enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5009
EURO
34,7558
ALTIN
2.491,41
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
28°C
Diyarbakır
28°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
27°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
27°C
DİYARBAKIR HABERİ
Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. DİYARBAKIR GAZETE– Grubunda şampiyonluğu garantileyen Amedspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, camia olarak başarıda payı olan herkese teşekkür etti. Bakkal, Pazar günü sahalarında ağırlayacakları Iğdır maçı için taraftarları tribünlere davet etti, “Pazara düğünümüz var, gelin...
18.04.2024
Türkiye 2’inci Ligi Kırmızı Grup lideri Amedspor, Pazar günü sahasında oynayacağı Iğdırspor maçını, Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. DİYARBAKIR GAZETE – Pazar günü saat 15.00’da oynanacak Amedspor-Iğdırspor maçının hakemleri açıklandı. Karşılaşmanın orta hakemi Trabzon bölgesi A klasman hakemlerinden Alpaslan Şen yönetecek. Şen’in ilk kez bir Amedspor maçını...
18.04.2024
Bir dönem nüfusu itibariyle Türkiye’nin 36 İlçesinden büyük mahallesi olan Kayapınar’ın Peyas Mahallesi’nde 31 Mart Yerel Seçimlerde muhtarlık için aralarında mevcut muhtarın da bulunduğu 6 kişi yarıştı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesine bağlı Peyas Mahallesinde ikinci kez muhtar olarak seçilen Mehmet Çoban, Mahallelerinin kangrenleşmiş sorunu olan tapu sorunu nedeniyle...
18.04.2024
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde faaliyet gösteren Dicle Elektrik, kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli elektrik sağlamak adına çalışmalarını sürdürüyor. Dağıtım şirketinin teknik ve teknolojik odaklı yatırımları ile enerji hırsızlığına karşı duruşu, adaletin tecelli etmesiyle bir kez daha anlam kazandı. Diyarbakır ve Şırnak’ta kaçak elektrik kullanımı nedeniyle iki sanığa yönelik yürütülen kamu davaları neticelendi,...
18.04.2024

Vural: “Vergi afları kayıt dışılığı özendiriyor”

Vural: “Vergi afları kayıt dışılığı özendiriyor”
REKLAM ALANI

Diyarbakır Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası ile Gelir İdaresi Başkanlığının işbirliği ile 7143 sayılı kanun kapsamında bilgilendirme semineri düzenlendi. Eğitim seminerine Gelir İdaresi Başkanlığı Temsilcileri, Vergi Dairesi Başkanı Seyfettin Baysal, Diyarbakır Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası Başkanı Mustafa Vural, kurum başkanları ve müdürleri, Vergi Denetim Kurulu Başkanı ve çok sayıda Mali Müşavir ile Muhasebeci katıldı.

Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Vural, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, Mali Müşavirlik mesleğinin tanımını yaparak, bu zor koşullara sahip, bu kadar mevzuat, bu kadar iş işlem, bu kadar bilgi,  bu kadar beceri gerektirmekte olan bir mesleğin vergi afları ile varlığını hissettiremediğini işaret etti.

23 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan ‘sürekli mesleki geliştirme eğitimi yönetmeliğine değinen Vural, “Bu yönetmeliğe göre; Her meslek mensubuna yılda en az 30 saatlik ve her üç yılda en az 120 saatlik sürekli mesleki geliştirme eğitim programına katılma zorunluluğu getirilmiştir. Sürekli mesleki geliştirme eğitim programlarına katılmayan meslek mensupları hakkında Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanacak, Katılım zorunluluğu yerine getirilinceye kadar, çalışanlar listesine kayıtlı meslek mensuplarının büro tescil belgeleri vize edilmeyecek, çalışanlar listesi kayıt ve faaliyet belgesi alma talepleri yerine getirilmeyecektir. Sürekli mesleki geliştirme eğitim programını tamamlamayan meslek mensupları stajyer mentorluğu yapamayacaklardır. Buda mesleğimizin ne kadar ciddiyetle uygulanması gereken bir meslek olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır.”dedi.

“MESLEK YAŞIMIZ OLAN YASA 28 YAŞINDADIR”

Vergi aflarına da değinen Başkan Vural, şöyle dedi:

“Meslek yasamız olan 3568 sayılı yasa 28 yaşındadır ve meslek yasamızın kabulünden bu yana nerede ise hep af çıkmıştır. Dolayısı ile bu mesleği kötü yapmak ile iyi yapmak arasında hiç bir fark kalmamıştır. Hatta iyi yapmaya çalışanlar kötü pozisyonuna düşmüştür. İyi vergi mükellefi ödediği verginin ayrıca vergisini ödemek zorunda kalmıştır. Yani; ne yerleşik bir vergi sistemi oluşmuş ne de genel kabul görmüş muhasebe standartları uygulanabilmiştir. Hal böylesi bir tabloda; iyi vergi mükellefi veya iyi Mali Müşaviri saptayabilecek denetim mekanizmaları da devre dışı kalmıştır.

“DÜRÜST MÜKELLEFLER AF KOLLAYAN MÜKELLEF TİPİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR”

Gelinen noktada; vergi bilinci tam olarak yerleşmemiş bir ülkede bu tip yasal düzenlemelerin yapılması bir ihtiyaç olabilir. Ancak bir kaç yılda bir yapılan bu düzenlemeler; vergi bilincinin yerleşmesini bir tarafa bırakın; dürüst mükellefleri de ‘af kollayan’ mükellef tipine dönüştürmektedir ve bunun en kötü yansıması maalesef yine Mali Müşavirlik mesleğinedir. Çünkü demin saymaya çalıştığım yüz binlerce sayfalık bilgi gerektiren bu meslek bu aflar ile bir çırpıda silmekte ve meslek ve mükellef nezdinde bilmeniz gerekenlerin hiç bir hükmü kalmamaktadır. Hatta bilip uyguladıklarınızın faturası yine bizlere çıkmaktadır. Hiçbir mükellef kendisine çok vergi yükleyen bir mali müşaviri başında taşımaz, işte o yüksek vergi ödeyenler, bugün bu aflar ile sağlanan avantajların dün ise uğradıkların kayıpların ve ödedikleri vergilerin müsebbibi olarak Mali müşavirlerini işaret etmektedirler. Bir taraftan vergi kaçırma ile ilgili çok ciddi yasal düzenlemeler ve ağır yaptırımlar mevcut iken diğer taraftan periyodik vergi affı çıkarılması mükelleflerden çok bizleri yani Mali Müşavirleri etkilemektedir”

“VERGİ AFLARI KAYIT DIŞILIĞI ÖZENDİRİYOR”

Vural, Sıklıkla çıkarılan af kanunlarının, mükelleflerin af beklentilerini artırmaları nedeniyle kayıt dışılığı özendirmekte olduğunu ifade ederek, “Af sonrası vergiye uyumu azaltmakta ve da daha önemlisi; vergi ödevini zamanında yerine getiren mükellef ile getirmeyen mükellef arasında adaletsizliğe ve eşitsizliğe yol açmaktadır” diye konuştu.

Vural, şöyle dedi:

“Anayasal güvenceye sahip eşitlik ilkesinin amacı, aynı durumda bulunan kişilerin kanunlar karşısında aynı işleme tabi tutulmalarını sağlamak, ayırım yapılmasını ve ayrıcalık tanınmasını önlemek, amaçlıdır. Bu ilke, aynı durumda bulunanlara ayrı kuralların uygulanmasını engellemek amaçlıdır. Günümüz af yasaları mükellefler nezdinde eşitlik ve adalet unsurlarını ortadan kaldırmaktadır. Vergi affı dönemlerinde geçici olarak yükselen vergi tahsilâtının aslında af beklentisi yüzünden geciktirilmiş ödemelerden kaynaklandığı düşünüldüğünde kısa zamanda, kısa dönemde oluşan tahsilât artışının,  bilinçli olarak geciktirilmiş vergi borçlarından oluştuğu gerçeğini görmek lazım. Bu afların, belli aralıklarla çıkarılması ve neredeyse standart hale gelmesi, mevcut yürürlükteki af daha sonuca bağlanmadan, yeni bir affın nasıl olsa çıkacağını beklentisi içine girmelerini sağlamaktadır. Bu gerçeklerin de bilinmesinde de fayda olduğunu düşünüyorum”

“AF ÇIKARMAK YERİNE VERGİLERDE DÜZENLEME YAPILMALI”

Bütün bu tablolar karşısında; birkaç yılda bir vergi affı çıkarma yerine; Makul vergi oranları; örneğin Bakanlar Kurulu kararı ile yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranının 3065 sayılı KDV kanununda yazıldığı üzere yüzde 10 ‘a indirilmesi, Gelir Vergisinin Kademeleri artışı engellenmesi, Kurumlar vergisi oranı yüzde 15 seviyelerine indirilmesinin daha yararlı olacağını ifade eden Vural, böylece kayıt dışı ekonomi makul vergi oranları ile kayıt altına alınabilir, yüksek vergi oranları yüzünden başvurulan sahte fatura engellenebilir. Günü kurtarma ekonomisinden kurtulup daha istikrarlı bir ekonomi ve kayıt dışılık önlenebilir” ifadelerini kullandı.

“MÜKELLEFLER GEÇMİŞLERİNİ TEMİZLEMELİ”

Vural, son olarak, Mükelleflerin geçmişlerini temizlemeleri, VDK başkanlığını mesken etmeden daha rahat geçireceği bir 5 yıl için ve özellikle bozuk mali tablolara sahip olup geçmiş aflardan istifade etmemiş işletmelerin mali tablolarının işletmelerin fiili durumlarına uygun halle getirilmesi ve geçmiş ile ilgili olası vergisel risklerin ortadan kaldırılması temelinde mümkün mertebe bu aftan istifade etmeleri gerektiğini belirterek, aksi takdirde kötüler istifade ederse geriye kalan iyiler de başka faturalar ödemek zorunda kalabileceklerine değindi.

Gelir İdaresi Grup Başkanı Enver Sönmez, Grup İdaresi Başkanlığı Müdürleri Şule Bayram ve Osman Kırbaş’ın sunumlarıyla devam eden seminer, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme