enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3724
EURO
34,9981
ALTIN
2.325,89
BIST
9.095,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun basın ile bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen buluşmada, Eşbaşkanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bucak, kayyım kaygısının olmasına rağmen halkın sandığa giderek iradelerine sahip çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Bizim de demokrasi ve haklı mücadelemiz bizce halk tarafından...
29.03.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi” açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen etkinliğe SGK İl Müdürü Reşit Merttir, İş-Kur Müdürü Mustafa Yılmaz, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu kurum...
29.03.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde evinde kalp krizi geçiren Sakine Tuncer (70), ambulans helikopterle sevk edildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde yaşayan Sakine Tuncer göğsünde ağrı hissedince, yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Sağlık ekipleri tarafından Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve kalp krizi...
29.03.2024
Diyarbakır’da polisin hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik yaptığı ‘Piyon’ operasyonunda 1’i mutfak dolabında 9 şüpheli yakalanıp, tutuklandı. DİYARBAKIR GAZETE- İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik çalışma gerçekleştirdi. Mağdurların verdiği ifadeler üzerine merkez ilçeler Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir’de Kent Güvenlik Yönetim...
29.03.2024

Yağış miktarındaki artış çiftçiye umut oldu

Yağış miktarındaki artış çiftçiye umut oldu
REKLAM ALANI

Tarımın lokomotif sektör olduğu Güneydoğu’da 6 ayda düşen yağış miktarında uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 69 artış sağlanması, yüksek rekolte bekleyen çiftçiye umut oldu. TZOB Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Cevat Delil: “Yağış çiftçimizin yüzünü güldürdü. Hem barajlarımızın doluluk oranı arttı hem de buğday ve arpada yüksek rekolte beklemekteyiz”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 6 ayda düşen yağış miktarının uzun yıllar ortalamasının üzerine çıkması, çiftçilerin yüksek verim beklentisini artırdı.

Tarımın lokomotif sektör olduğu bölgede Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şanlıurfa’da geçen yıl ekim kasım ve aralık, bu yıl da ocak şubat ve martta düşen yağış miktarı bir önceki yıla oranla yüzde 69 artış gösterdi.

Yağışın beklenenin üzerinde olması bölgede buğday, arpa ve kırmızı mercimek üretimi yapan çiftçiye umut oldu.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yıldırım, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde geçen seneye oranla bu yıl yağışın yüksek olmasının hububat üretiminde rekolteyi artıracağını söyledi.

“ÇİFTÇİ BU YIL YÜKSEK ÜRÜN ALACAK”

“Yağışın beklenenden çok fazla olması, topraktaki eksik su rezervinin doyması bakımından önemli. Dolayısıyla çiftçi bu yıl yüksek ürün alacak, gelecek yıllar için de kısmen ürün garantisi oluşacak.” diyen Yıldırım, bu nedenle yağışın hem bu yıl nem de gelecek yıl için sevindirici olduğunu vurguladı.

Yıldırım, son 10 yılda bölgedeki toprağın su seviyesinde azalma olduğuna işaret ederek, iki yılın bu şekilde yağışlı geçmesi halinde çiftçinin en az 5 yıl ürün garantisi almış olacağını aktardı.

“Bu sene yağışlar bölge çiftçisine tahıl başta olmak üzere yüksek ürün garantisi verecek. İkinci ürün ekiliyorsa sulu tarımda onlara da bir destek sağlanmış olacak.” ifadelerini kullanan Yıldırım, şunları kaydetti: “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özelikle kuru tarım yapılan yerlerde buğdayda ortalama dönüme 350-450 kilogram verim alınmaktadır. Yağışlardan dolayı aynı tarlada verimin 200 kilogram artacağını tahmin ediyoruz. Yağıştan dolayı dönüm başına ortalama 550-650 kilogram verim bekliyoruz. Türkiye ortalamasına baktığımızda bu rakam 300 kilogramdır.”

Başta buğday olmak üzere, arpa, mercimek ve nohutta yüksek verim alınmasını beklediklerini aktaran Yıldırım, yağışın Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Batman gibi kentlerde verimin garanti olduğunu belirtti.

“UMUDUMUZ REKOLTENİN YÜKSEK OLACAĞI YÖNÜNDE”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Mehmet Cevat Delil, bölgenin son yılların en çok yağış alan dönemlerinden birini yaşadığını söyledi. Yağışın rekolte ve çiftçinin gelirinde artış sağlayacağını dile getiren Delil, “Bu yağış çiftçiyi sevindiriyor. Daha önceki yıllarda kuraklık yaşadık ama bu seneki yağış çiftçimizin yüzünü güldürdü. Hem barajlarımızın doluluk oranı arttı hem de bu sene buğday ve arpada yüksek rekolte beklemekteyiz.” diye konuştu.

“UMUDUMUZ REKOLTENİN YÜKSEK OLACAĞI YÖNÜNDE”

Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter ise Mardin Ovası’nda çiftçilerin yüzde 80’inin kendi imkanıyla açtıkları kuyudan sulama yaptığını belirterek, “Bu sene Allah’ın rahmeti ve bereketiyle son 50 yılda görülmemiş yağmur yağdı.” dedi.

Artık güneşli günlere ihtiyaç olduğunu dile getiren Öter, “Şu anda umutluyuz. Mahsulde beklentimiz, umudumuz rekoltenin yüksek olacağı yönünde.” şeklinde konuştu.

Öter, ülkenin hububat ihtiyacının yüzde 20’sinin Mardin Ovasından karşılandığını aktararak, ovanın ülke ekonomisine de katkı sağladığını kaydetti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme