enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2829
EURO
34,7715
ALTIN
2.396,61
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
25°C
Diyarbakır
25°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
27°C
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
DİYARBAKIR HABERİ
Dicle Elektrik dağıtım bölgesinde tarımsal sulama faaliyetlerinin en yoğun gerçekleştiği Şanlıurfa’da, elektrik tüketimi nisan ayı boyunca üç katına çıktı. Sulama sezonunun başlangıcı olan 1 Nisan’da 11 milyon 505 bin kWh olan günlük tüketim, ay sonunda 30 milyon 743 bin kWh seviyesine ulaştı. Bölgede her gün onlarca kaçak trafonun tespit edilmesi,...
08.05.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyumlar döneminde il dışından atanan ve kentte ”ithal bürokrat” olarak alınan bazı çalışanların birden fazla maaş ve huzur hakkı gibi ödemelerle 180 bin TL’ye yakın aylık ödeme aldığı, hasta yakınları için kurulan misafirhanenin bu kişiler tarafından otel gibi kullanıldığı ortaya çıktı. DİYARBAKIR GAZETE- ANKA Haber Ajansı’nın edindiği...
08.05.2024
Diyarbakır’da haklarında soruşturma açılan veya yargılanan kişileri, adliye ile bağlantıları bulunduğunu, tahliye veya beraat ettireceklerini söyleyip, paralarını alarak dolandıran şüphelilere yönelik soruşturma kapsamında aranan avukat E.G. de teslim oldu. Soruşturmada daha önce gözaltına alınan 20 kişiden 1’i avukat 9’u tutuklanmıştı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla...
08.05.2024
Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı tarafından “Roma Mimarisi” konulu konferans gerçekleştirildi. DİYARBAKIR GAZETE- Prof. Dr. Meral Halifeoğlu’nun katkılarıyla düzenlenen konferansa, akademik ve idari personeller ile çok sayıda öğrenci katılım sağladı. Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Birgül Açıkyıldız’ın sunumunda Roma Dönemi...
08.05.2024

Türkiye’de koronavirüs salgını sürecinde kadına şiddet yüzde 27.8 arttı

Türkiye’de koronavirüs salgını sürecinde kadına şiddet yüzde 27.8 arttı
REKLAM ALANI

Sosyo Politik Saha Araştırması Merkezi, karantina sürecinde ne kadar kadının ve çocuğun şiddete maruz kaldığı araştırıldı. Araştırma sonucuna göre karantina sürecinde kadına şiddet yüzde 27.8 arttı.

Türkiye’de koronavirüs salgını sürecinde kadına şiddet yüzde 27.8 arttıSosyo Politik Saha Araştırması Merkezi, 3-8 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği, Kovid-19 Kadının Etkilenimi ile Kadın ve Çocuğa Yönelik Şiddete İlişkin Türkiye Araştırma Raporunun sonucunu açıkladı. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya Muğla, Balıkesir, Mersin Adana, Samsun, Malatya, Diyarbakır, Van, Urfa, Batman, Mardin’in arasında yer aldığı 28 kentten bin 873 kadın ile yapılan araştırmada, kadınların pandemi sürecinden nasıl etkilendiği, karantina sürecinde ne kadar kadının ve çocuğun şiddete maruz kaldığı ve hangi türüne maruz kaldığı araştırıldı. Rapora göre karantina sürecinde kadına şiddet yüzde 27.8 arttı.

YÜZDE 84’TEN 57’YE DÜŞTÜ

Buna göre ‘Karantina Süreci Öncesinde Hane İçerisinde Herhangi Bir Şiddete Maruz Kaldınız Mı?’ sorusuna görüşmecilerin: yüzde 84.8’i “hayır”, yüzde 15.2’si “evet” şeklinde yanıt verdi. Ancak bir önceki soruda yüzde 57’si karantina sürecinde şiddete maruz kalmadığını söylemişti. Yani araştırmanın sonucuna göre; kadına şiddette, pandemi sürecinde yüzde 27.8’lik bir artış yaşandı. Araştırmaya katılanların yüzde 23.7 psikolojik şiddete , yüzde 10.3’ü ekonomik şiddete, yüzde 4.8’i dijital şiddete, yüzde 1.7’si fiziksel şiddete, yüzde 1.4’ü cinsel şiddete maruz kaldığını belirtti.

KARANTİNA SÜRECİNDE HANEDE İŞSİZ KALAN OLDU MU?

Araştırmaya katılanlara ilk olarak, “Karantina Sürecinde Hanede İşsiz Kalan Oldu Mu?” sorusu yöneltildi. Araştırmaya katılanların, yüzde 59.3’ü bu soruya “hayır” derken; yüzde 40.7’si “evet” yanıtını verdi. “Evet” diyenlerin oranı; lisans ve yüksek lisans mezunlarında en düşük seviyede iken; okuryazar olmayan grupta yüzde 88.9 oranında.

EV İÇİNDE İŞ BÖLÜMÜ YAPILDI MI?

“Karantina Sürecinde Erkekler Dâhil Diğer Aile Bireyleriyle Ev İçi İş Bölümü Yapıldı Mı?’ sorusuna ise; görüşmecilerin: yüzde 34.8’i “evet”, yüzde 33.1’i “kısmen”, yüzde 32.1’i “hayır” cevabını verdi. Araştırmaya göre; yaş grubu ilerledikçe, eğitim durumu yükseldikçe, gelir durumu arttıkça ev içi iş bölümü yaptığını söyleyenlerin oranında artış oldu.

EV İÇİ TARTIŞMA YAŞANDI MI?

Görüşmeciler, ‘Karantina Süreci İçinde Ev İçi Tartışma veya Çatışmalar Yaşadınız Mı?’ sorusuna da yüzde 69.4 oranında “evet” denildi. Yüzde 30.6’sı ise “hayır” yanıtını verdi. Yaş grubu arttıkça, eğitim durumu yükseldikçe, hane aylık geliri yükseldikçe ev içi tartışma yaşadıklarını söyleyenlerin oranında azalmalar olduğu görüldü. Bu soruya evet yanıtını verenlere “Ev İçi Tartışmaların Karantina Öncesinde mi Yoksa Şimdi mi Daha Yoğun Olduğu “sorusu yöneltildi. Soruyu yanıtlayanların yüzde 52.6’sı “öncesi ile şimdi aynı” ,yüzde 39.5’i “şimdi daha yoğun”, yüzde 7.9’u “önce daha yoğundu” cevabını verdi. Ev içi tartışmaların en çok hangi aile ferdiyle yaşandığı sorusuna ise; yüzde 32.4’ü “eş”, yüzde 16.3’ü “kardeşler”, yüzde 15.7’si “çocuğum” ile derken yüzde 13.2’si soruya yanıt vermedi. En çok tartışma yaratan konu olarak; yüzde 14.6’sı “temizlik”, yüzde 10.6’sı “maddi ihtiyaçlar/para”, yüzde 8.8’i “kişisel kaprisler”, yüzde 7.6’sı “aile içi müdahaleler” yüzde 7.2’si ise “ev işi/yemek” yanıtını verdi.

KARANTİNA RUHSAL DURUMUNUZU NASIL ETKİLİYOR?

‘Karantina Süreci Ruhsal Durumunuzu Nasıl Etkiliyor?’ sorusuna katılanların yüzde 64.2’si “olumsuz etkiliyor” derken yüzde 38.2’si “olumsuz etkiliyor”, yüzde 26’sı “çok olumsuz etkiliyor” yüzde 2.5’i “olumlu etkiliyor” şeklinde cevapladı.

KARANTİNA ŞİDDETİ TETİKLİYOR MU?’

Sizce Karantina Süreci Kadına ve Çocuğa Şiddeti Tetikliyor Mu?’ sorusuna; görüşmecileri; yüzde 45.9’u “evet”, yüzde 39’u “kısmen” yüzde 17.2’si “hayır” şeklinde yanıt verdi.

KADINLAR KARANTİNADA NELERE MARUZ KALDI?

“Karantina Süreci İçerisinde Aşağıdakilerden Hangisine veya Hangilerine Maruz Kaldınız?’ sorusuna ise birden fazla yanıt verildi. Görüşmecilerin, yüzde 23.7 psikolojik şiddete , yüzde 10.3’ü ekonomik şiddete, yüzde 4.8’i dijital şiddete, yüzde 1.7’si fiziksel şiddete, yüzde 1.4’ü cinsel şiddete maruz kaldığını, yüzde 1.1’i ısrarlı takibe uğradığını söylerken; yüzde 57’si bu şiddet biçimlerinden hiçbirine maruz kalmadığını belirtti.

ŞİDDETE MARUZ KALDINIZ MI?

‘Karantina Süreci Öncesinde Hane İçerisinde Herhangi Bir Şiddete Maruz Kaldınız Mı?’ sorusuna görüşmecilerin: yüzde 84.8’i “hayır”, yüzde 15.2’si “evet” şeklinde yanıt verdi. Ancak bir önceki soruda yüzde 57’si karantina sürecinde şiddete maruz kalmadığını söylemişti. Yani araştırmanın sonucuna göre; kadına şiddette, pandemi sürecinde yüzde 27.8’lik bir artış yaşandı. Ayrıca daha önce şiddete maruz kalanların oranı yaş ilerledikçe azalırken, 65 yaş ve üstünün istisna olarak daha önce şiddete en çok maruz kalan yaş olduğu görüldü.

NE TÜR TEDBİRLER ALINMALI?

“Sizce Karantina Sürecinde Ev İçi Şiddeti Önlemek Amacıyla Ne Tür Tedbirler Alınmalıdır?” sorusuna ise; çoklu yanıt veren görüşmecilerin: yüzde 15.3’ü “kadınlara destek grupları oluşturulmalı/ kadınların durumu takip edilmeli”, yüzde 13.7’si “6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun etkin bir şekilde uygulanmalı”, yüzde 12.3’ü “şikayet ve başvuru mekanizmaları kolay erişimi sağlayacak biçimde dijital ortama göre düzenlenmeli”, yüzde 11.9’u “Aile içi şiddet ve toplumsal cinsiyetçilik konuları online olarak dijital platformlarda ya da TV’lerde kimi bilgilendirmeler/uyarılar yapılmalı”, yüzde 11.9’u “Online (internet üzerinden) olarak hukuksal ve psikolojik destek sağlanmalı”, yüzde 11.9’u “Üçüncü kişilerin ihbarları dikkate alınmalı”, yüzde 11.8’i “sığınma evleri koronavirüse karşı uygun şartlarda olmalı”, yüzde 11.2’si “Kamu spotları düzenlenmeli”, yüzde 0.1’i “Sosyo-ekonomik düzenlemeler yapılmalı” dedi.

Her yaş grubunda 6284 saylı yasadan haberdarlık oranı yüksek olmakla birlikte, haberdar olanların en çok bulunduğu yaş grubunun yüzde 81.8’i, Evet diyen 45-54 yaş grubundan. Eğitim durumu yükseldikçe, hane gelir düzeyi yükseldikçe haberdar olanların oranının arttığı görüldü.

İHBAR HATLARINI BİLİYOR MUSUNUZ?

Yine ‘Kadına Yönelik Şiddet Durumunda Acil Yardım ve İhbar Hatlarından Haberdar Mısınız?’ sorusu yöneltilen katılanların yüzde 68.1’i “evet”, yüzde 31.9’u “hayır” şeklinde yanıt verdi. Her yaş grubunda acil yardım ve ihbar hatlarından haberdarlık oranı yüksek iken; yüzde 72.4’ü ile en çok 45-54 yaş grubunun daha çok haberdar olduğu, kimi istisnalara karşın öğretim durumu ve hane aylık geliri yükseldikçe haberdar olanların oranında artış olduğu sonucuna varıldı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme