enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4202
EURO
34,8115
ALTIN
2.399,48
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
22°C
Diyarbakır
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, GoFor tarafından düzenlenen Gençlik Çalışmaları Forumu’nda yaptığı konuşmada kentte değişim ve dönüşüm yaşanacağını vurguladı. TİGRİS HABER- Türkiye’de gençlik politikasının hak temelli bir yaklaşımla ele alınması konusunda çalışan Gençlik Örgütleri Forumu’nun (GoFor) bu yıl “Yerel Yönetimlerde Gençlik” temasıyla gerçekleştirdiği program Grand Park Otelde yapıldı....
02.05.2024
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i kabul etti. DİYARBAKIR GAZETE– AK Parti Genel Merkezi’ndeki, Erdoğan ile Özel görüşmesi, basına kapalı yapılıyor. Özel’i, partiye gelişinde Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş karşıladı. Kabulde, CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Namık Tan ile Elitaş...
02.05.2024
Leyla Zana hakkında açılan davada “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla ceza istendi. DİYARBAKIR GAZETE– Kürt siyasetçi Leyla Zana hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Ankara 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açılan davanın dördüncü duruşması görüldü. Zana duruşmaya avukatı ile birlikte duruşmaya Silvan Adliyesi’nden Sesli Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Zana’nın 2014-15...
02.05.2024
Diyarbakır merkez Kayapınar İlçesi’ndeki Ali Emiri Anadolu Lisesi’nde bir öğrencinin bıçakladığı öğretmene destek amacıyla bugün bir grup öğretmen, okul önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. DİYARBAKIR GAZETE- – Diyarbakır merkez Kayapınar İlçesi’ndeki Ali Emiri Anadolu Lisesi’nde bir öğrencinin bıçakladığı öğretmene destek amacıyla bugün bir grup öğretmen, okul önünde toplanarak basın açıklaması...
02.05.2024

1.Mezopotamya Gastronomi Zirvesi Sonuç Bildirgesi Açıklandı

1.Mezopotamya Gastronomi Zirvesi Sonuç Bildirgesi Açıklandı
REKLAM ALANI

09-11 Kasım 2023 tarihleri arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile kurulan Gastro İnovasyon Merkezi ev sahipliğinde, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Yerküre Yerel Çalışmalar Bilimsel Araştırma Kooperatifi’nin düzenlendiği Mezopotamya Gastronomi Zirvesi’nin sonuç bildirgesi açıklandı.

DİYARBAKIR GAZETE- Mezopotamya Gastronomi Zirvesi Düzenleme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Zirveye Türkiye’nin dört bir yanından ve yurtdışından büyükelçilikler, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, kooperatifler, akademisyenler, öğrenciler başta olmak üzere 300’ün üzerinde insan ve 50’nin üzerinde kurum katıldığını belirtildi.

Üç gün süren Zirve’de ilk olarak Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde en erken yerleşimlerden biri olan Körtiktepe, küçükbaş hayvanların ilk evcilleştirildiği, buğdayın düzenli olarak ilk yetiştirilmeye başlandığı Çayönü buluntularının incelendiğinin belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:

“Zirve’nin son günü Çayönü’ndeki arkeolojik çalışmaları ve adeta yaşayan bir müze halinde hizmet veren kazı evini gezme ve deneyimleme imkanı bulduk.

Zirvede toplam sekiz oturum, bir sunum ve iki söyleşi yer aldı. 37 bilim insanı ve gastronomi alanında çalışan şef ve araştırmacı, bilgi ve deneyimlerini aktardılar. Diyarbakır Gastronomisi başlıklı iki oturumda sunulan; son üç yılda Diyarbakırla ilgili yapılan araştırmaların zenginliği, bu zirvenin bu kentte yapılmasının bir amaç değil, bir sonuç olduğunu gösteriyordu.

Mezopotamya Gastronomi Zirvesinde, gastronomi alanına çok farklı yönlerden yaklaşılması gerektiğine dair bir perspektif oluştu ve bu perspektif salonla sınırlı kalmadı. Kapanış oturumunda özetlendiği şekliyle; Zirvemizde tarım, tarih ve kültürel miras, Mezopotamya mutfağı, coğrafi işaretli ürünler ve gelecek anahtar kavramları etrafında dört ana başlık öne çıktı.

Her şeyden önce; Diyarbakır’ın gastronomi bağlamında tarihsel öneminin daha fazla vurgulanması ve bu tarihin bugünün soruları ışığında yeniden ele alınması gerektiğini gördük. Buna ek olarak, olanca zenginliği içinde sözlü tarih çalışması yapmanın da gündelik yaşam örüntülerini geleceğe aktarmak için ne kadar kıymetli olduğunu hatırladık.

İkincisi, Diyarbakır’da gastronomi alanında yapılan çalışmaların bir “şehir mutfağı” değil, “Mezopotamya mutfağı” konseptiyle ele alınmasının daha doğru olacağı kanaatine vardık. Bölgenin maruz kaldığı eşitsizliklerden tutun da paylaştığı tarih, coğrafya ve iklime kadar ortaklaştıran unsurlarını öne çıkararak “Mezopotamya Mutfağı”nı bir etnografik kavram olarak geliştirmek gerektiğini saptadık.

Coğrafi işaretli ürünler ile ilgili daha sistematik ve bütüncül çalışmalar yapmak, menşe ürünlere yönelmek, tarımsal geliri artırmak ve küçük üretici ve köylüyü destekleyecek bir mekanizma olarak kurgulamak ortak düşüncesine ulaştık.

Dördüncü ve son olarak; herkesin temiz ve güvenli gıdaya eşit ulaşabileceği, mutfağın kırsal kalkınmanın hayati bir unsuru olarak toplumsal dönüşüme eşlik edeceği gelecek için çalışmamız gerektiğini, Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi’nin bu konuda ön açıcı bir kurum olacağına olan inancımızı bildirdik.

Zirve’nin gerçekleşmesini mümkün kılan Düzenleme, Yürütme ve Danışma Kurullarına, düşünce ve deneyimlerini bizlerle paylaşan konuşmacı ve katılımcılara, sözümüzü paylaşan ve yaygınlaştıran basının değerli çalışanlarına, 55 farklı lezzeti üreten ve bizlere sunan şeflerimiz ve mutfak ekibimize, Zirve’nin arka planında çalışan tüm destek ekibine içtenlikle teşekkür ediyoruz”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme