enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4488
EURO
34,7445
ALTIN
2.436,93
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Az Bulutlu
32°C
Pazartesi Çok Bulutlu
24°C
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır dahil 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildiği açıklandı. DİYARBAKIR GAZETE– İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da...
26.04.2024
Diyarbakır’da 93 çiftçiye, 127 ton sertifikalı çeltik tohumu desteği sağlanacak. DİYARBAKIR GAZETE– Vali Ali İhsan Su, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen programda, Diyarbakır’da her sektörde yatırımların hızla devam ettiğini ve en önemli sektörün de tarım olduğunu söyledi. Çiftçilere yönelik desteklerin her yıl artarak devam ettiğini belirten Su, şunları...
26.04.2024
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya başkanlığındaki kalabalık bir heyet, Diyarbakır merkez Yenişehir, Sur, Bağlar ve Kayapınar Belediye eş başkanlarını ziyaret ederek, “Hayırlı olsun” dileklerinde bulundu. DİYARBAKIR GAZETE – Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, yönetim kurulu üyeleri, DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen, TOBB İl...
26.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde başlattığı temizlik kampanyası kapsamında Yenişehir ilçesindeki Ofis altgeçidini temizleyerek köpüklü su ile yıkadı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Yenişehir ilçesindeki Ofis Semti’ndeki altgeçitte bakım, onarım ve temizlik çalışması yaptı. İlk etapta toz ve...
26.04.2024

Baro: ‘Şiddetin sebebi bireysel silahlanma’

Baro: ‘Şiddetin sebebi bireysel silahlanma’
REKLAM ALANI

Avukat Armanç Arkaş’ın hayatını kaybettiği kafenin önünde gerçekleşen etkinlikte konuşan Baro Başkanı Cihan Aydın, şiddet olaylarının artışındaki temel nedenlerden birinin bireysel silahlanma olduğuna dikkat çekti.

Diyarbakır Barosu öncülüğünde bir araya gelen kentteki STK’lar, vakıflar ve dernekler, bireysel silahlanmaya karşı basın açıklaması yaptı.

Avukat Armanç Arkaş’ı hayatını kaybettiği yerde anmak için barolar, STK’lar, Vakıflar ve Derneklerle bir araya geldi. Av. Armanç Arkaş 22 Haziran günü iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak isterken taraflardan birinin silahından çıkan kurşunla yaşamını yitirdi.

AVUKATLARA YÖNELİK SALDIRILARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu ardına açıklama yapan Baro Başkanı Cihan Aydın, Armanç Arkaş’ı hatırlatarak, “Genç bir meslektaşımızın hayatının baharında bu şekilde aramızdan ayrılmış olmasının derin hüznünü yaşamaya devam ediyoruz” diyerek son dönemde avukatlara yönelik saldırılara dikkat çekti. Aydın, “Bu olaydan 1 ay önce bilindiği üzere yine meslektaşımız Avukat Müzeyyen Boylu Sokak ortasında boşanmak istediği eşi tarafından 11 kurşunla vurularak yaşamını yitirmişti. Daha dün İstanbul Barosuna bağlı olarak görev yapan meslektaşımız Av. Hüseyin Yama’nın silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybettiğini üzülerek öğrendik. 2019 yılı içerisinde Aksaray Barosu’na bağlı olarak görev yapan meslektaşımız Avukat İbrahim Ergin dahil olmak üzere 4 meslektaşımızı silahlı saldırı sonucu kaybetmiş bulunmaktayız. Yalnızca birkaç ay içerisinde gerçekleşen ve sonuçları bir hayli yıkıcı olan bu olaylar geride tarifsiz bir matem bıraktığı gibi toplumda yaratılan şiddet duygusunun da hangi boyutlara vardığını çarpıcı bir biçimde ortaya koymaktadır. Unutulmamalıdır ki ölümün telafisi ve tesellisi yoktur. Bu yüzden yaşamı savunmak bugün için daha zor ama daha elzem bir hal almıştır” dedi.

‘KONTROLSÜZ VE KAOTİK BİR TOPLUMA DÖNÜŞÜYORUZ’

“Bugün yaşamı temel değer kabul eden ülkeler daha huzurlu ve güvenli toplumlara sahiptirler” diyen Aydın, “Ülkemizde ise ne yazık ki şiddet ürkütücü bir şekilde artarak hayatın her alanında yayılmış bulunmaktadır. Her gün evlerde, okullarda, sokaklarda şiddetin farklı ve dehşet verici yüzüne tanıklık ediyoruz. Eğitim ve hukuk alanındaki eksiklikler, kurumların görevlerini yerine getirmemesi gibi nedenler bu gidişatın daha da endişe verici bir hal almasına sebep olmaktadır. Bu şekilde devam edilmesi halinde giderek daha kontrolsüz ve kaotik bir topluma dönüşeceğimiz bir gerçektir” şeklinde konuştu.

SİLAHLANMADA ARTIŞ

Şiddetin günden güne arttığını ve Bunun temel sebeplerinden birinin bireysel silahlanma olduğunu belirten Aydın, silahlanma arttığı oranda silah kullanımının da arttığını söyledi. Aydın, silahlanmayla ilgili bilgileri de paylaştı: “Türkiye’de son 10 yılda ruhsatlı veya ruhsatsız silah sayısı en az 10 kart arttı. Umut Vakfı’nın hazırlamış olduğu ‘Türkiye’de Silahlı Şiddet Haritası-2018’ raporuna göre, günde 6 kişi, yılda 2187 kişi bireysel silahlanma sebebiyle hayatını kaybederken, birçoğu ağır olmak üzere, 3529 kişi yaralandı. İçişleri Bakanlığı’nın 2017 Mayıs verilerine göre ise, 2016 yılının sonu itibari ile ruhsatlı tabanca sayısının 308 bin 296’sı sivil vatandaşa ait olmak üzere toplamda 692 bin 921 ruhsatlı tabanca olduğunu açıkladı. Yine İçişleri Bakanlığı, sadece 2018 yılı içerisinde, toplamda 77 bin 185 silah ruhsatı verildiğini açıklamıştır. Ayrıca yüzde 85’i ruhsatsız olmak üzere toplamda 25 milyon civarı bireysel silah bulunmaktadır. Türkiye’de son yıllarda silah ruhsatı almanın kolaylaştırılması ve bireysel silahlanma üzerindeki denetimin az olması; bireysel silahlanmanın artmasındaki en büyük etkenlerdendir. Silah ruhsatı verme tasarrufunda olan idare, bu yetkisini geniş kullanarak; adli sicil kaydı olmayan ve sağlık kurulu raporu alan 21 yaş üzerindeki kişilere ‘meşru gerekçeler’ bulunmasa dahi silah ruhsatı vermektedir. Toplumda silah bulunduran insanların sayısındaki artış; ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte, Türkiye’de işlenen birçok suçun artmasına neden olmuştur. Ayrıca ruhsatsız silahların kolay temin edildiği hatta ruhsatsız silahların internetteki bazı satış firmaları aracılığıyla kargo yolu ile bile satın alındığı; yetişkinler dışında çocukların da bu ruhsatsız silahları edinerek eğitim gördükleri kurumlara bu silahlarla gittikleri bilinen bir gerçektir. Devletin bu sorun karşısındaki kontrol ve denetim gücü ise oldukça yetersizdir. Bireysel silahlanmanın normalleştirilmesi, meydana gelen şiddet eylemlerinin toplum tarafından alışkanlık haline gelmesine, bunun bir toplum geleneğine dönüşmesine ve sadece bugünün değil sonraki nesillerin de güvenli ve huzurlu bir gelecek kuramamasına neden olacaktır.”

ÖNERİLER

“Karşılaştığımız tablo oldukça vahim ve korkutucudur. Kamu gücünü elinde bulunduran devlet, toplumun huzuru ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür” diyen Aydın, önerilerini ise şöyle sıraladı:

Devlet öncelikle toplumdaki şiddet eğilimini ve bunun aracı olan silah kullanımını ortadan kaldıracak ya da en aza indirecek tedbirleri almalıdır. Bireysel silahsızlanma için bakanlıklar ya da diğer kurum ve kuruluşlar aracılığıyla eğitim programları ve stratejiler belirlemelidir.

Ruhsatlı ya da ruhsatsız silah edinmeyi zorlaştıracak, caydıracak düzenlemeler yapmalı ve bununla ilgili eğitim ve denetim mekanizmasını devreye sokmalıdır. İnternetten satış gibi işlemleri engellenmelidir.

Televizyon programları, dizi, film, reklam gibi medya içeriklerinin silah kullanmaya teşvik edici yayınlarıyla ilgili daha ciddi tedbirler almalı ve denetlemelidir. Bireysel silahsızlanmaya yönelik programlar yapılmalıdır. Siyasiler, sanatçılar, bilim insanları ve toplumda söz sahibi diğer kişiler silahsızlanma programlarına dahil edilmelidir.

Ulusal ya da uluslar arası silah ticaretinin denetiminin arttırılmalı ve suça karışanlarla ilgili etkin soruşturmalar yapılmalıdır.

Mevcut yasal düzenlemeler etkin bir şekilde uygulanmamaktadır. Dolayısıyla bireysel silahlanmayı teşvik etmektedir. Ayrıca ruhsatsız silah bulundurma suçu ile silahın araç olarak kullanıldığı suçların cezası caydırıcı nitelikte değildir. Bu suçların hapis ve para cezaları yasal değişikliklerle caydırıcı seviyeye çekilmelidir. Alkollü eğlence mekanlarının denetimleri sıklaştırılmalı ve eğlence mekanlarına silah ile giriş yasaklanmalıdır. Ayrıca işletmecilerin işletme girişlerinin kontrolünü sıkı hale getirmesi, her alkollü mekanın girişine X-Ray cihazı konulması zorunluluk haline gelmelidir. Yine eğlence mekanlarında silahların konulacağı kasaların işyeri açma ruhsatı ile birlikte zorunlu hale getirilmesi, kolluk görevlilerinin görev saatleri dışında eğlence mekanlarına silahları ile girişlerinin yasaklanması, kentin işlek caddeleri ve ana arterleri boyunca trafik denetimlerinin arttırılması gerekmektedir. (Haber Merkezi)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme