enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3290
EURO
35,0728
ALTIN
2.298,20
BIST
9.058,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024
Dicle Üniversitesi öğrencileri Filistin’e destek amacıyla 28 Mart’ta (Perşembe) günü ‘Filistin’e İnsanlık Zinciri’ adıyla bir yürüyüş düzenleyecek. Saat: 17.15’de Dicle Üniversitesi Öğrenci işleri önünde başlayacak ve Öğrenci Yaşam Merkezi önünde son bulacak yürüyüşe katılan öğrenciler kampüste iftarlarını açacak. DİYARBAKIR GAZETE- Öğrenciler adına yapılan açıklamada, Bu yıl ilk kez düzenlenecek yürüyüşün kalıcı...
27.03.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayına özel hazırladığı kültür-sanat takvimi kapsamında mizah sanatçısı Recep Demirkaynak ve Sanatçı Mesut Kurtis’i Diyarbakırlılarla buluşturdu. DİYARBAKIR GAZETE- Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın düzenlediği ‘2024 Ali Emiri Kültür-Sanat Sezonu’ Ramazan ayı etkinlikleriyle devam ediyor. “Bereketin İzinde Diyarbakır’da Ramazan” mottosuyla düzenlenen etkinlikler kapsamında mizah sanatçısı Recep...
27.03.2024

41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu başladı

41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu başladı
REKLAM ALANI

Dicle Üniversitesi (DÜ) Kongre Merkezi’nde “41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu”nun açılışı yapıldı.

Alpaslan, Dicle Üniversitesi (DÜ) Kongre Merkezi’nde düzenlenen “41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu”nun açılışında yaptığı konuşmada, kültürel mirasın yaşatılması, insanlığın hizmetine sunulması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine değindi.

Türkiye’deki kültürel mirasın dünyaya tanıtılması konusunda yoğun çaba gösterdiklerine işaret eden Alpaslan, “İnsanlığın başlangıcından bugüne kadarki gelişmelerin merkezinde yer alan ve açık hava müzesi olan Anadolu bu kazıların daha etkin ve süratli yapılması konusunda bize sorumluluk yüklemektedir.” ifadesini kullandı.

Arkeolojik kazıların bilimsel kriterlerden hiçbir şekilde taviz vermeden etkin, verimli ve en hızlı şekilde yapılmasını istediklerini vurgulayan Alpaslan, şöyle konuştu:

“Bu arayıştan yola çıkarak Sayın Bakanımızın da bize yol göstermesiyle kazıları yılın tüm zamanına yaymak ve daha hızlı yapabilmek için tüm imkanlarını seferber ettik. Türk Tarih Kurumunu da işin içerisine kattık. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Türk Tarih Kurumu ortak bir çalışma yürütüyor. Türkiye’nin en önemli 20 arkeolojik kazısının yıl boyu devam etmesi ve önümüzdeki yıldan itibaren tüm kazıların bu kapsama alınmasının arayışı içerisindeyiz.”

“GEÇMİŞ GELECEĞE IŞIK TUTACAK”

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, bu önemli bilimsel toplantının Diyarbakır’da gerçekleştirilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Diyarbakır’ın insanlığın başlangıcından bu yana tarihe tanıklık ettiğini, tarihin taşa yazıldığı bir şehir olduğunu belirten Güzeloğlu, yapılan son kazılarda çıkan eserlerin Diyarbakır’ın tarihine büyük katkı sunduğunu ifade etti.

Güzeloğlu, kazıların sonuçlarının açıklanacağı buluşmanın insanlığın ortak mirasının anlaşılmasına çok katkı sunacağını vurgulayarak, “Geçmişi bilmek sadece tarih ve arkeoloji kapsamında ele alınması gereken bir boyut değildir. Geçmiş insana dair tüm yaşanmışlıkları sunan ve insanın geleceğine de ışık tutan bir anahtardır. Geçmişi bilmeyenin geleceği doğru inşa etmesi mümkün değildir. Yaşanmış geçmiş, yaşanacak geleceğe ışık tutacaktır.” diye konuştu.

ÖDENEK 33 KAT ARTTI

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Gürül de Türkiye’de kazı ve yüzey araştırması çalışmalarında son yıllarda büyük artış yaşandığını söyledi.

Bakanlar Kurulu kararı ile 2002 yılında Türk bilim adamlarınca gerçekleştirilen kazı çalışmasının 57, 2019’da ise 122 olduğunu aktaran Gürül, “2018 yılında 122’si Türk kazısı, 32’si yabancı kazı, 6’sı yabancı yüzey araştırması, 44’ü müze kazısı, 193’ü kurtarma kazısı ve 31’i kamu yatırımı kurtarma kazısı olmak üzere 586 arkeolojik çalışma gerçekleştirilmiştir. 2018 yılında kazı çalışmalarına 33 milyon lira ödenek aktarılmış olup, bu 2002 yılında aktarılan bütçenin yaklaşık 18 katıdır.” şeklinde konuştu.

450 BİLDİRİ SUNULACAK

DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül de sempozyuma Türkiye’de kazı ve araştırma çalışmaları yürüten ABD, İtalya, Almanya, Kanada, İngiltere, Avusturya, İsviçre, Belçika, Fransa ve Japonya’dan yaklaşık 60 bilim insanının katıldığını söyledi. Sempozyuma ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Gül, 450 bildirinin sunulacağı sempozyumun 5 gün süreceğini kaydetti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme