enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
33°C
Diyarbakır
33°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Çok Bulutlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır dahil 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildiği açıklandı. DİYARBAKIR GAZETE– İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da...
26.04.2024
Diyarbakır’da 93 çiftçiye, 127 ton sertifikalı çeltik tohumu desteği sağlanacak. DİYARBAKIR GAZETE– Vali Ali İhsan Su, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen programda, Diyarbakır’da her sektörde yatırımların hızla devam ettiğini ve en önemli sektörün de tarım olduğunu söyledi. Çiftçilere yönelik desteklerin her yıl artarak devam ettiğini belirten Su, şunları...
26.04.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya başkanlığındaki kalabalık bir heyet, Diyarbakır merkez Yenişehir, Sur, Bağlar ve Kayapınar Belediye eş başkanlarını ziyaret ederek, “Hayırlı olsun” dileklerinde bulundu. DİYARBAKIR GAZETE – Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, yönetim kurulu üyeleri, DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen, TOBB İl...
26.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde başlattığı temizlik kampanyası kapsamında Yenişehir ilçesindeki Ofis altgeçidini temizleyerek köpüklü su ile yıkadı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Yenişehir ilçesindeki Ofis Semti’ndeki altgeçitte bakım, onarım ve temizlik çalışması yaptı. İlk etapta toz ve...
26.04.2024

11 milyon kişi ‘Fişleniyor’ iddiası!

11 milyon kişi ‘Fişleniyor’ iddiası!
REKLAM ALANI

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, yönetim kurulu adına yazılı olarak yaptığı bir basın açıklaması ile “Dernekler Yönetmenliğinde” yapılan değişikliğe ilişkin görüşlerini sırladı.

Söz konusu düzenlemenin bir “fişleme” olduğunu ve iptali için dava açacaklarını belirten Aydın, “Bu değişiklik kişisel verilen işlenmesi, kullanılması ve özel hayatın gizliği ilkelerine aykırıdır. Kamu güvenliği ilkesinin arkasına sığınarak, 11 milyon kişinin bilgilerini kaydetmek, işlemek ve kullanmak hem Anayasaya, hem de yasaya aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Barosu yaptığı yazılı bir açıklama ile “Dernekler Yönetmenliğindeki Değişikliğe” ilişkin görüşlerini belirtti.

Türkiye’de şu anda 114 bini aşkın dernek ve bu derneklerin 11 milyonu aşkın üyesi bulunduğunu belirten Diyarbakır Barosu,  Bakanlığın söz konusu yönetmelik değişikliğine itirazları olduğunu vurguladı.

Diyarbakır Barosu,  1 Ekim 2018 günlü resmi gazetede yayımlanan dernekler yönetmeliğinin 83. Maddesinde değişiklik ile derneklerin kendi üyelerine ilişkin bilgileri 30 gün içerisinde içişleri bakanlığına bildirilmeleri yönünde yapılan düzenlemeye ilişkin görüşlerini şöyle sırladı:

“Bu değişiklik kişisel verilen işlenmesi, kullanılması ve özel hayatın gizliği ilkelerine aykırıdır. Kamu güvenliği ilkesinin arkasına sığınarak, 11 milyon kişinin bilgilerini kaydetmek, işlemek ve kullanmak hem Anayasaya, hem de yasaya aykırıdır.

Devletin sivil toplum örgütlerine kriminal yaklaşımı nedeniyle son dönemlerde kırılgan bir seyir izleyen “örgütlenme özgürlüğü” hakkı, bu değişiklik ile ortadan kaldırmaya çalışılmaktadır. Bu değişiklik toplumda; “izleme, denetleme ve fişleme” olarak algılanmaktadır. Dolaysıyla son dönemlerde yurttaşların devlet ile olan ilişkilerindeki (işe alınma, işten çıkarılma, kamu hizmetlerinden yararlanma, kamudan ihale alma vb.) taraflı ve ayrımcı uygulamalar gözetildiğinde, özel olarak muhalif derneklere, genel olarak tüm sivil toplum örgütlerine üye olanlara ya da üye olmak isteyenlere bir gözdağıdır. Dernek üyelerine ait bu veriler ileride kamuya girme ya da halihazırda kamuda çalışanların işlerine son verme kararlarına gerekçe olarak kullanılma riskini taşımakta, dolaysıyla bir nevi “fişleme” olarak görülmektedir.

Bu değişiklik; örgütlenme ve ifade özgürlüğü ilkeleri açısından Avrupa değerlerinden uzaklaşmayı da beraberinde getirecektir. 2000’li yılların başından başlayarak AB müktesebatı ile uyum sağlamak amacıyla özellikle Dernekler Kanununda yapılan bütün iyileştirmeler, bir tek değişiklik ile ortadan kaldırılmaktadır.”

Örgütlenme ve ifade özgürlüğünün temel araçları olan derneklere yönelik bu uygulamayı kabul etmediklerini ifade eden Diyarbakır Barosu, söz konusu düzenlemenin hem derneklere, hem de kamuya önemli bir iş külfeti getireceğini ve bürokratik yazışmaların dernek yönetimlerinin kendi faaliyetlerine odaklanmasına engel olacağını kaydetti.

Ayrıca Diyarbakır Barosu olarak söz konusu düzenlemenin iptali için dava açılacağı duyuruldu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme