New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu’nun 69’uncu Oturumunda dünyanın dört bir yanından katılan kadın temsilcilere yönelik bir konuşma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Kürt kadın mücadelesinin perspektifinde şekillenen yerel yönetim anlayışını ve Diyarbakır örneğini paylaştı.
DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediyesi EÅŸ BaÅŸkanı Serra Bucak, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) tarafından New York’ta düzenlenen 69’uncu Kadının Statüsü Komisyonu (CSW69) kapsamında gerçekleÅŸtirilen “Pekin+30’un YerelleÅŸtirilmesi: Belediye Hareketi, EÅŸitlik ve Demokrasiye Giden Yola Öncülük Ediyor” baÅŸlıklı etkinliÄŸe katıldı. Millennium Hilton New York, One UN Plaza’da gerçekleÅŸen zirveye dünyanın dört bir yanından belediye baÅŸkanları, uluslararası organizasyon temsilcileri ve feminist liderler katıldı.
KADINLARIN ROL VE ETKİNLİĞİ TARTIŞILDI
Etkinlik, kadınların yerel yönetimlerdeki liderliğini güçlendirmek, toplumsal cinsiyet eşitliği için çok düzeyli yönetişim modellerini tartışmak ve 2030 gündemi çerçevesinde feminist politikaların nasıl geliştirilebileceğini ele almak amacıyla düzenlendi. Zirve boyunca toplumsal cinsiyete duyarlı politikalar, kadın liderlerin rolü ve eşitliğin sağlanması için uluslararası iş birlikleri masaya yatırıldı. Ayrıca, BM’nin Yüksek Düzeyli Siyasi Forumu’nda sunulacak olan Küresel Yerel ve Bölgesel Yönetimler Görev Gücü’nün SDG 5’in Yerelleştirilmesi Raporu’nun ana bulguları değerlendirildi.
Böylesine kritik bir platformda Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediyesi’nin EÅŸ BaÅŸkan Serra Bucak tarafından temsil edilmesi, yerel yönetimler ve kadın hakları baÄŸlamında büyük bir anlam taşıyor. EÅŸ BaÅŸkan Bucak’ın bu zirvede yer alması, hem Diyarbakır’ın hem de Türkiye’deki kadın hareketinin uluslararası alanda görünürlüğünü artırmak açısından büyük bir fırsat sundu.
EŞ BAŞKAN BUCAK: ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN ÖNCÜSÜYDÜ
“EÅŸitliÄŸin YerelleÅŸtirilmesi: Kadın LiderliÄŸi ve Çok Düzeyli YönetiÅŸim ile Pekin+30 ve 2030 Gündemi” oturumunda konuÅŸmacı olan EÅŸ BaÅŸkan Bucak, Diyarbakır örneÄŸini özetlediÄŸi konuÅŸmasında ÅŸunları dile getirdi: “Bugün burada, toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸini yerelden küresele taşımayı amaçlayan böylesine önemli bir oturumda sizlerle olmaktan onur duyuyorum. Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediyesi EÅŸ BaÅŸkanı olarak sadece bir belediye baÅŸkanı deÄŸil, aynı zamanda bir aktivist olarak da buradayım. Kürt kadınları tarih boyunca sadece kendi özgürlükleri için deÄŸil, halkların özgürlüğü için de mücadele etmiÅŸtir. Kadınların yereldeki varlığını ve mücadelesini küresel düzeyde daha görünür hale getirmek zorundayız. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir belediyecilik anlayışını hayata geçiriyoruz. EÅŸ baÅŸkanlık sistemi, sadece yetki paylaşımı deÄŸil, aynı zamanda kadın meclislerinden, kadın koordinasyonlarına kadar özgün bir demokratik mekanizmadır. Ancak biliyoruz ki, eÅŸit temsil için sadece iyi niyet ve politik söylemler yetmez; gerçek deÄŸiÅŸim, güçlü yasal çerçevelerle mümkün olabilir.”
KAYYIM POLİTİKALARINA TEPKİ
Bucak, DEM Partili belediyelere atanan kayyımların aynı zamanda kadın mücadelesine yönelik olduÄŸuna dikkati çekerek, “Belediyelerimize kayyım atanarak halkın iradesi gasp edilmiÅŸtir. Bu politikalar, sadece seçilmiÅŸ yöneticilere deÄŸil, kadın kazanımlarına da yöneliktir. Kadın mücadelesi ulusal sınırlara hapsedilemez. Yerelde kadınların varlığını korumak ve güçlendirmek için uluslararası dayanışmayı aktif hale getirmeliyiz” dedi.
KADIN HAREKETİ VE BARIŞ SÜRECİ
Türkiye’de Kürt sorununu çözümüne dair yürütülen barış görüşmelerine vurgu yapan Bucak, “Kadınlar, barış sürecinin asli unsuru olmalıdır. BM’nin 1325 sayılı kararında belirtildiÄŸi gibi, kadınların barış ve güvenlik politikalarında aktif rol alması gerekir. Kürt kadın hareketi, bu sürecin baÅŸarıya ulaÅŸması için en büyük güçtür” ifadelerini kullandı.
EŞİTSİZLİK KADIN MÜCADELESİYLE KALKACAK
Bucak, BM’nin 2030 Gündemi’nin ancak toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸini merkeze alan bir yaklaşımla gerçek anlamda uygulanabileceÄŸini sözlerine ekleyerek, “YoksulluÄŸun ve eÅŸitsizliÄŸin ortadan kaldırılması, ancak kadınların ekonomik, politik ve sosyal hayatta tam anlamıyla özgür olmasıyla mümkün olabilir. Bizler, bu mücadeleyi yerelden küresele taşımaya devam edeceÄŸiz. Toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸine dayalı, eÅŸit ve adil bir toplum ancak kadınların özgürleÅŸmesiyle mümkün olabilir.” diye konuÅŸtu.
EÅŸ BaÅŸkan Bucak, konuÅŸmasını “Jin, Jiyan, Azadî!” sözleriyle tamamladı.