enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5942
EURO
34,7581
ALTIN
2.497,88
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
27°C
Diyarbakır
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
Bu Akşam saat 18.00′ de satışa çıkan Amedspor- Iğdır FK spor Maçının Batı Ve Kuzeydoğu tribün biletleri 1 saat içinde tükendi. Bir saat içinde 10’bine yakın biletin tükendiği öğrenildi. DİYARBAKIR GAZETE- Amedspor Kulübü resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada;  “Batı tribünü ve kuzeydoğu tribünü biletleri tükenmiştir. Doğu tribünü...
18.04.2024
Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. DİYARBAKIR GAZETE– Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. Bakkal, Pazar günü sahalarında ağırlayacakları Iğdır maçı için taraftarları tribünlere davet etti, “Pazara düğünümüz var, gelin...
18.04.2024
Türkiye 2’inci Ligi Kırmızı Grup lideri Amedspor, Pazar günü sahasında oynayacağı Iğdırspor maçını, Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. DİYARBAKIR GAZETE – Pazar günü saat 15.00’da oynanacak Amedspor-Iğdırspor maçının hakemleri açıklandı. Karşılaşmanın orta hakemi Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. Şen’in ilk kez bir Amedspor maçını...
18.04.2024
Bir dönem nüfusu itibariyle Türkiye’nin 36 İlçesinden büyük mahallesi olan Kayapınar’ın Peyas Mahallesi’nde 31 Mart Yerel Seçimlerde muhtarlık için aralarında mevcut muhtarın da bulunduğu 6 kişi yarıştı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesine bağlı Peyas Mahallesinde ikinci kez muhtar olarak seçilen Mehmet Çoban, Mahallelerinin kangrenleşmiş sorunu olan tapu sorunu nedeniyle...
18.04.2024

Vural, herkesin merak ettiği Konkordato’yu anlattı!

Vural, herkesin merak ettiği Konkordato’yu anlattı!
REKLAM ALANI

Diyarbakır Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Vural, Ekonomide yaşanan krizlerden sonra ortaya çıkan şirketlerin iflas anlaşması olan Konkordatoyu değerlendirdi. İflas anlaşması olarak da bilinen Konkordato; borca batıklık durumdaki şirketlerin borçlarını karşılayabilecekleri, koşullar dahilinde ödemek için,  alacaklılarıyla yaptıkları anlaşma olduğunu belirten Vural, “Ancak bu anlaşma yani Konkordato; borçlunun alacaklılarının en az 3’te 2’sinin rızasının alındığı ve Ticaret Mahkemesi’nin de tasdiki ile geçerlilik kazanan bir anlaşmadır” diye konuştu.

Konkordatoyu www.diyarbakirgazete.com’a değerlendiren Diyarbakır Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Vural, İşletmeleri Konkordato’ya sevk eden krizleri biraz tanımlamakla söze başlayarak, “Kriz, Milli Gelir’in kısa bir süre içinde önemli bir oranda düşmesidir.  İşletmelerin uzun ve kısa dönemli amaçlarını tehdit eden, acil eylem planı gerektiren, bununla beraber yanıt için karar verme süresini kısıtlayan ve dahası yarattığı panik ile şaşkınlığa kararsızlığa sürükleyen dönemlerdir.  Gerek dünyada gerekse ülkemizde zaman zaman ekonomik krizler yaşanmaktadır. Etkileri ne oranda olursa olsun bütün krizler, ülke ekonomilerini ve sosyal yapıyı önemli oranda etkilemektedir. Bu tip ekonomik krizlerde spekülatif haberler krizleri derinleştirmekte, yersiz ve gereksiz bir panik havasına tuz biber olabilmektedir.

“KRİZ DÖNEMLERİNDE ŞİRKETLER İFLAS ERTELEME YANİ KONKORDATO’YA BAŞVURUYORLAR”

Krizlerin bir diğer özelliği ise işletme yönetiminin sınırlı kaynaklarla öncelikle ulaşılması gereken amaçları ve yapılacak faaliyetleri belirlemede yetersiz kalmasıdır. Ekonomik kriz dönemlerinde bir firmanın başarısızlığa uğraması firmanın geçici nedenlerle de olsa cari sorumluluklarını yerine getirememesinden iflas etmesine kadar uzanan durumları içeren bir süreci kapsamaktadır. Bu evrelerde ekonomik gücünü kaybetmiş işletmeler zaman zaman iflas erteleme olarak bilinen Konkordato seçeneğine başvurabilmektedirler” diye konuştu.

“KONKORDATO İFLAS ANLAŞMASIDIR”

İtalyanca kökene sahip iflas anlaşması olarak da bilinen Konkordato’nun; borca batıklık durumdaki şirketlerin borçlarını karşılayabilecekleri, koşullar dahilinde ödemek için,  alacaklılarıyla yaptıkları anlaşma olduğunu vurgulayan Vural, “Ancak bu anlaşma yani Konkordato; borçlunun alacaklılarının en az 3’te 2’sinin rızasının alındığı ve Ticaret Mahkemesi’nin de tasdiki ile geçerlilik kazanan bir anlaşmadır. Daha basit bir anlatımla; Borçlunun 90 alacaklısı olan bir şirket düşünün ve borçları toplamı 9.000.000-TL olsun. Konkordato’nun kabul edilebilmesi için en az 60 alacaklının Konkordato’yu kabul etmesi ve bunların alacakları toplamının da en az 6.000.000-TL olması gerekir. Yani alacaklı sayısı ile alacaklıların alacakları en az 2/3 olmak zorundadır.  Konkordato’da;  alacaklılar alacaklarının belirli bir yüzdesinden feragat eder ve borçlu da, borçlarının Konkordato’da kabul edilen kısmını ödeyerek borçlarının tamamından kurtulabilme imkanı tanımaktadır.

“BORCA BATIKLIK HALİNDE BU YÖNTEME BAŞVURULUR”

Vural, Konkordato imkanından Sermaye Şirketleri ve Kooperatifler, bu tüzel kişiliğe haiz yapıların,  borca batıklık halinde bu yönteme başvurabileceklerine değinerek, “Nedir borca batılık? İşletmelerin sahip olduğu varlıkları ile borçlarını ödeyebilme halinin ortadan kalması durumudur.  İşte bu durumda bulunan şirketler; iflas yerine Konkordatoyu alacaklılara bir seçenek olarak sunabilmektedir.  Konkordato başvuru yapan şirket için iki seçenek vardır. İflasın kabulü… İyileşme ümidi bulunsa sermaye şirketine yaşama imkânı verilmektedir”

“FİRMALARIN TEKRAR DİRİLMESİ İÇİN  BU İMKAN YARATILIYOR”

Konkordato’da borçlu ve alacaklılar açısından değerlendiren Vural, şunları söyledi:

“Borçlu açısından baktığımızda; Konkordato mühleti içinde kredi veren, mal ve hizmet veren işletmelerin bulunması firmanın tekrar dirilmesi için imkan yaratmaktadır. Alacaklılar açısından baktığımız da ise muhtemel iflas halinde bu alacak tutarlarının masa borcu sayılması yerine “eldeki bir kuş, daldaki üç kuştan iyidir” deyip, düşük tutarlarda da olda tahsil kabiliyeti sağlamaktadır.

“BORÇLUYA KOMİSER ATANIR!”

Mali durumu bozularak ödeme gücünü kaybetmiş ve Konkordato hükümlerinden faydalanmak isteyen borçlu, İcra Tetkik Mercii Hakimliği’ne başvurur. Borçlu dilekçesinde Konkordato sürecinde borçlarını ödeyebileceği durumu gösteren projesini ve ayrıntılı bilançosunu verir. Başvuru makamı borçlunun teklifini, Konkordato süresi verilebilmesi için uygun şartlarının olup olmadığını araştırıp inceler. Borçlunun varlıklarının, borçların en az %50’sini karşılamaya yetip yetmeyeceği ve borçlunun teklifinin varlıkları ile uygun olup olmadığını tespit etmek için İcra Tetkik Merciinin bilirkişiye başvurması gereklidir. İcra Tetkik Mercii bilirkişinin yapacağı inceleme sonucunda; Konkordato süresi verilmesi için gereken şartları borçlunun taşımadığı sonucuna varılırsa,  Konkordato başvurusu  reddedilir yani iflasına karar verilmiş olur. Borçlunun gerekli şartları taşıdığı sonucuna varılırsa, borçluya Konkordato süreci tayin edilir ve komiser atanır.

Konkordato avantajları ve dezavantajları nelerdir?

AVANTAJLARI

Borçluya karşı takip yapma yasağı: Konkordato sürecine giren borçluya kural olarak icra takibi yapılamaz, sürenin verilmesinden önce başlanmış takipler durur.  Buna rağmen yapılan her türlü takip işlemleri geçersizdir. Ancak:  “İcra ve İflas Kanunu 206. maddesinin 1. sırasında yazılı alacaklılar yani ;(Hizmetçi ücretleri, müstahdem ücretleri, Cenaze masrafları, nafaka alacakları, işçi ihbar ve kıdem tazminatları) mühlet süresince takip yapabilirler veya başlamış olan takiplerine devam edebilirler. Süreç içinde borçlu aleyhine dava açılabilir ve ihtiyati tedbir kararı alınabilir.

DEZAVANTAJLARI

Ticari itibar kaybı, güven üzerine inşa edilen ticaretin toplumsal barışı zedelemesi, borçlunun tasarruf yetkisinin kısıtlanması gibi birçok şey saymak mümkündür.  Borçlunun tasarruf yetkisinin kısıtlanması ne demektir? Borçlu, malları üzerinde tasarruf yetkisine sahiptir. Fakat; yetkisinin kullanılması Konkordato komiserinin denetimindedir. Borçlu, süreç içinde komiserin denetiminde işlerini yapmaya devem eder. Ancak, Konkordato süresinin ilanından sonra borçlunun bazı işlemleri yapması kesinlikle yasaklanmış olup buna rağmen yaptığı işlemler hükümsüzdür.

İŞTE O YASAKLANAN İŞLEMLER!

Mallarını rehin etmek, Gayrimenkullerini satmak ve gayrimenkulleri üzerinde ayni hak tesis etmek, Kefil olmak, İvazsız tasarruflarda bulunmak (bağışlama, ariyet gibi). İflasın ertelenmesi kurumu, darboğazdan kurtulma ve ticari varlığını sürdürme  gayesindeki dürüst ve samimi olan şirket ya da kooperatifler için bulunmaz bir fırsattır. Ancak dürüstlük ve samimiyet unsurları çok önemlidir. Bunlar yok ise bu sürecin adı koşullar sağlanmış görünse dahi bunu “Hileli İflas” olarak nitelemek doğru olur. Bunun tespiti halinde hem cezai yaptırımlar söz konusu, hem de bu tip şirketlerin yaşadıkları itibar kaybı gelecekteki ticari yaşamlarının önünde büyük engeller teşkil etmektedir. İtibar kaybı yaşamış bir firma ile çalışmayı kim göze alabilir” (Sait BAYRAM’ın Haberi)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme