enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5359
EURO
34,8817
ALTIN
2.429,89
BIST
9.767,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
30°C
Diyarbakır
30°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Açık
31°C
Pazar Parçalı Bulutlu
30°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu....
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves’i ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves ile İstanbul Konsolosluğu Kültür Müşaviri Recep Tuna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’u ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan Bırkleyn Caddesi’ndeki yol yapım çalışmalarına devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi, Terkan Caddesi ve Kadya Caddesi arasında kalan Bırkleyn Caddesi’nde yol yapım çalışmalarını sürdürüyor. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyelerinin desteğiyle kent genelinde temizlik kampanyası başlatacak. DİYARBAKIR GAZETE- Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kent merkezindeki 136 ana arter, meydan, şehirlerarası otobüs terminali, ilçe otogarı, özel ve kamu hastanelerinin acilleri ve bekleme yerlerinin temizliği için kampanya başlatacak. Oluşturulan üç ekip ile yürütülecek temizlik kampanyasına,...
24.04.2024

Uzmanlardan soğuk havalarda romatizmadan koruyan “8 öneri”

Uzmanlardan soğuk havalarda romatizmadan koruyan “8 öneri”
REKLAM ALANI

Memorial Diyarbakır Hastanesi Uz. Doktorlarından Tacettin Mirzaoğlu, kemik, kas ve eklemlerin etrafındaki ağrılar olarak tanımlanan ve hastanın yaşam kalitesini oldukça düşüren romatizmal hastalıklardan korunmanın yollarını açıkladı.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Tacettin Mirzaoğlu, kas-iskelet sistemini ilgilendiren tüm ağrılı durumların romatizmal hastalıklar olarak adlandırıldığını, romatizmanın hastanın yaşam kalitesini oldukça düşüren, ekonomik ve sosyal hayatı da olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu belirtti.

Romatizmal hastalıkların farklı türleri olduğunu ifade eden Mirzaoğlu, soğuk havalarda ağrıların daha belirginleştiğini, nedene göre tedavi yönteminin de değiştiğini anlattı. Her mevsimde görülebilen romatizmal hastalıkların özellikle kış aylarında soğuk hava nedeniyle daha fazla belirginleştiğini ifade eden Mirzaoğlu, alınacak bazı önlemler ile hastalığın etkilerinin kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Dr. Mirzaoğlu, romatizmal hastalıklar ve hastalıktan korunma yöntemleri hakkında birtakım bilgiler verdi.

“ROMATİZMAL HASTALIKLARIN FARKLI TÜRLERİ VARDIR”

Kas ve iskelet sitemini tutan, öncelikle ağrı ve hareket kısıtlılığı, daha az olarak da şişlik ve kalıcı şekil bozukluğu ile kendini gösteren hastalıklar topluluğunun genel adının Romatizma olduğunu belirten Mirzaoğlu, “Romatizmal hastalıklar; deri ve tırnaklar, göz, solunum sistemi, böbrekler, karaciğer, kalp ve damarlar, sinir sistemi ve mide-bağırsak sistemini de yoğun olarak etkilemektedir. Romatizmanın; Osteoartrit, romatoid atrit, raynoud (rayno) hastalığı, ankilozan spondilit, sistemik lupus eritematozus gibi farklı türleri vardır.” dedi.

“SOĞUK HAVALARDA AĞRILAR DAHA BELİRGİNLEŞİYOR”

“Soğuk hava romatizma nedeni değildir” diyen Mirzaoğlu, “Ancak romatizmal ağrılar soğukta daha belirgin olarak hissedilir. Bunun en önemli sebebi eklem içindeki sıvının akışkanlığının değişmesidir. Ancak romatizma her mevsimde ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Soğuk havalardan en çok görülen romatizmal hastalıkların başında ise tıpta kullanılan adıyla “osteoartrirt” yani kireçlenme gelmektedir. Kireçlenme tipik olarak diz, kalça, el ve omurgaları etkilemektedir. Havaların soğumasıyla oluşan basınç değişikliklerini hasta, eklemlerinde hisseder ve yağmur yağmadan günler önce dizde ağrı, sızı şikayetleri başlar. Bu duruma kadınlar daha duyarlıdır.” şeklinde konuştu.

“TEDAVİ YÖNTEMİ NEDENE GÖRE DEĞİŞİYOR”

Kışın artan eklem ağrılarının tedavisi, ağrıya neden olan hastalığa göre değiştiğini belirten Uz. Dr. Mirzaoğlu, “Eğer ağrının nedeni kireçlenme ise bazı öneriler ile ağrı kontrol altına alınabilir. Ağır romatizmal hastalıklarda ise ilaç tedavisi önceliklidir. Ağrıların, bunlardan hangisinden kaynaklandığının ayırımını bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı rahatlıkla yapabilir. Bu nedenle bu yakınmaları olan hastaların FTR polikliniğine başvurmaları gerekir. Doktora danışmadan bilinçsizce ilaç kullanılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

“ROMATİZMAL HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER”

Uz. Dr. Tacettin Mirzaoğlu, Soğuk havalarda romatizmadan koruyan “8 öneriyi” maddeler halinde şu şekilde açıkladı:

1- Özellikle soğuk havalarda hastanın kendini iyi hissedebilecek sıcak ortamlarda bulunması gerekir. Dışarıya çıkmaları gerektiği zaman ise eldiven, atkı ile el ve boyun eklemlerini korumaları önerilir.

2-Aşırı kilolu romatizma hastalarının mutlaka kilo vermeleri önerilir. Bunun için bir beslenme ve diyet uzmanından destek alınabilir.

3-Beslenme düzenine balık, ısırgan otu, yumurta gibi besinler eklenebilir. Ceviz, keten tohumu, semizotunun yanı sıra zeytinyağı, kalsiyum ve c vitamininden zengin besinler de tüketilebilir.

4-Günde ortalama 2,5 LT su tüketilmesi önerilir.

5-Stresten uzak durulmalıdır. Bunun için stres azaltıcı etkinliklerde bulunulabilir.

6-Sigaradan ve sigara dumanının olduğu ortamlardan uzak durulmalıdır.

7-Vitamin D düzeyi düşükse takviye alınmalıdır.

8-Uyku düzenine dikkat edilmeli ve yeterince dinlenilmelidir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme