Diyarbakır’da “Tekstil Sektörünün Geliştirilmesi İçin Ara Eleman Eğitimi Projesi”nin tanıtım toplantısında konuşan Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, il için en önemli sektörlerden birinin tekstil olduğunu ifade etti. GÜNTİAD Başkanı Sezai Ayas ise, Projenin, gençlerin becerilerini geliştirecek, istihdamını artıracak ve onlara istikrarlı, insan onuruna yaraşır bir iş sağlama fırsatı sunacak olmasını önemsediklerinin altını çizerek, “Çünkü biliyoruz ki eğitim geleceğimizin teminatıdır ve gençlerimizin yetişmesinde en önemli rolü üstlenir” dedi.
DİYARBAKIRGAZETE- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği, GAP İdaresi Başkanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneğince hayata geçirilen projenin tanıtımı ve protokol imza töreni gerçekleştirildi.
Toplantıya, Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Ali İhsan Su, GAP İdaresi Başkanı Hasan Maral, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, GÜNTİAD Başkanı Sezai Ayas, Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Arif Karaman ve çok sayıda davetli katıldı.
VALİ SU: “DİYARBAKIR İÇİN EN ÖNEMLİ SEKTÖRLERDEN BİRİ DE TEKSTİLDİR”
Toplantıda konuşan Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, il için en önemli sektörlerden birinin tekstil olduğunu ifade etti. Kentte tekstil ve diğer alanlarda yapılan yatırımlara da değinen Su, “Organize Sanayi bölgelerimizde buna Tekstil Organize Sanayi Bölgemiz de dahil 450 firma fabrika kurmak için yer istiyor. Sanayimizi geliştirmek ve gelişen sanayide istihdamı artırmak için kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda teknik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu projeyle çocuklarımızın daha sektöre girmeden okuldayken eğitimlerini başlatıyoruz. Okullarını bitirdikleri anda da hazır kalifiye eleman olarak kabul edeceğiz.” dedi. Vali Su, tekstil alanındaki yatırımların kırsala da yayılması için ilçelere yönelik yatırımların da devam ettiğini aktardı.
KÜÇÜKALİ: “PROJEYE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”
İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali de proje kapsamında ilk etapta Vali Gökhan Aydıner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yenişehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Kocaköy Çok Programlı Anadolu Lisesi, Sur Hevsel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Dicle Şükrü Ayna Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Muazzez Sümer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin destekleneceğini belirtti.
“ULUSLARARASI MESLEK LİSELERİNDEN BİRİNİ DE DİYARBAKIR’DA KURACAĞIZ”
Projenin önemine değinen Küçükali, şunları kaydetti: “Bir ülkenin en büyük sermayesi beşeri sermaye, insan kaynağıdır. Bu kaynağın ülke ekonomisine daha büyük değerler katması için meslek liselerimiz önemli bir iş üstlenmiştir. Meslek liselerimiz fabrika gibi çalışmakta. Öğrencilerimiz hem nitelikli yetişmekte hem de sektörün tüm ihtiyacını karşılamakta. Bu sadece yurt içine kalifiye eleman yetiştirmekle kalmayacak. Ülkemizde uluslararası meslek liseleri de kurulmaya başlandı. İnşallah ilerleyen süreçte uluslararası meslek liselerinden birini de Diyarbakır’da kuracağız. Burada okuyan çocuklarımızın istihdam sorunu kalmayacak.”
MARAL: “GENÇLER DAHA EĞİTİM HAYATINDAYKEN İŞ FİKRİ GELİŞTİREBİLECEĞİ BİR EĞİTİM GÖRMESİNİ İSTİYORUZ”
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Maral da bütün eğitim kurumlarında reel sektörün ihtiyaç duyduğu bu tarz dokunuşları yaparak gençlerin daha eğitim hayatındayken iş fikri geliştirebileceği bir eğitim görmesini istediklerini belirterek, projenin bu amaca hizmet edeceğini aktardı.
AYAS: “PROJENİN GENÇLERE İŞ SAĞLAMA FIRSATINI SUNACAK OLMASINI ÖNEMSİYORUZ”
GÜNTİAD Başkanı Sezai Ayas ise, Projenin, gençlerin becerilerini geliştirecek, istihdamını artıracak ve onlara istikrarlı, insan onuruna yaraşır bir iş sağlama fırsatı sunacak olmasını önemsediklerinin altını çizerek, “Çünkü biliyoruz ki eğitim geleceğimizin teminatıdır ve gençlerimizin yetişmesinde en önemli rolü üstlenir” dedi.
“DİYARBAKIR TEKSTİL OSB’DE 70 FABRİKAMIZ VAR”
Dünyada etkin olan tekstil sektörünün, bölgede de daha iyi noktaya gelebilmesi için, yeni ve çağdaş çok sayıda yapılar inşa edildiğine işaret eden Ayas, “Sadece Tekstil OSB’de, 70’in üzerinde fabrika mevcuttur. Hemen yanı başımızda karma OSB’yi de katarsak, 100’ün üzerinde aktif fabrikamız bulunmaktadır ve bu sayı giderek artmaktadır. Bu sayede bölgemizde, siz değerli gençlerimiz için, yeni iş alanları oluşmaktadır. Bunun için de temelden yetişmiş, bu işin eğitimini almış, alanında donanımlı gençlere, fazlasıyla ihtiyaç duymaktayız” diye konuştu.
“İSTİHDAM OLANAKLARI YARATMAYA VE KARİYERLERİNE KATKIDA BULUNACAĞIZ”
Ayas, GÜNTİAD ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında daha kapsamlı ve etkili bir işbirliği sağlamayı da bu yüzden çok önemsediklerini belirterek, “Bu iş birliği çerçevesinde, eğitim kurumlarımızla, mesleki eğitim programları ve staj imkanları gibi çeşitli projelerle, sektörde geniş alanlar yaratmayı hedefliyoruz. Bu projeler sayesinde sektörümüzde, öğrencilerimizin, mesleki yetenek ve becerilerini geliştirecek istihdam olanakları yaratmaya ve gelecekteki kariyerlerine katkıda bulunmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Ayas, şöyle devam etti:
“Bizler tekstil sektöründe teori ile pratiğin buluşarak OSB’lerin Mesleki Teknik Liseler için bir dersliğe dönüşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Meslek Liselerinin OSB’nin ve sektörlerin güncel ihtiyaçlarına göre şekillenen ve kendini güncelleyen bir yapıya dönüşmesi gerektiğini savunuyoruz. Bugün burada bulunmamızın temel amacı gençlerimize daha iyi bir gelecek sunmak, onları sektörümüzde yetkin ve başarılı bireyler haline getirmektir. Bizler iş dünyası olarak, sektördeki deneyimlerimizi ve uzmanlığımızı paylaşmaktan memnuniyet duyarız. Gençlerimize rehberlik ederek, onları destekleyerek ve eğitimlerine katkıda bulunarak sektörümüzün geleceğine yön vereceğimize inanıyoruz”
EĞİTİM İŞBİRLİĞİ VE İSTİHDAM PROTOKOLÜ İMZALANDI
Meslek lisesi öğrencileriyle tekstil sektörü temsilcilerini bir araya getiren programda daha sonra İl Milli Eğitim Müdürü Küçükali ile Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği Başkanı Ayas arasında “Eğitim İşbirliği ve İstihdam Protokolü” imzalandı.
Foto: Özkan ÇELİK