GüneydoÄŸu’da yağışların yüzde 56 azaldığını belirten Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) BaÅŸkan Yardımcısı Erdal AvÅŸar, kuraklıktan 3 milyon dekar alanın etkilendiÄŸini ifade ederek, yaÅŸanan kuraklığı ‘doÄŸal affet’ olarak niteledi.
Demokrasi ve Atılım Partisi Diyarbakır İl BaÅŸkanlığının DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu’daki kuraklığı dikkat çeken saha raporunun ardından bir uyarı da DTSO’dan geldi. Konuya iliÅŸkin açıklama yapan DTSO BaÅŸkan Yardımcısı Erdal AvÅŸar, Diyarbakır baÅŸta olmak üzere bölge illerinde yaÅŸanan kuraklık nedeniyle, tarlaların yüzde 80’inde ürün hasadı yapılamadığını açıkladı.
Avşar, bölge genelinde bu yıl mart ayında alınan yağışlarda önceki yıla oranla yüzde 56 azalma yaşandığını vurguladı. Yaşanan bu kuraklık nedeniyle 3 milyon dekar tarım alanının kuraklıktan etkilendiğini ve binlerce çiftçinin bu yıl hasat yapamayacak duruma geldiğini ifade etti.
‘HASAT OLMAYINCA BORÇLAR KATLANIYOR’
Üretim yapan çiftçilerin yüksek girdi maliyetleri nedeni ile son yıllarda oldukça zorlandıklarını, pandemi ve sonrasında bu kuraklık nedeni ile de daha büyük zararlar ile karşı karşıya olduklarını belirten AvÅŸar, “Çiftçiler ekim döneminde kullanacakları girdiler için iÅŸletmelere borçlanıyor, kredi kullanıyor. Hasat yapıldıktan sonra ödemelerini gerçekleÅŸtirmeye baÅŸlıyor. Aldıkları mazot, gübre vb. girdi destekleri piyasa fiyatlarına göre oldukça yetersiz. Hasat yapamayınca borçları katlanıyor ve bu durum ürün ve hizmet aldıkları iÅŸletmeleri de olumsuz etkiliyor.” diye konuÅŸtu.
‘YAÅžANAN DOÄžAL BİR AFETTİR’
Bu yıl ekim yapan tüm çiftçilerin ve sektöre girdi saÄŸlayan iÅŸletmelerin karşılaÅŸtıkları zararların karşılanması gerektiÄŸini vurgulayan AvÅŸar, “YaÅŸanan bu kuraklık bir doÄŸal afettir. Bu doÄŸal afetten zarar gören tüm kesimlerin desteklenmesi gerekir.” ifadesini kullandı.
‘ACİL DESTEK PAKETLERİ UYGULANMALI’
Avşar yaşanan kuraklığın etkilerinin azaltılabilmesi için bölge genelinin doğal afet alanı olarak ilan edilmesi, üreticiler ve girdi sağlayan işletmeler için mevcut kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi, hasat yapmayan çiftçilerin girdi maliyetlerini karşılayacak şekilde nakdi destek sunulması, çiftçilerin geçmiş döneme ait tüm destek primlerinin bir an önce ödenmesi, pompaj sulaması yapan çiftçilere elektrik ve yakıt destek primi ödenmesi gerektiğini ifade ederek, işletmelerin karşılaştıkları bu darboğazdan çıkabilmeleri için acil destek paketlerinin uygulanması gerektiğini vurguladı.
buy motilium 10mg for sale – order sumycin 250mg online order flexeril 15mg online