enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Yağmurlu
17°C
Diyarbakır
17°C
Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Açık
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Sur Belediyesi Eş Başkanları Fatma Gulan Önkol ve Adnan Örhan Meclis Üyeleri ile Sur’da halk ve esnaf ziyareti gerçekleştirdi. DİYARBAKIR GAZETE- İskenderpaşa, Melik Ahmet ve Anzele’yi ziyaret eden Eşbaşkanlar, esnaf, gençler, kadınlar ve çocuklar ile bir araya geldi. Sık sık önleri kesilen Eş Başkanlar halkın sorunlarını da dinledi.  Eş Başkanlar...
05.05.2024
Sigorta Sektörünün nabzı Diyarbakır’a atıyor’ adlı toplantıda konuşan Diyarbakır Sigortacılar Derneği Başkanı Hovhannes Gafur Ohanyan, Türkiye’nin büyük bir ekonomik ve iktisadi sıkıntı yaşadığını hatırlatarak, Ancak Sigorta acenteciliği mesleğinin gittikçe daha çok sıkıntılar yaşadığına işaret etti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Sigortacılar Derneği ve Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu tarafından, ‘Sigorta Sektörünün Nabzı Diyarbakır’da...
05.05.2024
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) eş genel başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Diyarbakır’a gelerek Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun’u ziyaret etti. DİYARBAKIR GAZETE- DEM Parti eş genel başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Milletvekilleri, DEM Parti Merkez Yürütme...
05.05.2024
Diyarbakır’ın Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde toplu taşıma araçlarının kullandığı 2 kilometrelik caddenin aydınlatma lambalarının yanmaması tedirginlik yaratıyor. Aydınlatma direklerinin 4-5 yıldır yanmadığı öğrenilirken, vatandaşların karanlık caddeden geçmek için zaman zaman hastanenin özel güvenlik görevlilerinden yardım alıyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde...
05.05.2024

Sur’da Aslan bezeli taş çalındı

Sur’da Aslan bezeli taş çalındı
REKLAM ALANI
05.05.2020
0
A+
A-

Sur ilçesi Dabanoğlu Mahallesi’nde harabe halinde olan tarihi bir evin duvarında yer alan Aslan bezeli bazalt taşın çalındığı ortaya çıktı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde tarihi neredeyse M.Ö. 7 binli yıllara dayanan, içinde Aslan, Çift Başlı Kartal, Geyik, Yıldız gibi bezeme ve işlemeli taşların bulunduğu 151’i anıtsal olmak üzere 592 tescilli yapı bulunuyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Cahit Özbek’in haberine göre, bu yapıların çoğu 2015 yılında yaşanan sokağa çıkma yasakları ve sonraki 4 yıllık süreçte yıkılırken, harabe halde bulunan evlerde ise tahribat devam ediyor.

ASLAN BEZELİ TAŞI ÇALDILAR

O evlerden biri, bir kısmı halen yasaklı olan Dabanoğlu Mahallesi İbrahim Bey Sokak’ta bulunuyor. Harabe halindeki evin dış kapı duvarı tamamen yıkılırken, evin giriş kapısının arkasında moloz yığını bulunuyor. Evin içerisinde çeşitli şekillerde oyulmuş kabartmalar dikkati çekerken, yarım ay şeklinde inşa edilen kapılar, kemerli pencereler ve avlusunda kuyudan su çekilen küçük bir havuzun yanı sıra, evin mimari kimliğini yansıtan işlemeli taş ve malzemeler tipik bir Sur mimarisini andırıyor. Evin kime ait olduğu ise bilinmiyor.

Dabanoğlu Mahallesi’nin yasaklı olmayan kısmındaki bu evde, Aslan bezeli taş ile birlikte birçok taşın yerinde olmadığı görülüyor. Mahalle halkı taşın çalındığını düşünüyor.

Diyarbakırlı bir twitter kullanıcısı da tarihi evin 15 Mayıs 2018’de çekilen bir fotoğrafı ile Mart ayında çekilen bir fotoğrafını karşılaştırarak evde daha önce bulunan tarihi Artuklu Aslanı bezeli taşın yerinde olmadığını fark etti. Bu durumu , “Kültürel değerlerimizi teker teker kaybediyoruz. #Artuklu aslanı bezeli evi koruyamadık” sözleriyle dile getirdi.

DAHA ÖNCE DE ÇALINMIŞTI

İlçede tarihi taşların çalınması yeni değil. Çatışmalı süreçte 6 mahalleden çıkarılan bazalt taşların kamyonu, 7 bin liraya satışa çıkarılmıştı. Yine Sur diplerinde bulunan devasa taşların çalındığı ortaya çıkmış, ancak açılan soruşturmalarda şimdiye kadar bir ilerleme sağlanamadı.

TAŞLAR TİCARİ İŞLETMELERDE KULLANILIYOR

Tarihi taşların çalınmasının, mekâna ve mimariye içkin çoklu hafızanın silinmesine yönelik bilinçli bir politika olarak yürütüldüğü belirtilirken, 12 bin yıllık geçmişe sahip tarihi Sur ilçesinde 2015 yılında yaşanan çatışmaların ardından kentin tamamı neoliberal kent politikaları çerçevesinde ekonomik dönüşüme maruz kaldı. Tescilli yapıların çoğu yıkıldı. Yasaklı 6 mahalleden çıkarılan bazalt taşlar, ticari işletmelerin yapımında ve iç dekorasyonunda kullanıldı. Çoğu kimliksizleştirme girişimleri, tarihi ilçeyi özünden koparıp kimliksiz bir kente dönüştürdü.  İlçede bulunan tarihi yapıların çoğu kafe, butikçi, restoran, otel vb. ticari işletmelere dönüştürülerek politik ve kültürel hafıza ortadan kaldırıldı.

Yıkılan yerlerde yeni inşa edilen yapılar ise, birçok çevre tarafından Sur’un tarihi dokusuna uygun olmadığı gerekçesiyle tepkiyle karşılandı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme