enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2633
EURO
34,9266
ALTIN
2.436,05
BIST
10.173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
24°C
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Açık
27°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye Emekliler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Kadri Akar, Sosyal yardıma muhtaç bireyler konumuna getirilen Emeklilerin, aç ve perişan olduğunu söyledi. Emeklilerin içinde bulunduğu durumun iyileştirilmesi için seyyanen zam talebinde bulunan Akar, 2024 yılını Emekliler Yılı olarak ilan edilmesinin sözde kalmaması çağrısında bulundu. DİYARBAKIR GAZETE– 120 bin emeklinin bulunduğu Diyarbakır’da, emekliler...
14.05.2024
Kulp ilçesini ziyaret ederek yurttaşlarla bir araya gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, bölgedeki yol ve içme suyu sorunlarını çözmek için çalışmalara başladıklarını söyledi. DİYARBAKIR GAZETE- Eş Başkan Hatun, ilçe ziyaretleri kapsamında Kulp Belediyesi’ni ziyaret etti. Genel Sekreter Yardımcısı Aziz Özdoğan, DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Şerifoğlu, Kırsal Hizmetler...
14.05.2024
Ekonomik krizlerden dolayı vatandaşın alım gücünün düşmesi evcil hayvan dükkanı olarak bilinen petshoplara da ilginin azalmasına yol açtı.Petshoplar’da satılan kedi ve köpek mamalarına yüzde 100’e varan zamlardan dolayı müşteri potansiyeli düştü. DİYARBAKIR GAZETE- Yaşanan ekonomik krizlerden dolayı vatandaşın alım gücünün giderek düşmesi her sektörde olduğu gibi evcil hayvan dükkanı olarak...
14.05.2024
Türkiye’de ilk defa Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesinde yeni nesil kalp kapağı kullanılarak kapalı bir ameliyat olan TAVİ yöntemi ile Aort darlığı olan iki hastaya kalp kapağı başarılı bir şekilde değiştirildi. DİYARBAKIR GAZETE – Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Ertaş, “Yeni nesil kalp...
14.05.2024

72 yıldır killi toprağa şekil veriyor

72 yıldır killi toprağa şekil veriyor
REKLAM ALANI

80 yaşındaki Şeyhmus Kaynaka, 72 yıldır killi toprağa şekil veriyor. 8 yaşında Ermeni bir ustanın yanında çırak olarak işe başlayan Şeyhmus amca, “İşi öğrettiklerim ya gidiyor ya da bırakıyor. Benden sonra bu meslek ölecek, çok üzülüyorum” diyerek iç çekiyor.

Tarihi dokusu ve kültürel yapısı ile adından söz ettiren Mardin, birçok zanaatın da merkezi. Bu zanaatlardan biri de çanak çömlek. İnsanlık tarihi kadar eski bir zanaat olan çanak çömlek, Mardin’de 80 yaşındaki Şeyhmus Kaynaka’nın elinde şekil buluyor.

Kentin son çanak çömlek ustası olan Şeyhmus amca, 100 metrekarelik imalathanesinde ilerlemiş yaşına rağmen killi topraktan, vazo, biblo, su testisi, küp, ekmek tandırı ve çömlek yapıyor.

Yanına aldığı çıraklar işi öğrendikten sonra başka şehirlere gittiğini söyleyen Şeyhmus amca, kendisinden sonra bu mesleği sürdürecek kimsenin olmamasından dolayı bir hayli üzgün.

Şeyhmus amcanın çanak çömlek merakı henüz çocukken başlamış. 8 yaşındayken Mardin’de Ermeni bir ustanın yanında çırak olarak işe başlayan Şeyhmus amca o gün bugündür bu zanaatı yaşatmaya çalışıyor.

“Benim ustam Ermeni’ydi” diyen Şeyhmus şöyle devam ediyor: “O zaman okula gidiyordum. Okuldan çıkınca onun yanına gidip çalışıyordum. 8 kişi vardı, onlar işten anlamadı. Bir ben öğrendim. 5-6 sene çalıştıktan sonra ustam göç etti ve bu meslek elimde kaldı. Bu işi devam ettirmeyi çok istiyordum.”

Ustası göç ettikten sonra bir süre daha bu işi sürdüren Şeyhmus amca, daha sonra Tarım İl Müdürlüğü’nde çalıştı. Emekli olduktan hemen sonra da açtığı küçük imalathanede çanak çömlek işine devam etti. Yanına çırak olarak aldığı kişilerin işi öğrendikten sonra Mardin’den başka illere göç ettiğini söyleyen Şeyhmus amca devam ediyor:

“Birçok çırak aldım yanıma. Kimisi öğrendi gitti, kimisi de uğraşmak istemedi ve bıraktı. Ben ustamı çok seviyordum, o da beni çok sever ve çok yardım ederdi. Çok merhametli bir insandı. Ermenilerin dini ayrıdır biz karışmıyoruz, Müslümandır, Hristiyan’dır neyse bizim toprağımızda olduktan sonra bir sayılıyoruz.”

Mardin ve Bitlis’ten toprak getirdiğini ifade eden Şeyhmus usta nedenini şöyle anlatıyor: “Mardin ve Bitlis’ten toprak getiriyorum. Çömlek için toprağı Bitlis’ten getiriyorum. Bitlis’in toprağı demirdir, yani madendir. Onunla yaptığımda bir sene ateşin içine koyarsan hiç dağılmaz, diğer toprağı bir kere fırına koysan hemen dağılır ama bizimkiler çok sağlam oluyor. Alanlara ‘götürün, 5 sene boyunca kırılırsa geri getirin’ diyorum. Götürdüklerinde 5 sene boyunca kullanıyorlar.”

Şu an yanında 4’ü 65 yaş üstü toplam 7 işçi çalıştıran Şeyhmus usta, genç olanların bazen geldiğini bazen gelmediğini, 65 yaş üstü olanların da koronavirüs tedbirlerine takıldığını söylüyor. “Benden sonra bu işi yapacak yok” diyen Şeyhmus amca “Benden sonra bu meslek ölecek, çok üzülüyorum. 12 öğrenci vardı, gelip alışacaklardı, alışınca da gittiler. Daha önce bu işi yapıp bırakan ve başka işlerde zengin olanlar gelip gülüyor bana, ‘Sen hala bu çamurun içinde misin?’ diyorlar. ‘Ben bu işten zevk alıyorum’ diyorum. Benim kuvvetim yok trilyonlarla uğraşmaya. Ne gelse şükrediyorum” şeklinde konuştu.

Şeyhmus amcanın imalathanesi Mardin-Kızıltepe yolu üzerinde ve imalathenin yanında durak yok. Bu nedenle araçlar farklı bir yoldan imalathaneye ulaşmaya çalışıyor. Aynı zamanda su sorunu da yaşayan Şeyhmus usta taleplerini şöyle dile getiriyor: “Buraya su vermiyorlar. Hortum koymuşlar ama su yok. Bu ağaçlar kuruyup gidiyor. Belediyeye kaç kere söyledim ama su vermediler. Su vermeyenlerden şikayetçiyim. Su saatim de var ama su vermiyorlar. Burayı düzeltmelerini, buraya su vermelerini ve bir durak yapılmasını istiyorum.”

Sertaç KAYAR’ın Haberi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme