enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3680
EURO
34,9842
ALTIN
2.325,98
BIST
9.102,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
25°C
Diyarbakır
25°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun basın ile bir araya geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen buluşmada, Eşbaşkanlar basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bucak, kayyım kaygısının olmasına rağmen halkın sandığa giderek iradelerine sahip çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Bizim de demokrasi ve haklı mücadelemiz bizce halk tarafından...
29.03.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı bünyesinde yürütülen AB destekli “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi” açılışı düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezin’de düzenlenen etkinliğe SGK İl Müdürü Reşit Merttir, İş-Kur Müdürü Mustafa Yılmaz, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kamu kurum...
29.03.2024
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde evinde kalp krizi geçiren Sakine Tuncer (70), ambulans helikopterle sevk edildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. DİYARBAKIR GAZETE- Kulp ilçesinde yaşayan Sakine Tuncer göğsünde ağrı hissedince, yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Sağlık ekipleri tarafından Kulp Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve kalp krizi...
29.03.2024
Diyarbakır’da polisin hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik yaptığı ‘Piyon’ operasyonunda 1’i mutfak dolabında 9 şüpheli yakalanıp, tutuklandı. DİYARBAKIR GAZETE- İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte hırsızlık ve gasp yapan şebekeye yönelik çalışma gerçekleştirdi. Mağdurların verdiği ifadeler üzerine merkez ilçeler Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir’de Kent Güvenlik Yönetim...
29.03.2024

Yüzde 6’sında stres bozukluğu saptandı!

Yüzde 6’sında stres bozukluğu saptandı!
REKLAM ALANI

Uzman Psikolog Songül Karataş’ın tez çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 20 ila 40 yaşında, yüzde 54’ü erkek, yüzde 46’sı kadın bireylerin katıldığı çalışmada, Sur’daki çatışmalara şahitlik eden bireylerin yüzde 6’sında stres bozukluğu saptanırken, bunların yüzde 5’inin ise ilaç kullandığı sonucuna ulaşıldı.


Uzman psikolog Songül Karataş’tan çatışmalı sürece şahit olmuş bireylerde, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu değerlendirilmesi.

Uzm. Psikolog Karakaş, tez konusu olarak Sur’da çatışmalara şahit olan bireylerin depresyon ve travma sonrası yaşadıkları stres bozukluğunu araştırdı. Karakaş, tarihi Sur ilçesinde çatışmaya şahitlik etmiş bireyler ile çatışmadan uzak olan Kayapınar ilçesinde aynı dönemdeki bireyleri karşılaştırdı.

Uzm. Psikolog Karakaş, uzun ve kapsamlı tez çalışmasına ilişkin Tigris Habere kısa bir değerlendirmede bulundu.

Karakaş, Diyarbakır bölgesinde çatışma görmüş kişilerin travma sonrası stres bozukluğu, depresyon düzeyi ve psikopatoloji açısından değerlendirilmesini yaptığı çalışmasının amacına ilişkin şunları söyledi: “Bu çalışmanın amacı, Diyarbakır ilinde silahlı çatışmaya şahit olmuş bireylerin depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu açısından değerlendirilmesidir. Bu amaca ulaşmak için çalışma iki bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve psikopatoloji kavramları üzerinde durulmuştur. Bu bölümde travma sonrası stres bozukluğunun epidemiyolojisi, etiyolojisi, modeller, tanı kriterleri ve sonuçları üzerinde durulmaktadır. Depresyon düzeyi başlığı altında depresyon kavramı, depresyon türleri, depresyonun klinik özellikleri ve depresyonun tedavisi konuları incelendikten sonra son olarak psikopatoloji kavramından bahsedilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise uygulama sonuçları değerlendirilmektedir.”

Uzman Psikolog Songül Karakaş’ın Sur ve Kayapınar ilçelerini karşılaştırmalı olarak ele aldığı çalışmasından kısa kısa notlar şöyle:

HEM SOSYAL HEM DUYGUSAL YAŞAMDA OLUMSUZ SONUÇLAR YARATIYOR!

Travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon kavramları bireylerin hayatlarını oldukça olumsuz etkileyen sorunlardır. Depresyonun üst seviyelerde olması ruhsal açıdan iyi oluş halini bozarken fiziksel ve sosyal yaşamda da etkiler bırakır. Benzer bir biçimde, travma sonrası stres bozukluğu da bireyin hem sosyal hayatında hem de duygusal durumunda olumsuz sonuçları ortaya çıkarır. Kimi durumlarda, depresyonun yaşanmasında belirli bir olayında etkisi olabilmektedir. Aynı şekilde travma sonrası stres bozukluğunda da yaşanılan travmanın önemli ölçüde etkisi bulunur.

KALICI ETKİLERİ VAR!

Yaşanılan deneyimler bireylerin hayatlarında kalıcı izler bırakabilmektedir. Özellikle birey açısından çok ciddi yaşantılar söz konusu olduğunda travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon gibi önemli sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu tür sorunlar bireyleri fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal açıdan olumsuz etkilemektedir. Bireylerin söz konusu sorunlardan kurtulmaları veya olumsuz etkilerin en aza indirilmesi için söz konusu sorunların iyi bir biçimde tanınması gerekir.

YÜZE 6’SINDA PSİKOLOJİK BOZUKLUK VAR YÜZDE 5’İ İLAÇ KULLANIYOR!

Çalışmamıza katılan bireylerin %54’ünün erkek, %46’sının bayan olduğu tespit edilmiştir. Araştırmamıza katılan kişilerin 20 ila 40 yaş arasında oldukları görülmüştür. Çocuk sahibi olmayan birey sayısı %45’dir. Kişilerin eğitim seviyelerindeki durum lise ve lisans mezunlarının ağırlık olduğunu göstermiştir. Araştırma bulgularını incelediğimizde psikiyatrik bozukluğu olan %6, ilaç kullananlar % 5 ve ailesinde psikiyatrik rahatsızlığı olanların %6 oranında olduğu görülmüştür

PSİKOLOJİK DESTEK ÇOK ÖNEMLİ!

Kısaca özetlemek gerekirse, bu çalışmanın temel bulgusu, silahlı çatışma ile travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu yönündedir. Bu sebeple, herhangi bir bölgede silahlı çatışmaya şahit olan bireyler için gerekli psikolojik desteğin verilmesi son derece önemlidir. Zira savaş yaşayan yerlerde bireylerin ruh sağlıklarının bozulması ilerleyen yıllarda da toplumsal sorunların yaşanmasına sebep olabilecektir. Bu nedenle söz konusu bölgelerdeki insanlara destek olunması olumsuz etkilerin mümkün olan en alt düzeye indirilmesi ilerleyen dönemlerde meydana gelebilecek olan bireysel ve toplumsal sorunları önleme açısından faydalı olacaktır.

Uzman Psikolog Songül Karakaş kimdir?

Yakın doğu üniversitesi fen edebiyat fakültesi psikoloji bölümünü (İngilizce) 2009_2014 yılları arasında tamamladı. Aynı süre zarfında, yeryüzü doktorlar derneği (doctors  worldwide) ve de dünya doktorları derneği (medecins du monde ) Avrupa birliğine bağlı sivil toplum kuruluşunda saha alanında çalıştı. Yakın Doğu Üniversitesinde, 2016 – 2018 yılları arasında Klinik Psikoloji alanında master yaptı. Diyarbakır Dicle üniversitesi psikiyatri bölümünde 6 ay zorunlu stajını tamamladıktan sonra halen, İnci Danışmanlık Merkezi’nde, bireysel klinik danışmanlık hizmeti vermekte.

(Ali Abbas YILMAZ’ın Özel Haberi-Tigris Haber)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme