enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3698
EURO
34,9364
ALTIN
2.325,48
BIST
9.121,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
Önümüzdeki günlerde Prömiyerini yapacak olan Boris Vian‘ın Karıncalar ve John Steinbeck‘in “Bir Savaş Vardı” metinlerinden uyarlanan ‘Karıncalar’ adlı oyunun yönetmenliğini tiyatro ve sinema oyuncusu Halim Kaplan yaparken, oyunculuğu ile herkesin aklında kalan tiyatrocu Mehmet Veysi Yoldaş karaktere can verecek. DİYARBAKIR GAZETE- Oyun savaştan kaçıp sevdiğine kavuşmak isteyen bir savaşçının hikâyesini...
29.03.2024
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024

Yeşil, yeni projelerini açıkladı

Yeşil, yeni projelerini açıkladı
REKLAM ALANI

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, 1 Nisan tarihinde yapılacak olan Borsa seçimleri öncesi adaylığını yineleyerek, başkanlığa seçilmesi durumunda yapacağı projelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, 1 Nisan tarihinde yapılacak olan Borsa seçimleri öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Seçilmesi durumunda önemli projeleri hayata geçireceğini belirten Yeşil, “Yeni dönemle ilgili önemli projelerimiz var. Hububat ve pamuk alanlarında kentimize lisanslı depoculuk kazandırmak istiyoruz. Ek Hayvancılık OSB açacağız. 100 bin tonluk lisanslı hububat deposu ve 30 bin tonluk lisanslı pamuk deposu projelerimiz var. Lisanslı depoculuk çok önemli, bugüne kadar Diyarbakır’da bu kurulamadı. Bunu başarırsak tarımda çok önemli bir eşiği aşmış olacağız. Yine üç buğday pazarını tek çatıda birleştirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Yeşil ayrıca, hayvancılığın gelişmesi için mazot desteğinin en az yüzde 300-400 artırılması gerektiğini belirterek, yayla yasaklarının da sonlandırılması gerektiğini söyledi. Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, hem kentin tarım ve hayvancılık alanlarındaki durumu hakkında görüşlerini dile getirdi, hem de 1 Nisan’da yapılacak borsa seçiminde yeniden aday olduğunu deklare ederek,  hayata geçirmek istedikleri projeleri de anlattı.

‘ATIL DURUMDAKİ HAYVANCILIK OSB’Yİ CANLANDIRDIK’

Başkanlığı döneminde önemli hizmetler yapıldığını belirten Yeşil, bunlar arasında Hayvancılık OSB’nin önemli yer tuttuğunu kaydetti. Yeşil, şöyle devam etti; ”13 yıldır Ticaret Borsası’nda görev yapıyorum. Ebubekir Bal bey milletvekili olunca üyeler arasında yapılan oylama ile beni başkan seçtiler. Daha önceki başkanlar döneminde de aktif yöneticilik yaptım. Bizden önce Hayvancılık OSB atıl duruma gelmişti. Yoğun bir çalışma ile Hayvancılık OSB’yi aktif hale getirdik. 1.5 milyon TL’lik borç vardı, bu borcu kapattık. Daha önce tahsis olayında sıkıntı vardı, yüzde yüz tahsis sağladık. Bunun üzerine 1 milyon TL de yatırım yaptık. Daha önce farklı meslek gruplarından insanlar buradan tahsis ve hisse almıştı, biz bunu yeniden düzenleyerek hayvancılıkla uğraşanlara verdik. Dönümünü 5 bin TL’den satışa sunduk, şimdi bu rakam dönüm başı 10 bin TL’ye ulaşmış durumda.”

‘DİYARBAKIR’A LİSANSLI DEPOCULUĞU GETİRECEĞİZ’

Yeni dönemle ilgili projelerini de açıklayan Engin Yeşil, hububat ve pamuk alanlarında Diyarbakır’a  lisanslı depoculuk kazandırmak istediklerini kaydetti. Yeşil, şu ifadeleri kullandı; ”Yeni dönemle ilgili önemli projelerimiz var. Ek Hayvancılık OSB açacağız. 100 bin tonluk lisanslı hububat deposu ve 30 bin tonluk lisanslı pamuk deposu projelerimiz var. Projelerin taslak çalışmasını tamamladık, arsa hibe desteği bekliyoruz. Konuyla ilgili Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile görüştük. Lisanslı depoculuk çok önemli, bugüne kadar Diyarbakır’da kurulamadı. Bunu başarırsak tarımda çok önemli bir eşiği aşmış olacağız.”

‘ÜÇ BUĞDAY PAZARINI TEK ÇATIDA BİRLEŞTİRECEĞİZ’

Yeşil, kentte mevcut üç buğday pazarını tek çatı altında birleştirmek istediklerini de açıkladı. Yeşil,”Diyarbakır’da üç buğday pazarı var. Bunları buğday OSB ismi altında birleştirmek istiyoruz. Düşüncemiz bunu Silvan yolunda yapmak, çünkü buğday üretimi daha çok Silvan yolundaki alandadır. Uygun arazi arıyoruz. Arazi sorununu çözer çözmez çalışmalara başlayacağız. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne de alternatif yaratmış olacağız. Böylece buğday üreticisi ve tüccarı rahatlamış olacak.” dedi.

‘MAZOT DESTEĞİ EN AZ YÜZDE 300-400 ARTMALI’

Diyarbakır’da diğer oda ve STK’ların desteğiyle sağlık alanında işlevi olacak üniversite planladıklarını belirten Yeşil, kentin geleceği için tarımda üretim ve kalitenin artırılması gerektiğini dile getirdi. Yeşil,”Yine eğitim alanında geride kalan bir kentiz. TOBB’un daha önce kentimize kazandırdığı okullar var. Yine TOBB’un desteğiyle üç ilkokul düzeyinde eğitim kurumunu hayata geçirmeyi planlıyoruz. Tarımda üretimi ve kaliteyi artırmaya yönelik aktif çalışmalar yapacağız. Diyarbakır’da tarımda yüzde 25 artış var ama mazot desteği yetersiz. Mazot desteğinde en az yüzde 300-400 artış olması lazım.” şeklinde konuştu.

‘300 HAYVAN PROJESİ GÜZEL AMA YAYLA YASAĞI KALKMALI’

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 300 hayvan projesine de değinen Yeşil, bunun için yayla ve mera yasağının kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Yeşil,”Güzel bir proje. Ancak bu öyle hemen hayata geçirilebilecek kadar kolay bir çalışma değildir. Bunun için öncelikle yayla ve mera yasağının bölgede kaldırılması lazım. Cumhurbaşkanı bu konuda açıklama yaptı, yasağı kaldıracaklarını söyledi. Böyle olursa bu projede de başarılı olur, bölgede hayvancılık da gelişmiş olur, ivme yakalamış olur. Diyarbakır’da hayvan sayısında azalma değil artış var. Elimizdeki verilere göre 470 bin büyük baş ve 1 milyon küçükbaş hayvan var Diyarbakır’da. Bu önemli bir rakam ama insan nüfusuna oranladığımızda yine de yetersizdir. Diyarbakır ve bölge için hayvancılık, tarım can damarıdır. Bu alanlarda üretimi artırmamız lazım.” dedi.

NEDEN YENİDEN ADAY OLDUĞUNU AÇIKLADI

1 Nisan’da yapılacak seçimlerde yeniden aday olmasının nedenlerini de açıklayan Yeşil, “Seçim iki aday arasında olacak gibi görünüyor. Yaptığımız hizmetler ve çalışmalar ortada, yapmak istediklerimiz projelerimiz var. Bunları hayata geçirmek üzere bir daha aday olmaya karar verdik. Kazanmak için çalışıyoruz. 1 Nisan’da seçim olacak, o tarihe kadar isteyen herkes aday olabilir. Oy kullanma hakkı olan 400’e yakın üyemiz var. Son sözü onlar söyleyecek. İlk kez bizim dönemimizde borsamızın Bismil ve Ergani ilçelerinde şubeleri hizmete açıldı. Göreve devam edersek diğer ilçelerde de tescil işlemlerini kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar yapacağız.” sözleriyle açıklamasını bitirdi.

‘MEHDİ BEYDEN SONRA DİYARBAKIR İHMAL EDİLDİ’

Mehdi Eker’in bakanlıktan ayrılmasından sonra gelen bakanların Diyarbakır’ı göz ardı ettiğini ifade eden Yeşil,”Mehdi Eker döneminde bölgemiz hayvancılık ve tarımda deyim yerindeyse baharını yaşadı. Özellikle Diyarbakır’ımıza önemli yatırımlar yapıldı. Mehdi Eker’den sonra Faruk Çelik, Gıda Hayvancılık Ve Tarım Bakanı olduktan sonra bu yatırımların, projelerin önü kesildi. Diyarbakır olarak projelerimiz askıya alındı. Mehdi beyin bakan olmaması bu anlamda bölge için kayıp olmuştur. Bunu net bir şekilde görüyoruz ve hissediyoruz.” dedi.

‘BAKAN FAKIBABA’YA TALEPLERİMİZİ İLETTİK’

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya kentin tarım ve hayvancılık alanlarındaki ihtiyaçları hakkında taleplerde bulunduklarını dile getiren Yeşil,”Diyarbakır, önemli bir tarım şehridir. Türkiye ortalamasında dördüncü sıradayız. Göz ardı ve ihmal edilmemesi gerekir. Yeni bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, kentimize bakan olduktan 6 ay sonra geldi. Taleplerimizi kendisine ilettik. Şu ana kadar bize geri dönüş yapılmadı. Önemli taleplerimiz arasında Silvan Barajı oldu. 2019 yılında üç baraj hizmete girecek. Toprak çoraklaşması açısından Urfa bizden daha kötü durumda ama Urfa’da sulama alanı Diyarbakır’a daha geniş. Hizmete girecek barajlar pamuk üretimi konusunda çok önemli olacak. Diyarbakır, pamuk kalitesinde İzmir’in önünde ancak hasat konusunda eksiklerimiz var.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Tigris Haber Gazetesi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme