enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2565
EURO
34,8257
ALTIN
2.425,45
BIST
10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
22°C
Diyarbakır
22°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Açık
24°C
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Bağlar Belediyesi yönetiminin belediyenin mali tablosundan dolayı personel maaşlarını ödemeyecek duruma geldiklerini açıklamasına eski başkanı Hüseyin Beyoğlu’ndan cevap geldi. Belediye yönetiminin işçi kıyımı yapmak için kılıf bulmaya çalıştığını belirten Beyoğlu, “5 yıl boyunca belediye tarihinin en yüksek zamlarını yapmak suretiyle maaşları sorunsuz bir şekilde ödeyen ve bununla beraber Bağlar tarihinin...
13.05.2024
Sur ilçesindeki metruk yapılarla ilgili Sur Belediyesi harekete geçti. Belediye tarafından müdahalesi yasal olmayan “Tescilli ya da “Tescille Değer” yapılarda temizlik çalışması başlatan ve güvenliğini alan Sur Belediyesi, tarihi yapılan restorasyonu için de kolları sıvadı. DİYARBAKIR GAZETE- Sur Belediyesi, ilçede müdahale edilmesi yasak olan ilçedeki metruk yapılar olarak tabir edilen “Tescilli”...
13.05.2024
Diyarbakır’da bu yıl, 6 milyon 400 dönümlük tarım arazisinden, 1 milyon 200 bin dönüm alana buğday ekildi. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, yağışların iyi olmasından dolayı yüksek verim beklediklerini söyledi. DİYARBAKIR GAZETE – İskenderoğlu, hasattan beklentilerinin yüksek olduğunu, ancak girdi maliyetlerinin artmasının hayal kırıklığına neden olduğunu ifade etti. Diyarbakır’da...
13.05.2024
Amedspor ve Diyarbekirspor’un iç saha maçlarının oynadığı Diyarbakır Stadyumu, onarıma alındı. Çimler sökülmeye başlanırken, kırık olan bazı koltuklar onarıldıktan sonra numaralandırılacak. DİYARBAKIR GAZETE- Ayrıca 1’nci Lige yükselen Amedspor’un maçları için Paso lig cihazları önümüzdeki günlerde TFF yetkilileri tarafından kurulacak. Stadyum zemininde yapılacak olan çim yenileme çalışmaları başladı. İş makineleri ile...
13.05.2024

Diyarbakır Barosu’ndan ‘Surları onarın’ önerisi!

Diyarbakır Barosu’ndan ‘Surları onarın’ önerisi!
REKLAM ALANI

Surların onarımı için yetkililere çağrıda bulunan Baro, “Kültürel mirasımızın yok olmasına seyirci kalmayacağız” açıklaması yaptı.

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Diyarbakır surlarının bakımsızlık nedeniyle yıkılmasına bir tepki de Diyarbakır Barosundan geldi.

Yazılı bir açıklama yapan Diyarbakır Barosu, “Yazılı ve görsel basında çıkan haberlerden ve yapılacak basit birkaç gözlemden de görüleceği üzere; kültürel, tarihsel ve doğal güzelliği ve kent turizmine ve kent ekonomisine olan büyük katkısı ile Türkiye’de önemli bir kültürel varlık ve kültürel miras olan Diyarbakır Kalesi, Surları ve Burçları üzerindeki birçok bölge bakımsızlıktan ve ilgisizlikten yıkılmış veya yıkılmaya yüz tutmuş durumdadır. Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının kadim kültürleri bağlamında geleneksel bir kent kimliğine sahip olan Diyarbakır, Tarihi Surlarıyla birçok kültür ve farklı inancın yıllarca barış içinde yaşadığı ve birçok tarihi, kültürel ve sanatsal bir zenginliği bünyesinde barındıran kadim kentlerdendir. Bu bağlamda; 2015 yılında Almanya’nın Bonn şehrinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’nda  “Diyarbakır Surları”nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesine karar verilmiştir. Diyarbakır Surları ve Burçları, bölgede hüküm süren medeniyetlerin, kültürlerin ve dönemin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenerek, özgünlüğünü ve 7 bin yıllık tarihsel varlığını halen sürdüren orijinal ve özgün kültür varlıkları olarak yaşamakta, dünya tarihi için önemli bir evrensel miras özelliğini korumaktadır. Dünyanın en eski ve en sağlam yapılarından biri olan Diyarbakır Surları birçok türküye, maniye, efsaneye konu olmuş ve üzerindeki görkemli kabartmaları ve kitabeleriyle dünyanın önemli bir kültürel mirası haline gelmiştir.

 “DEVLET ACİL VE ETKİLİ ÖNLEM ALMAK ZORUNDADIR”

Tarih, kültür ve tabiat varlıkları, özellik taşıyan, bir uygarlığın, belirli bir gelişmenin veya tarihî bir olayın tanıklığını yapan ve böylece kültürel ve tarihsel anlam taşıyan varlıklardır. Gerek tarihsel geçmiş hakkında vermiş olduğu bilgi ve taşıdığı estetik değerden, gerekse kazandırdığı tarih bilinci ve kültürel turizme yaptığı katkı, gerekse de ülke ekonomisine katmış olduğu maddi getiriden dolayı kültür varlıklarının korunma zorunluluğu herkes tarafından kabul görmektedir. Bu varlıkları, orijinal değerlerini bozmadan bakım ve restorasyonlarını bilim ve sanat kurallarına uygun bir şekilde yapmak ve bunları gelecek nesillere ulaştırmak ise Devletin temel koruma görevi içerisindedir. Diyarbakır, tüm dünya ülkelerinin hayranlığını çeken çok zengin tarihî ve kültürel değerlere sahip olmakla birlikte başta tarihi Diyarbakır Surlarımız olmak üzere ilimizdeki bu tarihi ve kültürel varlıklarımız adeta yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmıştır. İlimizde bulunan ve Dünyadaki nadir tarihsel varlıklardan biri olan Diyarbakır Surlarının korunması ve geliştirilmesi yerine, bu kültürel ve tarihsel varlıkların adeta yok olmasına göz yumulmasının yasal, vicdani ve tarihsel bir sorumluluk doğuracağı hiçbir zaman unutulmamalıdır. Devlet ve tüm kamu kurumları, bu durum karşısında, tarihi Diyarbakır Surlarımızı koruma konusunda acil, etkili, objektif ve ciddî önlemler almak zorundadır.

“SURLARIN KORUNMASI ELZEMDİR”

Ayrıca Kültür varlıkları; ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel gelişme ve sürdürülebilir kalkınma açısından dünyada bir yatırım aracına dönüşmüştür.  Nitekim dünyada en çok turist çeken ve dolayısıyla da turizmden en çok gelir elde eden ülkeler aynı zamanda en çok tarihsel ve kültürel değeri ayakta tutan ülkelerdir. Kültürel miras bir toplumun tarihi açıdan geçmişini, kullanılan teknik ve araçları açısından bilgi birikimini ve belge niteliği taşıdığı için de sosyal, siyasal, kültürel birikimini ifade ettiği ve günümüze taşıdığı için önemlidir, önemsenmelidir. İster somut olan ister somut olmayan kültürel miras bir defa yok edildiğinde tekrar yerine yenisi getirilemez niteliktedir. Bu nedenle kültürel mirasın yenilenemez olma özelliği nedeniyle, sürdürülebilir kılınması ve korunması elzemdir.

 “TÜRKİYE 1983 YILINDAN BERİ TARAF”

Bilindiği gibi; Anayasa’nın 63. maddesi uyarınca; tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlamak ve bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri almak, Devlete bir görev olarak verilmiştir. Bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları korumak amacıyla UNESCO’nun kabul ettiği ve Türkiye’nin de 1983 yılında taraf olduğu “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme” uyarınca; Türkiye, topraklarında bulunan kültürel ve doğal mirasın saptanması, korunması, muhafazası, teşhiri ve gelecek kuşaklara iletilmesinin sağlamayı, kültürel ve doğal mirası tehdit eden tehlikelere karşı müdahale yöntemlerini mükemmelleştirmeyi, Bu mirasın saptanması, korunması, muhafazası, teşhiri, yenileştirilmesi için gerekli olan uygun yasal, bilimsel, teknik, idarî ve malî önlemleri almayı taahhüt etmiştir.

 DİYARBAKIR’A ÇAĞRI

Bu kapsamda tarihsel süreç içerisinde birçok yaşanmışlıkları üzerinde barındıran bir eşsiz eser olan Diyarbakır Surları’nın bakım, onarım ve restorasyon işlemlerinin acilen yapılması gerektiği açıktır. Bu tür işlemlerinin de ilgili Bakanlık ve kurum bütçelerinden, Valilik bütçesinde toplanan KVK (Kültür Varlıkları Katkı Payı) paylarından veya yapılacak projeler karşılığında Avrupa Birliği’nden veya Birleşmiş Milletler’denalınacak hibe veya fonlar kullanılmak suretiyle yapılmasıgayet mümkündür. Diyarbakırın Akademisyenleri, Mimarları, Mühendisleri, Gazetecileri, Avukatları, Doktorları, Kadınları, İşçileri, Çocukları pek çok farklı alanlarda uzmanlıkları olan veya olmayan kent sorunları konusunda hassasiyet gösteren bütün kişi ve çevrelere bu vesileyle çağrıda bulunuyoruz gelin gönüllülük esaslarına dayalı, kentimizi takip eden objektif ve bilimsel yaklaşımlarıyla çalışan her zaman insan, çevre, tarih önceliği ve bilinciyle hareket eden Diyarbakır Kent İzleme Platformu’nu oluşturalım.

Bu çerçevede; konuyla ilgili tüm merkezi ve yerel yönetici, yetkili ve ilgilileri bir an önce tarihi Diyarbakır Surları’nın bakım, onarım ve restorasyon işlemlerinin yapmaya, mevcut duruma göz yummamaya davet ediyoruz. Aksi halde konunun takipçisi olacağımızı Basına ve Kamuoyuna duyururuz” ifadelerine yer verildi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme