enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3395
EURO
35,1094
ALTIN
2.241,68
BIST
8.872,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
15°C
Diyarbakır
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Yağmurlu
12°C
Perşembe Yağmurlu
12°C
Cuma Hafif Yağmurlu
11°C
Cumartesi Çok Bulutlu
12°C

Vatandaş açıklama bekliyor!

Son 3 haftadır binlerce çocuğun ishal ve kusma şikâyetleriyle Diyarbakır’daki hastanelere dolayı tedavi altına alındığına yönelik bilgiler geliyordu.

Çoğunluk içme suyu deniliyor!

Ancak beni arayan onlarca vatandaş rahatsızlıkları içme suyuna bağlıyor…

DİSKİ Genel Müdürlüğü ise bu iddiaları yalanlıyor!

İddialarla ilgili DİSKİ yetkilileri, kent merkezine verilen içme suyunun temiz olduğunu, günlük rutin ilaçlama yapıldığını, sudan kaynaklı bir hastalık olamayacağını belirtiyorlar.

İçme su temizse, binlerce çocuk ya da genç neden hastalanıyor?

DİSKİ yetkililerinin kamuoyuna doyurucu bir açıklama yapması lazım.

Yapılacak açıklama ile belki kamuoyundaki olumsuz algı ortadan kaldırılır.

Bir okuyucumun konu ile ilgili olarak mesajını harfi harfine paylaşıyorum; Basına yani bize yönelik bir eleştirisi olmasına rağmen;  

 “Peki, ben 41 yaşındayım bende amip ve bağırsak enfeksiyonu var. 14 gün oldu neden sormuyorsunuz? Bunun sebebi nedir? Suda sorun var kardeşim! Neden haber yapmaya korkuyorsunuz? Biriniz çıkıp Diyarbakır’da son iki hafta ishal ve kusma şikâyeti var ve sebebi şebeke suyudur diyemiyorsunuz”

Yine son olarak görüşlerine başvurduğumuz Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi İzzettin Toktaş, enfeksiyonun rota virüsünden kaynaklandığını söylüyor.

Peki, uzman görüşü halk için doyurucu bir açıklama mı?

Onu bilmiyorum ancak, Başhekim Toktaş’ın dile getirdiği “Rota virüsü” ile ilgili biraz bilgi vermek istiyorum!

Oldukça tehlikeli ve ölümcül olan bu “Rota virüsü, bağırsak enfeksiyonuna ve ishale neden olan ve çok yüksek bulaşıcılık oranına sahip bir virüstür. Dünya genelinde görülen bu virüs bebeklerde ve çocuklarda ishal başlangıcının ilk sırada gelen nedenidir.

Rota virüsü her yerde bulunur ve hemen hemen her çocuğa 3 – 5 yaşına kadar bulaşır. 2003 yılında, 5 yaşın altındaki çocuklarda küresel çapta 114 milyon rota virüsü enfeksiyonu vakası bildirilmiştir.

Bu vakaların 24 milyonu ayakta tedavi edilirken, 2, 3 milyon vaka hastanede yatarak tedavi edilmiştir. Bir başka çalışmaya göre Rota virüsü, dünya çapında 5 yaşın altındaki çocuklarda yıllık 214.000’den fazla ölüme sebebiyet vermektedir”

Çocuklarımızı ölümüne yol açan bu virüsten korunmanın yolu ise hijyenden geçiyor.

Uzmanlar, Hastalığın yeteri kadar hijyen sağlanmamasından kaynakladığını dile getirerek,  enfeksiyondan korunmanın en etkili yolunun gerekli hijyenin sağlanmasının şart olduğunu söylüyor.

Ve şu uyarıda bulunuyorlar;

“Çocuğun altı değiştirilirken el hijyenine dikkat edilmesi önemli. Özellikle emzirme sırasında anneler mutlaka el hijyenini sağladıktan sonra çocuklarını emzirsinler. Aileler çocuklarının hijyene dikkat etmelidir.”

Böylelikle her şeyin başı temizlik olduğu bir kez daha gündeme geliyor.

Korona virüsten de korunmanın yolu temizlik yani hijyenden geçtiği gibi…

Temizliğin ne kadar önemli olduğunu hemen herkes bilir. Ancak, bazı durumlarda hijyeni unutuyor muyuz ne?

Zaman zaman kamu spotu olarak karşımıza çıkardı…

Yani sözün özü; temizlik tüm mikropik virüsleri öldürür!

Sağlığımıza çok dikkat etmeliyiz, yalnız bizim değil tabi, çocuklarımızın da sağlıklarına dikkat etmek gerekiyor.

Korona virüsünün ortaya çıkıp insanları kırıp geçirmesiyle bir kez daha anladık ki insan hayatında sağlıktan değerli bir şey yok.

Dillere destan olan Cihan padişahı Sultan Süleyman’ın “Olmaya devlet bir cihânda bir nefes sıhhat gibi” sözü dinimizde sağlığa verilen önemi vurgular niteliktedir.

Kanuni Sultan Süleyman’ın hasta yatağında söylediği söz olarak bilinen “Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihânda bir nefes sihhat gibi” sözünün kısaca anlamı; “Hayat, sevinç ve mutlulukla, acı ve sıkıntılarla iç içe yaşanır. Pek çok dert ve sıkıntı insanın karşısına çıkabilir. Ancak bütün bu problemler sağlık kadar önemli değildir. Tek bir nefesin bile değeri bilinmelidir. Bütün dünya insanın olsa bile sağlık olmayınca hiçbir önemi olmuyor’’ şeklindedir.

Artık bundan sonrası sizde diyerek, yazımı noktalıyorum…

Ve DİSKİ’den açıklama beklendiğini bir kez daha dile getiriyorum…

Kalın sağlıcakla…

Sait BAYRAM’ın Yazısıdır

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme