enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3484
EURO
35,0098
ALTIN
2.329,81
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

Diyarbakır’da Mahalle Bakkalları bir bir kapanıyor!

Diyarbakır’da Mahalle Bakkalları bir bir kapanıyor!
REKLAM ALANI

Diyarbakır’da, gelir düzeyi düşük ailelerin yaşadığı mahallelerde bulunan ve sosyal ilişkileri ile bir kültürü temsil eden mahalle bakkallarının kapanması, bir kültürün daha tarihe karışacağı riskini de beraberinde getiriyor.

Düşük gelirli ailelerin yaşadığı mahallelerde bulunan ve sosyal ilişkileri ile bir kültürü temsil eden mahalle bakkalları yaşadıkları zorluklar nedeniyle kapatmak zorunda kalıyor. Veresiye oranında büyük bir artış olduğunu söyleyen bakkal sahipleri “Alım gücü düştü, taneyle, gramla istiyorlar” diyor.

Sadece alışveriş yapılan bir mekandan ziyade bir kültürü ifade eden mahalle bakkalları zamlar ve artan maliyetler nedeniyle bir bir kapanıyor.

Ay sonunu getiremeyen vatandaşların veresiye alarak ihtiyaçlarını giderdiği bakkalların kapanması aynı zamanda mahalle sakinlerinin yaşam koşullarını da etkileyecek. Bakkal sahipleri, alım gücü düştüğü için veresiye alışverişin arttığını ve zamlar nedeniyle çıkmaza girdiklerini söylüyor.

‘ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ DEĞİL’

Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’nin ara sokaklarında yoğunca bulunan bakkal sayısında gözle görülebilir bir düşüş dikkat çekiyor. 22 yıldır mahallede bakkal dükkanı işleten Emrah Akbaba, yaşadıkların zorlukları Sputnik’e anlattı. “Artık hiçbir şey eskisi gibi değil” diyerek konuşmaya başlayan Akbaba, son aylarda zarar ettiği için dükkanı devretme kararı aldığını ve dükkanın camına ilan astığını söylüyor. Dört gün önce ilanı kaldırdığını ifade eden Akbaba, “Bu şekilde nereye kadar gidecek bilmiyorum. Bir destek olmazsa işimiz çok zor. En azından elektrik desteği yapılsa” diyor.

‘KİMSE BORCUNU ÖDEYEMİYOR, VERESİYE DEFTERİ BORÇ DOLU’

Veresiye alanların sayısında artış olduğunu ifade eden Akbaba şunları söyledi: “Kimse borcunu ödeyemiyor, veresiye defteri borç dolu. Eskiden peşin alan da veresiye istiyor. Ay sonunda borcunu kapatamıyor. Bir miktarını verip gerisi kalıyor. Her ay borç katlanarak artıyor. 65 lira borcu olan biri 6 aydır 65 lira borcunu ödeyemiyor. Dün yine geldi, çocuklara puding falan aldı. 3 lira yine kaldı. İnşaatta çalışıyor ‘paramı alamadım’ diyor. Alsa bir o para neyine yetecek. Eskiden borç alan 50 kişiydi ama şimdi sınır koymazsam bu dükkan bir haftada boşalır.”

‘TANEYLE YUMURTA, GRAMLA ZEYTİN İSTİYORLAR’

“Alım gücü çok düştü. Artık taneyle, gramla istiyorlar” diyen Akbaba şöyle devam etti: “Gelip 5 liraya çay istiyorlar. 5 liraya yoğurt, taneyle yumurta, gramla zeytin istiyorlar. Önceden birkaç bakraç yoğurt satarken şimdi bir tanesini bir haftada satıyorum. Çünkü vatandaşların alım gücü yok. Eskiden 100 lira ile iki poşet doldurup çıkardı, şimdi 100 lira ile bir tane çikolata, iki bisküvi, bir kola geliyor.”

‘ÇOCUKLAR ELİNDE 1 LİRA İLE GELİYOR AMA 1 LİRAYA BİR ŞEY YOK’

En çok çocuklara üzüldüğünü söyleyen Akbaba nedenini şöyle anlatıyor: “Çocuklar elinde 1 lira ile geliyor. 20 dakika o 1 lira ile ne alabileceğine bakıyor ama 1 liraya ancak bir sakız alınır. Büyük bir heyecanla elinde bir lira ile bakkala gelen çocuk o 1 lira ile bir şey alınamayacağından habersiz. İnsan kahroluyor. Bazen zarar da olsa veriyorum ama benim de bir yere kadar, gücüm belli. İmkanımız olsa veririz ama maalesef bizim de bir yere kadar.”

‘PEŞİN ALIP VERESİYE VERİYORUM’

Toptancılardan peşin aldığı ürünleri veresiye verdiğini ifade eden Akbaba “Artık borç dönemi de kapandı. Mal alırken peşin para istiyorlar. Peşin alıp veresiye veriyorum. Nereye kadar böyle gidecek bilmiyorum. Daha önceden toptancılar eşyaları borç vermek için bile etrafımızda dönüyordu ama şimdi peşin para istiyor. Mesela borç alırsak fiyatı yüksek söylüyor ama peşin alınca da düşürüyor. Yüksek fiyata alamazsın onun için peşin alıyorsun” dedi.

‘DEVREDECEKTİM, VAZGEÇTİM’

“Geldiğimiz son noktadır” diyen Akbaba, “Büyük esnafın küçük esnafı bitirme noktasıdır bu. Maliyetler çok arttı. Aldığımız ürünlerin fiyatı her gün artıyor. Sattığımız bir şeyi bir dahakine daha yüksek fiyata alıyoruz. Ne bir şey alabiliyorsun ne de yerini doldurabiliyorsun. Zarar ettiği için kapatan bakkallar oldu. Ben de devredecektim. İlan da astım ama dört gün önce kaldırdım. Esnafın derdini dinlemek gerekiyor. Giderlerim arttı. Dükkan kira. 2 tane çocuğum var, kendime yetmiyorum artık. 20 yıldır çalışıyorum ama hala kendime bir ev alamadım. Yetmiyor çünkü” şeklinde konuştu. (Sputnik)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme