Diyarbakır Emniyet teşkilatından 2 yıl önce emekli olan polis memuru İsa Altun, uyuşturucu bağımlısı bir gencin vasiyeti üzerine hayatını uyuşturucuyla mücadeleye adadı.
Narkotik ve siber suçlarla mücadele ÅŸube müdürlükleri bünyesinde görev yapan 52 yaşındaki Altun, meslek yaÅŸamı boyunca uyuÅŸturucu bağımlılığı nedeniyle kararan hayatlara tanık oldu. Gaziantep’te görev yaptığı sırada bir gazetede yayınlanan uyuÅŸturucuyla ilgili yazısını gören bağımlı gencin, “İsa aÄŸabey benim sana vasiyetim olsun. Ben bu tuzaÄŸa düştüm, düşürüldüm. Ne olur gidebildiÄŸin her yere git, uyuÅŸturucunun kötülüğünü anlat” sözlerinden etkilenen Altun’un yaÅŸamı, bağımlı gencin uyuÅŸturucudan hayatını kaybetmesiyle deÄŸiÅŸti.
Altun, o günden sonra bu mücadeleyi emekli olduktan sonra da sürdürme kararı aldı.
“İL İL GEZEREK UYUÅžTURUCUNUN ZARARLARINI ANLATIYOR”
Altun, 2015 yılında emekli olduktan sonra aldığı eÄŸitimle bağımlı danışmanlığı yapıyor. Bu konuda yaptığı araÅŸtırmalar üzerine, “Bir kereden çok ÅŸey olur” ve “Kod adı beyaz ölüm” adında iki kitap yazan Altun, YeÅŸilay ve bazı sivil toplum kuruluÅŸlarının desteÄŸiyle il il gezerek gençlere ve ailelere uyuÅŸturucunun zararlarına iliÅŸkin konferans ve seminer veriyor. Bugüne kadar 78 ilde ulaÅŸtığı gençler ve ailelerle uyuÅŸturucunun zararlarına iliÅŸkin tecrübelerini ve araÅŸtırmalarını paylaÅŸan Altun, uyuÅŸturucu kullananları bağımlılıktan kurtarmak, gençleri bu tehlikeden korumak için mücadelesini sürdürüyor.
“EN YAKIN ARKADAÅžIM BENİ BU TUZAÄžA DÜŞÜRDÜ”
Bakırköy Adliyesinde adli bilişim uzmanı, tercüman ve bilirkişi olarak da görev yapan Altun, yaptığı açıklamada, uyuşturucu bağımlısı bir gencin yaşamından etkilenerek hayatını uyuşturucuyla mücadeleye adadığını söyledi.
O dönem bir gazetede bu konuda yazı yazdığını aktaran Altun, şöyle devam etti: “Yazımı gören ‘Mehmet’ isimli genç, en yakın arkadaşının kendisini bu tuzaÄŸa düşürdüğünü belirterek, bana, ‘Ne olur gidebildiÄŸin her yere git, uyuÅŸturucunun kötülüğünü anlat’ dedi. Daha sonra Mehmet bir ara madde kullanmayı bıraktı. Biz sürekli onu kontrol ediyorduk. Bir gün telsizden parkta yatan cansız bir gence iliÅŸkin anons geldi. Olay yerine gittiÄŸimde Mehmet’in cesedini gördüm. Vicdanım rahatsız oldu, geceler boyu uyuyamadım.”
Altun, o günden sonra uyuÅŸturucuyla ilgili yazdığı notları, hatıraları ve hikayeleri birleÅŸtirerek, “Bir kereden çok ÅŸey olur” isimli kitabı yazdığını belirtti.
“SOSYAL MEDYADA UYUÅžTURUCU TİCARETİ YAPILIYOR”
Altun, uyuÅŸturucu ticareti yapanların ve organize suç örgütlerinin artık sosyal medya üzerinden de satış yaptığını anlattı. İstanbul’un bir ilçesinde 15 yaşında bir çocuÄŸun 52 çocuÄŸu sosyal medya üzerinde bağımlı yaptığını öğrendiklerini dile getiren Altun, düzenlenen operasyonda söz konusu kiÅŸinin evinde çok miktarda uyuÅŸturucu ele geçirildiÄŸini söyledi. “Sosyal medya ve internet uyuÅŸturucu yaşını düşürdü. Ailelerin bu konuda çok dikkat etmesi lazım. Yaptığım araÅŸtırmada sosyal medyada 710 sayfada uyuÅŸturucu satıldığını tespit ettim. Bir kiÅŸiyi sosyal medyadan arkadaÅŸ olarak eklediÄŸinizde hiç tanımadığınız bir insanı evinize davet ediyorsunuz.” diyen Altun, ailelere çocuklarının sosyal medya hesaplarını kontrol etmelerini tavsiye etti.
“UYUÅžTURUCU ÇETELERİ ÇOCUKLARI RANT OLARAK GÖRÜYOR”
UyuÅŸturucu çetelerinin, sorunlu ailelerin çocuklarını tespit etmeye çalıştığını dile getiren Altun, uyuÅŸturucu çetelerinin ağına düşen çocukların kurtulamadığını belirtti. “UyuÅŸturucu çeteleri çocukları bir rant kapısı olarak görüyor. Herhangi bir çeteye ve organize suç örgütüne bulaÅŸmadan önce bir deÄŸil bin bir defa düşünmelerinde fayda var. Çünkü bu çeteler hiç acımıyorlar.” ifadelerini kullanan Altun, gençleri ve aileleri uyanık olmaya davet etti. Altun, “BiliÅŸim uyuÅŸturucuyu besliyor. UyuÅŸturucu biliÅŸimi besliyor. Dolayısıyla organize suç örgütleri teknolojiyi çok iyi kullanıyorlar. Bünyelerinde hackerlar var. İsterikleri hesaplara girebiliyorlar, gençlere ulaÅŸabiliyorlar. Dolayısıyla ailelerin, biliÅŸim medya okur yazarlığı konusunda bilinçlenmeye ihtiyaçları var. Bu konuda yeterli donanıma sahip olmaları lazım.” diye konuÅŸtu.
“ÖNLEMEK, TEDAVİ ETMEKTEN DAHA KOLAY”
BaÅŸka canlar yanmasın, analar aÄŸlamasın, gözyaşı dökülmesin diye gidebildiÄŸi her yere gittiÄŸini, tecrübelerini ve araÅŸtırmalarını paylaÅŸtığını ifade eden Altun, ÅŸunları kaydetti: “UyuÅŸturucunun tedavisi çok pahalı ve güç. Çocuk uyuÅŸturucuya bulaÅŸtıktan sonra her ailenin hastane masrafını karşılamaya gücü yetmez. Önlemek tedavi etmekten daha kolaydır. Aileleri önleme konusunda bilinçlendirirsek, tedavi etmekten daha kolay olacak. Bir kayıp nesil yaÅŸama tehlikemiz var. Bunu dış güçler acımadan kullanabiliyor. Medya ve biliÅŸim sistemleri kullanılarak ülkemiz üzerinde çok büyük bir proje ve büyük bir saldırı var.”
“60 SANİYE ÇOCUÄžUNUZUN GÖZLERİNE SEVGİYLE BAKIN
Altun, anne ve babanın çocuklarıyla zaman geçirmesinin önemine deÄŸinerek, “Bağımlılığa giden yol, aidiyet duygusunu kazanamamış bireylerden geçiyor. Anne ve baba günde 60 saniye çocuÄŸunun gözlerine sevgiyle bakıp, bol bol sarılırsa o çocuk asla bağımlı olmaz.” dedi. Ebeveynlere çocukları okuldan geldiÄŸinde onlara sarılmaları önerisinde bulunan Altun, zaman zaman da uyuÅŸturucu kullanıp kullanmadıklarını anlamak için üzerini koklamaları gerektiÄŸini belirtti. Evdeki yaÅŸama iliÅŸkin ÅŸu önerilerde bulunan Altun, “Bağımlılığın temelinde sevgisizlik ve iletiÅŸimsizlik yatıyor. AkÅŸam yemekten sonra iki saatinizi internete ve televizyona kapatın. Ailece yediÄŸiniz yemeÄŸi şölene çevirin.” ifadelerini kullandı. Altun, Uluslararası Genç GiriÅŸimciler Organizasyonu (JCI TOYP) tarafından “İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı” ödülü aldığını, 2000 yılında da dönemin Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican tarafından ”Yılın Polisi” seçildiÄŸini sözlerine ekledi. (AA)
motilium 10mg sale – motilium 10mg without prescription cyclobenzaprine 15mg usa