enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5209
EURO
34,7865
ALTIN
2.419,25
BIST
9.706,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Az Bulutlu
30°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesindeki Selahaddini Eyyübi Anadolu Lisesi’nce, ‘Dünyayı Değiştiren Kadınlar’ adlı eTwinning projesi hazırlandı. Proje Danışmanı Nevim Kaya gözetiminde hazırlanan projede amaç, dünyanın değişiminde rol oynayan kadınların tanınmasını sağlamak, hangi konularda değişim getirdiğini bilmek ve rol model oluşturmak olduğu belirtildi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesi Uçkuyular mevkiinde bulunan Selahaddini...
23.04.2024
Bahar aylarının gelmesiyle düğün sezonu da başladı. Diyarbakır’da Beyaz eşyadan mobilyaya, mutfak ürünlerinden düğün mekanlarına kadar pek çok alanda ticaret hareketlendi. Düğün salonlarında ise Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında doluluk oranları yüzde 50 civarında. 100’e yakın düğün salonunun bulunduğu Diyarbakır’da, geçtiğimiz yıla oranla salon kiralamalarında yüzde 15-20 oranında yapılan zamlar...
23.04.2024
Hafta sonu kendi sahasında beklenmedik bir mağlubiyet alarak taraftarını üzen ve şampiyonluk yolunda yara alan Amedspor, hafta sonu deplasmanda oynayacağı Soma maçı hazırlıklarına başladı. DİYARBAKIR GAZETE– Türkiye 2’nci Ligi Kırmızı Grup Lideri Amedspor, hafta sonu karşılaşacağı zorlu Soma maçı hazırlıklarına bir gün aradan sonra başladı. Şeyhmus Özer Tesislerinde toplanan futbolcular...
23.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Diyarbakır Barosu, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve TÜM BEL-SEN yöneticilerinin tebrik ziyaretlerini kabul etti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu ve Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN)...
23.04.2024

Yüzde 3’lük zamma bordro yakma tepkisi

Yüzde 3’lük zamma bordro yakma tepkisi
REKLAM ALANI

Kamu emekçileri, 2021’deki yüzde 3’lük zamma karşı maaş bordrolarını yakarak tepki gösterdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendikaların Diyarbakır şubeleri, yüksek enflasyona karşı memurlara yılın ilk ve son 6 ayında yapılan yüzde 3 zammı protesto etti. Kamu çalışanı memurların maaş bordrolarını yaktığı protesto eyleminde, “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz, ek zam istiyoruz”, pankartı açılırken, “3 kuruşa isyandayız”, “Vergi yükü azaltılsın toplu sözleşme lağvedilsin”, “Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz”, “Maaşımız terimizi kurutmaya yetmiyor” yazılı dövizler açıldı.

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Maliye binası önünde gerçekleşen eyleme, siyasi partiler de destek verdi. “Bijî Berxwedana Karkeran!”, “Kuru ekmek zammına isyandayız” sloganlarının atıldığı eylemde açıklama yapan KESK Amed Dönem Sözcüsü Sefer Tuğrul, her gün iğneden ipliğe gözlerini zamlarla açtıklarını dile getirerek, derinleşen kriz ve pandemi nedeniyle toplumun nefes almakta zorlandığını ifade etti.

‘ENFLASYON TÜİK’İN SAHTE VERİLERİYLE PERDELENİYOR’

Kutuplaşma, kayyım politikaları, OHAL uygulamaları, pandemi, hayat pahalılığı, geçim derdi, işsizlik gibi sorunlara kuşatıldıklarını dile getiren Tuğrul, “İktidar halkın, emekçilerin yaşadığı dertleri, sıkıntıları çözmek yerine attığı her adımda sorunlar yumağını büyütüyor. Acı reçete yine emekçilerin, yoksullaştırılan halkın payına düşüyor. Milyonlarca kamu emekçisi, işçi, emekli çarşıda pazarda yaşanan gerçek enflasyonu TÜİK’in perdeleyen rakamlarıyla, sahte verilerle açlığa mahkûm edilmek isteniyor” dedi.

‘SIRA EMEKÇİYE GELİNCE KAYNAK YOK’

Son bir yılda doğalgaza yüzde 32, elektriğe yüzde 31, baklagillere yüzde 60, peynire yüzde 27, yumurtaya yüzde 80, ayçiçeği yağına yüzde 60, köprü ve otoyol geçiş ücretlerine yüzde 26 zam yapıldığına işaret eden Tuğrul, “Açlık sınırının 2 bin 600, yoksulluk sınırının 8 bin 600 TL’yi aştığı bugünün koşullarında sıra emekçilere gelince ‘kaynak yok’ diyorlar. Ama Varlık affı, prim destekleri vb. adlarla sermayeye kaynak bulmakta zorlanmıyorlar. İşsizler ordusuna her gün yeni on binler katılırken eş, dost, akrabalarını işe yerleştirmede adeta birbirleriyle yarışıyorlar” diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerinin emekçi kesimlerin maaşlarını, ücretlerini baskılamanın, düşük maaş-ücret politikasının aracı haline getirildiğinin altını çizen Tuğrul, “Son olarak birkaç gün önce açıklanan işsizlik verileri de göstermektedir ki, TÜİK iktidarın politikalarını aklama ve yaşanan durumu gizleme görevi yapmaktadır. En çok işten atmaların yaşandığı bu dönemde dahi TÜİK’e göre işsizlik rakamlarında düşüş yaşanarak 12.7’ye gerilemiştir” ifadelerini kullandı.

‘VATANDAŞLARIN 5 MAAŞ ALANLARA TAHAMMÜLÜ KALMADI’

“Sadece son bir yıl içinde ortalama kamu emekçisi maaşı ile alınan dolarda 114, çeyrek altın 3 adet, gram altın ise 4,5 adet azalmıştır” diyen Tuğrul, “İktidarın memur kolları gibi faaliyet gösteren konfederasyon ve bağlı sendikaları ise her defasında sahte enflasyon rakamlarının altına imza attıkları, kamu emekçilerinin hiçbir temel sorununu çözmedikleri mutabakatları tarihi başarı olarak yutturmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

Emekçi ve yoksul halkın daha fazla dayanacak gücünün kalmadığını söyleyen Tuğrul, şöyle konuştu: “Biliyoruz ki, vatandaşlarımızın bizlere insanca yaşayacak bir maaşı dahi fazla görüp kendilerine en yükseğinden 5 maaş alanlara, bizlere kuru ekmek almaya yetecek yüzde 3, kendilerine 3 asgari ücret tutarında artış yapanlara tahammülü kalmadı. Adaletsiz Gelir Vergisi Tarifesi ile bu artışlar dahi cebine girmeden el konulan, sonuçta her yıl yoksulluk sınırından daha fazla uzaklaşıp açlık sınırına daha fazla yaklaşan beş milyonu aşkın kamu emekçisi ve emeklisinin daha fazla fedakârlık yapacak hali kalmadı.”

‘SÖZLEŞME YENİLENMELİ EK ZAM YAPILMALI’

Yapılan 2021 zammına ilişkin toplu sözleşmesinin derhal yenilenmesini isteyen Tuğrul, enflasyon ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak ek zam yapılmasını, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını isteyerek diğer KESK’in diğer şöyle sıraladı: “Birinci vergi dilimi yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir. Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergiler gelir vergisi matrahından mahsup edilmelidir. Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderleri pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmalıdır. Bebek maması, bebek bezi ve ekmek, süt ürünleri, elektrik, doğalgaz, su başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV sıfırlanmalıdır.”

Açıklamanın ardından kamu emekçileri, yüzde 3’lük zamma, maaş bordolarını yakarak tepki gösterdi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Yüzde 3’lük zamma bordro yakma tepkisi

Yüzde 3’lük zamma bordro yakma tepkisi
REKLAM ALANI
15.01.2021
0
A+
A-
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme