enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5811
EURO
35,0501
ALTIN
2.456,24
BIST
9.814,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde villa inşaatında çalışan demir ustası Abdurrahman Ateş (43), iş makinesiyle taşınan inşaat demirlerinin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. DİYARBAKIR GAZETE- Olay, öğle saatlerinde Kayapınar ilçesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi yakınlarındaki bir villa inşaatında meydana geldi. İsmi öğrenilmeyen operatörün iş makinesinin kovasıyla taşıdığı demirler, temel çalışmaları sırasında...
25.04.2024
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki metruk bir binadan yayılan kötü kokular çevreyi rahatsız ederken, çevre sakinleri, metruk binanın yıkılmasını ya da içindeki çöplerin toplatılmasını istedi. DİYARBAKIR GAZETE – Merkez Sur İlçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki yıllar önce terk edilen metruk bir binada biriken çöplerin sıcak havanın artması nedeniyle çevreye...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde ilaçlama çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi ekipleri, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bunlardan bulaşabilecek sıtma, tifo,...
25.04.2024
İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki bayrak iddiasını incelemek üzere görevlendirilen mülkiye Başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. Müfettişler yarın Büyükşehir Belediyesinde inceleme yapacak. DİYARBAKIR GAZETE – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Meclis toplantısında bayrak asılmadığı iddiasıyla ilgili görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. İl...
25.04.2024

Çınar Belediyesinden hizmet atağı

Çınar Belediyesinden hizmet atağı
REKLAM ALANI

31 Mart seçimleri süresince adından sıkça söz ettiren ve aday değişikliğine giden Çınar ilçesi ilginç bir seçime ve seçim sürecine sahne olmuştu. Yapılan değişimler sonucunda Çınar İlçe Belediye Eşbaşkanlığı için HDP Sur İlçe Başkanı Bedri Kaya aday olmuştu.

31 Mart seçimlerinde yüzde 43,07 oy oranı ile Bedri Kaya Çınar İlçe Belediye Eşbaşkanı seçilmişti. Başkan Kaya ile Çınar’a ve Çınar halkına dair konuştuk. Çınar için hizmet ettiklerini ve hizmetlere devam edileceğini belirten Kaya, “Çınar için çalışmaya, hizmet etmeye devam edeceğiz. Çınar’a hizmet ve sosyal belediyecilik anlayışıyla yaklaşıyoruz. Ekonomiden sanata, spordan sosyal hayata aklınıza gelebilecek her konuda çalışma yapacağız. Bizim için önemli olan Çınar halkının hizmet isteğine, çağrısına yanıt vermek. Elimizden geldiğince Çınar’ın ve Çınar halkının sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.

Seçimlerden sonra göreve başlayınca nasıl bir çınar ile karşılaştınız?

“Çınar’a ilk geldiğimizde genel bir değerlendirme yapacak olursak; 2009’dan bu yana Halkların Demokratik Partili (HDP) belediyenin Çınar’da park, bahçe, imar, yol, kültür ve kadın gibi birçok alanda çalışmaları tamamlanmıştı. Çalışmalar halkının takdirini kazandığımız için de üçüncü kez yeniden Çınar halkı bizi iradesi olarak seçti. Elbette yapılan çalışmalara rağmen eksiklikler vardı. En büyük sıkıntılardan biri Çınar’a ilk geldiğimde alt yapı ve üst yapı çalışmalarının gecikmeli olarak başlatılmış olmasıydı. Burada DİSKİ’nin alt yapı çalışmalarına çok geç başlamasının çok büyük etkisi vardı tabi. Ancak daha önce DİSKİ ile yapılan görüşmeler sonuç vermiş ve biz daha belediye yönetimini devralmadan çalışmalar başlatılmıştı. Biz de yönetime geldiğimiz günden itibaren üst yapı çalışmalarına hız kesmeden devam ettik. Kış mevsiminden önce Çınar ilçe merkezindeki tüm mahallelerimizde yol çalışmaları sona erecek daha modern ve estetik bir Çınar için çalışmalarımızı sürdüreceğiz”

Peki, Çınar halkının istekleri ne? Çınar halkı sizden ne tür hizmetler bekliyor?

Çınar halkı şeffaf ve katılımcı belediyecilik istiyor. Biz de tüm Çınarlıları yönetime dahil etmeyi ve fikirlerini almayı önemsiyoruz. Bunun için tüm kırsal mahallelerdeki muhtarlar ve ilçedeki esnaflarla toplantılar aldık. Sorunlarını dinledik.  Çocuklar, gençler ve kadınlar için sosyal çalışmalar başlattık. İlerleyen zamanlarda bu çalışmalarımız yoğunluklu olarak devam edecektir.  Örneğin çocuklar ve gençler tiyatro, film ve oyunla yeniden buluştu. OHAL nedeni ile bu çalışmalar bir süre kesintiye uğramıştı. Öte yandan Çınar halkı samimiyet istiyor. Sorunlarını paylaşabileceği bir yönetim anlayışı bekliyor. Yönetime geldiğimiz günden bu yana kapımız yediden yetmişe herkese açıktır ve açık olacaktır.   Hizmette kırsal mahallelerde çalışmalarda onarımlar ve yeni yolların çalışmaları devam ediyor. Yapılan talepleri önemsiyor ve bu doğrultuda bir planlama ile komisyonlarımız çalışmaktadır. Çınar halkı ekonomi, çevre, kadın, genç, çocuk kısacası yaşamın her alanında hizmet istiyor ve bekliyor. Çınarlıların hizmet talebi bizim sorumluluğumuzdur bunun bilincinde olarak hizmet edeceğiz”

Çınar halkının ve Çınar’ın eksiklikleri doğrultusunda şu ana kadar Çınar’a neler yapıldı?

İlçe merkezimizin üst yapı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor ve yıl sonuna kadar bitirilmesini hedeflenmekteyiz. İlçe merkezine uzak mahalle ve mezralarımızın yol yapım çalışmalarını yürütmekteyiz. Çınar’ın Karacadağ bölgesinde bulunan Bulutçeker (Kubîkê), Karaçbellik (Qerajbelek) ile Danışır (Kufrî) kırsal mahallelerinde çalışmalar bittikten sonra şimdi de Karaçevre (Cobîn) mahallesinde çalışmalar sona erdi. Diğer mahallerde çalışmalarımız devam edecektir. Camilerin bakım onarım ve temizlik çalışmalarına yardım ediyoruz. İlçe merkezimizde bulunan olimpik havuzu faaliyete geçirip vatandaşlarımızın kullanımına açılmıştır. Tiyatro ve sinema gösterimi yapıldı. Fakir ve yardıma muhtaç ailelere ayni ve nakdi yardımlarda bulunduk. Kadın alanında okuma yazma ve erbane kursumuz ile sosyal çalışmalarımız da sürmektedir. Çalışmalarımızı bunlardan ibaret değil, tüm Çınar halkının fikir ve beyanını aldıktan sonra yeni projelerimiz hayat bulacaktır.”

“Projelerimiz bunlarla tek sınırlı olmayacak” dediniz. Çınar için planladığınız proje ve programlardan biraz söz eder misiniz?

“Çınar’a yapacağımız hizmetleri tamamen Çınar halkının isteği ve bizim hizmet belediyeciliği anlayışımızla yapıyoruz. Çınar için birçok alanda proje ve programımız var. Bilgi vermek gerekirse kısaca şöyle anlatabilirim: Milli Eğitim, Halk Eğitim ve Kaymakamlık ortaklığıyla öğrenciler için etüt merkezi açılacak.  İlçemize Meslek Yüksek Okulu getirmek için Dicle Üniversitesiyle görüşmelerimiz devam ediyor.  Sosyal belediyecilikle ilçemizdeki yardıma muhtaç ailelere ulaşıp mağduriyetlerini gidermeye devam edeceğiz. İlçede çocuklara ve gençlere yönelik tiyatro ve sinema gösterimi için daha kapsamlı çalışmalar yapacağız. İlerleyen zamanlarda çocuklara kendilerini geliştirecek, akıl yürütmeye dayalı satranç vb. turnuvalar yapacağız. Kooperatifler aracılığıyla üreticimizi mağdur etmeden, vatandaşımızın da menfaatini gözeterek ürünleri halka sunacağız. Giysi bank sayesinde mağdur ailelere giysi yardımları yapacağız. Kürtçenin daha yaygın konuşulması için girişimlerde bulunacağız. Kadın merkezleriyle kadınlarımız ve çocukların en yakın destekçisi olacağız. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştırıcı projeler yürütmeyi düşünüyoruz.  Yeşil ve çevre dostu belediyecilik modeli oluşturmayı hedefliyoruz.  Tarım ve hayvancılıkla ilgilenen vatandaşlarımıza destekler sunarak ilçemizde tarım ve hayvancılığın üst seviyelere taşınmasına zemin hazırlayacağız. Hazine arazisinden bir arazi temin edebilirsek otogarımızı ilçenin biraz daha dışına taşımayı düşünüyoruz. Ayrıca gençler için belediyeye ait bir tesis kuracağız ve o tesiste Çınar halkının ihtiyacı olan düğün salonu, konferans salonu tarzında yapılar yer alacak”

Tarım ve hayvancılık dediniz. Geçtiğimiz günlerde çınar’da hayvan ölümleri ve düşükler gerçekleşti henüz net bir açıklama yapılmadı. Sizden konuya ilişkin bilgi alabilir miyiz?

“Geçen yılda benzer bir olayla karşılaşmıştık. Bu yıl yeniden yaşanması bizleri çok üzdü. Büyükşehir Belediyesiyle iletişim halindeyiz. Çınar’ın Başaklı (Hucetî) köyünde yaşanan hayvan hastalığı (şap) ile ilgili ilçe Sağlık Müdürlüğü sorumluluğunda gerekli raporlar tutulmuştur. Koordineli olarak biz de hayvan ölümlerinin nedeni ve sonuçları hakkında raporlama çalışmalarımız yaptık. İthal hayvanlarda rastlanan bir hastalık çeşidi olduğundan ötürü ithal hayvan alımları hakkında bilinçlendirme çalışmalarımız olacaktır. Bölgede hayvancılık önemli bir geçim kaynağı olduğundan dolayı halkın mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız”

Sayın başkan, son olarak çınar’ı nasıl bir noktada görmek istiyorsunuz?

“Çınar’ı daha modern ve estetik bir görünüme kavuşturmak öncelikli hedefimiz. Çınar halkı buna layık. Mardin ve Diyarbakır geçiş güzergahı üzerinde stratejik bir konumda bulunan bir ilçe olduğu için daha bakımlı bir ilçe olmayı kesinlikle hak ediyor. Yüz ölçümü olarak çok geniş bir alana yayılan ilçemiz tarım ve hayvancılık bakımından da oldukça önemli bir yerde bulunuyor. Böylesi zenginlikleri bulunan bir ilçede gerekli tüm hizmet kolaylığı sağlanacak ekonomi, ekoloji, tarım ve ticaret konusunda desteklerimiz ve çalışmalarımız olacaktır.  Çınar’da bulunan tarihi Zerzevan Kalesi’ni yıl içinde binlerce kişi ziyaret ediyor. Biz de tarihe ışık tutan bu kalede daha fazla turistin ağırlanması ve tanıtılması için çalışmalarda bulunacağız. Biz Çınar için, Çınar halkı için hizmet etmeden tek bir gün dahi geçirmeyeceğiz”

Yağmur ENSARİ’nin Röportajı

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme