enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5767
EURO
34,9899
ALTIN
2.462,54
BIST
9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde villa inşaatında çalışan demir ustası Abdurrahman Ateş (43), iş makinesiyle taşınan inşaat demirlerinin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. DİYARBAKIR GAZETE- Olay, öğle saatlerinde Kayapınar ilçesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi yakınlarındaki bir villa inşaatında meydana geldi. İsmi öğrenilmeyen operatörün iş makinesinin kovasıyla taşıdığı demirler, temel çalışmaları sırasında...
25.04.2024
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki metruk bir binadan yayılan kötü kokular çevreyi rahatsız ederken, çevre sakinleri, metruk binanın yıkılmasını ya da içindeki çöplerin toplatılmasını istedi. DİYARBAKIR GAZETE – Merkez Sur İlçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki yıllar önce terk edilen metruk bir binada biriken çöplerin sıcak havanın artması nedeniyle çevreye...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde ilaçlama çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi ekipleri, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bunlardan bulaşabilecek sıtma, tifo,...
25.04.2024
İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki bayrak iddiasını incelemek üzere görevlendirilen mülkiye Başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. Müfettişler yarın Büyükşehir Belediyesinde inceleme yapacak. DİYARBAKIR GAZETE – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Meclis toplantısında bayrak asılmadığı iddiasıyla ilgili görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. İl...
25.04.2024

Diyarbakır 2. Gurme Diyarbakır Yöresel Lezzetler Fuarı Yoğun İlgiyle Başladı

Diyarbakır 2. Gurme Diyarbakır Yöresel Lezzetler Fuarı Yoğun İlgiyle Başladı
REKLAM ALANI

Bu yıl ikincisi düzenlenen Gurme 2019 Diyarbakır Yöresel Lezzetler Fuarı’na 45 ilden 172 firma katılım sağladı.

Fuar açılış törenine Diyarbakır Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Diyarbakır Ak Parti Milletvekili M. Mehdi Eker ve Ebubekir Bal, Malatya Valisi Aydın BARUŞ, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır İlçe Belediye Başkanları, Ankara, Malatya, Antalya, Çanakkale, Tekirdağ, Batman, Şırnak, Elazığ, Van, Doğubeyazıt, Nusaybin oda ve borsa başkanları ve heyetleri, Tüyap Anadolu Fuarları A. Ş. Genel Müdür Yardımcısı Server Seçer, Ender Saraç, İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı İlkay Gök, gastronomi yazarları, akademisyenler, blogerlar ve şefler  katılım sağladı. Fuar açılış konuşmaları Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun konuşmaları ile başladı.

TÜYAP Anadolu Fuarları AŞ Genel Müdürü Server Seçer, geçen yıla göre bu yıl fuarın yüzde 50 büyüdüğünü, 45 ilden 172 firmanın fuara katılım sağladığını ve fuar stant alanında yüzde 82 oranında bir büyüme gerçekleştiğini belirtti.

KAYA: ‘’DİYARBAKIR TARİHİ GEÇMİŞİ İNANÇ, DİL, KÜLTÜR, SANAT, FOLKLOR, MUTFAK ALANINDA ZENGİNLİKLER YARATMIŞTIR’’

Fuar açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi ve fuara destek veren yerel kuruluşlara teşekkür ederek sözlerine başladı.

Kaya, her şeyin birbirine benzemeye başladığı küreselleşen dünyada yerelin korunması, yerel kültürel değerlerin sürdürülmesinin oldukça önemli olduğunu belirtti. Özellikle Diyarbakır gibi farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan bir kent için yereli korumak, yereli koruyarak ulusal ve uluslararası pazarlara açılmanın temel öncelikleri olduğunu aktardı.

Kaya, Diyarbakır’ın her zaman farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihi yapıları ile tanınan, Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu, Diyarbakır Çayönü’nde neolitik döneme ait yaşamın kalıntılarının yer aldığını, Bismil Körtiktepe kazılarında da MÖ 12.000 yıllarına ait kalıntılar bulunduğunu belirtti. Bu zengin tarihsel geçmişin inanç, dil, kültür, sanat, folklor, mutfak vb. farklı alanlarda da zenginlikler yarattığını ve günümüze kadar gelenek ve görenekler ile yaşatılmaya devam ettiğini ifade etti.

‘’HEVSEL BAHÇELERİNDE YETİŞTİRİLEN SEBZE VE MEYVELER TARİHTEN BUGÜNE YÖRESEL LEZZETLERE FARKLI TATLAR KATMIŞTIR’’

Kaya, “Bugün UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Hevsel Bahçeleri’nde yetiştirilen sebze ve meyveler tarihten bugüne yöresel lezzetlere farklı tatlar katmıştır. Güvercin gübresi ile yetiştirilen Diyarbakır karpuzu, yerel tohumlar ile üretilen Lice domatesi, Çermik biberi, üretiminde Türkiye birincisi olduğumuz Diyarbakır mercimeği,  volkanik Karacadağ eteklerinde yetişen Karacadağ pirinci gibi menşeisi Diyarbakır olan tarımsal ürün zenginliğine sahiptir.” dedi.

Aynı zenginliği bölge illerinde de görmenin mümkün olduğunu, yöresel ürünlerin turizme kazandırılması ve bölgenin turizm sektöründe katma değer üretiminin geliştirilmesinin oldukça önemli olduğunu belirtti. Bu nedenle bu yıl 2. ni düzenledikleri fuarda Malatya ilini konuk olarak aldıklarını ve bölge illerinin katılımına önem verdiklerini ifade etti.  Kaya, yöresel ürünlerin Avrupa ülkelerinde pazara sunumunun ve katma değer üretiminin çok daha yüksek olduğunu ülkemizde ve bölgemizde yerel ürünlerin korunması için geciktiklerini aktardı. Son yıllarda coğrafi işaret tescili ve gurme fuarları ile bu alandaki çalışmaların gelişmeye başladığını aktardı.

‘’GASTRONOMİ ATÖLYESİ VE SUNUM ALANLARI KURUYORUZ’’

Kaya, GAP İdaresi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile gastronomi alanında çalışmalar yaptıklarını, Keçi Burcu’nu sunum alanı, Sur’da tarihi bir yapıyı da gastronomi atölyesi olarak işlelendireceklerini belirtti.

AK Parti Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, yaptığı açılış konuşmasında Diyarbakır ilinde gerçekleştirilen başarılı organizasyon için destek veren kurumlara teşekkür etti. Eker, Diyarbakır ilinde yöresel yemeklerde meyve ve koyun ve keçi etinin bir arada kullanıldığını, Diyarbakır menşeili tarımsal ürünlerin yöresel lezzetlere tat verdiğini aktardı.

ANADOLU KÜLTÜRÜNÜN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ MİSAFİRPERVERLİK

Açılış konuşmalarını yapan Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya’dan selam getirdiklerini aktardı. Anadolu kültürünün en önemli özelliklerden birinin misafirperverlik ve zengin sofralar olduğunu belirterek, Diyarbakır’a gösterdikleri misafirperverlik için teşekkür etti. Anadolu’daki yöresel lezzet, yerel yemek kültürünü buna borçluyuz. Ancak artık bu ürünleri ekonomiye kazandırmamızın zamanı geldi.

EKER: ‘’MEYVELİ ET YEMEKLERİ DİYARBAKIR’A ÖZGÜDÜR’’

Eker, buğdayın ana alanının Diyarbakır olduğunu, Karacadağ pirincinin de endemik bir pirinç türü olarak sadece Diyarbakır ilinde üretildiğini aktardı. Eker, bu yılki fuarda Türkiye’nin yarısından fazlasının temsil edildiğini aktardı.  Eker, meyveli et yemeklerinin Türkiye’de bu bölgeye özgü olduğunu, sadece meftune yemeğinin 6 çeşidinin olduğunu, koyun eti, mevsim sebzesi, sumak, sarımsak kullanarak yapıldığını aktardı.

Eker, bu zenginliklerin, lezzetlerinin, birlikte yaşama kültürünün bugüne kadar anlatılamadığını, medyada bölgenin, Diyarbakır’ın şiddet ile yansıdığını, Diyarbakır için kayıp 40 yıl olduğunu aktardı. Bugün Diyarbakır’da artık bunu anlatabilecek bir seviyede olduklarını aktardı.

DTSO İLE İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Açılış konuşmalarının ardından Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile İstanbul Okan Üniversitesi arasından gastronomi alanında ortak çalışmalar için işbirliği protokolü imzalandı.  Fuar açılışı 21 metrelik örgü peyniri ve Diyarbakır çöreği ile yapıldı . Fuar açılış 21 metrelik Diyarbakır örgü peyniri ve Diyarbakır çöreği ile yapıldı. Daha sonra Diyarbakır yöresel ürünler sergisi gezildi ve Diyarbakır Ciğer Tadım Atölyesi gerçekleştirildi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme