enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
37°C
Diyarbakır
37°C
Açık
Pazar Açık
38°C
Pazartesi Açık
38°C
Salı Açık
38°C
Çarşamba Açık
37°C
DİYARBAKIR HABERİ
Eski Devlet Bakanı Salih Sümer’in (73) cenazesi memleketi Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde toprağa verildi. DİYARBAKIR GAZETE– Ankara’da tedavi gördüğü özel bir hastanede dün vefat eden Sümer’in cenazesi, Meclis Şeref Kapısı önünde düzenlenen törenin ardından Bismil’e getirildi. Tepe Mahallesi’ndeki Çarşı Camisi’nde kılınan namazın ardından Sümer’in cenazesi aile mezarlığında defnedildi. Cenazeye, Sümer’in ailesi...
26.07.2024
Bismil Belediyesi 5 yıllık Stratejik Plan Hazırlıkları kapsamında Mahalle Muhtarları ile bir araya geldi.  Bismil Belediye Eş Başkanları Muhtarların talep ve önerilerini kayıt altına aldı. Bismil Belediyesi, 2025-2029 Stratejik Plan Hazırlığı Çalışmaları çerçevesinde halkla buluşmaya devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE- Bismil Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya Bismil Belediye Eş Başkanları...
26.07.2024
Diyarbakır’ın Hani ve Kulp ilçelerinde 177 bin 20 kök kenevir, 65 kilogram esrar, 475 kök skunk ve 2 ruhsatsız av tüfeği ele geçirilen operasyonda, 2 şüpheli yakalandı. DİYARBAKIR GAZETE– Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığınca bölücü terör örgütü ile yasa dışı uyuşturucu üretimi ve ticareti yapanlar arasındaki bağı somut...
26.07.2024
Eğil’deki Peygamber naaşlarının gizli bir operasyonla taşınması 29 yıl sonra belgesele aktarıldı DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır’ın Eğil ilçesinin bir kısmı 1995 yılında Dicle Barajı göl suları altında kalmaya başladığı bir dönemde İçişleri Bakanlığı, ilçedeki Hz. Elyesa ve Hz. Zülkifl Peygamberlere ait türbelerin taşınmasını talep etti. Bu türbelerin, baraj sularının altında kalmaması...
26.07.2024

Doç. Dr. Savaş Karabulut: “Diyarbakır depreme hazır değil”

Doç. Dr. Savaş Karabulut: “Diyarbakır depreme hazır değil”
REKLAM ALANI

Diyarbakır’ın Lice ve Hazro ilçelerinde 7.2 büyüklüğünde depremlerin beklendiğini ve hiçbir şekilde bu depremlere hazırlıklı bir alt yapının olmadığını söyleyen Doç. Dr. Savaş Karabulut, var olan bütçenin deprem öncesi risk analizlerine harcanması için yetkililere çağrıda bulundu.

DİYARBAKIR GAZETE- Maraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen 11 kentte, hem yaşanan yıkım  hem de günlerce yardımın gitmemesi onbinlerce insanın ölümüne, on binlercesinin de yaralanmasına neden oldu. Maraş felaketi sonrası, fay hatlarındaki hareketlilik sürerken, yurt çapında geniş bir coğrafyada üst üste artçı depremler meydana gelmeye devam ediyor.

Bölgede ardı ardına meydana gelen depremleri ve bölgeyi bekleyen tehlikeleri Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeofizik Mühendisi Doç. Dr. Savaş Karabulut çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Depremi “direk tehlike” olarak tanımladıklarını söyleyen Karabulut, “Depremden dolayı ölmek kesinlikle doğal ölüm değil. Depremin kendisi de bir afet değil, doğal tehlikedir. Deprem dışında heyelan, çığ, kaya düşmesi, yangınlar gibi tehlike söz konusu”  dedi.

LİCE VE HAZRO’DA DEPREM UYARISI

Geçmiş dönemlerdeki Erzincan, Kocaeli ve Maraş depremlerini hatırlatan Karabulut, depremlerin devam edeceğini söyledi. Bugün Diyarbakır depreme karşılık bir çalışmanın yapılmadığını ve risklerin olduğunu belirten Karabulut, yakın zamanda Lice ve Hazro’da 7.2 büyüklüğünde bir depremin meydana geleceğinin uyarısında bulundu. Karabulut, “Diyarbakır’ın bazı ilçeleri Bitlis-Zagros kenet kuşağının güneyinde yer alıyor. Oysa kuzeyindeki Lice, Hazro gibi alanlar ise buna çok yakın alanda yer alıyor ve burada il risk azaltma planı raporunda da belirtildiği üzere 7.4-7.2 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor” dedi.

MALATYA OVACIK HATTI

Bingöl’de 7.2 üzerinde bir depremin olma olasılığına işaret eden Karabulut, “Şu anda Doğu Anadolu Fayı üzerinde kırılmayan Bingöl segmenti üzerinde yine 7.2 üzerinde deprem olma potansiyeli yüksek. Bunun dışında Kuzey Anadolu Fay Zonu’nda Bingöl üzerinden Yedisu dediğimiz 7.2 şiddetinde deprem üretecek bir fay var. Aslında bu coğrafyadaki en önemli tehlikelerden bir tanesi Malatya-Ovacık fay hattı olarak isimlendirdiğimiz, yaklaşık 240 kilometre uzunluğunda ve iki fayın kırılmasıyla birlikte 7.8 büyüklüğünde aynı Maraş depremi gibi bir deprem üretecek potansiyel tehlike söz konusu” diye konuştu.

“DİYARBAKIR HAZIRLIKLI DEĞİL”

Depremlerin dışında Diyarbakır için su baskını ve sel uyarısında bulunan Karabulut, “Depremler aktif durumda değilken bile heyelanlar oluşuyorken Lice ve Hazro güneyindeki alanda, Dicle Nehri’ne bakan alanlarda da ciddi şekilde potansiyel olarak su baskını, sel ve hatta deprem esnasında sıvılaşma, sıvılaşmaya bağlı oturmalar söz konusu.  Ne oluyor sıvılaşma olayında? Binaların hepsi direk toprağa gömülüyor. Eğer oturma düzeyi karşılanabilir değilse katastrofik (felaket etkisi yaratacak durum) şekilde yıkılarak tuzla buz oluyor. Ki Diyarbakır’da Türkiye illerindeki gibi zemin etütleri yapılmadan yapılan yapılarla dolu. Hatta bu son 6 Şubat depreminde Eğitim Sen’in hazırladığı raporda 9 bine yakın hasar alma durumu söz konusu, 200 küsur vatandaşımız hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.

‘YAPI ENVANTERİ ÇIKARILMALI’

“Diyarbakır kendini bekleyen depreme hiçbir kurumuyla hazır değil” diyen Karabulut,  bu konuda mevcut belediyeler kayyımda olduğu için iletişim kurma şansının olmadığını söyledi. Bölgede büyük depremlerin beklendiğinin altını çizen Karabulut, bu bölgelerin de depreme hazır olmadığını vurguladı. Anadolu coğrafyasının hiçbir yerinin doğal deprem tehlikesine karşı yerel yönetimler ve merkezi yönetimler tarafından hazırlanmadığını ifade eden Karabulut, bu sorunun kilitlendiği temel yerin finansal durum olduğunu söyledi.

Diyarbakır ve ilçelerinin küçük bazlı 250’ye 250’lik lintlerle mikro bölgelemesinin, mikro ölçülerinin, jeolojik, jeofizik etütlerinin yapılması gerektiğine dikkat çeken Karabulut, saha çalışmalarının, laboratuvar deneylerinin yapılması, alt yapı ve üst yapı envanterinin çıkarılması gerektiğini belirtti. Kentin doğalgaz, elektrik tesisatları ve üst yapılara ait bilgilerinin lazım olduğunu söyleyen Karabulut, şöyle dedi: “Bunu hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan hem de valilikten isteyeceğiz. Bize böyle bir yapı envanteri verirlerse bütün bu yapılarla ilgili deprem tehlike ve yapı risk analizi yapıp mevcut potansiyeli ortaya çıkarıp ona göre Diyarbakır’ı bekleyen durumun ne olduğunu ortaya koyabiliriz. Önceden önlemler alınırsa afet yönetilebilir.”

‘HÜKÜMET SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ’

Türkiye’deki diğer depremler gibi Maraş depreminin de yönetilemediğini söyleyen Karabulut, Maraş depremiyle birlikte ciddi yönetim ve lojistik krizi yaşanıldığını hatırlatarak, “Aynı sıkıntıların tekrar yaşanmaması için merkezi hükümetin ve yöneticilerin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor” diye belirtti.

Kaynak: MA

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme