enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4915
EURO
34,9207
ALTIN
2.436,78
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki bayrak iddiasını incelemek üzere görevlendirilen mülkiye Başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. Müfettişler yarın Büyükşehir Belediyesinde inceleme yapacak. DİYARBAKIR GAZETE – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Meclis toplantısında bayrak asılmadığı iddiasıyla ilgili görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. İl...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yeşil örtü olarak bilinen çimlerin sağlıklı şekilde gelişmesini, park ve orta refüjlerin daha estetik görünmesini sağlamak için günlük 150 bin metrekare alanda çalışma yürütüyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, kent genelinde park ve orta refüjlerde yeşil alanların daha estetik görünmesini sağlamak amacıyla...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Sur ilçesindeki esnafı ziyaret etti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Sur ilçesindeki esnafa teşekkür ziyareti gerçekleştirdi. Esnaf ziyaretlerine İnönü Caddesi’nde başlayan Eş Başkanlara, Sur Belediyesi Eş Başkanları Gulan Fatma Önkol ve Adnan Örhan,...
25.04.2024
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu....
24.04.2024

Yiğit: ‘Koronavirüs obsesif kompulsif bozukluk riskini artırır’

Yiğit: ‘Koronavirüs obsesif kompulsif bozukluk riskini artırır’
REKLAM ALANI

Koronavirüs salgınının bireyler üzerinde bıraktığı psikolojik etkiyi değerlendiren Psikolog Fatih Yiğit, “Obsesif Kompulsif Bozukluk gibi halk arasında vesvese olarak adlandırılan temizlik takıntıları ortaya çıkabilir. Kaygı düzeyi çok yüksek olur ve akılda sürekli elimi yıkadım mı, kirli yere dokundum mu? Gibi bir kaygı bozukluğu ortaya çıkar” dedi.

Koronavirüs salgını nedeniyle bireyler sürekli bir endişe ve belirsizlik yaşıyor. Bireyler yaşadıkları belirsizlik nedeniyle sürekli bir kaygı ve panik halinde hareket ediyor. Koronavirüs salgınının bireyler üzerindeki psikolojik etkisine dair konuşan Psikolog Fatih Yiğit, herkesin sakin olması ve kaygı düzeyinin en aza indirilmesi için çabalanması gerektiğini söyledi.

Koronavirüs adlı bir salgınla mücadele ediyoruz. salgın bireyler üzerinde büyük bir psikolojik travma yaratıyor bunun nedeni ne?

“İnsanlar sahip oldukları yaşam standardını kaybetme korkusuyla yüzleşince panik haline geliyorlar. Psikolojik olarak toplumun yeterli bilinçte olmaması etkilenme oranını daha fazla arttırıyor. Kendini gerçek anlamda tanımayan, beklentileri oluşmamış ve realist düşünmeyen insanlar bir gerçekle karşılaşınca gerçeği görmekten, anlamaktan ziyade etkilerinden kurtulmaya yöneliyorlar. Mesela geçen haftaki iki günlük sokağa çıkma yasağı kararıyla beraber çoğu insanın market ve fırınlara akın etmesi örnek verilebilir. Sanki kıtlık çıkmışçasına marketlere, fırınlara gitmeleri içgüdüsel olarak hayatta kalma içgüdüsüyle hareket etmelerinin bir dışa vurumu olarak ortaya çıktı. Oysaki realist düşünebilmiş olsalardı bu davranış ortaya çıkmazdı. Yeterli eğitim seviyesinin olmaması nedeniyle böyle sonuçlar yaşanıyor”

Bireylerin bu denli psikolojik olarak etkilenmeleri ne tür rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur?

“Bu sürecin en belirgin yönü temizlik kurallarının uygulanması noktası diyebiliriz. Ellerimizi yıkamamız söyleniyor ve bazı bireyler bu noktada aşırıya kaçma durumuyla karşı karşıya gelebiliyor. Obsesif Kompulsif  Bozukluk gibi halk arasında vesvese olarak adlandırılan temizlik takıntıları ortaya çıkabilir. Kaygı düzeyi çok yüksek olur ve akılda sürekli elimi yıkadım mı, kirli yere dokundum mu? Gibi bir kaygı bozukluğu ortaya çıkar. Kaygı düzeyi de arttıkça temizliğe yönelimde artarak risk daha fazla olur. Kaygı düzeyi arttıkça dünyaya güvenenle bağlanma, konumunu sahiplenememe, içe yönelme gibi durumlar ortaya çıkar bu da depresyonu tetikler. Gelecek kaygısı ve sağlık kaygısının yanına ekonomik kaygı da eklenince belirsizlik yaşam kalitesinin ve psikolojik rahatsızlıklara neden olur. Sosyal medya, internet ve televizyonda sürekli virüs haberlerini görmekte yıpranmaya neden oluyor. Çok fazla bilgi kirliliği var ve bu bilgi kirliliğinin önüne geçmek gerekiyor. Bunu önlemek içinde günde 1 veya 2 kez sağlıklı bilgi almak yeterlidir. Bunları çok dinlemek kaygıyı arttırmaktan başka hiçbir işe yaramaz”

Bahsettiğiniz rahatsızlıklar ortaya çıktığı zaman ne yapılmalı?

“Öncelikle sürekli virüs haberleri okumayı bırakmalılar. Sadece günde birkaç kez doğru bilgiye ulaşmaları yeterli olur. Bunu yaptıkları zaman kaygı düzeyi normale inecektir. Kaygı düzeyini en aza indirecek şekilde davranılmalı. Unutulmamalıdır ki korkusu virüsten daha fazla yayılıyor. Panik hali çok fazla olduğu için yayılım daha çok oluyor”

20 yaş altı içinde sokağa çıkma yasağı getirildi. Çocuklar havalarında güzel olması nedeniyle neden evde kaldıklarını sormaya başladılar. Ebeveynler bu noktada neler yapmalı?

“Çocuğun yaş grubuna uygun bir dil seçilmeli ve “Sen anlamazsın, sen çocuksun” gibi cümleler kullanılmadan olabildiğince gerçekçi, sade ve net cümlelerle durum ifade edilmeli. Bu noktada bakanlık, valilikler, belediyeler ve birçok özel STK’nın ücretsiz online terapi ve danışma hatları var oradan destek alabilirler. Kendi kaygı düzeyini kontrol altına aldıktan sonra çocukla en sade haliyle konuşmak gerekir. Kişinin kaygısı yüksek olduğu zaman her ne kadar çocuğa önemli bir şey yokmuş gibi yaklaşılsa bile çocuk o kaygıyı anlıyor ve kendisi de bir kaygı haline bürünüyor. Bu süreçte çocuklarla evde vakit geçirerek krizi fırsata çevirmek gerekiyor. Oyunlar oynayarak, sohbet ederek nitelikli ve kaliteli zaman geçirilmeli”

Yetişkinlerde bazı rahatsızlıkların ortaya çıktığını söylediniz. çocuklarda da benzer rahatsızlıklar ortaya çıkar mı?

“Ebeveynler kendi kaygılarını doğru yönetemeyince çocuklara da yansıtmış olacaklardır. Olumsuz duygu ve düşünceler de bulaşıcı olduğu için çocukta aynı kaygıyı yaşamaya başlar. Çocukların oynamaya, koşmaya, dışarıya çıkmaya sürekli ihtiyaçları vardır ve yaşam alanları da kısıtlandığı için bu kaygı ağır basarak çocukta bir takım riskleri arttırıyor. Şiddet ve saldırganlık, içe kapanma, erken depresyon, çocuk depresyonu gibi durumlar yaşanabilir. Süreçte ebeveynlerin çocuğu dinlemesi, ne hissettiğini anlaması gerekiyor. Kaygıyı kontrol edip çocuğu dinlemeyi öğrenirsek tüm bu sorunlar ortada kalkar. Aksi durumda çocuklarda altını ıslatma, gece korkular, tırnak yeme gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ergenlerde de asabiyet, isyan, başkaldırı ortaya çıkabilir”

Bu süreçten sonra hayat normale dönünce adaptasyon süreci nasıl olacak, bireyler adaptasyonda sorun yaşar mı?

“Yaşanan tüm bu sıkıntıların yaşanması gerektiği için yaşandığına odaklanılmalı ve daha çok kısa vadeli yani günlük planlar yapılmalı. Virüsün yaygın olduğu süreçte kaygısı olan kişiler adaptasyon sürecinde de daha kolay alışırlar. Virüsün bizden götürdüklerinden çok bize neler öğretti noktasına dair düşünülmelidir”

Kaynak: Güneydoğu Güncel

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme