enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5575
EURO
34,8784
ALTIN
2.436,85
BIST
9.708,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
30°C
Diyarbakır
30°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Açık
31°C
Pazar Parçalı Bulutlu
30°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki kadın kuaförü Hüseyin Karademir, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde düzenlenen kadın saç-makyaj, türban tasarımı yarışmasında, makyaj da Türkiye üçüncüsü oldu....
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves’i ağırladı. DİYARBAKIR GAZETE- Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi David Naves ile İstanbul Konsolosluğu Kültür Müşaviri Recep Tuna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’u ziyaret etti. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan Bırkleyn Caddesi’ndeki yol yapım çalışmalarına devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi, Terkan Caddesi ve Kadya Caddesi arasında kalan Bırkleyn Caddesi’nde yol yapım çalışmalarını sürdürüyor. Yapı Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Sur ilçesine bağlı Yukarıkılıçtaşı Mahallesi’nde yeni açılan...
24.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçe belediyelerinin desteğiyle kent genelinde temizlik kampanyası başlatacak. DİYARBAKIR GAZETE- Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kent merkezindeki 136 ana arter, meydan, şehirlerarası otobüs terminali, ilçe otogarı, özel ve kamu hastanelerinin acilleri ve bekleme yerlerinin temizliği için kampanya başlatacak. Oluşturulan üç ekip ile yürütülecek temizlik kampanyasına,...
24.04.2024

Diyarbakır’da Dolar ve zam tepkisi

Diyarbakır’da Dolar ve zam tepkisi
REKLAM ALANI

Son dönemde Dolar ve Euro kurunun yükselişi birçok alanı etkilemekte. Dolar ve Euro kurunun artışı piyasalarda etkisini gösteriyor. Birçok şirket, esnaf ve ticaret insanı iflas etmek ile karşı karşıya.

Esnaflar kredi borçlarını ve senetlerini ödeyemediği için kepenk kapatmak zorunda kalıyor. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekiyor.  Ülkenin ekonomik durumuna dair gelişmeleri ve ekonominin toplumsal etkilerini Diyarbakır halkı ve esnafı ile konuştuk. Alım gücünün düştüğünü, ekonomik olarak zorlandıklarını ve durumun içler acısı olduğunu aktaran vatandaşlar, ülkedeki yaşanılan ekonomik sorunlardan etkilendiklerini, borç altında yaşadıklarını ve ekonomik gidişattan umutlu olmadıklarını belirtti.

”DOLARIN ARTIŞ GÖSTERMESİ PİYASAYI ALT ÜST ETTİ”

Her gün gelen zamlara tepki gösteren market işletmecisi Ramazan Gümüş, ”Ürün fiyatları günü birlik değişiyor. Alışveriş yapan insanlar bu duruma tepki gösteriyor. Eski yıllardaki kriz dönemlerine doğru gidiyoruz. Bir hafta önce aldığımız fiyata uygun ürün bulamıyoruz. Her şey dolara endeksli olduğu için ve doların da sürekli artış göstermesi piyasaları alt üst etti. Mevcut hükümetin bu ekonomik kriz sürecini iyi yönetemediğini düşünüyorum. Dolardaki artış ve piyasalardaki çalkantıların nedeni, hükümetin yanlış politikalarıdır. Ülkemizde üretimin olmaması ve sürekli dışarıya mecbur olmamız istenilmeyen ekonomik sonuçlar doğurabiliyor” dedi.

”EKONOMİK OLARAK İYİ BİR DURUMDA DEĞİLİZ”

Ekonomik sıkıntılar yaşadığını belirten Gümüş, ”Ekonomik olarak çok zor bir durumdayım. Kiramı ve elektrik faturalarımı ödeyemeyecek durma geldim. İşimden kazandığım kar oranımda inanılmaz bir düşüş yaşadım. Ekonomik gidişatın nasıl seyredeceğini zamanla göreceğiz. Ekonomik olarak iyi bir durumda değiliz. Ülkenin iç sorunlarına sahici politikalar bulunması ekonomik krizin derinleşmesini engelleyebilir” diye belirtti.

”İNSANLARIN ALIM GÜCÜ KALMADI”

Ekonomik olarak perişan bir durumda olduğunu ifade eden Tayfun Birtane, ”Eskiden haftanın üç gününde et yiyorduk. Bu zamanda zorlukla et yiyebiliyoruz. Pijamayı eskiden daha ucuza alıyordum; şuan eski sattığım fiyata yakın elime ulaşıyor. İnsanlar yoksul bir şekilde yaşam sürdürüyor. İnsanların alım gücü kalmadı. Hiçbir şey satamıyoruz. Ekonomik olarak perişan bir haldeyiz” diye yakındı.

”DOLARIN YÜKSELİŞİ VE ZAMLAR BİZİ BİTİRDİ”

”Sur esnafı olarak perişan durumdaydık, doların yükselişi ve zamlar bizi bitirdi” diye yakınan Birtane,” Forma ve pijama fiyatları uçmuş, vatandaş nasıl alacak! Bu fiyatlara ben dahi almam. Bir satıcı olarak halkımıza şunu demek istiyorum; aldıkları elbiseleri uzun süreli kullanmaya dikkat etsinler. Elbise almak lüks olmuş durumda, fiyatlar çok yüksek oldu” diye uyaran Birtane, sözlerine şu şekilde devam etti:

”Meyve, sebze satan ve diğer farklı işler ile yaşamını sürdürmeye çalışan birçok insan perişan oldu. Birçok esnaf kredi ve senet borçlarını ödeyemedikleri için iflas etti. Çevremizdeki esnafların tamamı borç altında, iflasın eşiğinde. Doların yükselmesi insanları ekonomik olarak bitirdi. Elektrik ve doğalgaz ödemelerine de zam geldi. Bu zamlar ile baş edemiyoruz. Gidişat hiç iyi değil. Burada 60 esnaf iflas ettiyse 61’incisi de ben olacağım. Ödemelerimi yapmakta zorluk çekiyorum. Ödememi yapamadığım için alacaklılar ile kavganın ortasında buluyorum kendimi. Vatandaşlar fiyatların yüksek olmasından dolayı yüzümüze dahi bakmıyor. Yetkililerden bu duruma bir çözüm bulmalarını istiyoruz.”

”EVİMİZE DOĞRU DÜRÜST BİR ŞEY GÖTÜREMİYORUZ”

Doların yükselmesi ve beraberinde doğan zamların kendisini etkilediğini belirten Nesih Eker, ”Bu sene dolar büyük bir artış gösterdi. Bu durumdan benim gibi yoksul insanlar etkiliyor. Sabahtan akşama kadar çocuklarımıza ekmek götürmek için uğraşıyoruz. Geçen yıllara oranla alım gücümüz düştü. Evimize doğru dürüst bir şey götüremiyoruz. Alım gücünün sürekli düşmesi en çok yoksul ve fakir kesime mensup insanları etkiledi. Ekonomik durum pek iyi değil. Tanıdığım ve konuştuğum bütün insanlar bu yaşanılan ekonomik krizden dolayı sıkıntı yaşadıklarını söylüyor. Ağzı açılan her insan dolar ve euronun yükselişini konuşuyor. Ben kirada oturan bir insanım ve 370 lira kira parası ödüyorum. Elektrik, su ve doğalgaz fiyatlarını buna ekleyince yüksek bir rakam ortaya çıkıyor.  Ekonomik gidişatı hiç iyi bulmuyorum ve iyimser değilim” diye aktardı.

”ZAMLAR YAŞAMIMIZI ETKİLEDİ”

Aldığı gıda malzemelerinin fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşandığını vurgulayan Selahattin Öksüz, ”Bir ay önce aldığım salça ve unu eski fiyatına bulamıyorum. Zamlar yaşamımızı etkiledi. Temel ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorluk yaşıyoruz. Fakirin alım gücü bitti. Gıda ürünlerini toptan alam yerine kilo ile almaya başladım. Elimizdeki para ile alışveriş yapamıyoruz. Meyve ve sebzelerde de durum aynı. 2 liraya aldığımız şeftali bugün 5 lira olmuş durumda. Zamlardan dolayı pek bir şey alamıyoruz. Ülkenin ekonomik gidişatını hiç iyi görmüyorum, düzeleceğini de düşünmüyorum. Bu ekonomik çalkantıyı düzeltecek sağlam bir politikamız yok. İş yapamıyoruz, kiramızı ödeyemiyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık” diye belirtti.

Kaynak: Tigris Haber Gazetesi

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme