAZETE – 15-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 48. Turizm haftası sona erdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce merkez Sur ilçesindeki İçkale Müze Kompleksi’nde düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Mardin’in Nusaybin ilçesinden gelen Ferhat...
19.04.2024
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Mardin Büyükşehir Belediyesine Mülkiye Müfettişlerinin görevlendirildiğini bildirdi. DİYARBAKIR GAZETE– Yerlikaya X hesabından “Mardin Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında “İstiklal Marşı’nın okutulmadığına”, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında ise “Türk bayrağının kaldırıldığına” ilişkin iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişlerimiz görevlendirilmiştir.” paylaşımını yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden açıklama Diyarbakır...
19.04.2024

Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı açıldı

Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı açıldı
REKLAM ALANI

Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı’nın Diyarbakır’da açılışı yapıldı. Vakfın açılışında konuşan Türkan Elçi, “Ölünceye kadar beraberimizde taşıyacağımız bir acıya ortak olduk” dedi.

Uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi adına kurulan Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı’nın açılışı Diyarbakır’da yapıldı. Vakfın açılışına Yönetim Kurulu Başkanı Türkan Elçi, yönetim kurulu üyeleri, danışma kurulu ve davetliler katıldı.

BOŞLUĞU DOLDURMA NİYETİNDEYİZ

Tahir Elçi Vakfı’nın kuruluş amaçlarına ve hikayesine de değinen Elçi, “Kızımla beraber kurmuş olduğumuz aile vakfının topluma mal olabilmesi, mücadelemizin güçlenebilmesi için vicdanlı, cesaret sahibi seslere ihtiyacımızın olduğunu, duyurmak için yönetim kurulumuzla beraber düzenlediğimiz bu açılış gününde sizlerle bir arada bulunmanın gururunu yaşıyoruz. Tahir’in aramızdan ayrılışından sonra Kürt, Türk, Alevi, Sünni ayırımı olmadan kendini mazlum görenlerin gösterdikleri teveccüh, herkesin bir arada bulunma isteği ve bu alandaki koca boşluk vakfımızın varlık sebeplerinden biridir diyebiliriz.  Zorbaların, insanlık düşmanlarının, hak ihlalcilerinin sürekli diri tutmaya çalıştığı bu koca boşluğu, bizler elimizden geldiğince mevki makamın cazibesine kapılmadan, tevazuyu elden bırakmadan doldurma niyetindeyiz. Yaratılmak istenen koca boşluğu doldurma konusunda cesaret ve vicdana sahip olan kişi sayısının dönem itibariyle tatmin edici boyutta olmadığının bilincindeyiz.

‘HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ’ DEMEKLE ZULÜMLE BAŞ EDİLMİYOR

Zulme uğradığımız zamanlarda, sadece “Haklıyız kazanacağız” demekle zulümle baş edilemeyeceğinin, haklılığı dile getirmenin işin mahiyetine uygun metotlarla, evrensel değerlerle ve herkesin ortak hafızasına seslenilecek bir dille, dillendirmesinin gerekliliğinin farkındayız.  Yaşanan hak ihlallerinin karşısında çoğu zaman hak, hukuk bilgisinin kâfi olamayacağı, ikinci temel ayağı olan ahlaki duruşun da ne kadar önemli olduğunu yaşadığımız son olaylarla tecrübe edindik. Kürtlere, yıkım ve ölüm isteyenlerin karşısında, hukukçu olmanın, insan hakları savunucusu kimliğine sahip olmanın yanında, cesaretin ve ahlaklı duruşun bir insanda nasıl temerküz ettiğine şahitlik ettik.

KÜRT KENTLERİ YOK OLDU

2015 yılında meydana gelen ölüm hadiseleri karşısında objektif ve cesaretli bir duruş sergileyebilecek insan sayısının azlığının ceremesini ne yazık ki Kürt halkının kendisi çekmiştir. Kimi Kürt kentleri haritadan silinecek kadar yok olmuş, paha biçilmez bin yılların mirası olan tarihi eserler yerle bir olmuştur. Hayata binbir eziyetle tutunmaya çalışan garip gureba, savaşın acımasızlığının ortasında kalarak, mağduriyetini duyuracak bir muhatabı ne yazık ki karşısında bulamamıştır.  Geçmişte yaşanan elim mağduriyetlerin bir daha yaşanmaması için mazlumun yanındaki duruşumuzdan ödün vermeyeceğimizi bir kez daha dile getirmek isteriz. Bizi bugün bu duruşumuzda ısrarlı kılan Tahir’in o dönemde haklının ve Kürt halkının yanında olma çabasındaki duruşudur.

OPERASYON İSTEMİYORUZ

Bizler “Bu tarihi bölgede birçok medeniyete beşiklik etmiş ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede insanlığın bu ortak mekânında silah çatışma operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz. Tarihine, tarihsel değerlerine sahip çıkamayan toplumlar doğru ve güvenli bir gelecek kuramazlar.” diyen bir sesin mirasçılarıyız. Vakfımızı bu saikler üzerine inşa edip sadece ve sadece hakikatlerin savunulduğu, bağımsız bir duruşun bizim için esas olduğunu huzurlarınızda bir kez daha dile getirmek istiyoruz.

AYRIŞTIRICI DİL YERİNE KARDEŞLİK

Toplumu, çatışmalı süreçlere sürükleyecek, ayrıştırıcı, dışlayıcı, saflaştırıcı, savaş dilinin aksine; birlikteliğin, hukukun, ahlakın, adaletin, erdemin, nezaketin dilini hâkim kılmak ve bu dille her kesimden insana ulaşarak hoşgörü kültürünü güçlendirmek ve vicdanın adaletin kardeşliğin sesinden bir dünya yaratmak bizim yegâne hedefimizdir. Hedefimizdir çünkü şiddetin, savaşın, kıyamın, kıyımın uluorta yerinde kalmış, masum bir kaybın ardında kalanlarız.

YAŞAM HAKKINI SAVUNACAĞIZ

Kaybımız sonrasında bizi dimdik ayakta tutan, topluma ve insanlara karşı olan vicdani sorumluluğumuzdur. Bizi dimdik ayakta tutan, problemlerin çözümünde insan haklarının temel prensiplerine bağlı kalınarak toplumsal barışın tesis edilebileceğine olan inancımızdır. İnsan hayatının değersizliğini dayatan, ölümleri kutsayan zihniyetin karşısında, insanların yaşam hakkının kutsallığını, insanın yegâne bir varlık olduğu düşüncesini tereddütsüz savunacağımızı bir kez daha huzurlarınızda dile getirmek isteriz. Toplumsal barışın tesis edildiği, adaletin tecelli ettiği, hukukun uygulandığı, ezilen halkların kardeşçe yaşayabileceği bir ülkede yaşamak dileğiyle hepinize katılımınızdan dolayı teşekkür ederim.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı açıldı

Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı açıldı
REKLAM ALANI
14.04.2019
0
A+
A-
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme