enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5193
EURO
34,8902
ALTIN
2.441,68
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
31°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde villa inşaatında çalışan demir ustası Abdurrahman Ateş (43), iş makinesiyle taşınan inşaat demirlerinin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. DİYARBAKIR GAZETE- Olay, öğle saatlerinde Kayapınar ilçesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi yakınlarındaki bir villa inşaatında meydana geldi. İsmi öğrenilmeyen operatörün iş makinesinin kovasıyla taşıdığı demirler, temel çalışmaları sırasında...
25.04.2024
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki metruk bir binadan yayılan kötü kokular çevreyi rahatsız ederken, çevre sakinleri, metruk binanın yıkılmasını ya da içindeki çöplerin toplatılmasını istedi. DİYARBAKIR GAZETE – Merkez Sur İlçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki yıllar önce terk edilen metruk bir binada biriken çöplerin sıcak havanın artması nedeniyle çevreye...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde ilaçlama çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi ekipleri, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bunlardan bulaşabilecek sıtma, tifo,...
25.04.2024
İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki bayrak iddiasını incelemek üzere görevlendirilen mülkiye Başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. Müfettişler yarın Büyükşehir Belediyesinde inceleme yapacak. DİYARBAKIR GAZETE – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Meclis toplantısında bayrak asılmadığı iddiasıyla ilgili görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. İl...
25.04.2024

1 Mayıs‘a annelerin çağrısı damga vurdu!

1 Mayıs‘a annelerin çağrısı damga vurdu!
REKLAM ALANI

Diyarbakır İstasyon meydanında yapılan 1 Mayıs kutlamasına çocukları cezaevlerinde açlık grevinde olan annelerin çağrısı damga vurdu.

Diyarbakır’da 1 Mayıs kutlaması İstasyon Meydanını dolduran binlerin katılımıyla kutlandı. Diyarbakır 1 Mayısına tecride karşı süren açlık grevlerine dikkat çeken Barış anneleri damgasını vurdu. Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Diyarbakır Tabip Odası ve TMMOB öncülüğünde “Mutlu bir hayat filizlenecek” şiarıyla İstasyon Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasına binlerce emekçi katıldı.

İstasyon Meydanı’nda düzenlenen kutlamalar öncesinde Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri, geniş güvenlik önlemleri aldı. Meydana çıkan yollar trafiğe kapatıldı. Kutlamaya gelenler alana polis kontrol noktalarından üst aramaları yapılarak alındı. Tertip komitesinin belirlediği bayrak ve flamalar dışında alana pankart ve flama alınmadı. Üst araması sırasında vatandaşların kalem ve çakmaklarına el konuldu.

Mitinge, TÜMTİS, TGS, Emek Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Halkaların Demokratik Partisi, Genel-İş, Pir Sultan Abdal Derneği, CHP il örgütü ve İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri Bedran Öztürk, Remziye Tosun, Musa Farisoğulları, Pazarcı Kadınlar Derneği, Beşiktaş Çarşı Grubu, Amedspor taraftar gruplarından Direniş grubu, Kürdistan Komünist Partisi ve TKP katıldı. Barış Anneleri Meclisi üyeleri ise mitinge beyaz tülbentleri ile katıldı.

Diyarbakır İstasyon meydanındaki miting alanına öğle saatlerinde giriş yapan kitle sıkı bir aramdan geçirildi. Alana giriş yapan kortejler kürsüden selamlandı. Çocukları açlık grevinde olan beyaz tülbentli annelerin arama noktalarında bir süre engellenmesi tepkilere neden oldu.

“EŞİT İŞE ÜCRET TALEBİYLE ALANLARDAYIZ”

Miting’te ilk konuşmayı tertip komitesinden Esra Ademhan yaptı.  Emekçilerin yaşam koşullarına vurgu yapan Ademhan, ““Yaşadığımız coğrafya tarihsel bir süreçten geçiyor. Direniş faşizmi yenecek, Kıdem tazminatının fona devredilmesine, zorunlu BES’e, güvencemizin elimizden alınmasına, kadınlar başta olmak üzere, eşit işe ücret talebiyle alanlardayız. Ölümü değil yaşamı, savaşı değil barışı, tutsaklığı değil barışı savunuyoruz. Barış isteyen annelerimizi savunuyoruz” şeklinde konuştu.

“EKONOMİK KRİZİN FATURASI YOKSULA KESİLDİ”

Ardından KESK MYK Üyesi Gülistan Atasoy konuştu.  77 Taksim ve 10 Ekim barış mitinginde hayatını kaybedenleri anarak konuşmasına başlayan Atasoy, “Ülkemizin adım adım içine itildiği sosyal ve toplumsal kriz derinleşmekte. Yoksulluğun işsizliğin kader gibi sunulduğu bir dönemdeyiz. Kıdem tazminatına karşı işçiler emekçiler meydanlardalar bugün. Ekonomik krizin faturasını yoksula, emekçiye, kadına ödetmeye çalışanlara karşı alanlardayız bugün. Kadınlara ders vermeye çalışanlara karşı her yerde alanlardayız. Kamu emekçilerini ihraç edenler bize itaat ettirmek istiyorlar. Ama biz itaat etmeyeceğiz. KHK’ler gidecek biz kalacağız. Ekonomiktir krizin, faturasının halka yıkılmadığı, herkesin özgürce yaşadığı bir dünya için sürdürdüğümüz mücadeleyi bundan sonra da devam ettireceğiz. Sadece mevcut yasalar uygulansın diye bedenini açlığa yatıranların çığlığını duymamak mümkün değil. Her sessizlik ölümü getirecek. Her türlü zulme rağmen anaların çığlığını duymamanın kimseye faydayı yoktur. Açlık grevlerinin ve ölüm oruçlarının geldiği aşama bize sorumluluk yüklemektedir” ifadelerini kullandı.

ÖZTÜRK: “BİZ NE KADAR SESSİZ KALIRSAK O KADAR FAŞİZM GÜÇLENİYOR”

HDP Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Bedran Öztürk ise konuşmasında açlık grevlerine dikkat çekti. Öztürk, “Bugün sadece emekçiler zorluk çekmiyor. Anneler çocukları için demokratik tepki gösteremiyor. Biz ne kadar sessiz kalırsak o kadar faşizm güçleniyor. Faşizm gücünü sessizlikten alıyor. Açlık grevindekiler büyük bir şey istemiyorlar. Türkiye hukukunda ne varsa o uygulansın istiyorlar. Bu tecrit sadece Kürt halkının üzerinde değil Türkiye’nin diğer kesimleri de bu tecrit altında. Gün bu gündür, 15 arkadaşımız ölüm orucuna başladı. Sessizlikten dolayı. Bir gün daha gecikmeden seslerimizi yükseltmeliyiz. Eğer birlikte ses olursak açlık grevindeki, ölüm orucundaki arkadaşlarımıza hiçbir zarar gelmeyecektir. Anneler açlık grevindeki arkadaşlarımız için seferberlik çağrısı yaptı. Bu çağrıya herkes ses vermelidir” dedi.

“DEVLETİN KENDİ HUKUKUNA UYDUĞU BİR MEMLEKET İSTİYORUZ”

Mitingde Diyarbakır Tabip Odası adına konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya ise Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket isterim” şiirini okuyarak konuşmasına başladı. Yerlikaya, “Çalışırken ölmediğimiz değil, yaşayacağımız bir memleket istiyoruz. Devletin kendi kurallarına uymayan yer memleket değildir. Devletin kendi hukukuna uyduğu bir memleket istiyoruz. İnsanların açlık grevine girmek zorunda kalmadığı bir memleket istiyoruz. Toplumsal sorunlarda şiddetin bir yöntem olarak kullanılmadığı bir memleket istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BU ÜLKENİN NE KRİZİNİ, SAVAŞINI VE BEKASINI BİZ EMEKÇİLER YARATMADIK”

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun da, konuşmasında açlık grevlerine dikkat çekti. Hatun, şöyle konuştu: “Analarımızın çığlığını duymayanlara karşı ısrarla beyaz tülbendi asıyoruz. Bu ülkenin ne krizini, savaşını ve bekasını biz emekçiler yaratmadık. Ülkenin krizini de, savaşını da sarsan haramilerdir. Bunun hırsını biz emekçilerden almak istiyorlar. Hiçbir şeyin cefasını biz emekçiler çekmeyeceğiz. İhraç edilen KHK’lı emekçileri saygıyla selamlıyorum. Halkların iradesini temsil eden arkadaşlarımızı selamlıyoruz.”

“TOPLUM YENİ BİR TRAVMAYI KALDIRACAK DURUMDA DEĞİL”

DİSK adına konuşan Mehmet Salih Doğrul ise, ölüm orucuna dönüşen açlık grevlerine değinerek, “Barış tülbentlerini boynumuza astılar. Mezopotamya topraklarında tülbent barışın simgesidir. Toplum yeni bir travmayı kaldıracak durumda değil. Trajik bir son olmaması için cezaevlerinde ölümlerin yaşanmaması adına herkesi sorumlu olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

CEYLAN: “BİZİ TESLİM ALAMADILAR”

2019 Diyarbakır 1 Mayıs mitinginin son konuşmacısı ise KHK’lı olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmeyen Zeyyat Ceylan idi. Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, sözlerine kayyum zihniyetini yıktıklarını ifade ederek başladı.  Ceylan, “Siyaset yapmayın diyorlar. Toplumsal sorunlara dikkat çekmeyin diyorlar. Bizi bu yüzden ihraç ettiler. Bizi teslim alamadılar. Suç işlemedik. Vicdanımızla halkımızın içindeyiz. Başımız dik” dedi.

“YAPTIKLARI HUKUKSUZLUK, AHLAKSIZLIK VE VİCDANSIZLIKTIR”

24 Haziran seçimlerinde KHK’lı milletvekillerinin seçilmesine rağmen, 31 Mart seçimlerinde KHK’lı oldukları gerekçesiyle haklarının ellerinden alındığını belirten Ceylan, haksızlıklara, hukuksuzluklara boyun eğmediklerini söyledi. Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “HDP kadınlara ve gençlere sahip çıktığı gibi, ihraç edilenlere de sahip çıktı. Seçim süreci yaşanmadı. ‘Siz susun, polis konuşur’ süreci yaşadık. Bununla birlikte Amed halkı, Bağlar halkı yüksek bir oranla bizi seçti. Halkımıza minnettarız. Halkımızın onuruna sahip çıkacağız. Kayyum zihniyeti, talan politikalarıyla yalan ve hileyle halkımızın iradesini gasp ettiler. Yaptıkları hukuksuzluk, ahlaksızlık ve vicdansızlıktır. Bunu kabul etmeyeceğiz. Buna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Kürdistan’da kayyum zihniyeti kaybettiği için, batıda kaybettikleri için bunun intikamını almaya çalıştılar. Mücadelemizle halkımızın iradesine sahip çıkacağız. YSK’nın bu kararına saygı duymayacağız.”

Miting, Çanda Biharê’den sanatçı Şerzad’ın sahne almasının ardından sona erdi.

Mitinge katılanlar sessiz bir şekilde alanı terk etti.

MİTİNG SONRASI YÜRÜYÜŞ

Barış Anneleri miting alanından ayrıldıktan sonra bir süre Ofis semtinde yürüyüş yaptı. Yürüyüş esnasında kolluk güçleri yoğun güvenlik önlemi aldı. Barış Anneleri, zırhlı araçlar, TOMA ve çok sayıda çevik kuvvet polisi takip etti. Polis ablukasında yürüyen annelerin, “çocuklarımız ölüyor” haykırışlarına çevrede bulunan vatandaşlar alkış ve zılgıtlarla destek verdi.

Polis, yürüyüş halinde olan annelerin önünü Ofis semti Sanat Sokağı girişinde kesti. Çevik kuvvet polisleri de Kalkan’lar ile anneleri çemberle aldı. Polis ile anneler arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Bu esnada anneler arasında baygınlık geçirenler oldu. Bir süre gergin bekleyişin ardından kitle olaysız dağıldı.

Ali Abbas Yılmaz-Tigris Haber

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme