enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5529
EURO
34,6877
ALTIN
2.416,97
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
31°C
Diyarbakır
31°C
Açık
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
DİYARBAKIR HABERİ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü, bu hafta Diyarbakır dahil 6 ilde sıcaklıkların mevsim normallerinin 10 ila 15 derece üzerine çıkmasının beklendiğini bildirdi. DİYARBAKIR GAZETE- Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bölge genelinde mevsim normalleri üzerinde seyretmekte olan hava sıcaklıklarının artmaya devam etmesi ve hafta boyunca mevsim normallerinin...
22.04.2024
Dicle Üniversitesi Rektörlüğü, 20 Mart tarihinde, kadrolu bir çoban alımı yapılacağı duyurusu üzerine yapılan başvurular, 16 Nisan tarihinde noter huzurunda çekilen kura ile belirlendi. DİYARBAKIR GAZETE– Buna göre, 4 asıl ve 4 yedek adayın belirlendiği çoban kadrosu için başvurularla ilgili evrakları, bugün saat 17.00’a kadar üniversite yönetimine teslim etmesi gerekiyor....
22.04.2024
31 Mart’taki Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde Diyarbakır’daki 8 mahallede, rakiplerini geride bırakan kadınlar, vatandaşa hizmet için işe koyuldu. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır’ın merkez Bağlar, Sur ve Yenişehir ilçesine bağlı 8 mahallede rakiplerini geride bırakan kadınlar, muhtar seçilmeyi başardı. Merkez Bağlar ilçesi Şeyhşamil Mahallesi’nde Çiçek Gözen, Körhat Mahallesi’nde Dilek Dere, Muradiye...
22.04.2024
Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, Iğdırspor mağlubiyetinin ardından yaptığı açıklamada, şampiyonluk turu atmayı beklerken bir trafik kazası geçirdiklerini belirterek, “Muhteşem taraftarımızdan özür diliyorum.” DİYARBAKIR GAZETE- Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, Iğdırspor mağlubiyetinin ardından yaptığı açıklamada, şampiyonluk turu atmayı beklerken bir trafik kazası geçirdiklerini belirterek, “Muhteşem taraftarımızdan özür diliyorum. Bir trafik...
22.04.2024

Türkiye’nin İlk kadın semt pazarı beyaz perdeye taşındı

Türkiye’nin İlk kadın semt pazarı beyaz perdeye taşındı
REKLAM ALANI

Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) tarafından Türkiye’nin ilk ‘Kadın Semt Pazarının’ belgeseli beyaz perdeye taşındı. 30 Nisan’da Diyarbakır’da galasının yapılacağı belgeselin yönetmenliğini, Cosmos Medyanın ödüllü iki genç yönetmeni, Ramazan Akkuş ve Mehmet İsmail Çeçen yaptı.

Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi’nde 2013 yılında kurulan Jiyan Semt Pazarı, Türkiye’nin ilk kadın semt pazarı özelliğini taşımakta. Şiddete maruz kalan ve maddi durumu kötü olan kadınları istihdam etmek için dönemin Bağlar Belediyesi tarafından 250 kadınla kurulan pazar, şiddet mağduru, boşanmış, ayrıldığı için ailesi tarafından reddedilen, çalıştığı işten çıkarılan, eşi çalışamayan, maddi durumu kötü olan onlarca mağdur kadının yer aldığı bir pazar.

PAZARCI KADINLARIN YAŞADIKLARI ZORLUKLAR ANLATILIYOR

Belgeselde Pazarcı Kadınların yaşadıkları zorluklar ve ayakta kalmalarının mücadelesi anlatılmakta. DİKAD Başkanı Reyhan Aktar, Kısa belgesel ile pazarcı kadınların hikayesi anlatılırken, iş gücüne katılmak isteyen kadınların da cesaretlendirilmesinin amaçlandırıldığını ifade ederek, “Aynı zamanda bu belgesel; yaşadıkları zorluklar karşısında birbirlerine tutunan kadınların, örgütlü hareket ederek, hangi zorlukların üstesinden gelebildiklerini göstermekte. Hayat hikayeleri ve hayata karşı duruşları karşısında hayranlık duyacağımız, çokça rol model kadının yer aldığı bir çalışma oldu. Özellikle son iki yıldır kadınların Pazar kurdukları bölgelere erkek pazarcıların göz dikmiş olması karşısında büyük bir mücadele örneği gösteren kadınlar, bu belgeselde de, bu pazarın onlar için neden bu kadar önemli olduğunu ifade etmekteler. Ekmek kavgalarının onlar için, kadınlar için, neyi ifade ettiğini anlatmaktalar” dedi.  

DİKAD Başkanı Reyhan Aktar,  ‘İlk gösterimi Diyarbakır’da yapılacak olan bu belgeselin ikinci gösterimi de 20 Haziran’da İstanbul’da yapılacak olup, Eylül ayından itibaren İzmir, Ankara, Adana ve daha bir çok ilde gösterileceğini ifade etti.

“PAZAR KURULDUĞU GÜNDEN BU YANA BÜYÜK ZORLUKLAR YAŞADIK”

Jiyan Semt Pazarı Dernek Başkanı Gazal Tunç ise, Jiyan Semt Pazarının kurulduğu günden bu güne büyük zorluklar yaşadıklarına değinerek, “Geçen yıl erkek pazarının Bağlar Belediyesinin kararı ile Bağcılar bölgesine girmesi oradaki kadın pazarcılar olarak hepimizi zor durumda bıraktı. Biz 1. erkek pazarının, bizim için belirlenen Bağcılar bölgesinden çıkarılması için mücadele ederken şimdi 2. Erkek pazarının da alanlarımıza girmesi riski ile karşı karşıyayız. 2. Erkek pazarı da bağcılar bölgesine girerse hiçbir kadının pazarcılıkla ayakta kalma gücü kalmaz.” dedi.

“BİZE DİKAD SAHİP ÇIKTI”

Gazal, Kuruldukları günden bugüne yaşadıkları sorunlarla mücadele ederken, bir tavsiye üzerine,  2017 yılında Diyarbakır İş Kadınları Derneği Başkanı Reyhan Aktar’a ulaştıklarını ve Reyhan Aktar’ın katkısı ile 2017 yılında Diyarbakır Bağlar Kadın Pazarcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini kurduklarını, o günden bugüne DİKAD ile kardeş dernek olarak hareket ettiklerini ifade etti.

2. Erkek pazarının kurulmaması için kamuoyu yaratan DİKAD üyesi Derya Çok sayesinde de birçok kuruma ulaştıklarını ve şimdi kurumlardan çeşitli sözler aldıklarını ifade eden Gazal Tunç; “Ticaret Odası, Esnaf Sanatkârlar Odası, Baro, İHD ve gittiğimiz tüm partiler seçimlerden sonra uzlaşma ve yanımızda olma adına harekete geçeceklerini’ ifade ettiler. Bu projenin sonlanmaması ve kadınlar olarak devam edebilmemiz için Diyarbakır halkının yanımızda olduğunu görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Gazal Tunç, “Belgesel sayesinde sesimizi tüm Türkiye’ye duyurmayı, diğer illerdeki kadınlara da örnek olmayı istiyoruz” diyerek, son olarak herkesi Gala’ya beklediklerini ifade etti.

Diyarbakır’da yapılacak olan galaya İstanbul’dan bir çok ünlü isim katılacak. Ahlat Ağacı, Kış Uykusu filmlerinin yapımcısı Zeynep Atakan; Üç Maymun, Kelebeğin Rüyası, Dedemin İnsanları gibi bir çok yapıtın görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki; Şair, yazar ve gazeteci Yılmaz Odabaşı, Haber Global Televizyon Kanalı Program Koordinatörü Cansel Poyraz, Sunucu Begüm Bağca gibi isimler de Gala için Diyarbakır’da olacaklar.

Türkonfed İş Dünyası Kadın Komisyonu Başkanı olan Reyhan Aktar, belgeselin Türkonfed çatısında bulunan 42 kadın derneği ile paylaşılacağını, birçok ilde kadın dernekleri ile kadın pazarcıları buluşturacaklarını da belirtti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme